Review: AOC U2790PQU is een betaalbare 4K-monitor

Review: AOC U2790PQU is een betaalbare 4K-monitor

Nog niet zo lang geleden waren 4K-monitoren nog veel te duur voor de gemiddelde consument, maar daar komt langzaamaan verandering in. De U2790PQU van AOC is een betaalbare 4K-monitor met een interessant setje specificaties, maar is het ook wat voor gamers?

De discussie of een 4K-resolutie op 27 inch wel nodig is, suddert nog altijd voort. Je ogen zien immers maar een beperkte pixeldichtheid, het vraagt enorm veel van je grafische kaart en Windows gaat nog steeds niet vlekkeloos om met scaling. Toch valt er zeker wat te zeggen voor hoge resoluties als deze. Niet alleen is er veel meer detail zichtbaar als je van dichtbij naar een plaatje kijkt, je kunt ook veel meer informatie op een beeldscherm kwijt zonder dat het onleesbaar wordt. Het aanbod van 4K-monitoren neemt daardoor hard toe, ten koste van het ‘ouderwetse’ Full-HD.

Specificaties

  • 27-inch 3840x2160 (4K UHD)

  • 10-bit IPS-paneel

  • 60 Hz (géén FreeSync of G-Sync)

  • DisplayPort 1.2, 2x HDMI 2.0, 2x USB 3.0 en audio

  • Draaibaar, in hoogte verstelbaar en portretmodus

  • Prijs: €320,-

aoc

Design

De AOC U2790PQU is op de markt gezet als een professionele monitor en dat zie je aan alles. Het ontwerp is stijlvol met een geborstelde aluminium-look. Echt aluminium is het helaas niet: de hele behuizing is immers gemaakt van plastic, maar de bouwkwaliteit is nog altijd uitstekend. Er zijn geen rgb-ledjes en ook de bekende rode gaming-accenten kom je op deze monitor (gelukkig) niet tegen. Helaas zijn de dunne schermranden wel misleidend, want als je de monitor aanzet, zie je dat de rand eigenlijk een stukje breder is. Ondanks dat is de rand nog altijd meer dan dun genoeg voor moderne standaarden. Een setup met meerdere monitoren ziet er dus gelikt uit zonder dikke balken in het midden.

De voet zet de monitor stevig op het bureau en laat hem horizontaal draaien en in hoogte verstellen. Daarnaast is het mogelijk om de monitor 90 graden te kantelen, waardoor hij in portretmodus komt te staan.

aoc

Het On Screen Display (OSD) is van alle gemakken voorzien, maar de besturing vereist enige gewenning. Alle input moet van één pookje komen, waardoor het niet altijd duidelijk is wat je moet doen om bij sommige instellingen te komen. De functies van het pookje (omhoog/omlaag/links/rechts) veranderen af en toe ook, waardoor het regelmatig voorkomt dat je verkeert klikt. Mocht het lukken om je een weg te banen door de menuutjes, dan kom je alle belangrijke functies tegen.

Beeldkwaliteit

Tijdens het gamen zijn er bij een monitor maar twee belangrijke zaken: snelheid en beleving. Dat eerste is duidelijk niet het beste punt van het scherm. De verversingsfrequentie van 60 Hz is voor shooters en andere snelle games te laag en er is ook een zichtbare hoeveelheid ghosting bij snel veranderende beelden. Daar komt bij dat de input lag merkbaar is, vergelijkbaar met een snelle televisie. De limitatie van 60 Hz is echter alleen een nadeel voor mensen met een extreem snelle computer, want meer dan 60 fps is op een 4K-resolutie nog altijd een uitdaging.

AOC

De beleving is een ander verhaal. Het contrast is uitzonderlijk goed voor een IPS-paneel en ook de wit- en zwartsaturatie zijn uitstekend. Het 10-bit-paneel (8bit + FRC) kan 108% van het sRGB-spectrum weergeven en na een beetje puzzelen in het OSD heeft de monitor een perfecte gammawaarde van 2.2. Games zien er daardoor niet alleen fantastisch uit, donkere hoekjes laten ook genoeg detail zien om dat verstopte monster te spotten.

Daarnaast is deze monitor bij uitstek geschikt voor productiviteit. Fotobewerking en ander kleurgevoelig werk zijn goed mogelijk en de hoge resolutie zorgt er voor dat je een hoop informatie kwijt kunt. Hij is dus een ideale kandidaat voor een tweede monitor waarop je bijvoorbeeld je videostream, chat en statistieken kunt weergeven.

Conclusie

AOC laat zien dat goede 4K-monitoren niet meer zo duur hoeven te zijn. Er zijn zeker goedkopere 4K-monitoren op de markt te vinden, maar die zijn vaak gebaseerd op TN-panelen of rusten op een erg slechte voet. Voor ruim 300 euro haal je met de U2790PQU een monitor in huis met verbazingwekkend goede beeldeigenschappen, ook al is hij niet geschikt voor snelle games. Zoek je wel een snelle monitor, dan kun je beter kijken naar een 1440p-monitor die minder belastend is voor je videokaart.

Sterren

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou