Koopgids: De beste toetsenborden van het moment | Gamer.nl

Koopgids: De beste toetsenborden van het moment | Gamer.nl

In eenhref="https://gamer.nl/artikelen/hardware/koopgids-de-beste-gamemuizen-van-het-moment/" style=""> eerdere editie</a> van de koopgids hebben we het al gehad over computermuizen, maar bij een prettige muis hoort natuurlijk ook een goed toetsenbord. Deze planken zijn bij de Action al te vinden voor een paar euro, maar je kunt er ook zomaar een paarduizend euro voor neerleggen. Wat is nou de juiste combinatie als het aankomt op prijs-kwaliteitverhouding en wat is het beste toetsenbord voor jouw budget? Dat en meer lees je in deze koopgids.

Een van de belangrijkste aspecten van een toetsenbord is natuurlijk het schakelmechanisme van de individuele toetsen. Tegenwoordig zijn daar twee duidelijke categorieën in te vinden: mechanische toetsen en membraantoetsen. Hoewel de benaming een beetje krom is (in beide gevallen gaat het om toetsen die mechanisch bewegen), zit er een duidelijk verschil in de mechaniek en typervaring. Bij membraantoetsenborden zit er een rubber ‘membraan’ onder de toetsen die voor de veerkracht zorgt, terwijl dat bij mechanische toetsenborden metalen veertjes zijn. Daardoor zijn membraan-toetsenborden goedkoper en minder gevoelig voor stof, terwijl mechanische toetsenborden vaak lekkerder typen en over het algemeen langer meegaan.

keyboard

Een belangrijk nadeel van mechanische toetsenborden is het geluid. Op enkele speciale knoppen na, zijn mechanische toetsen veel luider dan membraantoetsen. Dit geluid wordt makkelijk opgepikt door je microfoon, maar kan ook vervelend zijn voor je collega’s of slapende zusje. Wel zijn mechanische toetsenborden vaak steviger gebouwd met een metalen onderkant en hoge kwaliteit key-caps. Die metalen plaat zorgt natuurlijk wel voor extra gewicht, iets waar je zeker rekening mee moet houden als je je toetsenbord vaak meeneemt naar een lan-party bijvoorbeeld

Verschillende mechanische toetsen

Mocht je voor een mechanisch toetsenbord kiezen, dan kom je er al snel achter dat er binnen de mechanische toetsen een hoop keus is. De populairste knoppen komen van CHERRY MX en worden gebruikt in toetsenborden van onder andere Corsair, Cooler Master en Steelseries. Deze knoppen worden gecategoriseerd met kleurcodes die ook door de concurrentie vaak wordt overgenomen.

mechanische toetsen

CHERRY MX Blue:

Van alle CHERRY MX-knoppen geven deze de duidelijkste mechanische- en geluidsfeedback. Je vingers voelen bij deze knoppen dus precies wanneer een knop is ingedrukt en daarbij komt ook een duidelijk ‘klik’-geluid. De kracht die nodig is om de knop in te drukken is redelijk hoog (50 centi-Newton [cN]), wat het minder geschikt maakt voor hele snelle games. Wel is dit de ideale knop voor het lange typewerk, zolang je dat maar geen boeken gaat typen in een stille omgeving, zoals een bibliotheek.

CHERRY MX Black:

De CHERRY MX Black-knoppen geven minder duidelijke ‘klik’-feedback als de MX Blue-knoppen, maar kosten wel meer kracht om in te drukken (60cN). Hierdoor maak je minder snel foute toetsaanslagen, wat het ideaal maakt voor toepa ingen waarbij geen fouten mogen worden gemaakt. Door de stijve veertjes is ook deze knop niet zo geschikt voor gamers.

CHERRY MX Red:

Dit is de populairste knop onder gamers. De MX Red knoppen maken niet zoveel herrie als de MX Blue-knoppen en zijn ook makkelijker om in te drukken (45cN), ideaal dus voor snelle game-actie. Wel is het daardoor ook minder geschikt voor het typen van lange stukken tekst, want het is met deze toetsen makkelijker om meer aanslagen te registreren dan de bedoeling is.

CHERRY MX Brown:

De wereld zit vol compromi en en zo ook bij de CHERRY MX-knoppen. De MX Brown-knoppen zijn de ideale mix tu en het typegevoel van de MX Blue en het snelle van de MX Red. De knop beschikt namelijk over dezelfde mechanische feedback als de MX Blue, mist het ‘klik’-geluid en heeft een lage kracht van 45cN.

CHERRY MX SILENT:

Hoewel de standaard MX Black, MX Red en MX Brown geen extra ‘klik’-geluid hebben, maken ze nog steeds een hoop lawaai vergeleken met een membraantoets. Omdat niet iedereen het leuk vindt om zijn omgeving te storen, bestaan er ook MX Silent Red- en MX Silent Black-knoppen. Deze hebben ongeveer dezelfde specificaties als de normale varianten, maar hebben extra ingebouwde geluidsdemping. Het is nog altijd niet even stil als een membraantoetsenbord, maar het komt in ieder geval al een heel stuk dichter in de buurt.

Asus Strix Flare

Rgb-leds en meer

Omdat toetsenborden op zich natuurlijk een beetje saai zijn, verzinnen fabrikanten allemaal dingen om het geheel wat leuker te maken. Zo zijn er natuurlijk een hoop toetsenborden met rgb-ledverlichting die per toets kan worden ingesteld, maar kun je ook denken aan bijvoorbeeld extra macrotoetsen. Deze macrotoetsen zijn ideaal voor het zwaardere mmorpg-werk, maar ook bij andere toepa ingen kunnen deze goed van pas komen. Verder biedt bijvoorbeeld EVGA een toetsenbord aan met een klein schermpje dat nuttige informatie kan weergeven, zoals in-game statistieken of de temperaturen van je proce or en videokaart. Ook een pol teun kan voor sommigen een belangrijke toevoeging zijn, maar dit wordt niet altijd standaard meegeleverd.

Koopadvies juni 2018

Zoals bij veel van deze koopgidsen is het uitkiezen van een toetsenbord erg afhankelijk van je eigen voorkeuren. De adviezen hieronder zijn ideaal voor gamers en zijn gekozen om hun goede prijs-kwaliteitverhouding. Zoals in elke koopgids wordt er uitgegaan van de huidige online prijzen.

15 Euro: Logitech K120

Als je zo min mogelijk wilt uitgeven aan een toetsenbord is het lastig om onderscheid te maken tu en pure rommel en een goede deal. De Logitech K120 valt duidelijk in deze laatste categorie en staat, ondanks de membraantoetsen, bekend om de prima type-ervaring en lange houdbaarheid. Hippe features zoals rgb-leds en macrotoetsen zul je helaas moeten mi en, maar voor 15 euro haal je in ieder geval een degelijk toetsenbord in huis.

Logitech K120

30 Euro: Sharkoon Skiller Pro

De Sharkoon Skiller Pro is net als de Logitech K120 een membraantoetsenbord, maar heeft als toevoegingen extra macrotoetsen en blauwe verlichting. Voor lange typese ies is het toetsenbord minder geschikt, maar de macro- en mediatoetsen maken het een ideale budgetoplo ing voor gamers.

keyboards

70 Euro: Sharkoon Skiller Mech SGK3

Weer een Sharkoon-toetsenbord, maar nu eentje met mechanische toetsen. Dit model heeft knoppen van het merk Kalih waarbij je kunt kiezen uit Blue-, Red- of Brown-knoppen. Zoals eerder is uitgelegd heeft elke knop zijn eigen voor- en nadelen, maar voor gamers zijn de Blue en Red varianten het intere antst. Dit toetsenbord is verder uitgerust met rgb-leds die per toets instelbaar zijn. Al met al dus een mooi mechanisch toetsenbord voor een schappelijke prijs.

keyboards

140 Euro: Corsair Gaming K70 LUX RGB

De Corsair Gaming K70 LUX RGB is de volgende logische stap. Hoewel dit toetsenbord naast een paar mediatoetsen niet heel veel meer heeft te bieden dan de Sharkoon Skiller Mech SGK3, is het duidelijk een stap vooruit in luxe en kwaliteit. Alles voelt net wat steviger aan, de software is een stuk uitgebreider en de toetsen zijn beter leesbaar. Tevens zijn de knoppen dit keer van het merk Cherry MX met keuze uit de Red-, Brown- en Silent-varianten.

Corsair

Eervolle vermelding - 140 Euro: Wooting One

Hoewel dit toetsenbord niet voor iedereen geschikt is, verdient deze knoppenplank van Nederlandse bodem wel een vermelding. Dit is namelijk een mechanisch toetsenbord met lineaire analoge toetsen. Dit betekent dat je de toetsen ook half kunt indrukken, waardoor je in bijvoorbeeld racegames dus ook maar half gas geeft. Hierdoor is dit de ideale mix tu en controller en toetsenbord. Verder kun je macro’s koppelen aan een bepaald niveau waarop je de toetsen indrukt, waardoor elke toets dus meerdere functies kan bedienen. Als kers op de taart beschikt het toetsenbord ook nog over individuele rgb-ledverlichting. Helaas zul je het wel moeten doen zonder een numpad.

keyboards

Lees ook eens de vorige koopgidsen. Wanneer alle onderdelen van de computer zijn besproken, komt er ook een advies voor volledige systemen en laptops.

Koopgids: De beste videokaarten van het moment voor elk budget
Koopgids: De beste gamemuizen van het moment
Koopgids: De beste proce oren en geheugenbanken

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou