De Burnout-serie is erg populair. Voorgaande delen zijn door vele gamers grijsgespeeld. De game was erg arcade en veel concentratie had kwam er dus niet bij kijken. Het besturen ging erg makkelijk en als je dan eens op de remmen moest trappen was dit om te driften. Bij veel andere race-games. Burnout was alles behalve realistisch. En daar is met Burnout Paradise niks aan veranderd. Alles wat een Burnout-game in zich moet hebben, heeft Burnout Paradise ook. Van de krijsende engines tot de heftige takedowns. Burnout Paradise bevat dus ook alles, maar dan ook alles voor een heerlijke arcade-racer. Er is hier en daar ook nog wat veranderd. Zo kan je nu bijvoorbeeld vrij rond rijden in heel Paradise City, de stad waar Burnout Paradise zich afspeelt. Paradise City bevat alles. Wolkenkrabbers en autogarages midden in de stad, een eigen honkbalstadion om in rond te scheuren, een prachtige strand, en natuurlijk een heerlijke vallei met bergen om te driften.

In Burnout Paradise kan je heerlijke rondrijden zonder erbij na te denken. Hier hebben de makers nog wat extra's aan toegevoegd; Billboards en Yellow-gates. Van de billboards zijn er 120 te vinden in Paradise City en de Yellow-gates komen vaker voor, namelijk 400 keer. Je kunt door deze borden en hekken heenrammen voor de nodige kick, en natuurlijk achievement/trophies. Zo hoef je jezelf nooit te vervelen want ook de super-jumps mogen niet ontbreken. Dit zijn kleine maar toch erg leuke toevoegingen voor als je even geen zin hebt in race-events . Deze events hebben verschillen varianten. Zo zijn er gewoon races waar je van punt A naar B moet. Stunt-run, waar je zoveel stunts moet uithalen om de punten binnen te halen. Of je laat je achtervolgen door een stel gekken in zwarte auto's waarbij je moet overleven tot je, je eindbestemming hebt bereikt in een mode genaamd Marked-Man. De old-skool road-rages waar Burnout om bekend staat mogen natuurlijk niet ontbreken. Hierbij gaat het erom je tegenstanders uit te schakelen door middel van takedowns. Wat betekent, ram andere auto's op de weg tegen iets aan zodat ze kapot gaan.

Al deze events kun je starten zodra je bij een stoplicht komt. Hou R2 en L2 tegelijk in en je kan beginnen. Voor elk verschillende wedstrijd heb je natuurlijk ook een andere auto nodig. Voor de races is een speed-class-car geschikt. En bij de stunt-runs is een stunt-class auto handig. Bij de Road-rages en Marked-Man events zijn een agression-class-car vereiste. Al deze races doe je om je license te upgraden. Voor elk license moet je een x-aantal races winnen, en je krijgt een hoger license. Waar je het voor doet is niet bekend, want het enige waar de license nuttig voor is, is dat je nieuwe events vrijspeeld. In heel de game vraag je jezelf op een gegeven moment af: waar doe ik het voor? De game bevat geen verhaal. Je bevindt jezelf niet eens in een auto. Laat staan dat je weet niet hoe je eruit ziet. Af en toe praat een DJ genaamd Atomica tegen maar hier is er geen enkel vorm van communicatie aangezien je geen antwoord geeft.

Alhoewel je de game misschien speelt zonder enige doel, blijft het wel verslavend. Het is gewoon heerlijk om lekker rond te rijden in Paradise City en te genieten van de prachtige omgevingen die een lust voor het ook zijn. Misschien dat het komt doordat ik weinig racegames speel, maar nog nooit heb ik een race-game gespeeld die zo mooi was qua uitstraling. De omgevingen zijn prachtig, en vol met details. Er is erg veel afwisseling. Je kan in de bergen racen, maar ook in de stad tussen hoge gebouwen in. Paradise City is een erg leuke stad. Paradise City leeft. Jammer genoeg ontbreekt ieder spoor van mensen. In de auto's, maar ook op straat is er niemand te bekennen wat gelijk een groot deel van de ervaring vermindert.

Je kunt Burnout Paradise ook online spelen. Burnout Paradise is ook een van de weinige games die offline en online goed in balans weet te brengen. Met een druk op de rechterpijl van de D-pad kom je gelijk in het online menu. Waar Burnout Paradise in slaagt is dat je ook samen met anderen door Paradise City. Je hoeft niet persé gelijk te racen, maar kan eerst rustig je tijd nemen en de andere spelers bestuderen. Zodra iedereen gereed is kan de host een race beginnen. Jammer genoeg ontbreken bepaalde modi als Road-rages en Stun-race online.

Criterion, de makers van Burnout Paradise, hebben veel online content uitgebracht voor Burnout Paradise. Deze waren grotendeels gratis. Denk hierbij aan verbeteringen in het menu, maar ook écht nieuwe content. Zoals het s'nachts kunnen racen in Paradise City. Er zijn ook nieuwe gebieden uitgekomen. Tegen betaling uiteraard. Sinds een maand is Burnout Paradise: The Ultimate Box uitgekomen. Dit is de standaard Burnout-game, met veel extra content waar je als DLC voor moet betalen. Party Pack- en de Cagney-update zijn een ware toevoeging. De Cagney-update zorgt ervoor dat meerdere speel-modi zowel offline als online bespeelbaar zijn. Een erg leuke toevoeging aan The Ultimate Box is het offline multiplayer. The Ultimate Box is in de winkels te vinden voor 30 euro, de prijs die Burnout Paradise ook had.