Column
The Last of Us Part 1

The Last of Us is te duur, maar dat lees je niet in de review

Het is jouw geld

Geschreven door Erik Nusselder op
Moet de prijs van een game worden meegenomen in een review en het bijbehorende cijfer? Deze lastige discussie barstte deze week in alle hevigheid los, ook intern op de redactie van Gamer.nl.

Het korte antwoord is: nee, wij vinden van niet. We kunnen immers niet in de portemonnee van onze bezoekers kijken. Wat veel geld is voor de een, is voor de ander een schijntje. Jij moet misschien weken sparen om een spel van 80 euro te kopen, terwijl iemand anders dat lachend betaalt, als de game maar goed genoeg is.

Gratis is beter

Games zijn kunst, roepen wij gameliefhebbers maar al te graag, dus dan moeten we ze ook als kunst beoordelen. Een schilderij wordt niet ineens mooier als een stelletje kunstverzamelaars hebben besloten om er meer geld op te gaan bieden. Een game wordt ook niet beter of slechter als het prijskaartje verandert.

Dat zou namelijk een rare en onwerkbare boel worden. Stel je voor dat de prijs van een game zou meewegen in het cijfer. Dan zou een game dus beter worden als hij goedkoper is. Gaat een spel in de aanbieding, dan verdient hij plotseling een hoger cijfer. Dat valt toch niet te verantwoorden? En moeten we free-to-play-games dan altijd een goed cijfer geven? ‘Het is niet zo’n beste game, maar ja, hij is gratis’?

The Last of Us Part 1

The Last of Us

De discussie over prijs laaide weer op door de release van The Last of Us Part 1, een remake die de tien jaar oude game helemaal intact laat, maar er veel mooiere graphics, een betere kunstmatige intelligentie en andere zaken op plakt. Ik zou dat zelf een remaster noemen, maar dat is weer een andere discussie. De game ligt hoe dan ook voor 80 euro in de winkels met technisch gezien minder content, omdat de multiplayer eruit is gesneden.

Dat prijskaartje schiet veel mensen in het verkeerde keelgat. ‘Het was sympathieker geweest als het 40 of 50 euro was geweest’, hoor je vaak. Of: ‘Ik wacht wel op een uitverkoop’. En ook: ‘Waarom krijgt die game zulke hoge cijfers, als het dezelfde game is met minder content en een hogere prijs?’.

Het antwoord op die vraag is eigenlijk simpel: daarvoor hoef je alleen maar onze review van Lars te lezen. Daarin wordt precies uitgelegd wat de game zo goed maakt, hoe groot het verschil in graphics is met de voorgaande edities en wat voor impact dat heeft op de spelervaring. 

The Last of Us Part 1

Er staat ook duidelijk in voor wie deze remake wel de moeite waard is, en voor wie niet. “Beoordelen we deze remake dus vanuit het perspectief van een oude, doorleefde rot, dan is de toegevoegde waarde ten opzichte van het origineel of diens remaster uit 2014 nihil.” En: “Bekijken we de remake vanuit het perspectief van de jongere, meer onbevangen generatie, dan is dit hun kans om onbezoldigd te genieten van deze moderne klassieker.”

Dat de game weinig toevoegt voor ervaren spelers die het al een keer hebben meegemaakt, maakt de game niet slechter en haalt het cijfer dus niet naar beneden.

Wacht eens even: waarom is het cijfer dan lager dan tien jaar geleden, toen The Last of Us nog een 9,5 scoorde? Je recenseert games nou eenmaal niet in een vacuüm. De tijd is verder gegaan. The Last of Us is nog steeds een fantastische game, maar reviewer Lars zag aspecten waarin deze release nog beter had kunnen zijn, bijvoorbeeld door gedateerde puzzels en omgevingen aan te pakken of gameplay-elementen van TLOU 2 over te nemen. Was dat gebeurd, dan was het cijfer ongetwijfeld hoger geweest.

Jouw taak

Onze taak als recensent is om zo goed mogelijk op te schrijven wat een game inhoudt, wat de sterke punten zijn en waar de ontwikkelaar steken heeft laten vallen. We omschrijven de spelsystemen, zodat jij als lezer kunt inschatten of je de game leuk gaat vinden. En we vertellen je wat we er zelf van vonden en wat voor gevoel we erbij kregen.

Daarna is het aan jou om te bepalen of je de game wilt kopen, of niet. Het beoordelen van het prijskaartje is niet onze taak, maar die van jou. Jij bent de baas over jouw portemonnee.

The Last of Us Part 1

Dat allemaal gezegd hebbende: het is je goed recht om deze game veel te duur te vinden. Je mag je onvrede daarover ook zeker kenbaar maken, zolang je niet gaat schelden of boos gaat zitten doen. Boos worden over een videospelletje is meestal niet aan te raden.

Die hoge prijs is dan vervelend, omdat je de game waarschijnlijk wel graag wilt spelen, maar de uitgave voor jezelf niet kan verantwoorden. Daar komt die woede en/of frustratie vandaan. Er is iets uitgekomen dat je wilt spelen, maar dat gaat nu niet. Maar goed, zo is het leven. Ik vind een Ferrari ook een prachtige auto, maar ik zal er nooit in rijden omdat ik hem te duur vind.

Ik hoor zelf ook bij de mensen die The Last of Us Part 1 te duur vinden. Ondanks dat het een van mijn favoriete games ooit is en ik de remake er prachtig uit vind zien, is 80 euro me te duur om hetzelfde spel nog eens te ervaren. Maar goed, ik heb hem wel besteld. Zo hypocriet ben ik dan ook wel weer. Het spel krijgt namelijk zulke goede cijfers.

Dit artikel delen:

Lees meer

Anderhalve minuut aan God of War Ragnarök-gevechten Wat spelen we dit weekend? 3 en 4 september
56

Reacties op: The Last of Us is te duur, maar dat lees je niet in de review

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Ghost

    • 3 september 2022 13:18
    Maar goed, zo is het leven. Ik vind een Ferrari ook een prachtige auto, maar ik zal er nooit in rijden omdat ik hem te duur vind.

    Dat is geen kwestie vinden, je kan hem eenvoudigweg niet veroorloven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 3 september 2022 17:42
    @Ghost ik kan altijd mn huis verkopen!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    -JK-

    • 3 september 2022 13:34
    Ik vind als je een review maakt en plaatst dat je alleen kijkt naar hoe je ervaring is met de game.
    De lezer kan zelf bepalen of tie het waard vind om te kopen. De 1 heeft wat meer te besteden dan de ander, maar ik denk juist dat degene die het minst heeft om uit te geven, de reviews met meer aandacht zal lezen. Want voor die persoon gaat het een keuze worden om het spel wel of niet te kopen. Maar dan nog is het de keuze van de lezer die hij/zij zal maken na het lezen van een preview/review.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Markus88

    • 3 september 2022 16:29
    Ik snap het niet.. Als de prijs zo'n grote issue voor iemand is, koop het dan gewoon via marktplaats of iets dergelijks? Ik heb de game nu zelf gekocht voor 50€ op MP, en was van plan deze weer te verkopen als ik het had uitgespeeld. Maar de game is gewoon zo fucking vet, en het is duidelijk te zien hoeveel moeite er in de remake is gestopt, en voor 50€ ben ik zeer tevreden met het product in ieder geval! :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    alexvkan

    • 3 september 2022 18:27
    Misschien hoeft het niet mee te tellen voor het cijfer, maar het is wel belangrijke context.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Footy

    • 3 september 2022 19:35
    Als je hem te duur vind en je bestelt hem toch, dan vind je hem niet te duur….

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Michael-Raymond-Clayton

    • 3 september 2022 20:16
    Natuurlijk kun je prijs niet meenemen in de beoordeling. Dan zou je de cijfers tijdens elke sale moeten aanpassen…
    En een flutspel blijft flut, ook al krijg je hem gratis.

    Maar omgekeerd zie ik vaak wel hogere cijfers voor Indie games omdat het zo knap is van het kleine ontwikkelteam. Maar dat mag ook niet worden meegenomen in de beoordeling. Je beoordeelt de output (het spel) niet de input die ervoor nodig was om daartoe te komen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    gusanito

    • 3 september 2022 21:12
    Gewoon op Disc kopen voor rond de 65 euro en op marktplaats als je klaar bent. Dan speel je dit soort games voor een euro of 35 tot 40.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    El hunterr

    • 4 september 2022 11:43
    Deze game zit gewoon in een hele vreemde situatie. Daarom snap ik de reacties wel van de voor en tegens. Het feit helpt ook niet dat je als PS5 bezitter met Plus al toegang hebt op de remaster.

    Persoonlijk…tjah. Het is weer een nieuwe versie en koop je het ja of nee. Had zelf liever gezien dat ze tijd in nieuwe projecten staken. De game industrie staat een beetje stil de laatste jaren met creatieve armoede en herhalende concepten. Leuk hoor steeds mooiere effecten en hogere resoluties, maar als de games als inhoud hetzelfde blijven met minder content is het wel een beetje armoe.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Mmo-veteran

    • 4 september 2022 14:43
    @El hunterr Nou ja er is genoeg creativiteit, alleen niet echt bij de grote triple A studios idd. Spelen veel op safe net als Hollywood.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    gamerlezer

    • 5 september 2022 13:52
    Dat is opzich het mooie van critic reviews vs user reviews. Een reviewer kijkt ernaar zonder prijs. De users hebben de portomonee dus nemen dat wel mee. En hoe mooi een game ook is. Als ie te duur is komt de maker/uitgever daar vanzelf achter. Dat verkoopt ie gewoon alleen aan een kleine groep met dikke portomonnee, maar niet aan de grote groep. En volume is vaak wel wenselijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • grotewobbo

    • 5 september 2022 16:40
    Aangezien de remastered PS4 versie al bij PS+ games zit en iedereen dat eigenlijk wel heeft die een PS5 heeft dan kan je er best bij vermelden dat het totale onzin is om 70 euro hiervoor neer te leggen als je de game al hebt. Als je dat niet doet dan komt het over dat je omkocht bent door Naughty Dogs. Net zoals al die sites die de Rings of Power een geweldige serie vinden. Die krijgen gewoon een zak geld om dat te vinden. Met als resultaat dat middelmatigheid beloond wordt en iedereen steeds slechtere entertainment krijgt. Dat lijkt mij niet de bedoeling of wel? Of zijn jullie ook omgekocht?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • tijniie

    • 5 september 2022 17:04
    Sorry maar dit is een onzinnig standpunt om in te nemen.

    Alles aan een game doet er toe. Graphics, gameplay, bugs en prijs. En alles wordt beoordeeld op het moment dat een game wordt gereviewd. Dat prijzen veranderen is hetzelfde als dat graphics verouderen en hoe gameplay wordt ervaren verandert. Met dat laatste wordt nu bijvoorbeeld wel rekening gehouden (want lager cijfer dan origineel).

    De prijs is nooit onderdeel van een review omdat we gewend zijn aan bepaalde prijzen. Maar als een prijs enorm opvalt (net als heel veel bugs bij release) hoort dat gewoon bij de review. Het is in dit geval zelfs zo belangrijk dat er een aparte column over geschreven wordt!

    Wel goed dat er zo over nagedacht wordt en ik snap het standpunt wel maar de logica erachter is niet erg consequent tov andere game-aspecten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Patrick Verbist

    • 6 september 2022 05:49
    Mensen lopen niet boos of gefrustreerd omdat ze een game niet kunnen betalen. Ik bijvoorbeeld vind het erg dat het spel meer kost dat toen die uitkwam op PS4, voor een tweede keer geremastered word in korte tijd, de multiplayer ontnomen word en het feit dat ze geen tijd moesten steken in het verzinnen van een verhaal, muziek en noem maar op omdat dit er al was. Hierdoor zou de prijs een pak lager moeten zijn want er steekt minder werk in. Het feit dat jullie denken mensen te kennen, een veralgemening maken en denken te kunnen spreken voor iedereen is meer frustrerend dan het feit dat de game zo geprijst staat. Nu daaruit komt pas die ergernis. Niet omdat je een f**king game niet kan betalen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Black Spider

    • 6 oktober 2022 09:29
    Dus als ik ieder jaar dezelfde have release met de laatste gfx, en ik noem het een nieuwe versie dan mag ik er 80 euro voor vragen? Is dat een richting waar we als consumenten bij van moeten worden?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Kittencandy

    • 5 november 2022 19:08
    80 euro slaat nergens op. Omdat de ps5 games voor 80 euro worden verkocht is dat blijkbaar ineens reden om dat ook op pc te doen. Zoals ook ff7r op ps4 40e kostte en nu op pc ineens 80. ook onverklaarbaar. Ik ben niet bereid ooit meer dan 60 te betalen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.