Het Borst-principe | Gamer.nl

Het Borst-principe | Gamer.nl

swapitems="function (a,b){return this[a]=this.splice(b,1,this[a])[0],this}">Ik groeide op in een wereld zonder internet. De eerste foto van blote borsten die ik zag stond in de Playboy. Een Playboy van mijn vader, die ergens op een kast lag en die ik toevallig ontdekte. Ik zal Miss July 1982 nooit vergeten. </p>

Inmiddels is het 2015. Van de week zocht ik op internet een recept voor een bepaalde Ru isch soep, gemaakt van rode bieten. En dan de vegetarische variant uiteraard want mijn vriendin is vegetariër. Dit gerecht heet ‘Borscht’ maar ik tikte per ongeluk ‘borst’ in. Wat ik zag had niet heel veel met soep te maken.

Met dit incident in het achterhoofd keek ik met verbazing naar de reacties onder het artikel over Dead or Alive Xtreme 3. Het spel komt niet naar het Westen, zegt uitgever Tecmo Koei in gebroken Engels. En ik kan me op zich wel voorstellen dat er een klein groepje mensen is die dat jammer vindt. Wie ben ik om te bepalen wat een ander leuk vindt? Ieder zijn ding. Dus als een game waar je naar uitkijkt niet naar hier komt, is een reactie als ‘verdorie’ of (als je er echt mee zit) ‘verdikkeme’ best te begrijpen.

Wat ik niet begrijp is “Oh! Dankzij de Feminazi’s mogen wij mannen niet naar digitale borsten kijken!”

Media has no description

Als ik de reacties op deze en andere sites doorneem, lijkt het er op dat ‘de man’ een groot onrecht wordt aangedaan. Want wat maakt het uit als mannen naar bosten willen kijken? En vrouwen moeten niet zo zeuren. Vrouwen moeten zich niet zo snel beledigd voelen. Vrouwen moeten ophouden met het onderdrukken van mannen. En bovendien: censuur!!!

Wat? Heb ik een memo gemist? Is er iets drastisch veranderd in de Nederlandse wetgeving sinds mijn speurtocht naar Ru ische rode-bieten-soep?

Een korte google se ie later is me duidelijk dat al die digitale borsten in al hun diverse vormen nog steeds beschikbaar zijn, voor wie daar intere e in heeft. Dat kan het probleem dus niet zijn. Het spel zelf dan? Ik heb zelf ooit Dead or Alive Xtreme 2 gespeeld, op de 360, en was er na tien minuten op uitgekeken. Het faalde als spel, en als qua prikkeling zou Mi July 1982 nog steeds met gemak winnen van al die polygonen poppetjes.

Als ik alle reacties zo bekijk gaat het om iets heel anders, namelijk ‘het principe’. Het gaat er niet om dat dít spel hier niet komt, maar het zou een symptoom zijn van ‘politieke correctheid’. Want “straks mag er helemaal niks meer!” En: “dat is de schuld van feministen!”

Dit is een bekende logische fout, die van ‘het hellende vlak’. Het is een argument wat vaak wordt aangehaald als mensen met feiten de discu ie niet meer kunnen winnen. Het speelt in op de onderbuik. Op de angst. “Als we X toestaan, dan gebeurt er mi chien ramp Y!”

Het is het argument dat gebruikt werd tegen het homo-huwelijk (“Als dat mag, dan mag je straks vast ook met dieren trouwen!”) en het is net zo ridicuul in die discu ie als het hier is. Het is bovendien enorm beledigend.

Media has no description

Er is helemaal geen spraken van een hellend vlak bij DOAX3. Er is geen sprake van censuur want niemand heeft deze besli ing van buiten afgedwongen. Er zijn geen actiegroepen die tegen DOAX3 hebben geprotesteerd. Er is geen regeringsbesluit geweest om het spel te verbieden. Sony heeft nooit gezegd dat ze het niet zouden toestaan. Het bewijs is dat het spel gewoon bestaat en regiovrij speelt op alle PS4 consoles waar ook ter wereld. Het is een zakelijke besli ing van het bedrijf zelf over een spel waar niemand in het Westen écht op zat te wachten.

Een besli ing waar een ánder bedrijf commercieel garen bij spint door er een #gamergate discu ie van te maken. Play-Asia heeft blijkbaar een briljante marketeer in dienst die zo met een niche titel opeens veel hoopt te verdienen.

Het zegt dus allemaal niets over de rol van mannen. Het zegt niets over politieke correctheid. Het is (nogmaals) een zakelijke besli ing over een niche titel waarbij de marketeer van PlayAsia ook nog eens handig gebruik maakt van de Pavloviaanse reactie van een groepje luidruchtige reageerders.

Als het die luidruchtige reageerders ging om het pijnlijke probleem van heel goede games die niet in onze regio verschijnen, laat ze dan even wat lawaai maken over het veel groter onrecht dat Xenogears nog nooit in Europa verschenen is.  Als het diezelfde luidruchtige reageerders gaat om het zien van bloot, ga dan eens op zoek naar een recept voor Ru ische rode bietensoep. Het is verbazingwekkend wat je dan tegenkomt.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou