Guide
Death Stranding

Death Stranding-tips om een doorgewinterde pakketbezorger te worden

Het bezorgen van morgen

Geschreven door Michel Musters op
Je hebt het inmiddels wellicht in de recensie gelezen of elders gehoord: een belangrijk onderdeel van Death Stranding is het bezorgen van pakketjes. Ondanks het duizelingwekkende verhaal en de vele vreemde situaties en snuiters die je in Hideo Kojima’s nieuwste game tegenkomt, is hoofdpersonage Sam Porter Bridges bovenal bezig met het rondsleuren van containers naar diens rechtmatige eigenaren. Daar komt nogal wat bij kijken, en daarom helpen we je op de vooravond van de release op weg met wat beginnerstips.

Let op: We verklappen in dit artikel nagenoeg niets over het verhaal van Death Stranding – en zeker niet over allerlei plotwendingen of indrukwekkende dialogen en filmpjes. Maar mogelijk geniet je nog meer van de game wanneer je op voorhand werkelijk helemaal niets weet over Death Stranding. Zelf achter de diverse gameplaymechanieken komen is immers net zo leuk. In dat geval kun je dit artikel (voorlopig) beter overslaan. Dit is vooral bedoeld voor mensen die niet helemaal onvoorbereid aan hun virtuele reis willen starten, of mogelijk al een paar uren bezig zijn en een helpende hand kunnen gebruiken.

Death Stranding review 4

Koppel gebieden aan het netwerk

In Death Stranding moet je elke regio koppelen aan een netwerk. Daardoor kan die regio communiceren met alle andere gebieden die zijn verbonden, en vanaf dat moment kun je ook bezorgopdrachten voor deze plek op je nemen. Ga daarom altijd zo snel mogelijk naar de locatie in een nieuw gebied waar je deze connectie kunt maken. Het verhaal stuurt je meestal uit zichzelf naar dergelijke locaties – inclusief een eerste levering. Het wordt dan op de kaart weergegeven, dus je bent nooit echt aan het zoeken.

Het verhaal stuurt je overigens niet naar álle gebieden. Het loont dus om af en toe plekken aan te doen die niet bij een specifieke hoofdmissie horen. Je kan zomaar op een nieuwe locatie stuiten om aan het netwerk te koppelen.

Death Stranding

Neem veel opdrachten aan

Het mag voor zich spreken, maar Sam kan alleen maar een goede bezorger worden door opdrachten aan te nemen en pakketjes te leveren. Het verhaal bevat meer dan genoeg hoofdmissies waarin je behoorlijk wat materialen tussen de verschillende locaties vervoert, maar er zijn ook een hoop zijmissies in de menu’s van de diverse locaties te vinden. Selecteer die vooral wanneer het uitkomt, want elke bezorging geeft je een score, verhoogt je bezorgrang en zorgt er tevens voor dat je in aanzien stijgt op de betreffende locaties die je helpt. Daarbij vullen veel van de leveringen de materialenopslag van deze locaties, waar je weer gebruik van kunt maken voor het bouwen van items, bruggen, wegen en andere handige infrastructuur.

Later in het spel komen er ook specifieke opdrachten beschikbaar die je automatisch door robots kunt laten leveren. Kijk wanneer je op locatie bent altijd even of je weer een robot in kunt zetten voor zo’n levering, want dit kost je verder helemaal geen moeite: alleen aanklikken is voldoende.

Death Stranding

Wees slim met welke opdrachten je aanneemt

Let wel op dat je opdrachten aanneemt die je relatief snel kunt leveren: je hebt er niets aan om urenlang met pakketjes rond te lopen die je toch niet binnenkort op de plaats van bestemming kunt brengen. Door al dat geklim en geval – en toch zeker door de Timefall-buien – slijten de containers waar je leveringen in zitten en lopen ze schade op. Dat heeft weer invloed op de eindscore en de likes die je ontvangt.

In het verlengde daarvan is het verstandig om altijd een eindbestemming in het achterhoofd te houden – bijvoorbeeld de plek waar de volgende verhaalmissie start. Kijk vervolgens op de map langs welke netwerkpunten je onderweg daarnaartoe tegenkomt, en welke je pakketjes op die punten laten leveren. Logischerwijs is het vervolgens slim om voor al die plekken containers mee te nemen – je komt er immers toch langs! Dat scheelt weer een hoop tijd.

Death Stranding

Let op de speciale vereisten bij leveringen

Diverse leveringen hebben specifieke eisen – bijvoorbeeld dat ze binnen een bepaalde tijd geleverd worden, of dat pakketjes onderweg niet meer dan een bepaalde hoeveelheid schade op mogen lopen. Nu is het sowieso slim om zo snel en tegelijk voorzichtig mogelijk te werk te gaan, maar het mag voor zich spreken dat je aan deze eisen moet voldoen om de ontvangers tevreden te stellen. Het is erg gemakkelijk om hier in het menu overheen te lezen, dus wees alert bij het kiezen van missies.

Death Stranding

Ga slim om met je vrachtverdeling

Veel containers ronddragen is leuk en aardig, maar die arme Sam moet het wel allemaal kunnen dragen op zijn lichaam. Wanneer je te veel met je meedraagt, wordt Sam langzamer en verliest hij zijn balans sneller. Het gevolg is dat je makkelijker te pakken bent door vijanden, minder goed rond kunt sluipen – die grote vracht steekt immers boven het gras uit! – en zo nu en dan omver dondert, wat schade aan de vracht oplevert.

Verdeel je vracht daarom slim. Dat kan wanneer je een levering aanneemt in het daarvoor bestemde menu, maar ook door op elk gewenst moment naar het spelmenu te gaan en daar je vracht opnieuw in te delen. Bepaalde pakketten kunnen op je armen en benen geplaatst worden, en extra schoenen hang je bijvoorbeeld aan je lichaam in plaats van dat ze in containers op je rug nog meer ruimte in beslag nemen.

Nog handiger is de optie in het menu om je vracht automatisch zo efficiënt mogelijk in te delen. Zo hoef je je zelf geen zorgen te maken over welk pakket je op welk lichaamsdeel plaatst – de game doet dit voor je. Elke keer wanneer je een nieuw pakketje in de spelwereld oppakt, plaatst Sam die bovenop de vracht op zijn rug, dus elke keer loont het om nadien van deze optie gebruik te maken.

Death Stranding

Ga goed voorbereid op reis

Het is eindelijk zover: je hebt een flinke vracht opgeladen en bent van plan één of meerdere bezorgplekken aan te doen. Voordat je op reis gaat, loont het om je goed voor te bereiden. Open de kaart en plan de route alvast – je kunt zoveel je wilt lijnen trekken langs de plekken die het veiligst of minst hobbelig ogen. Door je vinger op de touchpad van de DualShock 4-controller te leggen, kun je de kaart ook kantelen, waardoor je beter zicht hebt op de hoogteverschillen die je onderweg tegenkomt.

Afhankelijk van de route die je voor ogen hebt, is het verstandig om aanvullende materialen mee te nemen zodat je niet ergens vast komt te zitten. Een ladder en een klimtouw zijn vaak een must om op een berg te klimmen of af te dalen, en een extra paar schoenen wil je ook bij je dragen – mochten je huidige schoenen zijn versleten, dan kost het gezondheid om op je blote voeten rond te lopen. Té veel materialen meenemen is ook niet slim, want zoals gezegd dat wordt allemaal bij je totale gewicht opgeteld. Oftewel: plan je reis zorgvuldig.

Death Stranding review 5

Ontgrendel voertuigen en andere handigheden

Gedurende het spel ontgrendel je diverse handige opties om het vervoeren van vrachten makkelijker te maken. Zo kun je motoren ontgrendelen waarmee je je sneller verplaatst, of trucks waar je enorm veel containers in kunt laden. Zet zo’n truck naast een netwerkpunt, dan kun je bij het accepteren van een missie de vracht meteen in het voertuig leggen.

Door genoeg zijmissies te doen, ontgrendel je ook vanzelf allerlei andere handigheden om je leven als postbode aangenamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan exoskeletten die er voor zorgen dat je meer gewicht op kunt dragen of je makkelijker over ruw terrein voortbeweegt. Ook daarom loont het om zijmissies te doen!

Death Stranding

Pas op voor BT’s en Mules

Op verschillende plekken in de spelwereld staan er vijanden op je te wachten, en dat is wel het laatste wat je wil wanneer je net een flinke lading op je rug hebt zitten. Gevechten met vijanden zorgen er vaak voor dat pakketjes van je rug af vallen. Zo beschadigen ze of kun je ze zelfs kwijtraken.

Je komt in de spelwereld regelmatig zogenaamde BT’s en Mules tegen. Wat dit precies inhoudt, verklappen we liever niet – maar ga er maar van uit dat als je deze vijanden op een bepaalde plek tegen bent gekomen, ze váák op diezelfde plek terugkeren. De volgende keer dergelijke locaties vermijden – bijvoorbeeld door eromheen te lopen – is daarom wel zo verstandig. En vermijd vooral buien, regenbogen en vreemde, zwarte slierten in de lucht, want dan kun je er vrij zeker van zijn dat er BT’s in de buurt zijn!

Death Stranding

Vergeet niet: dit is een online spelwereld

Hoewel je spelers niet direct ziet in de spelwereld van Death Stranding, zijn ze er wel degelijk. Ze laten overal symbolen achter die je waarschuwen voor slecht weer (en dus BT’s) en ruw terrein. Negeer die tips niet! Ook plaatsen ze allerlei handige infrastructuur, zoals wegen, bruggen, rustpunten en oplaadpalen. Je kunt zelf natuurlijk ook bijdragen aan deze online wereld door zelf dergelijke objecten te bouwen en waarschuwingen voor andere spelers te plaatsen. Of lever eens wat materialen aan een gebouw van een andere speler om het te upgraden – dat wordt je zeker in dank afgenomen! In het gamemenu kun je daarnaast een verzoek plaatsen voor één van je eigen bouwwerken, zodat andere spelers weten dat je materialen nodig hebt.

Mocht je op een of andere manier echt niet de vracht die je bij je draagt op plaats van bestemming kunnen brengen, dan kun je de vracht altijd nog afleveren bij een ander netwerkpunt. Je kunt zelfs speciale palen bouwen of die van andere spelers gebruiken om daar de vracht te droppen. Andere spelers kunnen jouw vracht vervolgens overnemen en naar de plaats van bestemming brengen, en je ontvangt zelf alsnog een deel van de punten. Het is altijd beter dan vrachten zomaar in de buitenwereld achterlaten, waar ze sneller slijten door de natuurlijke elementen.

Met deze tips ben je hopelijk een heel eind op weg om een getalenteerd en gevierd bezorger te worden in Death Stranding. Op naar je volgende levering!

Dit artikel delen:

Lees meer

Call of Duty: Modern Warfare krijgt vandaag nieuwe maps en modi Death Stranding is een van de meest unieke games ooit
2

Reacties op: Death Stranding-tips om een doorgewinterde pakketbezorger te worden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Cocabeer

  • 7 november 2019 13:47
  Toffe tips! Vraagje: is het automatisch indelen van je vracht altijd het beste om te doen of kan het lonen om hier zelf mee te puzzelen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 7 november 2019 13:59
  @Cocabeer Zover ik heb gemerkt is dat altijd de beste keuze ja. Zelf indelen is meer als je jezelf een extra uitdaging wil geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.