Review: Kinesis Freestyle Edge | Gamer.nl

Review: Kinesis Freestyle Edge | Gamer.nl

Wie veel en lang in een verkeerde houding achter de pc zit, riskeert hardnekkige RSI-klachten. In kantooromgevingen zie je dan ook regelmatig ergonomische toetsenborden terug, bestaande uit twee losse delen. Die aanpak zien we nu ook terug in een gaming-toetsenbord, de Freestyle Edge van Kinesis.

Doordat de Freestyle Edge uit twee aparte delen bestaat, kun je ze dusdanig voor je plaatsen dat je armen in een comfortabelere positie langs je lichaam rusten. Je merkt daardoor direct minder spanning in je schouders en je nek. De kabel tu en de helften heeft een maximale lengte van 1,8 meter, en het deel dat overblijft is handig genoeg op te bergen in de behuizing om onnodige kabelkluwen te voorkomen.

Om ook je polsen te ontlasten, wordt een zogeheten Lift Kit meegeleverd. Je klikt de steunen aan de onderkant vast om de helften in drie standen omhoog te kunnen kantelen. Je handpalmen liggen nu niet meer plat op het toetsenbord, maar juist ook in hun natuurlijke houding: iets naar binnen gedraaid. Deze acce oire is onmisbaar voor een optimale ergonomie, en wordt bij de Nederlandse aanbieder van dit keyboard (Backshop BV) dan ook standaard meegeleverd. Bij andere shops is het een lo e aankoop; even opletten dus.

Opnieuw leren typen

Typen op de Freestyle Edge is absoluut even wennen. Omdat de toetsen verder van elkaar afstaan dan je gewend bent, maak je de eerste paar dagen constant tikfouten. Na een weekje stug doortypen gaat het in ons geval al een stuk beter af, maar foutloos blind typen blijft nog even buiten bereik. Het gat in het midden heeft overigens ook voordelen. Zo kun je daar een microfoon in kwijt tijdens het streamen, een joystick voor flight-sims, of simpelweg je smartphone.

Onze favoriete modus operandi is om de rechterhelft van het toetsenbord helemaal weg te draaien en er de muis voor in de plaats te leggen. Kantel vervolgens het linkerdeel iets omhoog en je hebt een erg comfortabele setup voor shooters. Bij dat genre heb je doorgaans de toetsen aan de rechterkant toch niet nodig, en hoef je in dit geval je muisarm minder ver te strekken. Al met al is het keyboard zeer flexibel inzetbaar en helemaal naar wens af te stellen.

freestyle edge review

Om aan de hoge eisen van gamers te voldoen, is wijselijk gekozen voor Cherry MX-switches. Je bepaalt bij aankoop zelf welke je voorkeur heeft, met de keuze uit brown, blue en red-switches. Er zit overigens geen prijsverschil tu en die varianten. De backlight is felblauw en is verder niet naar een andere kleur aan te pa en. Voor een gaming-keyboard is het uiterlijk dan ook vrij sober en de bouw is lekker stevig. De toetsen hebben een fijne, duidelijke aanslag, zoals je mag verwachten van mechanische cherry-switches. Dit keyboard is gebouwd om veel te kunnen verduren.

Maximaal macro

De ware kracht van de Freestyle Edge schuilt zich in SmartSet-software. Veel gaming-toetsenborden bieden een set macro-toetsen waarvan je de functie zelf kunt bepalen. De Edge gaat een stapje verder; iedere toets is opnieuw in te stellen, of eventueel aan een macro te koppelen. Hoe snel en hoe vaak de macro uitgevoerd wordt, is tevens te bepalen. Je kunt op deze manier negen verschillende toetsenbord-indelingen opslaan.

Met de Layout-knop (linksboven) schakel je zo eenvoudig tu en bijvoorbeeld een indeling voor League of Legends, je favoriete mmorpg, of software als Excel of Photoshop. Iedere indeling ondersteunt twee lagen, waar je met de Fn-knop tu en wi elt. De mogelijkheden zijn dan ook schier eindeloos. Het is alsof je een klein leger aan verschillende toetsenborden met elk een eigen specialiteit aan je pc hebt verbonden.

Ready, SmartSet, Go

Bovenstaande is alleen wel makkelijker gezegd dan gedaan. De fabrikant geeft wat voorbeelden van macro's in de bijgevoegde handleiding, maar stuurt je grotendeels met een kluitje in het riet. Je bent dan ook best een poosje bezig met het online zoeken naar geschikte macro's voor je games, om die vervolgens in te kunnen laden. Er zijn veel opties denkbaar, maar de grote kunst is om ze eerst voor jezelf te achterhalen. Enige eigen creativiteit wordt verwacht.

freestyle edge review

De software staat niet op je pc, maar op het toetsenbord zelf. Door op de SmartSet-knop + F8 te drukken, opent het interne geheugen zich alsof je een usb-stick op je computer zou aansluiten. Vanuit je Verkenner open je nu de software voor het herindelen van je toetsen. Het voordeel hiervan is dat je het in principe maar één keer hoeft te doen.

Omdat de instellingen op het toetsenbord worden opgeslagen, heb je ze meteen bij de hand zodra je het keyboard op een andere pc aansluit. Voor die-hards is er ook de mogelijkheid om zelf macro’s in te voeren in de .txt-bestanden die aan de basis liggen.

Conclusie

239 euro is een hoop geld voor een keyboard. Maar heb je het er voor over, dan heeft de Freestyle Edge een hoop te bieden. Je zit relaxter achter je pc en gunt je spieren meer rust tijdens lange gamese ies. Met name de uitgebreide mogelijkheden van de SmartSet-software vallen in positieve zin op. Wie de tijd neemt zich daar goed in te verdiepen, zet het keyboard volledig naar zijn hand.

Prijs: 239 euro

Plus- en minpunten

+ Goed voor je houding
+ Cherry MX-switches naar keuze
+ Véél opties voor macro’s en herprogrammering

- Duur
- Hoge leercurve

Beoordeling

Hardware sterren
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou