Column
Uncharted 4

Gelukkig hebben we de games nog

Broodnodige afleiding in onzekere tijden

Geschreven door Michel Musters op
Inmiddels kan zelfs de grootste scepticus er niet meer omheen: het coronavirus is een serieuze zaak waar onze samenleving onherroepelijk onder lijdt. Ondanks dat het ene na het andere treurige nieuwsbericht je om de oren vliegt, ben ik ook blij dat we een manier hebben om deze verschrikkelijke situatie zo nu en dan te ontvluchten, al is het soms maar kortstondig. Gelukkig hebben we de games nog!

Wellicht vind je dat een vreemde opmerking. Games zijn toch helemaal niet belangrijk in vergelijking met de gezondheid van de miljarden inwoners van deze aardbol? Natuurlijk staat hun veiligheid voorop! Ik neem het coronavirus bloedserieus, zeker aangezien ik ook mensen in mijn kring heb die binnen de risicogroep vallen.

Maar het belang van games is zeker niet verwaarloosbaar. Escapisme is juist in tijden van dergelijke stress en onzekerheid een welkome toevoeging. Het is geen oplossing voor onze problemen – en mensen die daadwerkelijk ziek zijn hebben er waarschijnlijk geen boodschap aan – maar voor iedereen die verder gezond is en hele dagen gebombardeerd wordt met het ene na het andere verschrikkelijke nieuws, heeft het zeker meerwaarde. Het is een toevluchtsoord, een hulpmiddel om even niet stil te hoeven staan bij alles wat er op dit moment gaande is.

The Witcher 3: Wild Therapy

Het belang van games als een (lichte) vorm van therapie – of beter gezegd, een vorm van ontspanning – is mij al meermaals opgevallen in de krappe dertig jaar dat ik spellen speel. Een half decennium geleden schreef ik op Gamer.nl over mijn favoriete game van 2015, The Witcher 3: Wild Hunt, en hoe het spelen van deze openwereldgame mij hielp bij het overkomen van een depressie/burn-out.

The Witcher 3: Wild Hunt

De kwaliteit van dat spel was zo alomvattend, de ervaring zo immersief, dat de pakweg honderd uur die ik met Geralt of Rivia in Velen en Novigrad vertoefde daadwerkelijk bijdroeg aan mijn genezing. Het was de eerste vorm van entertainment waarbij het mij lukte om er, na maanden staren in een zwart gat, mijn aandacht langer dan vijf minuten bij te houden. Waar ik mijn zorgen zo nu en dan zelfs vergat. Het gaf mij hoop voor de toekomst.

Broodnodige pauze

Ook in deze dagen kunnen velen van ons de afleiding die videogames bieden goed gebruiken. Iedereen is met het virus bezig – het nieuws op televisie en internet, je vrienden, de buren, mensen op social media, tot op zekere hoogte zelfs deze column – en het is nou niet bepaald een onderwerp dat vrolijk stemt. Maar je hebt af en toe die vrolijkheid, het ontspannende gevoel dat er geen vuiltje aan de lucht is, nodig.

Je hebt af en toe die vrolijkheid, het ontspannende gevoel dat er geen vuiltje aan de lucht is, nodig.

Vervolgens een game opstarten en jezelf in de spelwereld verliezen is niet je kop in het zand steken. Het is een broodnodige pauze van alle serieuze en reële zaken die op dit moment gaande zijn. Zowel je lichaam als geest kunnen die pauze goed gebruiken. Langdurig stress hebben is funest voor je (geestelijke) gezondheid.

Animal Crossing: New Horizons

Geweldige gamereleases

Het is dan ook prachtig om te zien dat er juist nu diverse games lanceren die hun verwachtingen meer dan waar maken. Games die ook nog eens compleet helder zijn over wat ze je kunnen bieden, en dat vervolgens met verve doen.

Animal Crossing: New Horizons bijvoorbeeld, een escapistisch avontuur pur sang, waar je je op een onbewoond eiland alleen maar druk hoeft te maken over goedemorgen tegen je buurtbewoners zeggen en met wat voor behang je je huis gaat versieren. Ik hoef volgens mij niet uit te leggen waarom rondlopen in een gezellige buurt juist nu zo’n fijne bezigheid is, ook al is het maar virtueel.

Het andere uiterste is Doom Eternal, een perfecte game om even niet na te hoeven denken en alle frustraties van het dagelijks leven eruit te knallen. Honderd demonen uit elkaar laten klappen, dát lucht pas op! We kunnen inmiddels wel stellen dat gewelddadige games niet gewelddadig maken, maar juist prima als uitlaatklep functioneren.

Doom Eternal

Lekker thuis gamen

Natuurlijk zijn er nog veel meer gamereleases – zowel recent als in het verleden – en daar zitten ongetwijfeld wat titels bij die je aanspreken. Blijf lekker thuis wanneer het kan, start een game op die al een tijdlang om je aandacht vroeg en verlies je even helemaal in een compleet andere wereld, waar de spelregels simpel zijn en de gevolgen niet blijvend. Man, gelukkig hebben we de games nog.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Specificaties Xbox Series X en PlayStation aangekondigd Verschillende trailers voor Final Fantasy 7 Remake verschenen
17

Reacties op: Gelukkig hebben we de games nog

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Nuage

  • 21 maart 2020 11:37
  @niqomipa Toch kom je wel als negatieveling over. Want niemand weet exact wat het effect wordt van de maatregelen die nu bijna een week geleden genomen zijn. Niemand weet hoe snel er een vaccin komt. Niemand weet hoe snel er een goed werkende virus remmer gevonden wordt.
  Kan jouw voirgestelde kant op gaan, maar misschien ook niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 21 maart 2020 16:50
  @niqomipa Dat er binnen twee weken een oplossing is hoor je mij ook niet zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 21 maart 2020 10:37
  On topic: dagen lang alleen gamen werkt maar voor bepaalde tijd, word dat niet saai? Bij mij wel iig.

  offtopic: Ik heb een hekel om ergens in beperkt te worden (vooral als ik het er niet mee eens ben).
  Het is misschien populaire mening maar ik wil dat alles open gaat dan mensen elkaar weer een hand kunnen geven, wat dichterbij komen om te praten, dat je met contant geld kan betalen, dat je ergens kan gaan eten, dat je kinderen naar school kunnen gaan en je niet voor niks thuis zit te "werken", idioten die halve winkels leeg kopen en ga zo maar door..
  Ze kunnen beter de risico groepen isoleren ipv de hele bevolking thuis laten zitten.
  Maar 1 ding is zeker, Nederland is compleet niet voorbereid op rampen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 21 maart 2020 20:30
  @niqomipa
  Kerngezonde mensen hebben een zeer kleine kans om op de ICU terecht te komen.
  Jij doet echt niks anders dan paniek zaaien.
  Misschien moet je even bij jezelf nadenken waar je mee bezig bent.
  Deze epidemie treft voor 99 % mensen die wel degelijk gezondheidsproblemen hebben.
  Gezonde mensen krijgen onderhand gezondheidsproblemen door de stress omtrent deze ziekte. Slecht slapen, hoge bloeddruk, te veel eten.
  Verder is het inzetten op overleven misschien niet altijd een wenselijk uitgangspunt.
  Mensen gaan nou eenmaal dood, probeer dat te accepteren.
  Als je respect hebt voor elkaar, dan roof je niet de hele supermarkt leeg en blijf je bij iemand als deze ernstig ziek is.
  Dan laat je deze niet in eenzaamheid sterven omdat je zelf bang bent om ziek te worden.
  Dat vind ik het toppunt van egoïsme en desinteresse in andermans gemoedstoestand.
  Zonder de dood was er geen leven, wist je dat?
  Zonder het leven is er wel de dood.
  Respecteer de dood…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mephisto93

  • 22 maart 2020 18:11
  @niqomipa de normale influenza bacterie is nog altijd dodelijker dan heel die Corona. Aanstellerij tot en met.

  En voordat je iets gaat roepen over het is geen griep. Prima. Maar kijk eens hoeveel er ieder jaar dood gaan door de griep, terwijl deze behandelbaar is.

  Maar nu met de corona moet ineens alles dicht. -.-

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 22 maart 2020 20:53
  'Aanstellerij'…

  Ben jij nou echt zo dom?

  @redactie: kunnen jullie optreden tegen dit soort figuren?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 22 maart 2020 23:47
  @niqomipa Precies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 23 maart 2020 00:31
  @niqomipa Je kletst uit je nek.
  Waarom kan jij niet accepteren dat mensen overlijden omdat mensen leven?
  Ik snap echt niet wat er egoïstisch is aan die filosofie.
  Zoiets nomen we realisme.
  Ik ga al lang niet meer bij mijn ouders langs, maar je kan niet gezonde mensen gaan vermoorden omwille van het overleven van de zwakke mensen.
  DWZ de complete economie stil leggen en overal alles leegtrekken om de mensen die het moeilijk hebben te redden.
  Dat is het summum van altruïsme, wat inhoudt dat je dus jezelf opgeeft voor iemand die de maatschappij niet meer dienstbaar is of kan zijn.
  Alle respect voor deze mensen, maar als je in vrede met jezelf leeft kan je accepteren dat het een keer tijd is om te gaan.
  Misschien kan jij dat niet, probeer daar aan te werken.
  Je zegt dat 3 % dood gaat aan deze griep, maar heel veel genezen gevallen worden nooit gemeld.
  Ik vind jou een raar soort opgefokte houding hebben, waarbij je zegt geen onrust te willen stoken maar dat heel snel laat vallen om daarna zo veel mogelijk halve waarheden de lucht in te slingeren waarmee je mensen doodsangsten aanjaagt.
  Mentale gezondheid is namelijk ook heel belangrijk voor ons mensen. Cortisol verhoogt namelijk je bloeddruk en mensen met een hoge bloeddruk hebben een verhoogt risico op complicaties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 23 maart 2020 12:54
  @niqomipa
  Je doet het meteen af als domheid en onzin, zonder enigszins te bekijken of er misschien wat nuances in mijn post zitten.
  Ik heb namelijk helemaal niet gezegd dat je de zwakkeren niet moet beschermen.
  Ik zeg alleen dat je daar niet in moet door slaan.
  Verder noem je me egoïst terwijl ik elke dag rekening houd met de anderen in de hoop dat er niet te veel besmet raken.
  Het is jouw lust om mensen af te schilderen als dom/egoïstisch die deze wereld kapot maakt.
  Ik word echt ziedend agressief van de manier waarop jij hier de discussie aangaat.
  Zo ongelooflijk vooringenomen heb ik iemand zelden gezien.
  Ik zit me nu hier heel erg te beheersen om niet uit te vallen tegen je.
  Maar jij bent kennelijk van mening dat ze de mensen die ze in Italië nu niet meer kunnen helpen omdat er tekort is aan ziekenhuispersoneel, heel bang moeten maken en vooral moeten blijven aanpraten dat niets erger is dan de dood.
  Terwijl die mensen niet eens een andere keus hebben.
  Nee, dat is leuk…
  Je kan wel duidelijk merken aan jouw gedrag, dat je nog nooit hebt geleden of iemand hebt zien lijden.
  En ik zei ook niet onwaarheden, maar halve waarheden.
  dwz, zaken waar je zelf over moet nadenken, omdat die 3,1 % mortaliteit natuurlijk nooit volledig kan kloppen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barton

  • 26 maart 2020 07:53
  @niqomipa

  Niet dat ik het mij kan vinden in het denkbeeld en de standpunten van de mensen waar jij tegenin gaat - integendeel zelfs, ik kan me daar absoluut niet in vinden! - desalniettemin klopt een groot deel van jou informatie hoogstwaarschijnlijk ook niet. We weten nog niet zo denderend veel over dit virus en dat blijkt ook uit de manier waarop er in eerste instantie (ik weet uit ervaring: ook door experts) op het virus werd gereageerd en geacteerd.

  De cijfers zijn zeker nog niet realistisch, ook door het beperkte aantal testen. Kijk naar het aantal besmettingen ten opzichte van de mortaliteit in Duitsland en Zuid-Korea, waar in eerste instantie veel meer getest is, die geven waarschijnlijk een realistischer beeld, maar ook nog steeds niet een totaalplaatje. Je weet niet wat er onder de oppervlakte speelt. Sterker nog, we kennen de langetermijnseffecten van het virus ook niet.

  Daarnaast heeft influenza zeker wel meer doden op zijn geweten, nochtans. Maar ook dat is geen eerlijke vergelijking, want dat virus (geen bacterie) kennen we al en keert jaarlijks terug. Het mortaliteitscijfer ligt daar rond de 2%, en ook daar zijn IC-opnames en sterfte onder een zeker aantal gezonde jonge mensen niet ongekend. Maar zoals gezegd, griep kennen we, en daar hebben we beter zicht op dan een nieuw virus waar we nu mee dealen en waar we nog weinig van weten. Terwijl iets gaande is, is het moeilijk er een totaalplaatje van te krijgen en er goede conclusies aan te verbinden. We werken nu nog veel met onzekerheden en voorspellingen.

  Neemt niet weg dat deze covid-19-pandemie een rampscenario is. We komen er zeker overheen, maar ik denk wel dat we er alles aan moeten doen om de gevolgen binnen de perken te houden en de ziekenhuiscapaciteit niet te (veel te) overvragen. Vervelend, al deze maatregelen van social distancing, maar broodnodig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 21 maart 2020 16:12
  @HunterSeeker Nederland heeft vooral moeite met rampen door egoïstische simpele zielen zoals jij die de ernst van de situatie niet inzien en alleen maar in 'ik wil' kunnen denken.

  'Ze kunnen beter…' Wie denk je gvd wel dat je bent joh?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 22 maart 2020 08:54
  @HunterSeeker Ben ik even blij dat jij geen bestuurder bent van dit land. Pff stel je voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 21 maart 2020 10:46
  Maar even het beste ervan maken. Thuis vooralsnog genoeg te doen. Het is vooral ook hopen dat alle online services open blijven. Ik merkte vandeweek toen xbox live plat ging al snel hoeveel games afhankelijk zijn van online functionaliteiten…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 21 maart 2020 11:33
  Vroeger onderschatte ik ook de kracht van “ontspanning” en ben laatste jaren er vaker op gewezen dat niet licht op te vatten (vooral toen ik zelf in de put zat). Deze quote van Stan Lee is me hierdoor altijd bijgebleven.

  "I used to be embarrassed because I was just a comic book writer while other people were building bridges or going on to medical careers. And then I began to realize: Entertainment is one of the most important things in people's lives. Without it, they might go off the deep end."

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 23 maart 2020 15:34
  Konden we maar lekker thuis gamen.. Maar nee, ik heb toevallig een beroep waar ik wel gewoon van thuis uit kan en dus moet werken….. Zeker in een tijd waar ik al lang toe ben aan rust steekt dat toch wel een beetje dat anderen die wel thuis zitten via de nieuw opgezette regeling (ipv werktijdverkorting) gewoon 100% doorbetaalt krijgen, ofwel een extra betaalde vakantie). Ik weet het, het klinkt egoistisch, maar toch..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 24 maart 2020 15:43
  @SuperDre Ik ben ook gewoon thuis aan het werk. Kun je alsnog meer tijd overhouden om te gamen (geen reistijd bijvoorbeeld, of wat eerder uit bed om eerder aan werk te beginnen)! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barton

  • 26 maart 2020 07:30
  @SuperDre

  Geloof me, ik ben thuis aan het werk, maar de muren komen al aardig op me af. Zou heel graag weer normale dagen willen draaien en op kantoor willen zitten.

  En zelfs als je doorbetaald thuis kunt blijven en dus een soort van vrije periode hebt: er zijn zoveel onzekerheden momenteel en er is bar weinig wat je kunt doen en ondernemen, ik zou dit zeker geen betaalde vakantie noemen en me daarop verheugen. Niemand heeft hiervoor gekozen, het wordt ons allen opgelegd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.