De beste 4K-televisie voor gaming in 2020

De beste 4K-televisie voor gaming in 2020

Met de PlayStation 5 en Xbox Series X in aantocht krijgen we vaak de vraag wat de beste 4K HDR-televisies zijn om het maximale uit deze consoles te halen wanneer ze uit zijn. Dat zoeken we uit in dit artikel.

Gamer.nl wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om deze website te kunnen verbeteren.

Het uitzoeken van een nieuwe televisie is leuk, maar zelden een simpele of snelle taak. Met name een tv uitzoeken om mee te gamen is een uitdaging, omdat bijna alle specificaties van invloed zijn op de uiteindelijke ervaring. In dit artikel geven we daarom per budget aan wat de beste opties zijn en op welke specificaties je moet letten als je zelf onderzoek gaat doen.

Direct naar onze aanbevelingen voor 4K-tv's ↓

Waar moet een gaming televisie aan voldoen?

Ondersteuning voor UHD

Het aanbod van HDTV’s zonder UHD is tegenwoordig erg beperkt, maar toch is het belangrijk om te controleren dat het paneel van de tv die je voor ogen hebt dit ondersteunt. UHD (3840x2160 pixels) wordt in de praktijk ook vaak aangeduid met 4K, een verzamelterm voor resoluties die ongeveer vierduizend horizontale pixels bevatten.

UHD

Ondersteuning voor HDR

Ook voor HDR geldt dat het aanbod van tv’s zonder deze functionaliteit tegenwoordig erg klein is. Bijna alle 4K-tv’s beweren ondersteuning te hebben voor HDR, maar het probleem bij het herkennen van HDR-ondersteuning is dat er meerdere standaarden zijn. Bovendien hanteert elke fabrikant een andere definitie van HDR, zelfs als ze geen ondersteuning hebben voor een courante HDR-standaard zoals HDR10, Dolby Vision of Hybrid Log Gamma.

Het is dan ook raadzaam om specifiek te controleren op de aanwezigheid van een van deze standaarden in de specificaties van de tv. De Xbox One X ondersteunt zowel HDR10 als Dolby Vision. Voor deze console maakt het dan ook weinig uit welke van de twee standaarden de tv ondersteunt. Mocht je wel een keuze hebben tussen de twee, dan is het raadzaam om Dolby Vision te kiezen, aangezien dit in technisch opzicht geavanceerder is dan HDR10. De PlayStation 4 Pro ondersteunt overigens alleen HDR10. Bij het kopen van een tv voor deze console is de keuze dan ook enigszins beperkt.

Helderheid en zwartwaardes

HDR biedt niet alleen een breder kleurenspectrum, het definieert ook een tv die hoge contrastratio’s kan bereiken. Een contrastratio beschrijft het verschil in helderheid tussen het felste wit en het donkerste zwart. Om in aanmerking te komen voor de classificering HDR-tv hanteert de Ultra HD Alliance een minimale piekhelderheid van 1000 cd/m2, ofwel 1000 nits, en een minimale zwartwaarde van 0,05 nits. Dit komt neer op een minimaal contrastratio van 20000:1. In de praktijk zijn er echter nauwelijks panelen die dit halen zonder het gebruik van de backlight om bepaalde delen van het scherm lichter of donkerder te maken. Een realistischer minimum voor de statische contrastverhouding is daarom 1000:1, alles wat daarboven zit is mooi meegenomen.

HDR

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak per seconde een paneel een nieuw beeld kan weergeven. Deze specificatie wordt altijd uitgedrukt in hertz, waarbij het zo goed als altijd een van deze vier waardes betreft: 50hz, 60hz, 100hz of 120hz. Hoe hoger dit getal, hoe beter, want het betekent dat je ogen vaker een nieuw beeld te zien krijgen, waardoor de game vloeiender aanvoelt. 50hz is allesbehalve onspeelbaar, maar omdat zoveel games in deze generatie standaard op 60hz draaien is het ernstig aan te raden om een tv te halen die minimaal deze verversingssnelheid aan kan.

Input lag

’Televisies zijn notoir voor een hoge input lag: de tijd tussen het versturen van een signaal en de weergave van dit signaal op het scherm. Voor games is dit natuurlijk onwenselijk, met name als snel kunnen reageren op een tegenstander van levensbelang is. Zelfs bij de meest moderne OLED-panelen is het probleem van hoge input lag nog niet opgelost, al zijn de meeste tv’s inmiddels op het niveau dat het goed speelbaar is.

Een bovengrens voor input lag waarbij meeste type games prima te spelen zijn is 40ms. Modellen die wat prijziger zijn komen hier vaak ver onder, met name als de gamemodus is ingeschakeld. LG’s topmodel van dit moment, de Signature OLED TV W, heeft bijvoorbeeld een input lag van 21ms. De meest courante modellen van fabrikanten als Samsung en Sony hebben een vergelijkbare input lag, al zijn er uitschieters naar boven en naar onder die bijvoorbeeld een vertraging hebben van dertien milliseconden.

input lag

Schermtype: OLED vs LCD

Een andere overweging bij het kiezen van een tv is het type scherm. Wat dit betreft zijn er twee opties: OLED of LCD. Hierin is er geen foute keuze, want beide types hebben hun voor- en nadelen die voor iedereen in verschillende mate mee zullen wegen.

OLED heeft als grote voordeel dat er geen backlight nodig is, omdat de pixels zelf licht uitzenden. Hierdoor kunnen deze schermen op individuele basis aan of uit worden gezet, waardoor de zwartwaardes zo goed als nul zijn. Bovendien gebruiken OLED-tv’s aanzienlijk minder stroom, omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. OLED-tv’s zijn iets duurder van vergelijkbare LCD-tv’s.

LCD-tv’s hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn dan OLED-tv’s, maar voor die lagere prijs lever je wel in op zwartwaardes. LCD-panelen hebben immers een backlight nodig om een beeld te kunnen weergeven, waardoor er altijd wel enig licht door het scherm heen komt – zelfs als het volledig zwart is. Met behulp van technieken zoals local- of global dimming kunnen alsnog zwartwaardes worden behaald die in aanmerking komen voor HDR-standaarden.

OLED vs LCD

Verlichting en dimming

LCD-tv’s hebben zoals gezegd een backlight nodig, omdat de pixels zelf geen licht genereren. Dit backlight bestond vroeger uit een aantal fluorescentielampen, maar tegenwoordig wordt hier alleen nog maar ledverlichting voor gebruikt. Deze ledlampen kunnen op twee manieren gearrangeerd worden: in een lijn rondom het scherm (edge-lit) of in een matrix direct achter het scherm (direct-led). Edge-lit heeft als voordeel dat er minder leds nodig zijn om het beeldscherm te verlichten, met een lager stroomverbruik als gevolg. Bovendien hoeven de leds alleen boven en onder het paneel worden aangebracht, waardoor de tv minder dik hoeft te zijn dan bij direct-led.

Het nadeel van edge-lit panelen is dat ze bijna geen mogelijkheid hebben om kleine stukken van het beeld donkerder te maken door de backlight te dimmen. Bij direct-led kan dit wel, omdat de backlight bestaat uit een matrix van honderden leds die individueel aangestuurd kunnen worden. Deze techniek van kleine delen van het beeld dimmen heet Full Array Local Dimming (FALD) en zorgt er voor dat een LCD-tv zeer verdienstelijke zwartwaardes kan bereiken.

Mocht je vanwege de lagere kosten kiezen voor een LCD-tv, dan is het sterk aan te raden om er wel een uit te zoeken die beschikt over FALD, of in ieder geval een andere vorm van local dimming.

De beste OLED-tv van 2020


Net als voorgaande jaren is een LG OLED-tv over het algemeen nog steeds de allerbeste keuze voor gamers. Er is dit jaar echter iets opmerkelijks aan de hand met de OLED’s. Het is dit jaar namelijk duidelijker dan ooit dat er nog maar weinig rek zit in de OLED-techniek en er geen grote stappen meer worden gemaakt wat features en beeldkwaliteit betreft. Neem de LG CX, de nieuwste OLED voor 2020. Die heeft deze voor gamers maar weinig voordelen ten opzichte van de C9, min of meer de beste game-tv van 2019. Sterker nog, de CX is op bepaalde punten misschien zelfs een downgrade te noemen.

LG C9

Wat de CX beter doet ten opzichte van de C9 is het upscalen van content met een lage bitrate. Er zit een nieuwe krachtigere chip in de CX, die beter kan omgaan met lagere kwaliteit content, waardoor non-HD content er iets strakker uitziet. Top als je vaak nog bijvoorbeeld naar DVD’s kijkt, maar voor games is dat niet echt van toepassing.

De CX heeft dus een betere chip, maar vergeleken met de C9 is de helderheid iets lager, er is geen DTS-ondersteuning en het allerbelangrijkste, de CX heeft wel HDMI 2.1 support, maar biedt niet de volledige bandbreedte. De C9 heeft een bandbreedte van 48Gb/s, maar de CX moet het doen met ‘maar’ 40Gb/s.

Dat betekent dat de CX signalen kan ontvangen tot 10-bit 4K/120 4:4:4, terwijl de C9 12-bit 4K/120 4:4:4 aankan. Wat dat uiteindelijk betekent voor de next-gen consoles en nieuwe generatie videokaarten is nog even afwachten, maar de HDMI 2.1-chipset in de CX is simpelweg een downgrade ten opzichte van de chipset in de C9. Misschien maakt het allemaal niet uit, aangezien de CX en C9 beide een 10-bit paneel gebruiken en 12-bit dus toch niet kunnen weergeven, maar dat is in theorie. Zolang er nog geen game-hardware op de markt is om te testen, weten we simpelweg niet hoe groot de impact is van 40Gb/s ten opzichte van 48Gb/s.

Aangezien de CX vooral voor gamers niet echt een upgrade is ten opzichte van de C9, is de C9 nog steeds de allerbeste game-tv van 2020, en bovendien een stuk goedkoper dan de nieuwe CX. De CX is wel, buiten 55, 65 en 77 inch, ook in 48 inch te vinden. Fijn voor gamers met minder ruimte of die de televisie als pc-monitor willen gebruiken. Verder het advies hetzelfde als vorig jaar: ga lekker voor de C9.

Hieronder vind je een vergelijking tussen de CX en C9, van professioneel calibrator en tv-reviewer Vincent Teoh.

Watch on YouTube

De beste LCD-tv van 2020


Praktisch is inmiddels de enige reden om een LCD-tv boven een OLED te verkiezen is de geweldige maximale helderheid. HDR-content ziet er door de hoge helderheid over het algemeen beter uit op een high-end LCD en zorgen over burn-in zijn er niet, al is dat tegenwoordig niet echt meer een probleem in de huidige OLED-panelen. Op zo’n beetje alle andere punten is OLED voor gamen beter, al komen de super high-end LCD modellen behoorlijk in de buurt. Eigenlijk de enige die nog vol inzet op LCD is Samsung; zelfs Sony doet het dit jaar wat rustiger aan met LCD.

Samsung Q95T

Samsung maakt dit jaar de twee beste LCD-tv’s op de markt, waarbij het verschil eigenlijk alleen maar de resolutie is. Zo is er de Q950TS met 8K-resolutie, en de Q95T met een 4K-resolutie. Beide televisies maken gebruik van HDMI 2.1, hebben de nieuwste local dimming-systemen, hebben een zeer hoge helderheid en een lage responstijd voor gamers. Deze modellen zijn de beste op het gebied van LCD, en daar betaal je dan ook de hoofdprijs voor.

Alleen als je games speelt in een flink verlichte kamer, of urenlang puur en alleen dezelfde game speelt, is een LCD-tv aan te raden. Vooral voor gamers is OLED op vrijwel alle punten beter. De motionflow is beter, de vertraging is korter, de pixelresponse is veel sneller, enzovoorts. Je mist eigenlijk alleen de hoge maximale helderheid op een OLED, wat behoorlijk gecompenseerd wordt door de perfecte zwartwaardes in een OLED.

De beste budget-tv’s van 2020

Een LG C9/CX is voor gamers dit jaar dus de beste optie, zeker met het oog op de next-gen consoles, maar die tv’s zijn behoorlijk prijzig. De adviesprijs voor een 55 inch CX staat bijvoorbeeld op 2100 euro, maar wie goed zoekt vindt deze tv voor zo’n 1600 euro. De adviesprijs voor de 48-inch CX is ook 1600 euro, maar is pas net op de markt en is dus lastiger te krijgen met een mooie korting. De 55 inch C9 is al een stuk goedkoper, die is nu voor zo’n 1200 euro verkrijgbaar.

Samsung Q70R

Met een budget van onder de 1000 euro is het aan te raden om nog even door te sparen. Voor iets minder geld koop je namelijk een mid-range LCD-tv, en het verschil in beeldkwaliteit tussen een mid-range LCD en een OLED, is gigantisch. Zeker met het oog op de aankomende next-gen consoles. Een goede tv draagt zoveel bij aan het overbrengen van de grafische kwaliteiten en het zou zonde zijn om dit niet optimaal te benutten.

Wie toch graag minder dan 1000 euro betaalt, heeft de keuze uit bijvoorbeeld de Samsung Q70R, de Samsung RU8000 en Sony XF900. De Samsung Q70R is in 49-inch verkrijgbaar voor 700 euro, of 800 euro voor een 55-inch-formaat. De 55-inch Sony XF900 zit op ongeveer 900 euro en de 55 inch Samsung RU8000 kan is verkrijgbaar voor 600 euro en eventueel een 65-inch-versie voor 750 euro.

Tot slot

Dat zijn de beste budget-tv’s die beschikken over 4K, HDR, en een redelijk lage vertraging in het paneel voor gamers. Let wel op, want al deze modellen hebben edge-lit panelen en hebben uiteraard geen HDMI 2.1-ondersteuning, maar valt ook niet verwachten voor dat geld. Verwacht in een volgend artikel meer over HDMI 2.1 en waarom het zo belangrijk is voor de next-gen consoles.

Meer over hardware op Gamer.nl:

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@CroniC Merk niks van input lag op mijn samsung q9fn en beeld kwaliteit is super.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@CroniC Ze geven in de laatste alinea aan dat de Samsungs geen FALD maar Edge lit zouden hebben. Wat dus niet klopt. Zelf heb ik hem nu al een paar maanden en ik ben ook dik tevreden.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

Eergisteren de LG B9 gehaald. Ik zit zo te lezen dus goed.

0

Aanbevolen voor jou