Hardware
msi ge65

Review: MSI GE65 Raider - zo hoort een gaming laptop te zijn

Uitstekend zonder echt op te vallen

Geschreven door Roel Stortelder op
Fabrikanten denken vaak dat laptops alleen interessant zijn wanneer ze ergens in uitblinken, zoals extreme prestaties of een extreem laag gewicht, waardoor een goede middenweg nauwelijks te vinden is. Met de GE65 Raider doet MSI toch een poging in die categorie: goede prestaties in een degelijke behuizing.

MSI GE65 Raider 9SE

 • Scherm: 15,6-inch 1080p 144Hz AHVA
 • Processor: Intel Core i7-9750H 6-core
 • Geheugen: 16GB DDR4 2666 MHz (dual channel)
 • Videokaart: Nvidia GeForce RTX 2060
 • Opslag: 256GB NVMe SSD + 1TB HDD
 • Gewicht: 2,27 kg
 • Aansluitingen: 1x USB 3.2 Type C, 3x USB 3.2 Type A, HDMI, mini-DisplayPort, Gigabit Ethernet en een SD-kaartlezer

De GE65 Raider kan in alle opzichten gezien worden als het kleine broertje van de GE75 Raider die we recentelijk hebben besproken: een kleiner scherm, lager gewicht en minder grafische kracht. Toch zijn er ook een hoop overeenkomsten. Zo gebruikt ook de GE65 Raider de volledige videokaart en niet de langzamere Max-Q-versie. Dat betekent wel dat de koeling naar behoren moet werken om alle hitte kwijt te kunnen.

msi ge65
msi ge65

Design

Hoewel je het op het eerste gezicht niet direct zou zeggen, voelt de MSI GE65 Raider aan als een luxe product. De zwarte behuizing is netjes afgewerkt en is zeer stevig. De palmsteunen en het toetsenbord geven nauwelijks mee als je er op drukt en de scharnieren van het scherm doen soepel hun werk. Als het scherm eenmaal open is geklapt, blijft hij netjes op zijn plaats, ook wanneer je in een wiebelende trein zit. Alleen de onderkant kan rond de ventilatie wel wat versteviging gebruiken, maar bij normaal gebruik merk je daar niets van.

De dunne randjes rondom het scherm houden de gehele laptop redelijk compact en geven hem een premium uitstraling. Dun is de laptop niet, maar het lijkt er op dat MSI in dit geval heeft gekozen voor functie boven vorm: twee ventilatoren, zeven heat pipes en drie forse heatsinks moeten alles lekker koel houden. Wel is de GE65 redelijk licht gebleven. Met een gewicht van 2,27 kg is hij niet veel zwaarder dan de populaire Apple MacBook Pro of Dell XPS.

Met de RGB-verlichting uitgeschakeld is de laptop redelijk stijlvol en geschikt om mee te nemen naar werk of studie. Alleen het grote drakenlogo op de deksel verraadt dat de laptop meer kan dan alleen een tabelletje maken in Excel. Mocht je wel van gekleurde lampjes houden, dan kun je helemaal los in de meegeleverde software. De leds in het toetsenbord kunnen opvallend veel licht geven en zijn volledig naar smaak aan te passen. Op het deksel en in de USB-poorten zit ledverlichting dat rood oplicht. Het nut daarvan is niet helemaal duidelijk, maar gelukkig kun je ze uitschakelen.

Beeldscherm

Hoewel de hardware en behuizing een grote rol spelen, is het beeldscherm een van de belangrijkste onderdelen van een laptop. Dat is immers het onderdeel waar je het meest naar kijkt. Ons exemplaar heeft een 1080p 144Hz AHVA-paneel, al biedt MSI ook de optie voor een 240Hz TN-paneel. Het grote voordeel van het AHVA-paneel is de kijkhoek: deze is uitstekend met zeer weinig kleurvervorming. Een ‘upgrade’ naar 240Hz zou ik ook niet snel aanraden. Hoewel de hogere verversingsfrequentie kan zorgen voor een iets vloeiender beeld, zijn de kleuren en kijkhoeken van TN-panelen eigenlijk niet meer van deze tijd.

Het scherm is uitstekend gekalibreerd met de gamma-waarde op de ideale 2.2. Het contrast is goed, maar dat geldt vooral voor heldere beelden. Bij zeer donkere beelden gaat er al snel detail verloren, maar gelukkig kan dat met de meegeleverde software worden opgelost.

msi ge65

Toetsenbord en touchpad

Zoals je van een gaming laptop mag verwachten is ook de MSI GE65 Raider voorzien van een toetsenbord met RGB-verlichting. Elke toets kan apart geprogrammeerd worden, maar je kunt ook gebruikmaken van de vooraf geïnstalleerde patronen. Het toetsenbord is ontwikkeld door SteelSeries en is het prettigste toetsenbord in een laptop tot nu toe. Het is geen probleem om hier lange teksten op te schrijven door de goede feedback en de toetsen zijn meer dan snel genoeg voor gamers. Het enige vreemde is de plaatsing van de Delete-, Scroll Lock- en Insert -toetsen. Steelseries heeft deze omgedraaid, waardoor ik geregeld op Insert drukte in plaats van Delete. Dat is waarschijnlijk een kwestie van wennen, maar je vraagt je af waarom Steelseries die keuze heeft gemaakt.

Het touchpad valt wel tegen. Multi-touch gebaren worden wel ondersteund, maar de registratie daarvan werkt maar de helft van de tijd. Daarnaast is de tracking van je vinger magertjes, waardoor het moeilijk is om de cursor snel naar de juiste plek te bewegen. Nu hebben we het over een gaming laptop en zal dit apparaat vooral gebruikt worden met een muis, maar toch verwacht je iets beters dan dit.

Prestaties en koeling

Een gaming laptop koop je natuurlijk voor de prestaties en daarin scoort deze laptop uitstekend. De RTX 2060 heeft duidelijk profijt van de goede koeling in GE65 Raider, want alleen in 3D Mark Port Royal werd het hem eventjes te veel. Toch is de score van 3192 in deze benchmark bovengemiddeld goed. Battlefield 5 en Metro Exodus zijn beide speelbaar op de maximale settings, maar met Ray Tracing ingeschakeld dipt hij regelmatig onder de 60 fps.


  Benchmark
  

  RTX (ray tracing)
  

  Score
  

  GPU throttle?
  

  3D Mark Port Royal
  

  Ja
  

  3192
  

Temperatuur

  3D Mark Time Spy
  

  Nee
  

  6205
  

Nee

  Battlefield 5 (Ultra
  settings)
  

  Ja (Ultra)
  

  53 fps
  

Nee

  Battlefield 5 (Ultra
  settings)
  

  Nee
  

  86 fps
  

Nee

  Metro Exodus (Ultra
  settings)
  

  Ja
  

  44 fps
  

Power

  Metro Exodus (Ultra
  settings)
  

  Nee
  

  61 fps
  

Nee

Tijdens de benchmarks wisten de twee ventilatoren de chips netjes op temperatuur te houden zonder veel herrie te maken. Zoals je mag verwachten, doet de laptop geruisloos zijn werk wanneer je aan het internetten bent, maar ook tijdens het gamen is het geluid van de ventilatoren niet storend.

msi ge65

De resultaten van de harde schijf zijn zoals verwacht: gebruik deze alleen voor opslag van films, foto’s en programma’s waarbij snelheid niet zo belangrijk is. De SSD presteert wel boven verwachting. MSI heeft duidelijk gekozen voor een high-end NVMe SSD waardoor de lees- en schrijfsnelheden oplopen tot ruim 3 GBps. Het is jammer dat er ruimte is voor slechts 256 GB, want tegenwoordig heb je al snel meer nodig. Overigens verkoopt MSI op het moment geen variant van de GE65 Raider met maar 256 GB SSD-opslag en beginnen ze bij 512 GB. Mocht je een grootverbruiker zijn van data, dan zijn er ook opties met 2 TB aan snel NVMe-opslag.

Conclusie

De MSI GE65 Raider 9SE is een opvallend goede gaming laptop die je snel over het hoofd kunt zien. Naast een eventueel 240Hz scherm is er namelijk niets opvallends aan deze laptop, maar dat maakt hem juist zo goed. Door het ontbreken van extremen, heeft MSI ook geen concessies hoeven doen. Het resultaat daarvan is een uitstekende allround laptop. Alleen de 256 GB SSD is eigenlijk te klein, maar gezien die variant op het moment niet te koop is, had MSI dat waarschijnlijk zelf ook al door.

Sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville-trailer gelekt id Softwares Tim Willits werkt nu bij Saber Interactive
9

Reacties op: Review: MSI GE65 Raider - zo hoort een gaming laptop te zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 13 augustus 2019 10:49
  1999 bij coolblue ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 13 augustus 2019 11:12
  @HunterSeeker
  Thx! Ik miste al een prijsje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 13 augustus 2019 15:48
  @HunterSeeker Dat is dezelfde laptop, maar met iets andere hardware. Dat model heeft een 240Hz scherm en 512GB SSD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 13 augustus 2019 17:08
  Ik mis hier van wat voor materiaal de behuizing gemaakt is… Plastic, koolstofvezel of aluminium?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 13 augustus 2019 18:40
  @Oxymorphone Het is een combinatie van aluminium en plastic.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  edwinkox

  • 13 augustus 2019 18:59
  Wat is de Firestrike score ter vergelijking van andere gaming laptops ??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 13 augustus 2019 20:00
  @edwinkox Firestrike heb ik niet getest, dus daar kan ik ook niks over zeggen. De andere 3DMark scores staan wel in de review. Zoals ik in de review al heb gezegd zijn die scores bovengemiddeld hoog voor deze hardware.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 14 augustus 2019 09:49
  Waarom is al die gaming-shit zo lelijk? Lelijke neon kleuren met lelijke tribal-achtige logo's. Is natuurlijk smaak, maar waarom wordt er altijd uitgegaan dat elke gamer dit soort puberale liflafjes interessant of mooi vindt? De gamewereld groeit op, waarom hardwareproducenten niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 14 augustus 2019 13:54
  @Dr-Saint Al die lampjes kun je gelukkig ook uitschakelen. Als je dat doet wordt het, op het logo na, een stijlvolle laptop waarmee je zeker op het werk zou kunnen verschijnen. Hij is dan misschien nog steeds niet zo dun als de laptop van je collega, maar gezien de hardware is dat alleen maar fijn. Zo is er namelijk veel meer ruimte voor de koeling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.