Getest: Asus GL502VM | Gamer.nl

Getest: Asus GL502VM | Gamer.nl

De Asus GL502VM is een compacte gaming laptop met een strak design. Qua uiterlijk is het totaal niet wat je verwacht van een gaming laptop, maar als we kijken naar de prestaties is het toch een behoorlijk opzichtig monster.

Asus bewijst met de GL502 dat een gaming laptop niet een schreeuwerig hoeft te hebben om indrukwekkende prestaties te bieden. Het oranje logo en de accenten laten wel zien dat we hier met een gaming laptop te maken hebben, maar Asus heeft het daarnaast redelijk beschaafd gehouden met smaakvolle brushed aluminium panelen. In eerste instantie werden we dan ook verrast door de prestaties van de Asus GL502VM.

Er zijn 2 versies van de Asus GL502 op de markt. De GL502VS is het topmodel met een GTX 1070 videokaart en 16GB DDR4 RAM, maar Gamer.nl testte de GL502VM, met een GTX 1060 GPU en 8GB DDR4 RAM. Daarnaast heeft de GL502VM een i7-6700HQ proce or op 2,6GHz (maximaal 3,5GHz singlecore boost) en een 128GB M.2 SSD en 1TB harddisk op 7200RPM. Het beeldscherm heeft een 15,6 inch LED back-lit paneel met ondersteuning voor G-Sync en een resolutie van 1920x1080. Deze combinatie van hardware blijkt uitermate geschikt om in full HD op te gamen.

De 60fps benchmark

Om te kijken hoe de laptop met nieuwe games omgaat, hebben we Deus Ex: Mankind Divided, Call of Duty: Advanced Warfare, Battlefield 1, Project Cars en Just Cause 3 getest. Het streven was om met een resolutie van 1920x1080 boven de ‘magische’ grens van 60 frames per seconde te blijven, met alle settings op High.

In Call of Duty: Advanced Warfare draait de game gemiddeld ruim boven de 70 frames per seconde, maar hier en daar dropt de framerate in de meest hectische shoot-outs naar net onder de 70 frames. Heel zelden zagen we de framerate richting de 60 gaan en we denken niet dat het mogelijk is om er onder te komen. Met een gelockte framerate en G-Sync draait de game soepel en dat geldt ook voor Battlefield 1.

Battlefield 1 is iets zwaarder dan de nieuwe Call of Duty en daardoor kwamen we op de Asus GL502 ongeveer 5 frames lager uit, op net geen 70 frames per seconde. Over het algemeen dus boven 60 frames per seconde, maar in gevechten met veel actie op het scherm en explosies ging hij er net onder. Heel noemenswaardig is het niet, dus we kunnen stellen dat ook Battlefield 1 prima door de test komt.

Media has no description

Just Cause 3 is een twijfelgeval op High settings. Op rustige momenten in de game zaten we rond de 80 frames per seconde, maar Just Cause 3 staat bekend om het kunnen aanrichten van totale chaos en juist op die momenten kwamen we regelmatig rond de 50 frames per seconde uit. In plaats van meteen alle settings op medium te zetten, was er al wat winst te behalen door bijvoorbeeld de anti-alia ing iets terug te zetten.

Project Cars is altijd een bijzonder geval, want in de racegame is de framerate voornamelijk afhankelijk van hoeveel tegenstanders er om je heen rijden. Spelen op High settings en twintig auto’s op de track zorgt bijna voor slow motion effecten op de Asus GL502VM, maar bij tien auto’s komen we heel dichtbij de 60 frames per seconde. Met alle settings op Medium was het wel gewoon mogelijk om in alle situaties in 60 frames per seconde races te rijden.

Tot slot Deus Ex: Mankind Divided, een behoorlijk zware game om op High settings te draaien. De Asus GL502VM komt dan ook uit rond de 50 frames per seconde. Dit is echter het gemiddelde, hier en daar zakte hij zelfs naar 30 frames per seconde. Ook in Medium settings wordt een stabiele framerate van 60 niet gehaald, maar blijven we wel ver boven de 30 frames per seconde. Dit klinkt teleurstellend, maar dat valt best mee als je nagaat dat ook een GTX 1070 er nog flink aan moet trekken om Deus Ex met High settings op 60 frames per seconde af te spelen.

Lekker in zijn vel

Het is over het algemeen dus redelijk goed mogelijk om nieuwe games met High settings te spelen op de Asus GL502MV en de GTX 1060 is al vaker de ‘sweet spot’ gebleken voor games in full HD in 60 frames per seconde. De i7-6700HQ mag dan wat minder snel zijn dan de i7-6700K, maar in games is vaak de videokaart de bottleneck en niet de CPU, dus in de praktijk merk je daar weinig van. De Asus GL502VM komt wat ons betreft dus prima uit de gaming test. Het is niet de allernieuwste hardware, maar voor full HD gaming zijn deze specs voldoende en de laptop zit ook nog eens lekker in zijn vel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Asus. Gamer.nl heeft volledig zelf de inhoud bepaald en heeft deze test onafhankelijk uitgevoerd.%NEWLINE%
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou