Hardware Update
Hardware Update

Mini-computer van Intel krijgt Nvidia-GPU

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
De bekende Intel NUC mini-computers krijgen bij de volgende generatie een Nvidia-GPU. Daarmee stapt Intel af van AMD en gaan ze over op de zuinigere architectuur van Nvidia. Daarnaast kunnen RX 5700-kaarten na een DRM-update Netflix in 4K streamen en laat Sony zien dat ook kleine laptops nog van veel aansluitingen voorzien kunnen worden.

Intel Ghost Canyon NUC's krijgen een Nvidia-GPU

Uit gelekte foto's van een interne presentatie bij Intel blijkt dat de volgende generatie gaming-NUC's niet meer gebruik maken van AMD-videokaarten. De Ghost Canyon modellen, die gepland staan voor 2020, bevatten namelijk een GTX 1660 Ti of RTX 2060. Ook de generatie daarna, genaamd Phantom Canyon, krijgt een Nvidia Turing-GPU. Deze modellen staan bekend om hun zeer efficiënte werking, een belangrijke factor in zeer compacte systemen.

Intel Hades Canyon NUC

Uiteraard beschikken de nieuwe NUC's ook over een high-end Intel processor. In het geval van de Ghost Canyon gaat het om een Core i9-9980HK. Phantom Canyon krijgt een nog onbekende 28W Tiger Lake-processor. Al deze chips worden gekoeld met een vapor chamber koeler en het zou geen gaming-systeem zijn zonder RGB-verlichting.

Wat de NUC's gaan kosten en wanneer ze precies op de markt moeten komen is nog niet bekend.

De nieuwe Sony VAIO SX12 heeft meer poorten dan je desktop

Terwijl Apple je probeert te overtuigen om een dongle te kopen bij je MacBook, laat Sony zien dat een kleine laptop ook over veel poorten kan beschikken. De VAIO SX12 is een compacte 12.5-inch laptop met meer poorten dan sommige desktops. Het is de opvolger van de S11 en biedt een beter toetsenbord en scherm, maar ook betere hardware.

SONY VAIO SX12

Vooral de rechter kant is vol gepakt met poorten. In totaal zijn er drie USB-A-poorten, een USB-C-poort, HDMI, 3.5mm audio, gigabit ethernet, een SD kaartlezer en zelfs een VGA-poort! Aan de binnenkant is de laptop voorzien van een 8e generatie Intel Core i5 of i7 en optioneel een LTE-module.

De laptop weegt slechts 888 gram en begint in Japan bij ongeveer 1000 euro. Gezien Sony VAIO laptops sinds april weer in Europa te koop zijn, is de verwachting dat ook de SX12 binnenkort hier verkrijgbaar wordt. Wanneer precies en voor welke prijs is nog niet bekend.

Stream Netflix in 4K met de nieuwste AMD Radeon RX 5700-drivers

Netflix stelt strenge eisen aan je hardware én software voor het streamen van films en series in 4K. Tot voor kort was dat alleen mogelijk met Intel-processors uit 2017 en nieuwer of selecte Nvidia- en AMD-videokaarten. Sinds gisteren kan dat nu echter ook met de AMD Radeon RX 5700-serie videokaarten. De nieuwe Radeon Software Adrenalin Edition 19.8.1 voegt namelijk een DRM-update toe waardoor het nu ook met AMD's nieuwste videokaarten mogelijk is om Netflix in 4K-resolutie te bekijken.

AMD Radeon RX 5700 XT

In de releasenotes laat AMD weten dat er ondersteuning is toegevoegd voor Microsoft PlayReady 3.0. Dat is een DRM-standaard die door veel diensten wordt gebruikt om 4K-streaming mogelijk te maken in Windows. Om van deze diensten gebruik te kunnen maken is er, naast PlayReady 3.0, ook een beeldscherm nodig met HDCP 2.2. Netflix biedt 4K-videos overigens alleen aan via de Microsoft Edge-browser en Netflix-applicatie, wat in de praktijk betekent dat je de Netflix app zult moeten installeren.

Dit artikel delen:

Lees meer

Beyond-update No Man’s Sky vanaf vandaag live Ontwikkelaar van Everspace onthult nieuwe game op Gamescom
1

Reacties op: Mini-computer van Intel krijgt Nvidia-GPU

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 14 augustus 2019 21:58
    Jammer dat het nog zo lang duurt, want zit wel op de opvolger van de huidige canyon nuc te wachten, ga nu niet meer die kopen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.