Koopgids: De beste processoren en geheugenbanken | Gamer.nl

Koopgids: De beste processoren en geheugenbanken | Gamer.nl

De processor is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. De snelheid van een processor heeft namelijk effect op alles wat je op een computer doet. In dit artikel worden enkele belangrijke aspecten van een processor besproken, gevolgd door een koopadvies. Omdat een processor nauw samenwerkt met het werkgeheugen, worden ook deze in dit artikel besproken en komen de adviezen voor een processor samen met bijpassend geheugen.

Hoewel er ooit meer concurrentie is geweest tu en desktop proce oren, is er tegenwoordig enkel nog keus tu en de merken AMD en Intel. Tot voor kort was Intel zelfs de enige keuze voor alles behalve het budgetsegment. AMD heeft het namelijk een lange tijd slecht gedaan, maar slaat sinds vorig jaar hard terug met de nieuwe Ryzen-proce oren. Er is dus geen merk meer aan te wijzen dat altijd de beste optie is, maar dat betekent ook dat er eigenlijk geen slechte keuzes bestaan.

Koopgids CPU en RAM

Voor fanatieke overklokkers is Intel ook een leukere optie, omdat er vaak meer uit te halen valt dan bij AMD. Het nadeel is echter wel dat je bij Intel een proce or moet hebben met een ‘K’ aan het einde van de proce orcode (zoals de Intel Core i7-8700K), terwijl AMD het bij elke proce oren mogelijk maakt. Tevens is er bij Intel een moederbord met een ‘Z’-chipset nodig, maar dit wordt in een later artikel in meer detail besproken.

Koopgids CPU en RAM

Aantal cores en frequentie bepalen niet alles

De twee belangrijkste specificaties van een proce or zijn de klokfrequentie en het aantal cores. Toch zeggen deze getallen niet alles, zeker niet wanneer er naar verschillende generaties gekeken wordt. Een groot deel van de prestaties wordt namelijk bepaald door de architectuur (opbouw) van de chip. Na elke paar generaties komen zowel Intel als AMD namelijk met een nieuw ontwerp voor de chip, waarmee het aantal klokslagen per berekening verminderd moet worden. Over het algemeen kan aangenomen worden dat dit voor alle proce oren binnen een bepaalde generatie hetzelfde is, maar het kan wel significant verschillen tu en AMD en Intel. Een Intel-proce or met 8 cores op 4GHz kan dus sneller of langzamer zijn dan een AMD proce or met exact dezelfde specificaties. De enige manier om achter deze verschillen te komen, is door onafhankelijke reviews te lezen.

Koopgids CPU en RAM

Een ander belangrijke specificatie is het stroomverbruik. Een hoger stroomverbruik betekent dat er meer warmte wordt geproduceerd en dat de chip dus ook warmer wordt. Als je koeler niet groot genoeg is voor een chip met een hoog stroomverbruik, kan dat er voor zorgen dat de proce or té warm wordt en het de klokfrequenties verlaagt om zichzelf te beschermen. Controleer dus altijd of jouw koeler geschikt is voor de proce or die je wilt kopen, vooral als je op zoek bent naar een high-end chip.

Werkgeheugen: snelheid versus hoeveelheid

Het uitzoeken van werkgeheugen klinkt in eerste instantie gemakkelijk, maar als je eenmaal op zoek gaat, kom je er achter dat er enorm veel keus is met veel verschillende specificaties. De meest bekende specificatie is natuurlijk de grootte van het geheugen. Tegenwoordig is 4GB werkgeheugen eigenlijk al te weinig en is 8GB de standaard. Toch kan het geen kwaad om extra te investeren in 16GB aan werkgeheugen, vooral als de computer een paar jaar mee moet gaan. 32GB is enkel nog voor zeer specifieke toepa ingen nodig en is vooral voor games behoorlijk overbodig. Mocht je bang zijn dat 16GB later te weinig wordt, dan is het gelukkig heel eenvoudig om het over een paar jaar zelf te upgraden.

Koopgids CPU en RAM

De snelheid van geheugen begint ook voor gamers een steeds belangrijkere rol te spelen. Mocht je geen lo e videokaart, zoals een Nvidia GeForce of AMD Radeon, gebruiken, maar in plaats daarvan willen gamen met de GPU van de proce or, kies dan altijd voor snel geheugen. De instappers van 2133MHz en 2666MHz zijn namelijk meestal niet snel genoeg om alles uit de interne GPU te kunnen halen. Gebruik je wel een aparte videokaart, dan kom je vaak prima weg met goedkoper geheugen. Als je budget het toelaat, kies dan voor een setje van 3200MHz, maar in de meeste games is 2666MHz meer dan voldoende.

Om alles uit deze snelheid te halen is het een must om een set van minimaal twee geheugenbanken aan te schaffen. Op die manier kan de proce or namelijk gebruikmaken van Dual Channel-technologie, wat de prestaties significant verbetert, zonder dat je er extra voor hoeft te betalen.

Welk merk RAM?

Anders dan bij proce oren zijn er tientallen verschillende merken te vinden voor werkgeheugen. De verschillen tu en deze merken zijn echter vooral beperkt tot uiterlijke kenmerken. De sticks worden tegenwoordig namelijk nauwelijks meer warm, waardoor het effect van de koeler beperkt blijft. Het grootste verschil wordt daarom gemaakt met rgb leds, koelerdesign en prijs. Bepaal daarom eerst hoeveel geheugen je nodig hebt en hoe snel dit moet zijn alvorens je een keuze maakt tu en verschillende merken. Als je van plan bent een grote koeler op de proce or te monteren, hou er dan wel rekening mee dat uitzonderlijk grote geheugenbanken soms niet pa en.

Koopgids CPU en RAM

Koopadvies mei 2018

Zoals gezegd is het door de terugkomst van AMD niet meer zo makkelijk om een proce or uit te kiezen. Daarom volgen hieronder enkele voorbeelden van verstandige keuzes voor de gemiddelde gamer voor elk budget. Bij elke proce or staat ook een evenwichtige keuze voor het geheugen dat binnen hetzelfde budget valt. Zoals altijd gaan we weer uit van de reguliere online prijzen.

230 Euro: Intel Core i3-8300 + 8GB 2666MHz G.Skill Ripjaws 4

Koopgids CPU en RAM

In het budgetsegment is de Intel i3-8300 de beste keus voor gamers. Met de snellere single-threaded performance is de Intel-proce or in games vaak sneller dan de gelijk geprijsde AMD Ryzen 5 1500X. Heb je naast een game vaak nog andere programma’s open staan, dan zou de AMD Ryzen een betere optie kunnen zijn. Voor het werkgeheugen geven we in beide gevallen dezelfde aanbeveling: 8GB 2666MHz van G.Skill.

350 Euro: AMD Ryzen 5 2600 + 16GB 2666MHz Crucial Ballistix Sport LT

Koopgids CPU en RAM

Voor 350 euro haal je een prachtige proce or en voldoende geheugen in huis. De AMD Ryzen 5 2600 presteert in games vergelijkbaar met de Intel Core i5-8500, maar de multi-threaded prestaties zijn zo veel beter dat de AMD-chip duidelijk de betere keuze is. Het geheugen is opgewaardeerd naar twee bankjes van Crucial die samen goed zijn voor 16GB.

500 Euro: Intel Core i7-8700K + 16GB 3200MHz G.Skill Ripjaws V

Koopgids CPU en RAM

In dit segment heeft Intel weer een duidelijke voorsprong voor gamers. De prestaties zijn in games significant beter dan die van de concurrent, terwijl er nauwelijks wordt ingeleverd op pure multi-threaded prestaties. Voor het geheugen is gekozen voor een iets sneller 16GB kitje van G.Skill om alles uit de snelle i7 te kunnen halen.

2700 Euro: Intel Core i9-7980XE + 64GB 3600MHz G.Skill Trident Z RGB

Koopgids CPU en RAM

Als geld geen rol speelt, dan is er maar één proce or die alle concurrentie op elk vlak verslaat: de Intel Core i9-7980XE. Dit 1850 euro kostende monster beschikt over maar liefst 18 cores (36 threads) en heeft een boostfrequentie van 4.2GHz. Samen met de 850 euro kostende 64GB rgb geheugen van G.Skill haal je de ingrediënten in huis voor een oppermachtige desktop. Laat het wel duidelijk zijn dat dit in geen enkel opzicht de beste prijs-prestatie verhouding heeft en alleen in uitzonderlijke gevallen een ‘verstandige’ keuze is.

Lees ook eens de vorige koopgidsen. Wanneer alle onderdelen van de computer zijn besproken, komt er ook een advies voor volledige systemen en laptops.

Koopgids: De beste videokaarten van het moment voor elk budget
Koopgids: De beste gamemuizen van het moment

Meer hardware op Gamer.nl:

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou