Review

LEGO Jurassic World

Legondarisch

Geschreven door Erik Nusselder op

Lego Jurassic World had een luie, afgeraffelde game kunnen zijn die alleen maar gemaakt was om mee te liften met de nieuwe bioscoopfilm. Niets is minder waar. Het spel is een liefdesverklaring aan de gehele dino-franchise en alle films zijn speelbaar. Niet alle levels zijn even goed en de open wereld is een rotzooi, maar de Lego-charme straalt als nooit tevoren.

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Enorme liefde voor de franchise, heerlijke Lego-humor in iconische scènes, veel te doen en te verzamelen
  • Minpunten
  • Laatste film minder goed gebracht, onlogische open wereld, kleine bugs
Dit is hoe goed de film Jurassic Park is. Zelfs als het wordt nagespeeld door koddige Lego-poppetjes die constant door belangrijke scènes heen zitten te grappen, denk je aan hoe knap de film zelf is gemaakt. Je ziet de camera omhoog gaan en voor het eerst komt er een (Lego-)dinosaurus in beeld, en weer krijg je kippenvel. De kenmerkende muziek plukt aan je gevoelige snaar, de heerlijke oneliners werken op je lachspieren en de T-Rex is zelfs in Lego-vorm angstaanjagend.

Dat is ook de grote kracht van de Lego-games: het naspelen van iconische momenten van het witte doek, maar dan met een dikke vette knipoog. De spellen die gebaseerd zijn op films, zoals Star Wars of Indiana Jones, werken meestal ook veel beter dan zelfverzonnen verhalen als Lego Batman. De manier waarop de Jurassic-serie wordt neergezet is fantastisch. Voor elke film worden vijf levels uitgetrokken waarin de meest memorabele momenten voorbijkomen. 

De gepatenteerde Goldblum-lach

Vooral de eerste twee verhalen zijn een genot, al is het maar omdat die films het best zijn. Legendarische scènes worden briljant op de hak genomen, zonder ze belachelijk te maken. Zo is de sectie in de keuken met de Velociraptors uit het origineel nog steeds eng, met de nodige schrikmomenten, maar valt er ook iets te lachen door een dinosaurus in een koelcel die vanwege de kou een kerstmutsje opdoet. De manier waarop dr. Malcom, het personage gespeeld door de altijd excentrieke Jeff Goldblum, wordt neergezet is heerlijk over de top. De ijdeltuit knipoogt constant in de camera en natuurlijk kan zijn bizarre lach in de helikopter niet ontbreken.

De liefde die is gestoken in de eerste drie films, ontbreekt helaas in de Lego-vertolking van Jurassic World. Het is pijnlijk duidelijk dat het team voor deze levels waarschijnlijk minder tijd had, omdat ze het script van de film pas later kregen. Daardoor was er ook minder ruimte om leuke grappen te verzinnen die naadloos aansluiten bij de sfeer van de film, zoals dat bij de andere levels wel lukte. World heeft een enorme haast om door het verhaal heen te komen en rent liefdeloos van quote naar quote (al kun je dezelfde kritiek wellicht hebben op de film). Gelukkig kun je aan het begin van het spel kiezen of je de oude trilogie of de nieuwe film als eerste wil spelen.

Dinosauruspoep

De lineaire levels spelen precies zoals elke andere Lego-game. Met twee of meer personages loop je van het ene naar het andere punt, constant gehinderd door obstakels en puzzels. Die zijn meestal simpel op te lossen door de speciale vaardigheden van je personages te gebruiken. De een kan sporen volgen, de ander kan sloten openen of durft in een grote hoop dinosauruspoep te springen. Regelmatig kom je hindernissen tegen die je niet kunt overwinnen tot je nieuwe personages vrijspeelt en het level opnieuw doorloopt. Alles dat van Lego is gemaakt kun je kapot meppen voor een explosie aan zilveren of gouden nopjes, waarmee je weer nieuwe poppetjes, auto's of dinosaurussen kunt kopen. Het spel wordt nergens moeilijk, maar speelt heel ontspannen weg, vooral in coöperatieve modus.

Naast deze missies kun je ronddwalen in de open werelden, de eilanden waar de films zich afspelen. Die zien er prima uit en het is best leuk om rond te dolen in de grasvelden van het eerste deel of het amusementspark uit deel 4. Jammer is alleen dat daar niets nieuws te doen is. Zo kom je een arcade tegen, maar kun je daar niks doen, behalve de speelautomaten kapot slaan. Er is gelukkig wel veel te verzamelen, de eilanden liggen bezaaid met gouden legostenen, verborgen personages en zelfs races om te voltooien. Bijna elk personage uit de films met ook maar één regel tekst is speelbaar en ook de hoeveelheid voertuigen om vrij te spelen is indrukwekkend. Daarnaast is het gewoon lollig om met een Stegosaurus over het eiland te banjeren. De kaart is echter zeer onoverzichtelijk en de indeling van de eilanden is ook niet al te logisch. Eigenlijk kun je nauwelijks van de gebaande paden afwijken.

Springkussen des doods

Het spelplezier wordt verder nog bedorven door een kleine hoeveelheid bugs, waardoor wij tot twee keer toe de game opnieuw moesten starten. Eén keer was een puzzel niet meer op te lossen omdat de animatie vastliep toen ons poppetje een touw aan het doorsnijden was. Een tweede keer kwamen we vast te zitten in een hoekje van een kamer, achter een springkussen dat we net zelf hadden gebouwd. Het zijn kleine foutjes die voor grote ergernissen zorgen, want saven kun je alleen op bepaalde punten. Een kwartier opnieuw moeten spelen is extreem vervelend.

Het zijn schoonheidsfoutjes die voorkomen dat de game een echt hoog cijfer verdient. Mensen die zijn opgegroeid met de eerste films komen hier sowieso aan hun trekken, de nostalgie zal nog dagen door hun lichaam sidderen. Wie eigenlijk alleen de laatste film in de bios heeft gezien krijgt wellicht niet helemaal wat hij verwachtte. Op het doosje staat immers Jurassic World, en als je alleen daar in geïnteresseerd bent kom je er met vijf levels nogal karig vanaf, vooral omdat dat de minst leuke segmenten zijn. Toch kunnen we ook hen aanraden de rest van het spel te spelen, want de Lego-humor is weer in volle kracht aanwezig. Met vier verschillende verhaallijnen, momenten waarbij je hardop zult lachen en de mogelijkheid om als dinosaurus te spelen is dit een van de beste Lego-games ooit.

Dit artikel delen:

Lees meer

Total War: Rome 2 aangekondigd Battlefield 3-multiplayer heeft Double XP deze week
0

Reacties op: LEGO Jurassic World

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.