Review

HP Omen Blast-headset is geen onverdeeld success

Resonerende ijzeren constructie en klank met weinig balans

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De HP Omen Blast is geen dure headset, maar zelfs voor zijn prijs laat hij op veel vlakken behoorlijk te wensen over. De bouwkwaliteit is niet best en de klank overtuigt niet. Je kunt prima casual gamen met deze headset, maar voor 69,99 euro (en zelfs minder) zijn er betere opties beschikbaar.
4,5
Score
45
Score: 45
  • Pluspunten
  • Microfoon
  • Minpunten
  • Bouwkwaliteit, klank
HP ontwerpt en bouwt vrijwel alles wat met computers te maken heeft: van printers tot toetsenborden. Ook op gebied van gaming is het assortiment behoorlijk. HP heeft een uitgebreide collectie aan pre-built game-pc’s, lichtgevende toetsenborden en uiteraard ook gameheadsets

De Omen Blast is het nieuwste model in de nog prille lijn van HP’s gameheadsets. Het betreft headset met een redelijk zachte prijs (69,99 euro), die volledig compatibel is met Windows pc’s en beperkt inzetbaar met iedere apparaat dat beschikt over een minijackingang.

Epos H6Pro Open Back 

Verbinding: 

Compatibiliteit: RGB features: 

€69,99

Usb-a of minijack

Volledig compatibel met Windows-pc’s en beperkt compatibel met Ieder platform dat beschikt over een minijackingang

Nee


Bouwkwaliteit

De Omen Blast is zoals gezegd niet bepaald een dure headset, maar desalniettemin zijn er toch een hoop metalen onderdelen in terug te vinden. Zowel de buitenkant van de oorschelpen als de hoofdband zijn er volledig van gemaakt. De rest van de extreem dikke oorschelpen is gemaakt van hard plastic. Ze zijn voorzien van behoorlijk dikke kussens die zijn bekleed met een synthetische stof. De oorkussens vallen volledig over je oren heen, maar toch is de headset niet bepaald stil. Daarnaast zorgt de synthetische stof al na een half uurtje voor de nodige warmteopbouw.

Hoewel het metaal en harde plastic in theorie zouden moeten resulteren in een behoorlijk degelijk ontwerp, blijkt dit in de praktijk totaal niet het geval. De Omen Blast voelt ongelofelijk goedkoop aan. Dat merk je direct als je hem uit de doos haalt, maar nog meer als je hem op je hoofd zet. Het gewicht klopt totaal niet bij het overdreven grote ontwerp en het draaggevoel is daardoor ronduit ongemakkelijk. Dat is echter niet eens het grootste probleem.

De metalen constructie aan de buitenkant van de headset zorgt namelijk voor herrie ín de oorschelpen. Er zijn natuurlijk meerdere headsets die last hebben van kabelherrie. Dat wil zeggen dat als je tegen de kabel tikt, of als de kabel langs je bureau sleept, je dit onevenredig hard terug hoort in de oorschelp waar de kabel aan is verbonden. In het geval van de Omen Blast gebeurt dit met de volledige metalen constructie: tik je hier tegenaan, dan klinkt het alsof je met je hoofd in een olievat hangt. De metalen constructie resoneert zelfs als je op het plastic van de oorschelp tikt. Tijdens het testen komt het daarnaast meermaals voor dat je de constructie van de headset hoort kraken en resoneren tijdens het rondkijken. We kunnen dan ook rustig stellen dat we nog nooit een headset hebben getroffen met zo’n slechte bouwkwaliteit.

Knoppen, microfoon en software

De grote oorschelpen bieden geen knoppen. In plaats daarvan vind je een volumewiel en schakelaar om de microfoon te muten in een klein doosje aan de kabel. De headset heeft zijn eigen versterker aan boord. Dat betekent dat je het volume van de headset los van het volume van bijvoorbeeld je pc of Playstation kunt regelen. De kabel is wel behoorlijk kort: net een meter. Voor Windows-pc-gebruikers is er een verlengkabel meegeleverd die de minijack omtovert tot usb-a. Zo wordt de kabel niet alleen iets langer, maar wordt het ook mogelijk om gebruik te maken van de Omen Gaming Hub met daarin een equalizer en de 7.1 surround sound.

Het microfoontje zit verstopt in de oorschelp. Je kunt het, zoals bij SteelSeries, uittrekken en weer wegstoppen. Dat uittrekken gaat enorm soepel, maar omdat de headset zo licht is moet je bij het inschuiven twee handen gebruiken, omdat je anders de headset van je hoofd duwt. Wel moet worden gezegd dat de microfoon prima klinkt. Het is niet geschikt om mee te streamen of content te maken, maar zeker afdoende om jezelf verstaanbaar te maken tijdens multiplayerpotjes.

Om de surround sound in te schakelen en de equalizers in te stellen, moet je gebruik maken van Omen Gaming Hub. De Gaming Hub is het soort software dat je altijd vooraf geïnstalleerd op HP gamelaptops en pc’s vindt. Je kunt in de software allerlei zaken omtrent je CPU en rgb-verlichting van toetsenborden instellen, maar hij is ook doorspekt van de klikbare banners, aanbiedingen en give-aways. Het is jammer dat je het hele programma nodig hebt om instellingen met betrekking tot de headset te maken, want de enige mogelijkheden zijn het inschakelen van de 7.1 surround sound en het bedienen van een 10-bands equalizer.

De klank

Wat direct opvalt bij het beluisteren van muziek, is de overdreven focus op het midlaag. Dat zorgt ervoor dat veel muziek modderig klinkt aangevuld met een overdreven dosis iets te schel hoog. Je hebt zelden het gevoel dat je de muziek écht hoort. Bij volle arrangementen - nummers met veel verschillende partijen - is de drang om de headset steeds harder te zetten daarom aanwezig. Je schiet hier alleen niets mee op. Bij wat hoekigere, snelle muziek (bijvoorbeeld punk of indie) is de headset iets meer vergevingsgezind en kun je op lagere volumes prima casual een nummer luisteren. Echt tot de kern van de muziek komen doe je met deze headset nooit.

Je kunt prima casual een spelletje spelen, maar je echt verliezen in gameplay gebeurt zelden. Snelle games vertalen zich het best. Veel spektakel met weinig diepte en verhaallijnen weet de HP Omen Blast prima te vertalen. De lokalisatie is oké, maar niet zo goed dat je het gevoel hebt dat er een voordeel is tegenover je tegenspelers. De headset laat wel echt te wensen over bij verhalende games. Als het belangrijkste element van de game een focus heeft in het laag of op omgevingsgeluid, is de ervaring hetzelfde als bij muziek: je komt nooit écht tot de kern.

Concluderend

De HP Omen Blast is geen dure headset, maar zelfs voor zijn prijs laat hij op veel vlakken behoorlijk te wensen over. Voornamelijk de bouwkwaliteit is echt bedroevend: raak je de metalen constructie aan terwijl je de headset op je hoofd hebt, dan klinkt het alsof je hoofd in een olievat hangt. Dan is er nog de klank, die gewoonweg niet écht overtuigt, en de software die wel héél erg aan bloatware doet denken. Je kunt zoals gezegd prima casual gamen met deze headset, maar voor 69,99 euro (en zelfs minder) zijn er betere opties beschikbaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

Returnal stal tegen alle verwachtingen in mijn hart IG Q&A: Naar welke game in 2022 kijk je het meeste uit?
0

Reacties op: HP Omen Blast-headset is geen onverdeeld success

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.