Nieuws
Render van AMD's Ryzen 7 5800X3D-cpu, de eerste consumentenprocessor met een gestapelde geheugencache.

Gerucht voorspelt Ryzen 7000 X3D-cpu's in januari 2023

Nieuwe X3D-processoren komen met 16, 12 of 8 kernen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens een reportage van het Zuid-Koreaanse QuasarZone verschijnen de eerste Ryzen 7000-cpu's met 3D V-cache in januari.

De Koreaanse video van ruim een uur werd samengevat door hardware-kenner @harukaze5719 op Twitter. Naast een verwachte aftrap in januari 2023 zouden in ieder geval drie nieuwe X3D-modellen verzekerd zijn. Daaronder vallen cpu's met respectievelijk 16, 12 en 8 kernen, al is nog onduidelijk onder welke noemers de chips door het leven gaan.

Wel zou het X3D-aanbod in deze Zen 4-generatie (Ryzen 7000) minder moeten verschillen met de non-X3D-voorgangers. De Ryzen 5800X3D, AMD's voorgaande en allereerste processor met 3D V-cache, kwam ook met verhoogde kloksnelheden, maar dat zou voor deze upgrades niet het geval moeten zijn.

Als respons op de reportage haakte ook hardware-journalist Hassan Mujtaba in met nieuwe informatie. Zo onderstreept Mujtaba de door QuasarZone verslagen informatie, maar stelt hij ook dat alle drie de nieuwe X3D-processoren op 170 watt draaien. 

Hoe dat hogere rendement zich verhoudt tot het 8-core aanbod, gebaseerd op de Ryzen 7 7700X (met een TDP van 105 watt), werd niet verduidelijkt. Puur het vergroten en stapelen van het primaire cachegeheugen staat niet in verhouding tot 65 watt hoger verbruik.

Met een verwachte verschijning in januari 2023 is het nagenoeg zeker dat AMD de nieuwe cpu's uit de doeken doet op CES 2023. AMD heeft maanden geleden al toegezegd daar een keynote te organiseren met voorzitter Dr. Lisa Su, maar de inhoud van de presentatie bleef vooralsnog onduidelijk.

Gedurende diezelfde presentatie worden zeer waarschijnlijk nog meer Ryzen 7000-chipsets aangekondigd. Ook het mobiele aanbod van Zen 4-generatie moet immers nog onthuld worden, terwijl er her en der al wel laptops met nieuwe AMD-chips uit lijken te lekken. Traditiegetrouw worden de eerste laptopprocessoren van zowel AMD's als Intels nieuwe generaties vrijwel altijd op de jaarlijkse CES-beurs in januari onthuld. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Bedrijf werkt aan gameconsole voor honden Warframe bevat nu cross-play op pc en consoles
0

Reacties op: Gerucht voorspelt Ryzen 7000 X3D-cpu's in januari 2023

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.