Gelegenheid maakt de dief | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Ondanks alle kopieerbeveiligingen ten spijt wordt er nog steeds lustig op los gekopieerd in gamesland. Het lijkt vandaag de dag makkelijker dan ooit om op foute wijze aan de nieuwste spellen te komen. Nieuwsgroepen, Torrent-netwerken en P2P progamma's zoals Kazaa maken het voor de softwarepiraat wel erg eenvoudig.

Nu zijn er wel instanties zoal Brein, BSA en BIG (Ban Illegale Games, een initiatief van de NVPI; Nederlandse Vereniging van producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers) die de consument op hun kopieergedrag proberen te wijzen, maar het heeft geen zin. Deze organisaties zijn geen overheidsinstantie en hebben daardoor weinig rechten. Zeker tegen de vlijtige thuisconsument lijkt nauwelijk wat gedaan te kunnen worden. De privacy van de burger weegt, gelukkig, nog altijd zwaarder dan een mogelijke schending van het auteursrecht.

Het probleem wordt nog veel groter als je beseft dat het kopieeren door internet service providers wordt aangemoedigd. Het downloaden van films via nieuwsgroepen wordt zelfs in reclamespotjes als pluspunt genoemd. Het probleem is dat de ISPs afhankelijk van het downloaden zijn, waarom zou je anders een 8MegaBit per seconde abonnement nemen. Zelfs de traagste abonnementen zijn vandaag de dag snel genoeg voor bijna al het internetgebruik. Wil je echter veel "leechen", dan moet je een snelle pijp naar het internet toe hebben. Vergelijk het met het aanschaffen van een Ferrari die alleen voor het doen van de boodschappen of een rondje om het huis gebruikt kan worden. Als je zo'n snelle car hebt wil je brandend rubber ruiken. Nu zit ik niet op een smeulende modem te wachten, het mag duidelijk zijn dat de ISPs het downloadgedrag van hun klanten wel best vinden.

Een hopeloze situatie zou je denken, of toch niet? Als we alle berichten mogen geloven wordt gaming steeds populairder, iets wat ook ISPs door beginnen te krijgen. Menig provider biedt zelf al streaming games aan, om zo ook een graantje mee te pikken. Hoe serieuzer ISPs zich met gaming bezighouden, en dat gaat zeker gebeuren, des te minder toekomst er is voor illegale games.

Geen enkele marktkoopman verkoopt sinaasappels terwijl hij toestaat dat zijn klanten het fruit ook gewoon stelen. ISPs zullen daarom in de toekomst strenger optreden tegen illegale content op hun eigen nieuw ervers. En dat is niet het enige. Op dit moment filteren al veel ISPs het e-mailverkeer op spam en viru en, zodat deze troep de abonnees niet bereiken. Het is een kleine stap om straks ook het dataverkeer te filteren of verkeer dat via bepaalde (BitTorrent) poorten loopt. Zelfs het filteren van websites waar illegale games op worden aangeboden behoort tot de mogelijkheden.

Het grote probleem is dat ISPs dit wel onderling moeten afspreken. Als er eentje niet meedoet, heeft het al weinig zin, omdat de piraten dan ma aal naar een ISP uitwijken waar ze wel hun illegale behoefte kunnen bevredigen.

Zelfs als alle Nederlandse ISPs mee zouden doen, zal dat nog geen einde aan het illegaal gekopieer maken. Toch kan de bemoeienis van de ISPs wel een merkbare invloed hebben en maakt het softwarepiraten zeker het leven zuur.

Tot die tijd zitten we opgescheept met kansloze reclamespotjes en halfzachte waarschuwingen waar echt niemand zich wat van aantrekt, en waarom zouden ze, "gelegenheid maakt tenslotte de dief", aldus het oud-Nederlandsche spreekwoord.
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou