Preview
Star Wars Jedi: Fallen Order

Star Wars Jedi: Fallen Order bezit de Force

Respawn breidt haar expertise uit

Geschreven door Jacco Peek op
Het is een tamelijk ‘veilige’ E3 voor Electronic Arts. In plaats van een persconferentie, die de afgelopen jaren helaas structureel teleurstelde, richtte de uitgever zich dit jaar op zekerheden als Fifa 20 en The Sims 4. Behalve Star Wars Jedi: Fallen Order dan, die we tijdens EA Play volop in actie zagen.

Fallen Order komt uit een onverwachte hoek. Waar Respawn Entertainment is geboren uit de ophef rondom Call of Duty: Modern Warfare 2 en uiteindelijk Titanfall en Apex Legends teweegbracht, gaat de studio nu aan de slag met een third-person actiegame. Het is dan ook knap dat een studio die expert is op het gebied van vloeiende first-person shooters vooralsnog een hele capabele Star Wars-game af lijkt te gaan leveren.

star wars

Klauteren op AT-AT’s

De demonstratie begint iets voor de gameplay-beelden die EA eerder livestreamde en geeft met name een extra blik op het verhaal. De jonge Jedi Cal Kestis bevindt zich in een wilde zee op de planeet Kashyyk, waar de Empire rebellen bestookt met AT-AT’s. Cal is op zoek naar een bekende Wookie-strijder die blijkbaar gevangen wordt gehouden op de rijk begroeide planeet en zet alles op alles om de harige vriend te bevrijden.

Opvallend in de introductie is hoe gescript de game aanvoelt. De game toont veel filmische beelden met vliegende kogels en andere indrukwekkende effecten, terwijl Cal gevolgd wordt door een bijna naadloze camera. Ook de parallellen met de Uncharted-serie zijn overduidelijk; platformen is bijna identiek en de Jedi glijdt op dezelfde manier weg van balken zoals Nathan Drake dat al in 2007 deed. In andere gedeeltes leent Respawn ook van hun eigen Titanfall-franchise door de flexibele Cal over muren te laten rennen. Het is allemaal niet bijster origineel, maar functioneel genoeg.

Platformen speelt dus een vrij grote rol in de gameplay en leidt af en toe tot wat speurwerk om de juiste weg te vinden. Cals robotmaatje BD-1 fungeert hierbij als belangrijk gereedschap om sommige deuren te openen, platformen te verplaatsen en slecht beveiligde Stormtrooper-pc’s te hacken. EA claimt dat Fallen Order een semi-open wereld is met Metroidvania-elementen, maar dat aspect van de game overtuigt nog niet. Tot nu toe lijkt de game ook de rechtlijnigheid met Uncharted te delen, al is er zeker ruimte om nieuwe paden te openen dankzij de vele Force-krachten die beschikbaar zijn, afgaande op de driedimensionale holo-kaart.

star wars

Speels en spectaculair

Spelen met de Force, en Cals lightsaber, lijkt het hoogtepunt van de game te gaan worden. Wie The Force Unleashed kon waarderen zal dubbel zoveel genieten van de gevechten in Fallen Order, die even spectaculair, maar een stuk verfijnder zijn. Groepen vijanden zijn minder groot dan je wellicht zal verwachten, omdat elke vijand moet aanvoelen als een soort minibaas. Kundig ontwijken, pareren en toeslaan doet gevechten voorkomen als een ware klus, waarbij met name de nieuwe Purge Troopers voor spektakel zorgen. Hun klappen zijn raak, maar een goed getimede tegenslag van Cal levert weer een fantastische houw in slow-motion op. Actie ziet er dus uit als een strategisch spelletje dat hopelijk lang genoeg boeiend blijft.

En spelen met de verschillende Force-krachten ziet er overigens ontzettend leuk uit. Zo kun je Stormtroopers naar je toetrekken om je blauwe lightsaber door ze heen te rammen, vijanden tegen elkaar aan smijten en de tijd even stilzetten. Dit laatste is behalve voor verschillende platformpuzzels ook ontzettend handig om de juiste hoek voor de aanval te kiezen of, in dit geval, een Stormtrooper keihard door z’n eigen zojuist afgevuurde kogel heen te trekken. Spelen met de Force-krachten oogt ontzettend bruut en veelzijdig, en gezien de gigantische skill tree lijken spelers een rijke verscheidenheid aan krachten vrij te spelen gedurende de game.

star wars

Bekende kop

Het is wat teleurstellend dat een deel van de demonstratie al eerder op internet is verschenen, al toont het wel de ontmoeting tussen de protagonist en niemand minder dan Saw Gerrera uit Rogue One. De jongere Gerrera heeft de Jedi’s hulp nodig om de Empire van zich af te slaan, maar veel wijzer worden we niet van het verhaal. Helaas valt Cals persoonlijkheid zelf ook nog niet positief op tijdens de sessie. Zijn interacties met BD-1 zijn nou niet bepaald komisch te noemen en enig charisma is eigenlijk nog ver te zoeken. Je zou je haast afvragen waarom Fallen Order niet een bestaande Jedi heeft genomen om de horror van Order 66 te vertellen. Maar goed, we hebben nog maar een fractie van dit Star Wars-avontuur gezien.

Al met al lijkt de combat van Star Wars Jedi: Fallen Order het sterkste punt van de game te gaan worden. Gevechten ogen spectaculair en diepgaand en Kals Force-krachten zien er leuk en creatief uit. Hoe sterk de Force in rest van de game is, inclusief platformen, verkennen en de personages, gaan we in de toekomst zien.

Star Wars Jedi: Fallen Order verschijnt op 15 november voor de PS4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

E3-samenvatting: Upload VR Showcase E3-analyse: Square Enix knalt er op los
17

Reacties op: Star Wars Jedi: Fallen Order bezit de Force

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Devenace

  • 11 juni 2019 09:44
  Elke Star Wars geek weet toch dat Biker scouts geen wachters zijn maar scout/recon troopers, dat stoorde me al aan de 15 min. gameplay, en als je dat als maker al fout doet, hou ik mijn hart vast.
  Daarbij hoop ik op customization van je eigen karakter, dus helmpjes (helmpjes die je dus in alle kleuren en vormen op kan doen, dus zelfs een blauwe imperial guard helm, of rode Biker scout helm) , shoulder/body pads, etc.
  Voor mij een ja en een nee van wat ik zag, maar zit al te lang zonder een redelijke SW single player sinds Shadows op de N64, de Starkiller games waren ok maar te overdreven en te arcade achtig.
  Niettemin denk ik dat ik deze game aanschaf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hiss

  • 11 juni 2019 19:15
  @Devenace Sinds ik een force ghost heb zien bliksemen, Leia door de ruimte heb zien vliegen en Kylo Ren's debiele lightsaber heb gezien, vind ik het uiterst geloofwaardig dat alle stormtroopers de verkeerde helm hebben ingepakt voor hun missie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  varialles

  • 11 juni 2019 23:02
  @Hiss Hahaha! Misschien wordt het bij de day1-patch hersteld? ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 12 juni 2019 21:56
  @Hiss Dat zou kunnen verklaren waarom ze missen op nog geen 3 meter afstand….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 11 juni 2019 11:04
  Het heeft zeker potentie, maar voor de zekerheid eerst de release afwachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 11 juni 2019 11:56
  Ik heb een heel gemixed gevoel overgehouden aan de StarWars presentatie. Animaties etc zien er erg goed uit, vooral het wall walking etc wat duidelijk is overgenomen uit Titanfall 1+2.

  Het probleem is tweevoudig:
  - Zoals Devenace al zegt zijn er zaken die niet kloppen met de setting waarin het zich afspeelt zoals de Scout Troopers. Ook heb ik het gevoel dat je karakter te krachtig is en de game dus te eenvoudig zal zijn voor de meer doorgewinterde speler, maar we zullen zien hoe dat uitpakt.

  - Tweede probleem is dat de game er wel erg Uncharted uit ziet: Sprongetje hier, nogal klungelig uitziende "puzzel" daar, groepje vijanden verslaan etc. Ik hoop echt dat de uiteindelijke game ook wat meer ruimte biedt voor een eigen aanpak of dat er wat betere puzzels en platformsessies inzitten zoals die voorheen wel aanwezig waren in de oude LucasArts Dark Forces-serie.

  Aan de andere kant, gezien de waardeloze games die EA tot nu hoeft gemaakt binnen de StarWars licentie zou een 'voorspelbare maar redelijke solide game' al een hele verbetering zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 11 juni 2019 12:24
  @TheChief wat is er mis met uncharted invloeden? Nog steeds mijn favoriete gameserie. Ik speel liever lineaire story driven games dan openwereld games met herhalende zijmissies. Semi openwereld of games met meerdere paden, zoals uncharted 4, de recente tomb raiders of batman arkham Asylum vind ik ook goed te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 11 juni 2019 13:31
  @obi-twan kenobi Ik zou daar ook niets op tegen hebben, ik vond alleen de variatie in gameplay bij Uncharted wat aan de lage kant. De combat zal in deze game denk ik wat interessanter zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 11 juni 2019 15:48
  @TheChief Wat mij vooral irriteerde (en ik snap het) was dat een wond van een lightsaber verdween en ook niet het echte lightsaber gevoel gaf.
  Eenmaal dwars door het lichaam van de tegenstander moet hij toch echt door midden zijn. Misschien een realistic option?
  en die scout ja :/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 11 juni 2019 12:50
  Meh. Ik heb meer force in mijn dingdong.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 11 juni 2019 13:31
  @LordLuc Screenshots or it didnt happen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 11 juni 2019 13:36
  @fonsrutte willen we dat echt wel zien?! 😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 11 juni 2019 14:12
  Wat een generieke kutkop heeft die hoofdpersoon toch. Totaal ongeïnspireerd. Gameplay ziet er wel aardig uit maar ik wacht de recensies even af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 11 juni 2019 15:42
  Preorder nooit een EA game. Nooit. @Sander999

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smoothy101

  • 11 juni 2019 15:46
  @Sander999 Dit karakter is gebaseerd op een werkelijke acteur dus zo inspiratie loos zou die eigenlijk niet moeten overkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 11 juni 2019 16:53
  Ik ben nog niet helemaal weggeblazen. Het zag er niet erg uitdagend uit.
  Toch ik blijf zin hebben in deze game. Sinds The Force Unleashed wacht ik al op een waardige nieuwe SP game. Ik hoop echt dat deze game de verwachtingen waar kan maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  edwinkox

  • 11 juni 2019 20:25
  Ik vond de gamebeelden van 15 minuten tegenvallen en niet echt star wars, ik miste inderdaad de AT-T en vliegtuigen en dat soort dingen wat je wel in Battlefront 2 ziet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.