Column
star wars jedi fallen order

Ik koop games die ik ook via Game Pass kan spelen

Zelf het tempo bepalen waarop je games uitspeelt

Geschreven door Harry Hol op
Recentelijk kocht ik Star Wars Jedi: Fallen Order op PlayStation 5, terwijl ik een Series X heb waarop Fallen Order ook is inbegrepen bij Game Pass. Waarom koop ik in vredesnaam games die al dan niet bij Game Pass of PS Plus Extra zijn inbegrepen? Ik ben blij dat je dat vraagt.

Begin dit jaar speelde ik The Legend of Zelda: Breath of the Wild uit. Ik ben daar in 2017 aan begonnen en pakte de game op verschillende momenten op, om hem daarna weer even weg te leggen. Soms wilde ik weer eens even op avontuur, wat tempels ontdekken, wat nieuwe kleding vinden, drankjes mixen en geheimen zoeken. De titanen had ik allang verslagen. Het enige wat me nog restte was Ganon verslaan. Iets wat ik uiteindelijk heb gedaan, vijf jaar nadat ik het spel voor het eerst opstartte.

Breath of the Wild is niet de enige game die ik op deze manier speel. Ik heb deze knipperlichtrelatie bijvoorbeeld ook met de Metal Gear-games, Red Dead Redemption 2, Batman Arkham Knight en de Phoenix Wright-spellen. Ik verwacht ook dat Elden Ring mij op dezelfde manier jaren bezig zal houden. Ik heb er nu zo’n dertig uur in zitten en heb hem even weggelegd voor wat andere spellen. Ik kom er vast en zeker weer bij terug, om weer eens een weekend (of langer) die fantastische open wereld te verkennen. Wanneer ik dat wil, op mijn eigen tempo.

Breath of the Wild

Eigen tempo

Dat ‘eigen tempo’ is voor mij cruciaal. Spellen zijn voor mij het ultieme ’mij-moment’. Ik stap in een verhaal, een wereld, een ervaring waar ik de ‘echte wereld’ even helemaal los kan laten. Even hoef ik me niet druk te maken over externe factoren of agenda’s. De games zijn van mij, ik speel ze wanneer ik dat wil en doe er zo lang over als ik zelf wil.

Die rust van ‘mijn game, op mijn tempo’ ontbreekt voor mij op Game Pass en PS Plus Extra. Ik weet dat spellen van deze diensten gaan verdwijnen. Misschien niet vandaag of morgen, maar op een zeker moment absoluut. Al is het maar het moment dat Microsoft en Sony besluiten om de servers af te sluiten, zoals bijvoorbeeld bij de Nintendo eShop op de 3DS, de multiplayerservers van Halo 2 en diverse mmo’s. Maar ook omdat ik helemaal niet zeker weet of ik wel tot in de lengte van jaren voor Game Pass en PS Plus wil blijven betalen, enkel om toegang te houden tot spellen. Spellen die ik, als ik ze echt belangrijk vind, gewoon nu kan kopen.

Je denkt misschien: “Dat is allemaal ver weg! Je hebt alle tijd om Jedi Fallen Order op Game Pass uit te spelen. Het is een spel van twintig uur!”

Tuurlijk, als ik de hele dag niets anders om handen had, zou dat zo zijn. Maar mijn leven zit zo niet meer in elkaar. Ik heb een eigen bedrijfje te runnen, ik moet deadlines halen, geef optredens en lezingen en heb de normale en belangrijke sociale verplichtingen. Ik ken mezelf inmiddels ook een beetje en weet dat ik doorgaans langer doe over een spel dan blijkbaar gebruikelijk is. Als ik dan besluit om tijd in een langer spel te investeren, wil ik niet het gevoel hebben dat ik daarbij afhankelijk ben van de grillen van een online dienst die op een zeker moment de stekker uit ‘mijn’ spel haalt en ik hem alsnog moet kopen om hem op ‘mijn manier’ uit te spelen. Of te herspelen, zoals ik nu doe met Uncharted 4. Ik wil naar de kast lopen, het spel eruit halen en mijn ervaring voortzetten.

Vrijblijvendheid versus diepgang

Dat wil niet zeggen dat PlayStation Plus en Game Pass voor mij geen functie vervullen. Korte, overzichtelijke games zoals bijvoorbeeld Spider Man: Miles Morales speel ik graag via het ‘gratis’ aanbod van mijn betaalde diensten. Ook vind ik het erg leuk om games uit te proberen die ik anders nooit zou kopen voor de volle prijs, zoals Forza Horizon of Days Gone. Dan is de vrijblijvendheid juist een enorm voordeel. Even mijn teen in het zwembad steken en kijken of ik iets gemist heb. Maar de ervaring voelt ergens ook leeg. Iets mijn hoofd weigert een echte relatie met een spel aan te gaan als ik hem niet zelf bezit. Dat uitproberen van spellen voelt een beetje als een avondje langs de tv zenders zappen. Het is vermaak, maar de connectie gaat niet diep.

spiderman

De essentie van mijn bezwaar tegen het spelen via Game Pass en Plus Extra, is ik die de controle over mijn vrije tijd voor een deel uit handen geef en betaal voor het privilege om spellen niet te bezitten. Dat er ergens toch een soort deadlinetimer begint te lopen als ik een langere game ‘huur’ via Game Pass of Plus Extra. En vooral: dat ik daarmee bijdraag aan het onterechte idee dat games iets vluchtigs zijn zonder eeuwigheidswaarde. Dat is misschien wat de grote bedrijven willen wat je denkt, maar wat mij betreft is er geen houdbaarheidsdatum aan wanneer ik eindelijk Elden Ring uitspeel. Of dat nu volgende maand is of nadat Elden Ring 4 op PlayStation 6 verschenen is. Mijn tijd, mijn game, mijn tempo. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Fifa 23 is een sobere afscheidswedstrijd Ubisoft kondigt co-op shooter aan met werktitel 'Project U'
35

Reacties op: Ik koop games die ik ook via Game Pass kan spelen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Hellspawn

  • 1 oktober 2022 08:28
  Een leuk en goed geschreven artikel. Wat je schrijft, geldt precies zo voor mij. Ook ik koop regelmatig games die soms op de Gamepass staan. Ik wil zelf uitmaken hoe en wanneer ik een bepaalde game wil spelen. Ik kan soms niet achter elkaar bijvoorbeeld 50 uur eenzelfde spel spelen. Dat gaat in gedeelten, wanneer ik zin en tijd heb. Af en toe resulteert dat in het na een tijdje toch helemaal opnieuw beginnen, vooral games met een specifieke en ingewikkelde verhaallijn. Maar dan nog ben ik het die dat bepaal, en niet het gegeven dat games op een gegeven moment van de Gamepass verdwijnen, wanneer je het op de Gamepass aan het spelen bent. Je loopt zelfs het risico dat je het spel na verloop van tijd nergens meer fysiek kunt aanschaffen. Ik zeg er wel bij, dat ik ook de financiele armslag daarvoor heb. Ik werk en heb daardoor ook beperkte vrije tijd. En in die vrije tijd game ik niet uitsluitend. Er is ook nog een leven naast het gamen. Ik ben een oudere gamer die ouder is dan 60 jaar, en ik vermaak me prima met gaming, op mijn tijd, mij tempo en via mijn interesse.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 oktober 2022 09:18
  @Hellspawn games die fysiek te koop zijn, zul je altijd wel ergens fysiek te koop vinden of 2e hands winkels of marktplaats ofzo of gewoon budget bak van game mania. Digitaal zou wel kunnen dat ie niet meer te koop is ik noem oude forza horizon games waar licenties verlopen zijn en micro ze niet meer mag verkopen digitaal, maar je kunt de game wel vinden 2e hands online niet weet ik even niet zeker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 1 oktober 2022 19:51
  @hulstpower Als je, jaren later, een titel 2e hands wil kopen, die best goed is, dan betaal je dan meestal de hoofdprijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 oktober 2022 20:19
  @whaha vind ik wel mee vallen, je betaald altijd minder dan toen ie uit kwam of kort na release. Er zijn uitzonderingen zoaks skyward sword voor switch die was jaren na release heel duur 2e hands.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 7 oktober 2022 00:03
  @hulstpower Check zo'n beetje alle oude Pokemon games. 6e generatie en/of eerder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 7 oktober 2022 07:03
  @whaha ok nooit verdiept in pokemon, kijk meer naar games die ik speel en meeste zakken wel maar sommige niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 1 oktober 2022 08:30
  Je kunt een gamepass game toch kopen op het moment dat hij van de abonnements service verwijderd wordt ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ocat

  • 1 oktober 2022 08:43
  @ebiker

  Klopt, dit wordt op tijd aangekondigd, en je kan op dat moment ook nog wat korting meepakken.

  Ik maak zelf goed gebruik van de wishlist optie in de Microsofts store. Alles erin gooien wat je ooit in je digitale collectie wilt hebben. Ongeacht of ze op Gamepass staan of hebben gestaan.

  De digitale prijzen zijn af en toe echt laag. Je moet het alleen eens in de week even je wishlist openen.

  Voornamelijk de bundels en GOTY/Complete edities goed in de gaten houden. Deze koop je af en toe echt voor een prikkie en je hebt de game meestal helemaal compleet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 1 oktober 2022 08:56
  @ebiker Precies dit, als games verdwijnen van GP dan weet je dat ruim van te voren en je kunt de desbetreffende game dan met een discount te kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Zarniwoop

  • 1 oktober 2022 09:42
  @Mmo-veteran ja maar door die maandelijkse abonnementskosten heb uiteindelijk toch de volle mep betaald voor die game. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 1 oktober 2022 09:47
  @Zarniwoop Dat is zo maar meeste games speel je uit en daarna nooit meer, hij noemt in dit artikel wel echt de creme de la creme onder de games. Dat soort games kun je altijd kopen maar er zijn veel games die heerlijk zijn voor op gamepass. Ik heb aan veel games die ik normaal nooit zou kopen toch veel plezier beleefd dankzij gamepass. Voor mij is het en, en.
  En nog een belangrijk punt is dat alle First party titels van Microsoft helemaal niet verdwijnen van GP. Microsoft heeft een hoop studios gekocht en er zullen in de komende jaren daarom ook veel top titels verschijnen die permanent op de service blijven staan. Gamepass is een solide model wat nooit de volledige standaard gaat worden maar wel iets lekkers is om te hebben want er staan echt een hoop leuke games op.
  Om nog even een concreet voorbeeld te geven, een game als Scorn die binnenkort verschijnt zou ik persoonlijk nooit kopen maar omdat deze Day 1 op Gamepass verschijnt ga ik deze wel proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 1 oktober 2022 19:54
  @Mmo-veteran "proberen"

  Ik wil geen spellen "proberen", ik wil iets spelen dat ik echt leuk vind. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik nooit iets nieuws wil spelen. Ik wil echter wel overtuigd zijn waarom ik mijn tijd, geld en energie in een spel zou moeten steken.

  Ja, ik ben een luxe / comfort gamer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 1 oktober 2022 22:56
  @ebiker precies dit. Speel die game lekker op gamepass en als blijkt dat die er ineens af is wanneer je hem weer wilt oppakken koop je hem dan. Die game op voorhand al kopen snap ik niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 1 oktober 2022 09:18
  Heel erg goed artikel met solide punten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 1 oktober 2022 09:21
  Helemaal eens met het artikel, omdat ook ik in dat schuitje zit. Voor mij is GamePass dan ook een leuke extra toevoeging en zal het nooit een vervanger zijn. Daarom snap ik het hoge lof gehalte ook niet zo. Games verdwijnen weer en de kwantiteit wint het gewoon niet kwaliteit. Met kwaliteit bedoel ik dan eerder mijn eigen interesse in bepaalde (type) games. Ook 'gratis' zou ik deze games niet proberen, dus waarom dan dat maandelijkse bedrag voor al die content die ik toch niet ga spelen?

  Buiten dit heb ik alleen GamePass voor de PC, omdat ik gewoon geen Xbox bezitter ben. De content op de PC is nog eens een stuk minder. Vaak wat oudere games die ik allang heb uitgespeeld en ook gewoon op een ander platform in mijn bezit heb.

  GamePass is voor mij een dienst waar ik af en toe een maandje gebruik van maak om die ene game te spelen. Daarna zeg ik het weer op tot de volgende game. Ik laat het dus niet doorlopen, omdat dat voor mij weinig tot geen meerwaarde bied.

  En die discount? Daar hebben de meesten allang voor betaald door het abbo zelf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 1 oktober 2022 10:11
  Het klopt niet helemaal wat de schrijver zegt. Want first party Xbox games zullen namelijk nooit van deze dienst verdwijnen dus daar heb je alle tijd voor om die te spelen. Qua 3rd party games ligt dat ook aan welke. Bijvoorbeeld de EA games wanneer ze na mijn weten op Ea Play staan zullen ze daar blijven staan. Alleen andere 3rd party games heb je de kans dat ze eventueel verdwijnen. Maar echter zijn de meeste daarvan al titels die zolang na dato pas op gamepass verschijnen dat ik ze allang heb uitgespeeld. Op een enkele uitzondering na .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  axolotsyl

  • 1 oktober 2022 10:27
  Wat een luxe is het toch om (nog steeds) een game te mogen kopen en daar zelf een innige verhouding mee aan te mogen gaan. Volgens mij kan wat nu vanzelfsprekend lijkt - jippie de games zijn bijna gratis op GamePass - in de toekomst nog een aardige ontnuchtering betekenen: welke betekenis kan ik geven aan een game die alweer vervlogen is? Om die reden was ik gisteren verheugd met de downfall van Google Stadia.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 1 oktober 2022 11:36
  @axolotsyl Pfff wat een sentimenteel gelul :P Voor ieder wat Wils toch. Ik houd er ook nog steeds van om sommige games te kopen maar ben ook zeer blij dat ik sommige games binnen het subscriptie model van Gamepass kan spelen.
  Tunic heb ik bijvoorbeeld heel veel plezier aan beleefd en binnen 15 uur uitgespeeld.
  Dit is een game die ik waarschijnlijk nooit meer zal aanraken dus voor mij was dit een ideale GP game.
  Ik denk dat het meer te maken heeft met gewoontes en patronen waar mensen moeilijk uit kunnen stappen, ik hecht weinig sentimentele waarde aan bezit, ik speel een game en ga verder, er zijn teveel mooie ervaringen om te blijven hangen in een bepaalde soort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 1 oktober 2022 19:56
  @Mmo-veteran
  Ik heb liever een paar hele goede ervaringen dan veel meer, minder goede ervaringen. Dat is natuurlijk een voorkeur, dat begrijp ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 1 oktober 2022 11:06
  @harryhol heel herkenbaar. Ik heb zelf ook zon 10 titels die ik in fases verder speel nagelang mijn tijd en stemming en zin. Wel full titles, geen gamepass. Maar doorlopen doe ik ze wel. Vaak doe ik er langer over dan mijn mede gamers. Maargoed, daar staat ook een drukke baan, en een vrouw, zoon en huisdieren waar ik ook veel tijd en liefde in steek tegenover. En ik heb dan nog zelfs het geluk dat mijn meisie ook van gamen houd. Gamen moet ook iets zijn waar geen real life pressie bij komt kijken. Juist andersom, lekker even weg daarvan voor korte tijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.