CES 2021: Intel zet Core i9-11900K tegenover AMD Ryzen 9 5900X

CES 2021: Intel zet Core i9-11900K tegenover AMD Ryzen 9 5900X

De Consumer Electronics Show (CES) vindt anno 2021 volledig digitaal plaats, maar dat maakt de onthullingen er niet minder op. Gamer.nl houdt je dagelijks up-to-date met het grootste hardwarenieuws van de beurs, welke op dag één vrijwel volledig in het teken stond van Intels aankondigingen. De cpu-fabrikant onthulde maar liefst vier nieuwe processorfamilies, met juist voor pc-gamers een aantal rake beloftes tegenover concurrent AMD.

Watch on YouTube

Core i9-11900K troeft Ryzen 9 5900X nipt af in game-prestaties

Gedurende

Watch on YouTube

deed de fabrikant legio nieuwe processoren uit hun elfde generatie uit de doeken. Veel van de nieuwe Rocket Lake-S-processoren ontbreken nog in modelnaam of prijspunt, maar vooral de prestatiebeloftes spreken boekdelen. Zo toonde Intel hun nieuwe 8-core vlaggenschip voor desktops, de Intel Core i9-11900K, rechtstreeks tegenover de 12-core Ryzen 9 5900X van concurrent AMD. Veel scheelt het niet, maar Intels nieuwe topmodel troeft AMD nét af in Metro Exodus.

Benchmark-resultaten van de Intel Core i9-11900K tegenover de AMD Ryzen 9 5900X in Metro Exodus op 1080p.

De benchmark in kwestie werd niet in zijn volledigheid getoond, maar de gemiddelde framerate telde op de nieuwe Intel-processor 156.54 frames, tegenover de 147.43 frames op het AMD-systeem.

Afgezien van processor en moederbord, beschikten beide builds over een gespiegelde opstelling RAM en opslag, naast dezelfde GeForce RTX 3080 van EVGA. Wel komt de Intel-processor met een hoger verbruik dan AMD’s huidige vlaggenschip. Onduidelijk is of Intel hier gebruik heeft gemaakt van nog onaangekondigde optimalisaties van bijvoorbeeld het werkgeheugen, zoals Resizable BAR of AMD’s eigen Smart Access Memory.

In een presentatie-slide werden de twee processoren nog een aantal keer tegenover elkaar gezet. Absolute resultaten bleven hierbij uit, maar in selecte 1080p-games presteerde de i9-11900K toch 2 tot 8 procent beter dan de Ryzen 9 5900X.

Relatieve benchmarks van de Intel Core i9-11900K tegenover de AMD Ryzen 9 5900X in verschillende games, op 1080p-resolutie.

De Rocket Lake-S generatie dient eind dit kwartaal gelanceerd te worden. De CPU’s bieden nieuwe geïntegreerde Xe-graphics, tot wel 20 PCIe-banen en ondersteunen DDR4-geheugen tot 3200 MHz. Binnen dit part van de elfde generatie vallen ook nieuwe business-gerichte en mobiele processoren, waaronder een reeks Intel Core i7 quad-cores specifiek gemaakt voor ‘ultiem draagbare’ gamelaptops.

Tal van moederborden op nieuwe Intel 500-chipset aangekondigd

Met de komst van een nieuwe generatie Intel-processoren komt ook een nieuwe chipset voor moederborden. De nieuwe Rocket Lake cpu’s maken wederom gebruik van de bestaande LGA 1200-socket en zijn (na een firmware update) backward compatible met de 400-serie van Intel, maar komen beter tot hun recht op de nieuwe 500-serie chipsets. Gedurende de eerste CES 2021-dag kondigden legio moederbordfabrikanten aan modellen op Intels aanstormende 500-serie uit te rollen.

Onder meer ASUS, MSI, Gigabyte en ASRock lieten weten een handvol Intel 500-serie moederborden te willen lanceren, al worden precieze data en prijzen nog veelal achter de hand gehouden. Enkel MSI gaf alvast een lanceringsdatum vrij voor de nieuwe reeks moederborden: 27 januari.

Voor zowel MSI als veel van de andere fabrikanten geldt dat de line-up aan producten op een later moment (maar nog wel gedurende CES 2021) van verdere details voorzien wordt.

Productfoto van de ASUS ROG Maximus III Extreme Glacial, een Z590-moederbord met inbegrepen waterkoelingselementen van EK.

Vooralsnog lijkt het ASUS die de meeste bombarie brengt in hun reeks nieuwe moederborden. In samenwerking met koelingsexpert EK kondigde ASUS al de ROG Maximus III Extreme Glacial aan; een luxe Z590-moederbord voorzien van ingebouwde waterkoeling voor onder meer de cpu, moederbordchipset en nvme ssd’s.

Voor audioliefhebbers wordt het moederbord geleverd met een externe usb-c dac, de ROG Clavis, die storing en geruis van je componenten effectief zou moeten filteren. De ROG Clavis wordt ook geleverd op de non-Glacial (en dus niet watergekoelde) versie van de ROG Maximus III Extreme.

Intels nieuwe 500-serie chipsets voor moederborden stelt fabrikanten hoofdzakelijk in staat om meer PCIe Gen 4-banen en bandbreedte te leveren dan de 400-serie. Daarnaast biedt Intels nieuwere generatie chips ook de mogelijkheid tot bijvoorbeeld Wi-Fi 6-ondersteuning en uitbreidbare Thunderbolt 4-aansluitingen. Tijdens CES 2021 worden ongetwijfeld meer details, prijzen en verwachte lanceringen vrijgegeven.

LG introduceert OLED Evo- en OLED Pro-beeldschermen

Technologiefabrikant LG maakt al jaar en dag furore met stevige oled-beeldschermen in de woonkamer, maar daar blijft het niet bij. Als onderdeel van hun reeks CES 2021-onthullingen brengt LG een nieuwe generatie in oled-technologie; respectievelijk de A1-, C1- en G1-lijnen (de opvolger van de eerdere GX-lijn) aan OLED Evo-televisies én een zogenaamde

Watch on YouTube

voor creatieve professionals.

Juist de vaste achilleshiel van oled wordt met deze nieuwe producten getackeld door LG. Het bedrijf spreekt nog niet van precieze hoeveelheden nits, maar de belofte is dat deze oled-panelen wél helder en gedefinieerd blijven, ook in lichtere woon- en werkkamers. Volgens LG zelf is de sprong die ze maken op helderheid te vergelijken met de gigantische stap opwaarts zoals die richting 4k hdr-beeld of zelfs 8k-resoluties.

Zij-aan-zij van een LG OLED-display uit 2020 en de nieuwe OLED Evo-lijn die anno 2021 lanceert.

De nieuwe line-up in topsegment G1-televisies komt in 77, 65 en 55 inch grootte. Ook deze serie is voorzien van LG’s eigen alpha9-processor en ondersteunt bestaande technologieën zoals variable refresh rates (vrr), G-Sync en FreeSync. Daarbovenop komt met de 2021-vernieuwing ook een ‘Game Optimzer’, die dat soort zaken automatisch optimaliseert voor gamers. Ongeacht welk precieze model schitteren alle OLED Evo-schermen met Dolby Vision-kleuren en -scherpte.

Is de woonkamer al kleurrijk genoeg, dan biedt de LG UltraFine OLED Pro een nieuw soort kleurdiepte voor creatievelingen. Deze 31.5 inch grote 4k-monitor belooft niet alleen 99% dekking op DCI-P3-kleurengamma en AdobeRGB, maar gooit daarbovenop ook een contrastratio à 1.000.000:1. Als kers op de taart is de schermverlichting voorzien van individuele dimming per pixel, waar dat doorgaans enkel per schermregio geregeld wordt.

Precieze releasedata en prijzen werden nog niet gekoppeld aan de nieuwe line-up van LG. Vermoedelijk treden de nieuwe oled-beeldschermen pas richting de lente in de verkoop.

Netgear en ASUS onthullen eerste Wi-Fi 6E (gaming)routers

Nu laptops al langer voorzien worden van de nieuwe Wi-Fi 6-ondersteuning en straks ook desktopmoederborden overstappen, wordt het tijd dat hoogwaardige routers ook overstappen op het snellere netwerkprotocol. Op CES 2021 lieten Netgear en ASUS al weten dit jaar een gamingrouter met Wi-Fi 6E (802.11ax) te zullen lanceren; respectievelijk de Nighthawk RAXE500 Tri-Band WiFi 6E Router en de ROG Rapture GT-AXE11000.

ASUS zou hun Wi-Fi 6E-router later deze maand al lanceren tegenover circa 550 euro. Netgear verwacht hun routers pas midden maart te kunnen verschepen, met een richtprijs à 599,99 dollar.

Productfoto van Netgears nieuwe Nighthawk RAXE500-gamingrouter, welke beschikt over Wi-Fi 6E-ondersteuning.

Beide routers bieden naast de gebruikelijke 2.4GHz (tot 1.2 Gbps) en 5GHz (tot 4.8 Gbps) nog een 6GHz-band (tot 4.8 Gbps). Daarmee kunnen de routers natuurlijk nog prima verbinden met oudere Wi-Fi-apparaten, maar systemen die ook Wi-Fi 6 ondersteunen kunnen daarmee op groter bereik, lagere latency en hogere bandbreedtes rekenen.

Bekijk hier straks de presentaties van AMD en Nvidia

Met Intels presentatie achter de rug mogen gamers alvast vooruitkijken naar de keynotes van hoofdzakelijk AMD en Nvidia. Gedurende CES 2021

Watch on YouTube

over nieuwe Ryzen en Radeon-technologieën, met hoogstwaarschijnlijk een focus op de mobiele (laptop)sector.

Nvidia kondigde eerder al een

Watch on YouTube

aan, die direct op AMD's onthullingen moet volgen. Daar wordt naar het schijnt ook een primaire focus gelegd op aanstormende mobiele varianten van de populaire Ampere-videokaarten.

De AMD CES 2021-presentatie begint om 17:00 uur Nederlandse tijd, Nvidia volgt vanaf 17:45 uur.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Dat moederbordje ziet er sexy uit zeg, ben verder wel benieuwd naar Nvidia.

0

Ik denk dat het verschil tussen Intel en AMD kleiner zal zijn in onafhankelijke benchmarks.

0

Aanbevolen voor jou