Ik voelde me zo warm van binnen toen ik Astro’s Playroom op de PlayStation 5 had uitgespeeld. Ik wist niet eens dat ik nostalgische gevoelens voor PlayStation kon hebben, maar potverdorie, daar waren ze! Het leek voor mij nog als gisteren dat de eerste Sony-console op de markt verscheen en ik mijzelf verloor in Final Fantasy 7, maar het is inmiddels alweer bijna 25 jaar geleden. Pardon, hoe oud ben ik?
Ik liet mezelf meevoeren door al die schattige Astrobotjes, verkleed als verwijzingen naar PlayStation-series, de een nog obscuurder dan de ander. Voor mijn gevoel wilde Sony duidelijk laten zien: kijk, wij zijn er al best wel lang. Wij hebben een diepgaande geschiedenis. Je vond ons al leuk toen je klein was en je vindt ons nog steeds leuk. De PlayStation is waar je je thuis voelt.
Als dat zo is, dan is mijn geboortehuis net door Sony in brand gestoken. Dat ouderlijk huis waar ik ben opgegroeid, waar mijn schommel in de tuin stond en mijn knuffels vanaf de vensterbank naar buiten kijken. Huppakee, de fik erin. Sorry Troetelbeer, je bent nu een hoopje as.
Streep erdoor
Door de digitale winkels op oudere systemen te sluiten, zet Sony een dikke streep door zijn jarenlange geschiedenis. Natuurlijk komt het niet dagelijks voor dat je je PlayStation 3 onder het stof vandaan haalt om een oude InFamous of, zeg, The Last Guy te spelen. Maar misschien komt er een moment waarop je toch zin krijgt om een oude game aan te schaffen, bijvoorbeeld omdat je na de vorige zin The Last Guy hebt gegoogeld. Dan moet je snel zijn, want na komende zomer kan dat dus niet meer. Het blijft vooralsnog wel mogelijk om gekochte games opnieuw te downloaden.
Het is ongekend dat zoveel games straks gewoon van de aardbodem verdwijnen. Games die fysiek zijn verschenen zijn tweedehands nog wel op te snorren, maar digitale games uit dat tijdperk worden onvindbaar (zoals The Last Guy). Dat is een grote klap voor het behoud van onze geschiedenis. Het is toch onvoorstelbaar dat er een grote hoop spellen is die straks niet meer toegankelijk is voor nieuwe spelers? Iemand die zich bijvoorbeeld in de geschiedenis van een gameserie of ontwikkelstudio wil verdiepen?

Concurrentie
Het staat bovendien haaks op hoe de concurrentie met hun geschiedenis omgaat, met name de houding van Microsoft. Op de Xbox wordt alle mogelijke moeite gedaan om zoveel mogelijk spellen uit het verleden speelbaar te maken. Via backward compatibility kun je op moderne Xbox-consoles helemaal terug naar het gamesaanbod van de eerste spelcomputer van Microsoft. Sommige games worden nog automatisch opgepoetst ook, bijvoorbeeld met HDR. Als je de game ooit hebt gekocht, hoef je hem niet nog een keer te aan te schaffen.
Nintendo pakt het weer anders aan, want die behandelen hun verleden als een soort schat. Oude games liggen in een kluis die maar af en toe open gaat. Als oude Mario-games in een nieuwe verpakking opnieuw op de markt verschijnen, wordt dat als een feestje gevierd. Zo waardevol is het verleden van Nintendo.
Wie wil dit spelen?
Sony hecht blijkbaar minder waarde aan hun geschiedenis. Een beroemde quote blijft die uit 2017 van Jim Ryan, inmiddels CEO van Sony Interactive Entertainment. Hij zei dat er vaak werd gevraagd om backward compatibility, maar dat het weinig werd gebruikt. Op een Gran Turismo-evenement zag hij oude PS1- en PS2-games staan. “Ze zagen er oud uit”, zei hij tegen Time. “Waarom zou iemand dit spelen?”
Het is een beetje flauw om die oude quote te blijven herhalen, maar dat komt doordat de houding van Sony sinds die tijd weinig veranderd lijkt te zijn. Er zijn een aantal PlayStation 2-klassiekers naar PS4 gebracht, maar na een handjevol titels hield dat op. PS1-games zijn al helemaal ontoegankelijk en de PS3 is te moeilijk om te emuleren, al staan er wel veel PS3-games op de dienst PS Now.
Nee, voor de echt nostalgische gevoelens start ik Astro’s Playroom maar weer op. Daar voel ik me gesteund door al die kleine Astrobotjes die me verwelkomen. Het lukt om me door twintig robots te laten volgen in CPU Plaza, dat levert mij zelfs een bronzen trofee op. Hoe die trophy heet? The Last Guy. Ai…
Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.
Reacties op: Sony zet zijn PlayStation-geschiedenis in brand
Roy36NL
Baukereg
Daarnaast is het ook een stuk (cultuur)geschiedenis dat verdwijnt. Gelukkig zijn games als Journey/Flower en de PixelJunks inmiddels op Steam verkrijgbaar. Maar prachtige games als Rain en Okabu verdwijnen nu voorgoed. Ook als je een spel fysiek hebt zijn eventuele patches en DLC niet meer beschikbaar. Zeker van een bedrijf als Sony met zo'n rijke geschiedenis verwacht ik meer inspanning om hun culturele erfgoed voor het publiek te behouden.
Roy36NL
Nuage
Vaiio
hulstpower
Ik wou laast oblivian spelen maar die was toch te verouderd vond ik.
Mario n64 hoe leuk ik die vroeger ook vond en helemaal grijs gespeeld vond ik het nu niet meer leuk, maar me zoon speelt hem en vind het helemaal geweldig.
En een oude zelda kan ik me nog steeds mee vermaken.
Bij mij ligt het net aan waar ik zin in heb een nieuwe game of oude en of die oude game goed met ze tijd is mee gegaan.
Zo zijn een aantal ps2,ps3 xbox, xbox 360 games prima te spelen maar sommige ook helemaal niet.
En dit is ook met films zo een hele goeie oude film kan ik best kijken maar een oude film die ik al gezien heb en neit goed met de tijd mee ging kan ik niet meer echt zien.
Nuage
hulstpower
Vogeltje
Bij ons thuis worden met name de SNES en PS2 vrij regelmatig aangeslingerd. Hele oude consoles, maar ik kan de games blijven spelen. Geen servers en niets digitaal. Gewoon erin stoppen en gaan.
De enige mazzel die ik heb is dat Multiplayer games op een console mij aan m'n reet roesten. Daar heb ik een PC voor. Ik snap dat dat niet bij iedereen het geval is.
Krytuun
Ik ben ook een van die (weinige) personen die niks met gamepass heeft. Ik koop mijn games als vanaf NES fysiek. Ik heb heel toevallig The Last guy dan weer gedownload, want digi only. Maar elke game die fysiek is uitgebracht, koop ik niet digitaal.
Je ziet het, zodra ze de service stopzetten kunnen er grote gevolgen aan zitten, waarom mensen toch massaal hun eigen recht ontnemen, door de schijn van goedkoop, is mij ook een raadsel.
LarsCornelis
**Guitar_Hero**
LarsCornelis
bleacdemon
**Guitar_Hero**
Betekent dat dat die bedrijven toen ook hadden door moeten produceren, want anders zou de geschiedenis verdwijnen?
PS3 games zijn fysiek zeer goed verkrijgbaar geweest, en nog steeds in de 2e hands markt. Natuurlijk kunnen daar andere prijzen aanhangen, maar dat is het risico dat altijd bestaat.
Dat je gekochte content en patches nog steeds kunt downloaden lijkt mij heel prima, en vermoedelijk zullen er ook oude games uiteindelijk digitaal aangeboden gaan worden in nieuwe stores.
Als je nu nog snel nostalgische gevoelens krijgt heb je nu nog de kans om content te kopen overigens. Daarbij is dit iets wat ik altijd geroepen heb als je digitaal gaat: als eenmaal de stekker er uit gaan bij de aanbieder heb je vette pech.
Dat tegenwoordig iedere game wel een day one path krijgt, is fysiek ook niet meer zo heilig als het ooit was. Als de patches zouden verdwijnen (hopelijk nooit) dan zou dat nog vele malen zuurder zijn dan het niet meer aanbieden van games in een store.
LarsCornelis
**Guitar_Hero**
Digitale aankopen kun je niet verkopen, dit heb ik altijd al een slechte ontwikkeling genoemd.
Dus je raakt hier precies wat er fout is aan deze constructie, en dat is dan weer omdat bedrijven zo veel meer geld kunnen verdienen.
LarsCornelis
**Guitar_Hero**
clandestine666