Column
initiative

The Initiative is de mogelijke troefkaart van Microsoft

Donderdag moet het bedrijf knallen

Geschreven door Erik Nusselder op
Het is even wennen, zo’n zomer zonder E3. Normaal gesproken zouden we nu discussiëren over wie de beurs had ‘gewonnen’ met hun presentatie, als je al van winst kunt spreken bij het houden van persconferenties. Maar de strijd die nu woedt is misschien nog wel interessanter, waarbij constant nieuwe stoten worden uitgedeeld.

Microsoft begon dit jaar met een vroege onthulling van het uiterlijk van de Series X, plus games als Halo Infinite en Hellblade: Senua’s Sacrifice. Vanuit kamp Sony bleef het lange tijd stil, waardoor Xbox momentum kon blijven opbouwen. De controller, Smart Delivery en de blijvende stroom nieuwe games in Game Pass bleven mijn enthousiasme aanwakkeren. Microsoft had het perfecte tempo te pakken, tot hun vorige Insider Xbox-stream met games van derde partijen.

Ik blijf het nog steeds een waardeloze keuze vinden om op die manier voor het eerst beelden te laten zien van next-gen games op je nieuwe console. Het was een stel gelikte trailers van over het algemeen multiplatformspellen die (hopelijk) niet het uiterste uit de nieuwe generatie persen. Bovendien was er nauwelijks gameplay te bekennen, dus wisten we nog steeds niet waar we aan toe waren.

Sony ging er daarna flink overheen met zijn eigen presentatie. Ze sloegen direct hard toe, met een prima stream vol met interessante games. Gigantische klappers als God of War 2 ontbraken, maar met een nieuwe Spider-Man, Horizon en Ratchet & Clank kwam het bedrijf toch goed voor de dag. Het raakte Microsoft daarmee gelijk op de zwakke plek: games, of beter gezegd het gebrek daaraan.

Xbox Series X

Te weinig games

Zelfs de grootste Xbox-fanboy zal het met me eens zijn dat er deze generatie te weinig exclusieve games zijn verschenen om het Sony moeilijk te maken. Halo, Gears of War en Forza Horizon stonden allemaal hun mannetje - en een parel als Ori mag zeker niet worden vergeten - maar het houdt allemaal niet over. De laatste tijd is Microsoft allerlei studio’s aan het opkopen en beloftes aan het maken, maar komende week moet blijken of dat genoeg oplevert.

Donderdag presenteert Microsoft hun first-party line-up voor de Series X en dat wordt een cruciaal moment. Je kan nog zoveel consumentvriendelijke diensten als Game Pass, xCloud en Smart Delivery aankondigen, maar als je geen interessante games aanbiedt, heeft het allemaal weinig zin. Als Microsoft op de huidige weg doorgaat, kiest de meerderheid van de consolegamers weer voor een Sony-platform. Een game van het kaliber God of War of The Last of Us heeft Microsoft gewoon nog niet binnen de gelederen.

Microsoft moet gamers wegblazen met hun games en dat heeft het bedrijf al jaren niet meer gedaan tijdens zijn E3-presentaties.

Het bedrijf moet dus risico’s nemen en nieuwe stappen durven zetten met hun series. Halo is fantastisch, maar heeft allang niet meer het cachet dat het had ten tijde van deel 2 of 3. In die tijd had de hele wereld het over Halo, nu is het gewoon de zoveelste shooter die voorbijkomt. Een fantastische shooter, absoluut, maar geen mijlpaal in gaming. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Gears of War. Ik heb genoten van Gears 5, maar het stond niet in mijn GOTY-lijstje.

Halo Infinite

Iets nieuws en iets ouds

Microsoft moet dus iets nieuws durven doen. Ik zeg niet dat Master Chief nu een kind moet krijgen om een emotionele band mee op te bouwen, maar ‘gewoon’ een nieuwe Halo is niet genoeg. Er is een nieuwe invalshoek nodig, een verhaal dat mensen wegblaast, of een multiplayermodus die alle andere shooters overbodig maakt.

Daarnaast moet Microsoft laten zien waarom ze ooit goed genoeg waren om een dikke voorsprong op Sony te pakken, ten tijde van de Xbox 360. Teruggrijpen op een oude bekende en daar een nieuwe twist aan geven kan daarbij een winnend recept zijn: kijk maar weer naar Sony met God of War. De aanhoudende geruchten over een nieuwe Fable doen vermoeden dat Microsoft daar zelf ook wel oren naar heeft.

Fable Legends

De troefkaart

Met Hellblade, Halo, Obsidians Grounded en Rare’s Everwild, plus mogelijk een nieuwe Fable en Forza, heeft Xbox Series X eigenlijk al best een aardige verzameling games. Maar er hangt nog een heel groot vraagteken boven de markt dat mogelijk Microsofts winnende troefkaart kan zijn: The Initiative. We leerden tijdens de E3 van 2018 over het bestaan van deze studio, die is opgericht om “iets grensverleggends” te maken.

The Initiative is volgestouwd met talentvolle en ervaren ontwikkelaars. Aan het hoofd staat Darrell Gallagher, eerder studiohoofd van Crystal Dynamics en verantwoordelijk voor de Tomb Raider-reboot. De verwachtingen rond het project van deze nieuwe studio zijn hooggespannen en mogelijk is het nu eindelijk tijd om te zien waar ze aan werken. We weten in ieder geval dat ze inmiddels iets hebben dat speelbaar is, want Xbox-baas Phil Spencer mocht begin dit jaar al aan de knoppen zitten.

Diezelfde Spencer gaf mogelijk al een hint over wat we kunnen verwachten. In een tweetnoemde hij The Initiative “een ongelooflijk getalenteerde studio die zichzelf uitdaagt om nieuwe dingen (en oude dingen) op nieuwe manieren te doen”. Vooral dat ‘oude dingen’ deed de oren spitsen. Fans speculeerden al gauw over een reboot van Perfect Dark. Kan Gallagher voor Joanna Dark doen wat hij voor Lara Croft heeft gedaan?

Ik zou dat een perfecte zet vinden voor Microsoft. Het vinkt alle punten aan die ik hierboven heb genoemd. Een reboot van Perfect Dark grijpt terug naar een tijdperk waarin Microsoft de boventoon voerde, maar is tegelijkertijd iets waar een studio vol getalenteerde mensen een eigen draai aan kan geven.

De vraag is of The Initiative ook al echt klaar om iets te laten zien. Eerdere geruchten wezen daar in ieder geval wel op. Bronnen zouden aan VGC hebben bevestigd dat hun eerste game tijdens de stream wordt onthuld.

Jeff Grubb van VentureBeat gooide echter roet in het eten. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde insider komt de presentatie juist veel te vroeg, omdat de studio pas in 2018 werd opgericht en in 2019 nog bezig was met het aantrekken van werknemers. Maar zelfs als The Initiative niet in deze stream opduikt, mogen we dit jaar wel meer informatie over hun game verwachten. Het hoofd van Xbox Game Studios Matt Booty zei eind vorig jaar tegen GameInformer dat we binnen twaalf maanden meer informatie zouden krijgen. Ook al is deze nieuwe studio er misschien niet gelijk bij, mijn hoop blijft dat zij binnenkort het verschil kunnen maken voor Microsoft.

Microsoft moet gamers wegblazen met hun games en dat heeft het bedrijf al jaren niet meer gedaan tijdens zijn E3-presentaties. Elk jaar weer hoop ik dat het toch gaat gebeuren, maar elk jaar word ik teleurgesteld. Dit keer zou het anders kunnen zijn. Laten we het hopen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Ghost of Tsushima en Paper Mario: The Origami King-reviews FMV-game Gamer Girl zet spelers in de schoenen van een moderator
21

Reacties op: The Initiative is de mogelijke troefkaart van Microsoft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 18 juli 2020 08:21
  Heerlijk stuk Erik. Denk alleen dat zie die game nog bewaren. Wat ook een troef kaart word xcloud dat je dat overal kan gaan spelen straks net als Netflix. Ik denk dat micro daar ook nog mee komt. Vermoed dat hun strategie ook dat is gamepass op zoveel mogelijk apparaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 18 juli 2020 11:15
  @hulstpower hier hebben ze onlangs idd iets over gezegd! XCloud zit vanaf september bij Ultimate, en dan kan je alle Gamepass games ermee spelen. Het doel is om xCloud op 'elk scherm' werkend te krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 18 juli 2020 11:54
  @ErikNus ja dat roep ik al een tijdje maar koos van gamekings zei ik basseerde dat nergens op. Ik verwacht binnen kort van xbox dat ze naar smart TV komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 18 juli 2020 08:56
  Echt een heel goed artikel, ik ga voor de nieuwe Xbox vanwege Halo, Gamepass en het feit dat ik nu een Xbox heb alles gewoon op mijn nieuwe console kan spelen. Maar de echte triple A games van de PS mis ik wel is, daarom wil ik er over een paar jaar een PS5 bij hebben, voor God of War 1 en 2 bijv. Geloof gewoon niet dat de Xbox studio’s zulke games gaan maken. Verwacht wel veel van de nieuwe Halo, daar is volgens mij veel geld en tijd in gestoken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kloakaTV

  • 19 juli 2020 11:51
  @sandervs ik blijf ook om die reden bij xbox. Nu ik wat ouder word met kids speel ik veel meer kleinere spellen. Waar GamePass perfect voor is. Ik wacht echt nog steeds op een Dead Space achtig single player. Als MS met zo’n soort exclusive komt zo geweldig zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 21 juli 2020 11:18
  @kloakaTV ja ik ben echt fan van gamepass man, ik speel nu ook Streets of Rage 4 met mijn zoontje van 8, Blazing Chrome hebben we ook samen gespeeld. Hij speelt nu ook Dead Cells op Gamepass PC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 18 juli 2020 09:45
  Wacht maar als straks Flightsim 2020 naar de X box komt … er is nog geen spel van Sony die dat op die manier kan overtreffen
  Denk ook niet dat het voorlopig gaat gebeuren dat een andere game ontwikkelaar daar nog aan gaat komen .. Maar we zullen zien ..
  maar zo die Nieuwe Halo en FS2020 en er zullen er nog wel een paar zijn ( ik ben geen xbox player… mar denk dat ze straks wel genoeg in huis hebben om weer de markt in handen te krijgen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 18 juli 2020 11:56
  @ravw xbox heeft in mijn ogen games voor iedereen en flight sim bewijst dat. Sony het is wel allemaal 3rd person action adventure games. Een ori hebben ze niet een goeie shooter hebben ze niet. Maar goeie 3rd person action adventure games hebben ze als de beste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 18 juli 2020 10:36
  Goed stuk inderdaad! Ik ben wel eens dat het nu echt tijd is om alles uit de kast te trekken om mensen weer te laten geloven in de xbox, qua games!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 18 juli 2020 10:43
  Hoog van de toren blazen kunnen die Amerikanen wel, maar leveren…?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 18 juli 2020 18:02
  @Ghost dat kan je ook over ps5 zeggen alleen micro console 's draait far cry 6 straks in 4k bevestigd door ubisoft op Twitter. Zelfs one x doet 4k wel zonder Ray tracing natuurlijk.. Maar dat ps5 dus geen 4k en Sony's games allemaal op 30 lijkt ie onderpowerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Grand

  • 19 juli 2020 00:58
  @hulstpower Ja jij als enorme Microsoft fanboy wil ook alles geloven he.
  Ubisoft heeft gewoon een marketing deal lopen met Microsoft vandaar de nadruk op Xbox en hoor je voorlopig niks over de PC/Playstation/Stadia performences.
  https://twitter.com/UbisoftSupport/status/1284180197873537025?s=20
  Zet die bril eens wat vaker af je valt enorm in herhaling met je reacties vol onwaarheden en aannames.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 juli 2020 13:01
  @Mr. Grand gozer ben geen xbox fanboy als je wat beter leest en vaker prijst ik the last of us 2 en is God of war mij fav game deze generatie. En als je nieuws volgt en niet alleen deze site zie je wat meer dingen ps5 gaat hele goeie games brengen maar voor 4k en ray tracing en 60 fps is ie niet sterk genoeg. Een 2080 ti heeft daar al moeite mee en series x gaat daar ook zeker moeite mee krijgen. Digital foundry heeft al gezegd dat ps5 ze games op 30 gaat laten draaien waarschijnlijk want moet nog uitkomen. Ik ben zeker geen xbox fanboy want heb ook gezegd dat ik een ps5 ga halen en weet ook zeker dat Sony niet teleurstelt. Enige wat ik zei dat Sony op release voor mij niet de games heeft dat ik een ps5 ga halen ik wacht op of op God of war of horizon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 juli 2020 13:04
  @Mr. Grand maar onwaarheden hier het stuk ervan. Dus niet onwaar maar waar op dit moment.
  Responding to a fan query on Twitter, Ubisoft Support revealed that the Ultra HD visuals will not be supported on Sony's next-gen PlayStation 5. … “As stated on the banner, Far Cry 6 is 4K Ultra HD on Xbox One and Xbox Series X only,” Ubisoft responded.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 19 juli 2020 13:10
  @hulstpower ik denk dat je voor dit soort grote onthullingen niet op de klantenservice-afdeling moet vertrouwen. Die tweet is door Ubisoft verwijderd en geüpdate met de tweet die Mr. Grand al deelde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 juli 2020 13:29
  @ErikNus daar heb je gelijk in en het is afwachten tot beide consoles uitkomt. Hoe games draaien. Bedoelde het alleen als voorbeeld dat xbox veel heat krijgt maar Sony heeft me ook nog niet omver geblazen en ook microsoft ook niet. Verder ubi en ea alles valt beetje tegen dit jaar persoonlijk voor mij. Ik hoop dat xbox dan ook. Echt volgende week gaat knallen en als geruchten kloppen Sony nog een keer in Aug.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 18 juli 2020 12:09
  Een nieuwe perfect dark zal cool zijn maar uiteindelijk ook een zet die grijpt naar het bekende, het verleden. Niks mis mee, maar dat is niet lef tonen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 18 juli 2020 20:22
  Een goeie platformer zoal Conker of Banjo & Kazooie zou de line up niet mistaan.
  Een killer IP zoals Fable naast Halo is wel gewenst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 18 juli 2020 23:51
  de nieuwe Forza horizon en die andere race gaem van Forza dan hebben ze al 4 goede games in handen …
  en neem daarbij mine craft RTX versie die binnen kort uit beta komt niet te vergeten
  als krijgen ze alleen al die achterban mee met alle flightsimmer dan heb je al een leuke verkoop van het aantal Xboxen , met Halo en Forza er nog eens bij …
  Fable en gooi er wel eens en Midtown madness game tegenaan .. motorcross madness en verbeterd Thiefs of Sea met een goede grafix update , en ze hebben al aardig wat goede titels inhanden
  om maar nog niet de Ori games te vergeten en een vervolg daarvan uit te brengen net zo asl Gears

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 19 juli 2020 00:52
  Koop gewoon beiden, dan heb je het beste van 2 kanten, de Switch heb ik al dus ik zit prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.