Nee, Linux is nog steeds niet interessant voor gamers | Gamer.nl

Nee, Linux is nog steeds niet interessant voor gamers | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Laat ik maar meteen beginnen met een statement waardoor er bij een aantal lezers stoom uit hun oren komt: “Linux is een ramp voor eindgebruikers en vooral voor gamers.” Niet alleen is die stoom uit hun oren toepa elijk voor de rest van mijn verhaal, maar het maakt het voor hen ook makkelijker. Dan kunnen ze alvast comments gaan plaatsen, terwijl ik verder ga met mijn column.

Ik heb een relatie met Linux die begint met SuSE 6.0 in 1999. Ik installeerde het op de tweede partitie van mijn Pentium 100 PC (8mb ram!) en was verrukt over het feit dat ik opeens zoveel gratis software kon gebruiken. Nerdy software zoals allerlei programmeertalen (C, Python, Pascal, diverse BASICs, LISP...), teksteditors en nog meer programmeertalen (Java, C++, COBOL...) Oh ja en varianten op de command shell: CSH, Bourne en uiteraard Bash. Ik leerde dat VI beter was dan EMACS en snapte het als iemand het grapje maakte: “EMACS is een geweldig operating system met een slechte teksteditor”.

Het is niet erg als je niets snapt van bovenstaande alinea. De kennis die je daarvoor nodig hebt is net zo relevant in het dagelijks leven als, bijvoorbeeld, weten wat de koers van de Australische dollar was in 1983. Ik wil er alleen mee aangeven dat ik weet wat Linux is.

  

Ritueel

Hoe dan ook, sinds die eerste avonturen in 1999 heb ik zo'n beetje ieder jaar mijn Linux-ritueel. Als de lente begint moet ik ergens Linux op zetten. Het is geen vrijwillige keuze, het is een niet te onderdrukken drang. Elk jaar installeer ik een andere versie ('distro' in Linux-taal). En elk jaar denkt het niet-rationele deel van mijn brein heel even dat ik vanaf nu 'alles op Linux' ga doen. Elk jaar haal ik Linux een week later schuimbekkend van woede en frustratie weer van de computer af.

Het probleem van Linux is namelijk dat het een oud, degelijk en ontzettend complex operating system voor bedrijven is, dat zich vermomt als een systeem voor thuisgebruikers. Het is perfect geschikt voor een klein aantal specifieke taken: webservers en als ruggengraat van een complex netwerk, maar totaal ongeschikt als je gewoon wil werken en gamen.

Ja je kan heel veel met Linux. Het kost echter altijd meer moeite om dit te doen op een Linux-systeem dan op Windows of OSX. Vroeg of laat ontkomt geen enkele Linux-gebruiker aan het invoeren van tekst commando's en het handmatig bewerken van configuratiebestanden.

Ik importeer ze

Zelfs in moderne Linux-varianten als Mint zijn diverse satanische rituelen vereist om geluidskaart en grafische kaart beiden tegelijk aan de praat te krijgen. En breek me de bek niet open over de hoeveelheid maagden die ik moest offeren om FreeBSD-bestanden te laten delen met mijn Vista PC. Thuis Linux gebruiken is zoiets als in een zware vrachtwagen rijden voor de dagelijkse boodschappen en het naar school brengen van de kinderen. Het kan. Het is alleen niet slim.

Goed nieuws

Dat Blizzard naar verluidt intere e toont in het 'porten' van een spel naar Linux is goed nieuws voor die handvol koppige Linux-gamers die het tot nu toe moesten doen met Solitair en FreeCiv. Het neemt echter alle fundamentele bezwaren tegen het OS voor thuisgebruik niet weg.

En wat betreft de Steambox. Ik twijfel er niet aan dat de mensen van Valve in staat zijn om in Linux een schitterende gebruikersinterface te bouwen dat volledig idiot proof is. Net zoals je bij een Sony Ereader niet merkt dat het ding op Android draait, kun je best een console maken waarbij je niet merkt dat 'ie op Linux draait.

Overigens moet ik nog zien of het met die Linux stoomdoos echt zo ver komt. Gabe Newell heeft al eerder een grote mond gehad. Hij vond in 2007 de PS3 van Sony een stom en slecht ontworpen apparaat. “Sony zou het ding weg moeten gooien en opnieuw moeten beginnen.” In 2010 kondigde dezelfde Newell tijdens de E3 Sony-persconferentie aan dat Steam op PS3 zou verschijnen. Wie weet dus welk OS er straks werkelijk op de Steambox staat?

En ten slotte zegt Steam op Linux ook niet zo veel. Dat Valve Left for Dead overzet wil niet zeggen dat Activision dat ook gaat doen met Call of Duty.

Laten we die twee positieve Linux-berichten dus niet overdrijven. Wie wil gamen is beter af met een console of een Windows PC. En dat gaat voorlopig niet veranderen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou