Hardware
xbox

Review: Xbox Elite Series 2-controller - Simpelweg perfectie

Duur maar duurzaam

Geschreven door Dennis Mons op
Controllers zijn, net als bijvoorbeeld muizen en toetsenborden, een zeer aan persoonlijke voorkeuren onderhevige categorie: je vindt ze prettig, of niet. Toch zijn voornamelijk ‘pro’-controllers prima langs een relatief objectieve meetlat te leggen: wat doen ze wat normale controllers niet doen? In het geval van de Xbox Elite Series 2-controller is dat een hele hoop.

Menig gamer weet in één keer zijn favoriete controller ooit op te noemen. De één houdt van de eenvoud van de SNES-controller, terwijl de ander juist de - niet héél bruikbare - VMU-display van de bonkige Dreamcast-controllers kan waarderen. Sommige spelers zweren bij de DualShock 4, omdat die sinds de PlayStation 1 amper veranderd is, en anderen vinden de lay-out van de Xbox One-sticks weer bijzonder prettig. Mocht je bij die laatste groep horen, dan is de Elite Series 2 eigenlijk een must-have... mits je het behoorlijk stevige bedrag van 180 euro er voor over hebt.

Specificaties:

  • Duimsticks: Standaard (2), klassiek (2), verhoogd (1), bol (1)
  • Vier ‘pedaaltjes’
  • Twee vierpuntdruktoetsen
  • Instelgereedschap voor de duimsticks
  • Oplader
  • USB-C-kabel
xbox

De eerste Xbox Elite -controller zette zichzelf al op de kaart als een van de meest premium controllers ooit gemaakt. Het robuuste apparaat voelde bijzonder degelijk en bood al extra functies, zoals pedaaltjes aan de achterkant en verwisselbare sticks. Microsoft heeft duidelijk gekeken naar feedback van gamers, want alles dat goed was aan de eerste Elite is nu beter bij de tweede editie, én zijn er wederom een aantal handige, uitstekende extra’s toegevoegd. Werkelijk alles valt te tweaken; van nauwkeurigheid, snelheid en stugheid van de sticks tot reactietijd van de triggers.

Pedalen

Het opvallendste onderdeel van de Xbox Elite Series 2 zijn de afneembare extra ‘pedaaltjes’ en thumbsticks, ook al aanwezig op de eerste versie. Er zijn vier paddels die makkelijk met een (zeer lekker) klikje op de controller te plaatsen zijn. Vervolgens wijs je die aan knoppen, of knoppencombinaties door middel van de duidelijke software op de Xbox One of pc die aanzienlijk verbeterd is ten opzichte van de voorganger. Bij fighters, maar ook shooters, geeft dat een enorm voordeel, ondanks het feit dat het even wennen is dat je ineens vier extra ‘knoppen’ tot je beschikking hebt. Maar zelfs als je simpelweg één van de standaardknoppen qua functie wilt aanpassen of verplaatsen, is ook dat prima mogelijk.

Qua lay-out heeft Microsoft de Elite Series 2 ook aangepast. Zo zijn de pedaaltjes kleiner en subtieler geworden. Dat is een enorm voordeel als je langere speelsessies hebt, aangezien je na verloop van tijd het gevoel krijgt de controller te moeten laten ‘zweven’ zodat je niet met je vingers per ongeluk de pedaaltjes indrukt; iets wat bij de eerste Elite behoorlijk vaak het geval was. Langer gamen is nu stukken prettiger én mogelijk omdat de batterij ook nog eens veertig uur meegaat. Voor gamers die flink wat uren willen maken (en weinig waarde aan slaap hechten) is dit dus óók de ideale controller.

xbox

Oplaadhoesje

Sowieso is de Elite Series 2 een aanrader voor de competitieve speler vanwege de verwisselbare thumbsticks en vierpuntdruktoetsen. Er zijn twee vierpuntdruktoetsen: een gefacetteerde (ideaal voor fighters) en een klassiek kruis. Van de sticks zijn er zes varianten: twee standaard, twee klassiek, één verhoogd en één met een bolling. Ook is de flexibiliteit van de sticks door middel van een schroefsysteem aan te passen en is onder andere gevoeligheid in de vrij simpele softwaresettings aan te passen. Deze profielen (maximaal drie) zijn makkelijk aan te maken en simpel te kiezen op de controller. Daarnaast zijn er ook stops die de triggerbeweging korter maken en bijvoorbeeld het vuren van een wapen nog sneller maakt.

Niet alleen voelt en speelt de Elite Series 2-controller dus voortreffelijk, maar alle extra functies, pedaaltjes, thumbsticks, profielen en de goed te behappen software voegen écht iets toe aan je persoonlijke manier van spelen. Ook is het gebruikte materiaal van een enorm hoge kwaliteit, waardoor de controller lang meegaat. Daarnaast heeft ook deze Elite weer een nette, stevige opberghoes met een handig nieuwigheidje: aan de achterkant is een USB-C-kabel aan te sluiten en aan de binnenkant bevindt zich een magnetisch oplaadblokje, waardoor de controller geen stof hapt wanneer je hem even niet gebruikt.

xbox

Conclusie

180 euro voor een controller is veel geld. Valt dat te verantwoorden? Wat ons betreft is het antwoord volmondig ja. Dit is een allround apparaat van hoge kwaliteit en dankzij bluetooth ook nog eens prima draadloos te gebruiken op pc, maar ook tablets en smartphones. Zeker met de kennis dat Project Scarlett ook oude controllers ondersteunt, is er eigenlijk geen reden om niet te investeren in misschien wel de beste controller ooit. Eigenlijk zou dit gewoon de standaardcontroller van de volgende Xbox-console moeten worden. Elke gamer verdient dat!

Plus:

  • Uitmuntende kwaliteit
  • Zeer veel tweakopties
  • Handig, stevig oplaadhoesje
  • Heel comfortabel
  • Gaat lang mee
  • 40 uur batterij
  • Bluetooth

Min:

  • Prijzig
Sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 15:00: De Zelda: Ocarina of Time-slowrun met Lucas en Wouter Resident Evil-Spirits komen naar Super Smash Bros. Ultimate
21

Reacties op: Review: Xbox Elite Series 2-controller - Simpelweg perfectie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • anyaka

    • 27 november 2019 10:05
    En de triggers zijn die verbeterd? Of zijn ze nog steeds mushy? Het grootste minpunt van de Xbox controller voor mij.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • DMons

    • 27 november 2019 11:27
    @anyaka gegroet! Ligt een beetje aan of je in vergelijking bedoelt met de eerste Elite. Die triggers vond ik namelijk ook al een stuk beter dan de 'gewone'. Maar had niet het idee dat deze mushy zijn nee. :) Is wel een heel persoonlijk ding natuurlijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • DrZuurbekjeNL

    • 27 november 2019 10:52
    Ik had de eerste Elite controller, die werd op de langere termijn echt slecht. De grips lieten gewoon los. Ik heb er echt geen gekke dingen mee gedaan, maar achteraf was die zijn geld echt niet waard. Ik hoop dat Microsoft naar de gebruikers heeft geluisterd, want ik was echt niet de enige……

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • DMons

    • 27 november 2019 11:29
    @DrZuurbekjeNL ik heb nog niet lang genoeg gespeeld met de Elite Pro 2, maar Microsoft heeft in ieder geval aangegeven te hebben geluisterd naar dat soort klachten. Er zit ook meer grip op dan de eerste.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 27 november 2019 12:01
    Je noemt fighters in 't artikel. Hoe is de dpad? Toch wel 't grootste gebrek van Xbox controllers ooit. De elite 1 was een verbetering ten opzichte van de normale controller, maar kon nog steeds niet tegen de dpad van Sony op.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Barbapapa

    • 27 november 2019 12:48
    Is wat jullie de prijsinvestering het waard als je nu een reguliere X1X controller hebt? Met name als ik naar de D-pad kijk is dit een aanzienlijke verbetering maar is dat in de praktijk ook te merken? Ik speel een combinatie van pc en console.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bigds9fan

    • 27 november 2019 12:56
    40 uur spelen

    Dat is gewoon 80 keer meer als dat je uit een DS4 haalt. 😮

    Indrukwekkend hoor. 😉 maar heb de Xbox controllers altijd al beter gevonden dan de Playstayion zooi.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 27 november 2019 13:20
    @bigds9fan Wou jij nou beweren dat de batterij van een DS4 maar een half uur mee gaat? Ieder z'n voorkeur hoor, maar ga geen onwaarheden verkopen. Als jouw DS4 maar een half uur mee gaat is de batterij versleten. Ik kan met een volle DS4 makkelijk de hele dag gamen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bigds9fan

    • 27 november 2019 22:06
    @darkmanwls Sorry reken fout.

    Mijn DS4 ging op een gegeven moment maar 2 uur mee.

    Een hele dag haalt dat kreng nooit.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 28 november 2019 00:12
    @bigds9fan Dan is jouw DS4 nooit goed geweest.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 27 november 2019 16:21
    @bigds9fan Ik denk niet dat de één per sé slechter of beter is dan de ander, zeker niet als je de 'normale' versies met elkaar vergelijkt.
    Ik denk dat het vooral aankomt op persoonllijke voorkeur. Ik vind de X1-controller lekkerder in de hand liggen en dus lekkerder spelen.

    Het fanboy-gehalte is wel erg hoog in je comment.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 27 november 2019 16:39
    @fonsrutte Dat bedoel ik dus. Ieder heeft zijn mening, en iedereen wil ook weer wat anders van een controller. Lekker in de hand liggen is voor iedereen weer anders. Ik kijk heel erg naar de dpad van een controller, die is gewoonweg beter bij sony. Een ander geeft weer veel meer om de triggers, die gewoonweg beter zijn bij xbox controllers. Beiden hebben hun voor en nadelen, En het is maar net wat je zoekt in een controller plus een stukje eigen voorkeur welke controller je het beste vind.
    Maar zeggen dat een controller maar 40 uur gedeelt door 80, dus een half uur mee gaat is gewoon onwaar. En ik snap wel dat hij het waarschijnlijk overdreven bedoeld, maar dan nog, de batterij van de DS4 is gewoonweg prima, ik haal er makkelijk een volle dag gamen uit, net als met de xbone controller.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bigds9fan

    • 28 november 2019 06:02
    @darkmanwls Dat is zeker waar maar feit is helaas dat ik op een gegeven moment de DS4 de hele tijd aan de kabel had om hem op te laden.

    Iets wat ik met de 360 controller nooit had. Die haalde makkelijk 24 uur. De DS4 kwam daar nooit in de buurt.

    Een van de redenen dat ik overgestapt ben naar Nacon.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 28 november 2019 08:29
    @bigds9fan voordeel van de 360 was dat die geen ingebouwde batterij had. Dus je kon ook alleen de batterij vervangen. En daar heb je een punt. Ik heb 't ook niet op ingebouwde batterijen, want een batterij slijt nou eenmaal. Maar om daar nou een nieuwe controller voor te moeten kopen zou niet nodig hoeven zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • denver

    • 27 november 2019 14:25
    Je schrijft dat de controller duurzaam is. Hoe hebben jullie dit getest? Deze is toch pas net uit?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • tyberium

    • 27 november 2019 14:50
    @denver http://www.youtube.com/watch?v=fgjHNNDoTgw vanaf 2 minuten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Lecram010

    • 27 november 2019 15:19
    Kon wel lachen om de titel. Had er eentje aangeschaft, werkte niet. de a knop was kapot. Na veel poespas met de customer service uiteindelijk terug gestuurd ter reparatie. Na een week terug gestuurd naar me, a knop nog steeds kapot. Het kostte me kleine 3 weken voor ik iemand kon overtuigen mij een refund te geven. Ze wilde steeds maar een andere sturen. Sorry, maar ik kan dit simpelweg geen perfectie noemen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 27 november 2019 16:25
    @Lecram010 Je kan altijd pech hebben natuurlijk met een exemplaar die niet lekker werkt, de kans dat er eentje niet 100% werkt en dat jij die in handen krijgt is er altijd. Daar kan ik nooit problemen mee hebben. Ik vind het dan vooral belangrijk hoe de service is.
    Ik zou eerder om een ander exemplaar vragen en volgens mij is dat ook de normale gang van zaken. Reparen duurt namelijk veel langer voor jou dan wanneer ze simpelweg meteen een nieuwe sturen.
    Daar had ik persoonlijk eerder op aangestuurd dan een refund, maar dat is persoonlijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Lecram010

    • 2 december 2019 13:31
    @fonsrutte Hoi Fons, Zo kun je er ook tegen aan kijken. Ik verwacht voor een degelijk bedrag toch echt wel een werkende controller. Als je het mij vraagt, M$ leert niet van de fouten uit het verleden. De elite 1 had ook te veel kinderziektes die je terug ziet in de elite 2. Ik blijf erbij dat er teveel mankementen aan deze controller zitten voor dat geld.

    Die refund :) man man man wat heb ik daar veel tijd in moeten steken alvorens de customer service van M$ mij deze heeft toegezegd.

    Ps. Ik wacht nog steeds. Gelukkig heb ik een alternatief gevonden voor minder van de prijs, hopen dat het iets is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Lombax

    • 28 november 2019 09:26
    Ik heb de controller vorige week gekocht voor 145 euro tijdens een Black Friday sale. Dat maakte de prijs al een heel stuk aantrekkelijker.

    Dat gezegd hebbende is de controller echt super en zou die in mijn ogen ook de 180 euro wel waard zijn. Hij ligt heerlijk in de hand met een goed gewicht en voelt daardoor kwalitatief heel goed. Ik speel voornamelijk Apex Legends en merk nu al een verbetering. Zo heb ik de rechter thumbstick omgewisseld voor een hoger model thumbstick (en iets stugger ingesteld) voor extra precisie tijdens het richten. De hair triggers heb ik aangezet voor een snellere reactietijd met schieten. En momenteel speel ik met 2 extra pedaaltjes (voor healing en grenades) zodat ik mijn vingers niet van de thumbsticks af hoef te halen tijdens alle actie. Ik begon met 4 pedaaltjes, maar dat vergt een hoop gewenning, dus ik bouw het langzaam op.

    Duurzaamheid is nog even afwachten, maar wat ik heb gezien zijn de grips flink verbeterd t.o.v. het vorige model en kunnen deze niet meer los raken. Een schijnbaar veel voorkomend probleem toentertijd. Oh ja, het feit dat de controller werkt op je PC en volgend jaar op Scarlett is natuurlijk mooi meegenomen. Het is inderdaad een investering, maar tot nog toe ben ik er blij mee.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.