Review: Asus ROG Zephyrus S GX701GXR biedt topprestaties in een dunne laptop

Review: Asus ROG Zephyrus S GX701GXR biedt topprestaties in een dunne laptop

Bij de meeste laptops is echte innovatie ver te zoeken, maar Asus pakt het met de Zephyrus net iets anders aan. Er zijn een aantal bijzondere technieken toegepast die er volgens het bedrijf voor zorgen dat de laptop koel, stil en snel blijft. Dat zijn eigenschappen die in laptops over het algemeen nooit samengaan.

Asus ROG Zephyrus S GX701GXR

  • Scherm: 17,3-inch 1080p 240Hz TN

  • Processor: Intel Core i7-9750H 6-core

  • Geheugen: 32GB DDR4 2666MHz (Dual Channel)

  • Videokaart: Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q

  • Opslag: 1TB NVMe SSD

  • Gewicht: 2.6kg

  • Aansluitingen: 2x USB 3.2 Type C, 3x USB 3.2 Type A, HDMI 2.0b en een headset-jack

  • Prijs: 3399 euro


De Asus ROG Zephyrus S is van buiten en binnen een indrukwekkende laptop. Uitgerust met een Intel Core i7, 32GB aan geheugen en een Nvidia RTX 2080 mag je heel wat prestaties verwachten, maar de behuizing moet er voor zorgen dat de laptop de concurrentie een streepje voor blijft.

Design

Met de laptop dichtgevouwen lijkt de Zephyrus op een van de vele andere luxe gaminglaptops: een slank ontwerp met een goede afwerking, veel metalen panelen en een groot logo op de deksel. Pas wanneer je het apparaat opent zie je dat je met iets totaal anders te maken hebt. Om te beginnen zit het toetsenbord aan de voorkant van de laptop en is het touchpad verhuisd naar de zijkant. In het begin voelt dat een beetje vreemd, maar na een poosje is het heel normaal en typt het zelfs ergonomischer dan een reguliere laptop. Tenminste, wanneer je de laptop op een bureau gebruikt. Zodra je de laptop op je schoot wil gebruiken zit het toetsenbord ongemakkelijk dichtbij en mis je een oppervlakte om je polsen op te laten rusten. In de praktijk gebruik je een laptop gelukkig voornamelijk op een bureau of tafel, al helemaal als je veel moet typen, dus deze aanpassingen kunnen we alleen maar toejuichen.

Asus ROG Zephyrus S GX701GXR

Het touchpad naast het toetsenbord is minder handig. Je wisselt merkbaar langzamer tussen touchpad en toetsenbord, waardoor je minder effectief kunt werken. Dat verschil is voor linkshandigen waarschijnlijk nog een stuk beter merkbaar. Toch is niet alles aan het touchpad negatief. Hij reageert erg goed op de input van je vingers en heeft ondersteuning voor alle bekende multi-touch gebaren. Een gamelaptop zoals deze gebruik je ook het liefst met een muis, dus dan is het extra handig dat het touchpad tevens als NumPad functioneert. Met een druk op de knop verschijnt er een digitale NumPad op de vertrouwde plek voor wanneer je veel met getallen aan de slag moet.

Het vreemde toetsenbord is echter niet het enige dat apart is aan de laptop na het openklappen. De laptop wordt namelijk lichtjes naar voren gekanteld, waardoor niet alleen het toetsenbord onder een prettige hoek staat, maar er ook een ‘tochtkier’ aan de onderkant zichtbaar wordt. Hierdoor krijgen de ventilatoren meer ruimte om lucht te verplaatsen met betere en stillere koeling als resultaat. De manier waarop dit system werkt lijkt erg duurzaam, maar het geeft kleine spulletjes wel eenvoudig de kans om in de laptop te komen. Zolang je een beetje voorzichtig bent met waar je schroefjes rondstrooit, zal dat echter weinig problemen opleveren.

Asus ROG Zephyrus S GX701GXR

Aansluitingen zijn er voldoende met twee keer USB-C, drie keer USB-A, HDMI 2.0b en een headset-poort. Een opvallende afwezige in deze lijst is de ethernet-poort. Hoewel het misschien lastig is om deze grote poort in de dunne behuizing te proppen, zijn er andere laptops op de markt die dit op een slimme manier hebben opgelost. Asus had minimaal een USB naar LAN-adapter moeten meeleveren, want een internetpoort is voor veel gamers erg belangrijk.

Beeldscherm

Qua beeld heeft Asus bij dit exemplaar gekozen voor een 240Hz TN-paneel, al is er ook een variant beschikbaar met een 144Hz IPS-paneel. Het grote voordeel van het TN-paneel is uiteraard de snelheid. De hoge verversingsfrequentie en afwezigheid van ghosting maken dit paneel ideaal voor competitieve gamers, maar de kleurproductie valt erg tegen. De kijkhoek is bij TN-panelen meestal een groot nadeel, maar is bij deze Asus-laptop opvallend goed.

Standaard heeft het paneel een kleurtemperatuur van 8175K, wat veel te hoog is voor foto- en videobewerking en ook niet zo prettig is voor je ogen. Het geeft je in sommige games mogelijk wel een kleine voorsprong in het herkennen van je vijanden, maar we missen een instelling in de Asus-software om zelf een keuze te kunnen maken. De gammawaarde van 2.21 is wel goed en ook de maximale helderheid van 310cd/cm2 met een contrast van 1348:1 is netjes.

Asus ROG Zephyrus S GX701GXR

Met kalibratiesoftware is het gelukkig mogelijk om de kleurweergave te verbeteren. Met behulp van DisplayCAL krijgen we de kleurtemperatuur op een nette 6467K en een maximale deltaE van 1.27. Helaas gaat dit wel ten koste van het contrast, want deze blijft nu steken op 1090:1. Met deze kalibratie bereikt het scherm 98.4 procent van het sRGB-spectrum. Toch zouden we persoonlijk kiezen voor het 144Hz IPS-scherm. De hogere verversingsfrequentie voegt in onze ogen minder toe dan de betere beeldkwaliteit van IPS.

Prestaties en koeling

De Zephyrus S schept door het aparte design heel wat verwachtingen voor de koeling en daarmee ook de prestaties. In de praktijk blijkt gelukkig dat Asus deze redelijk waar weet te maken. De mobiele Max-Q variant van de RTX 2080 weet een aardige turbofrequentie te bereiken en houdt deze onder een maximale temperatuur van 72 graden ook goed vast. De videokaart loopt tijdens onze tests vooral tegen een powerlimiet aan, waardoor een simpele overklok-tweak genoeg is om de prestaties nog verder op te schroeven.


  Benchmark
  
  Ray
  Tracing
  
  Score
  
  3DMark Port Royal (Standaard)
  
  Ja
  
  4650
  
  3DMark Port Royal (OC)
  
  Ja
  
  5012
  
  3DMark Time Spy (Standaard)
  
  Nee
  
  7622
  
  3DMark Time Spy (OC)
  
  Nee
  
  8286
  
  Battlefield 5 Ultra (Standaard)
  
  Nee
  
  106 fps
  
  Battlefield 5 Ultra (Standaard)
  
  Ja
  
  72 fps
  
  PCMark 10 Extended (Standaard)
  
  Nee
  
  7263
  
- Essentials

  Nee
  
  8517
  
- Productivity

  Nee
  
  7516
  
- Digital
Content Creation

  Nee
  
  8234
  
- Gaming

  Nee
  
  14271
  

Tijdens al deze tests draait de ventilator al snel op volle toeren, maar de maximale geluidsdruk valt erg mee. Natuurlijk is hij niet zo stil als een grote desktop, maar de meeste laptops maken veel meer herrie. Het lijkt er dus op dat alle trucjes die Asus heeft uitgehaald, daadwerkelijk effect hebben gehad op de koelprestaties.

Asus ROG Zephyrus S GX701GXR

Het is fijn om te zien dat Asus heeft gekozen voor een snelle NVMe-SSD van Samsung. Met leessnelheden tot net geen 3 GBps vormt het opslagmedium voorlopig in ieder geval geen bottleneck. 1TB aan opslagruimte is om te beginnen voldoende, maar wellicht dat je hier in de toekomst nog wat aan toe wil voegen. Gelukkig is het relatief eenvoudig om een extra M.2-SSD toe te voegen.

Conclusie

De Asus ROG Zephyrus S lost een aantal bekende limitaties van laptops op met slimme en inventieve features. Zo heeft Asus manieren gevonden om in een dunne behuizing de high-end chips koel te houden en dient het touchpad tevens als NumPad om ruimte te besparen. De uitstekende prestaties in games en benchmarks worden gecomplimenteerd door een fantastische bouwkwaliteit en een prettig toetsenbord. De prijs is voor de aanwezige hardware ook nog eens heel netjes.

Sterren

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik ken genoeg mensen die dit bedrag zo voor een nieuwe macbook neerleggen, maar voor een windows PC is dit (vanaf €3100) dan weer extreem duur. Nu ik zelf een basis gamelaptop heb (met een 1060), ben ik wel van mening dat de geluidproductie uit die dingen een dooddoener is. Het kan ook niet anders, om al die hardware in zo'n dunne behuizing te stoppen moeten de fans op volle toeren, maar ik ben wel in de markt voor een iets dikkere, iets minder handzame, maar veel stillere optie. Misschien zoiets als de MSI Trident. En dan heb je nog €1000 over om een scherm te kopen.

0

@enz007 Warmte en geluid vind ik ook lastig bij sterke game laptops. Meestal koelen ze niet voldoende waardoor oververhitting ontstaat wat slecht is voor de apparatuur en niet het maximale qua framerates eruit kan worden gehaald met framedrops. Als de koeling dan we in orde is lijkt het vaak van het opstijgen van een vliegtuig bij het spelen van belastende games. En 3000+ euro vind ik echt nergens meer over gaan, de vraagprijs kan en zou heel veel omlaag moeten.

0

Aanbevolen voor jou