Zo bouw je een streamingopstelling | Gamer.nl

Zo bouw je een streamingopstelling | Gamer.nl

Streamen op Twitch en YouTube is dankzij de gemakkelijk te gebruiken software en steeds krachtigere hardware nooit toegankelijker geweest. Maar voor wie wil beginnen met streamen en gelijk wil investeren in kwaliteit is het soms lang zoeken naar de juiste onderdelen en hardware. Voor hen hebben we een gids geschreven die uitlegt welke componenten je moet hebben.

Over de jaren heen is dankzij Justin.tv, Own3d.tv en natuurlijk Twitch een standaardopstelling ontstaan voor het streamen van games: één pc met een webcam, een microfoon en natuurlijk een toffe game.

Computer

Aan de basis van elke streamopstelling staat een krachtige pc om games te weergeven en de stream te verzenden naar een dienst naar keuze. Voor het spelen van games alleen volstaat tegenwoordig een goedkope pc, maar als deze tegelijkertijd moet streamen gaan de systeemeisen flink omhoog.

Omdat streamen via de meest gangbare techniek veel vermogen van de CPU vereist en relatief weinig kracht van de GPU (videokaart) opneemt is het de moeite waard om te investeren in een high-end CPU, zoals de Ryzen 7-chips van AMD of de Intel Core i7-lijn. Deze beschikken beide over een flink aantal rekenkernen, wat ervoor zorgt dat de gecombineerde belasting van de game en het streamen beter over de CPU wordt verdeeld.

Core i7
Ryze

In vergelijkende tests komen de Ryzen 7-chips meestal beter uit de test voor streamingdoeleinden dan de Core i7’s, met betere beeldkwaliteit en een stabielere stream als grote voordelen. Daar staat tegenover dat de i7’s beter presteren in games, zij het met een redelijk kleine marge. Omdat streamers doorgaans ook een YouTube-kanaal hebben waar ze video’s voor moeten bewerken is Ryzen waarschijnlijk een intere antere optie dan een Coffee Lake i7. Het grote aantal rekenkernen maakt video- en beeldbewerking namelijk aanzienlijk sneller.

Dat de CPU het meest belaste component is, betekent niet dat bezuinigen op de videokaart verstandig is bij het samenstellen van een pc voor streamingdoeleinden. Niet alleen zal de grafische kwaliteit van de games minder zijn, sommige technieken en programma’s gebruiken de videokaart om de beeldkwaliteit van de stream te bevorderen.

Ten slotte is het aan te raden om een flinke hoeveelheid intern geheugen (RAM) te nemen. Games zullen in de regel niet meer dan 8GB nodig hebben, maar het draaien van het streamprogramma en eventuele extra browsertabbladen en andere hulpmiddelen kan een grote hoeveelheid RAM in beslag nemen. Voor serieus streamen is 16GB in ieder geval het minimum, maar met 32GB of hoger zal je bijna nooit RAM tekortkomen.

Core i7

Camera

Hoewel streamen zonder webcam zeker niet ongehoord is, zijn de meeste streams op Twitch en YouTube Gaming voorzien van een webcam. Al jaren is de Logitech C920 de feitelijke standaard hiervoor vanwege zijn relatief lage prijs (65 euro) en goede beeldkwaliteit in een breed scala aan omstandigheden.

Het succes van de C920 is niet onopgemerkt gebleven door Logitech, die een opvolger heeft uitgebracht in de vorm van de C922 (100 euro) en een 4K-upgrade in de vorm van de Brio Stream (198 euro). Deze laatste was oorspronkelijk bedoeld als 4K vergaderingscamera, maar heeft dankzij de populariteit van Twitch nu ook een publiek onder streamers. De C922 is grotendeels vergelijkbaar met de C920, met een marginale toename in beeldkwaliteit en het vermogen om op 1080p met 60fps op te nemen als belangrijkste veranderingen.

Logitech

De groei van streamen heeft ook andere fabrikanten verleid tot het maken van webcams gericht op streamers. Zo heeft randapparatuurfabrikant Razer de Stargazer (79 euro) en de Kiyo (99 euro). Die eerste beschikt over een stereoscopische camera die diepte kan waarnemen, zodat de camera automatisch de persoon in beeld kan isoleren en de achtergrond, zoals een muur of de rest van de kamer, kan verwijderen. De Kiyo is een simpele 1080p 30fps webcam, maar heeft een ingebouwde ringlamp die met name in donkere omstandigheden de beeldkwaliteit flink kan bevorderen.

Audio

Streams zonder webcam zijn niet bepaald een uitzondering, maar streams waarbij de streamer geen woord zegt, zijn heel uitzonderlijk. Een goede microfoon is dan ook noodzakelijk voor een serieuze streamer. Hiervoor zijn twee opties: een headset of een lo e microfoon. Een headset heeft als voordeel makkelijke installatie, een lage prijs en gebruiksgemak. Zowel USB-headsets als mini-jack-uitvoeringen zijn namelijk plug-en-play en hebben geen extra hardware of software nodig om te werken. Het nadeel is dat de geluidskwaliteit van de zowel de microfoon als de koptelefoon vaak matig is vergeleken met lo taande oplo ingen.

Sennheiser

Een audio-opstelling met een lo e microfoon en koptelefoon is duurder dan menig headset, maar heeft een aantal fikse voordelen. Zo zal de geluidskwaliteit, zelfs met een budgetopstelling, beter zijn dan een headset en biedt het meer opties tot het toepa en van effecten (galm, compre ie, etc.). Bovendien kunnen muziekstreamers makkelijk extra instrumenten en andere randapparatuur aansluiten. De meeste audio-interfaces (de koppeling tu en de microfoon en de pc) bieden daarnaast de mogelijkheid om de output van de microfoon af te luisteren, zodat je altijd weet of het volume en de kwaliteit in orde is.

Hoe je een juiste koptelefoon kiest hangt af van je voorkeuren en wensen. Om deze keuze makkelijker te maken hebben we reeds een gids geschreven. Wat microfoon betreft zijn er grofweg twee categorieën, opgedeeld per aansluitmogelijkheid: USB en XLR. USB-microfoons zijn qua gebruiksgemak vergelijkbaar met headsetmicrofoons, maar bieden (doorgaans) betere geluidskwaliteit en betere bedieningsmogelijkheden. Veelgebruikte modellen zijn de Blue Yeti (149 euro), Blue Snowball (59 euro) en de Audio-Technica AT2020 (99 euro). XLR-microfoons vereisen enige kennis van audioapparatuur en alle aansluitingen, maar bieden wel aanzienlijk meer mogelijkheden voor effecten en aansluiten van instrumenten of eventuele extra microfoons.

Deze condensatormicrofoons worden aangesloten via een audio-interface en geïnstalleerd in een microfoonhouder, samen met een zogenaamde popfilter die ongewenste klanken blokkeert. Al deze onderdelen zijn doorgaans te vinden bij muziekwinkels en audiospeciaalzaken. Gangbare modellen condensatormicrofoon zijn de Devine BM-600 (89 euro), Audio Technica AT2035 (155 euro) en de Shure SM7B (390 euro).

Verreweg de meest populaire audio-interface is de Focusrite Scarlett Solo (99 euro). Voor beginnende streamers zal een degelijke headset vanwege zijn lage prijs en hoog gebruiksgemak waarschijnlijk de meest aantrekkelijke optie zijn. Voor degene met een hoger budget en/of ambities is het aan te raden om te kijken naar een lo taande audio-opstelling, niet in de laatste plaats omdat deze makkelijk te upgraden is.

Capture card

Voor het opnemen van gameplay op de pc volstaan programma’s zoals OBS of XSplit, maar voor het streamen van consolegames is een extra apparaat nodig: een zogenaamde capture card. Deze kastjes hebben twee HDMI-porten, een die naar de console gaat en een die naar de tv of beeldscherm gaat die de game moet weergeven. Een derde uitgang, doorgaans micro USB-B, stuurt dit beeld vervolgens door naar de pc. Dit signaal wordt feitelijk behandeld als een extra camera, die in de streaming software gebruikt kan worden om het beeld van de console weer te geven. De meest gebruikte opties hier zijn de Elgato HD60 Pro (199 euro, intern), de Elgato HD60 S (199 euro extern) en de AVerMedia Live Gamer Portable 2 (179 euro).

Capture

Alternatief: tweede stream-pc

Gamen en streamen op dezelfde pc zet de nodige druk op de proce or van die pc, wat het reduceren van de kwaliteit van zowel de game als de stream soms noodzakelijk maakt. Als alternatief op bovenstaande configuratie gebruiken sommige voltijd streamers dan ook een tweede pc die het beeld van de eerste afvangt met een capture card. Deze pc encodeert dit signaal vervolgens met een krachtige toegewijde proce or naar een bestandstype dat Twitch en Youtube kunnen verwerken.

Het nadeel van deze methode laat zich raden: het vereist een tweede pc met alle kosten van dien. Voor profe ionele streamers is deze opstelling echter het overwegen waard, omdat de maximale kwaliteit vaak veel beter is dan streamen vanaf dezelfde machine. Bovendien blijft er extra proce orkracht over voor het spelen van games, die dan op hogere grafische instellingen kunnen worden afgespeeld.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou