De Chinese game-industrie is fundamenteel kapot

De Chinese game-industrie is fundamenteel kapot

De Chinese game-industrie is al jaren fundamenteel kapot. Wegens een gebrek aan kennis en ontoereikende wetenschap stelt de Chinese overheid strenge restricties aan het uitbrengen van games en na de afgelopen ‘hongerwinter’ leiden grote en kleine bedrijven verlies. Het is daarom een zekere opluchting voor met name Tencent dat Nintendo vorige week toestemming kreeg om de Switch en bijbehorende games te gaan verkopen.

Het jaar 2000 was typerend voor het beleid in China, toen consoles en consolegames verbannen werden. De Chinese overheid was van mening dat kinderen en jongeren hun tijd beter konden besteden aan school, studie en werk. Gamen zou zelfs slecht zijn voor hun brein. En hoewel piraterij een ander groot probleem was - en nog steeds is - moesten consolemakers zich in allerlei bochten wringen om voeten aan de grond de krijgen in het eigenwijze Aziatische land. Dat leverde een aantal creatieve producten op die net binnen de restricties vielen, maar échte consoles waren tot 2015 niet toegestaan in China.

Van explosie naar hongerwinter

Je zou je haast afvragen of Chinese gamers titels als Super Mario Galaxy 2, GTA 5 en The Last of Us hebben gemist, want in de tussentijd is het gamelandschap gevormd door online pc-games en mobiele games. Het gaf de gigant Tencent de kans om de markt te veroveren met titels als Dungeon Fighter Online, Call of Duty Online, League of Legends, Arena of Valor en nog veel meer. De Chinese game-industrie explodeerde in de consolevrije tijd en nu het verbod is opgeheven is de industrie met bijna 38 miljard dollar opbrengst de grootste ter wereld.

Het ogenschijnlijk willekeurige reguleringssysteem gooit echter nog steeds roet in het eten en eind vorig jaar staakte de Chinese overheid volledig met het verlenen van licenties aan games. Dit betekent dat er simpelweg geen nieuwe games meer mochten worden uitgebracht en alle aanvragen voor onbepaalde tijd in de ijskast werden gezet. In het Westen grappen we weleens over zo’n winterstop om de backlog bij te werken, maar voor kleine en grote bedrijven was het een flinke financiële klap. Tencent maakte voor het eerst in dertien jaar verlies en de aandelen van het bedrijf halveerden tijdelijk zelfs. Gelukkig valt de schade nu het proces weer op gang komt mee, gezien de overige 60 procent van Tencent zoals vanouds winst draaide met onder andere WeChat, de populairste Chinese berichtenapp.

Tencent

Toch kunnen dit soort beperkingen ook schadelijk zijn voor Europa en de Verenigde Staten. Een blik op de schreeuwende mannen als app-icoontjes in de App Store en Tencents aandelen in Epic Games zegt eigenlijk al genoeg over de positie van het bedrijf. Langzamerhand krijgt het Tencent, Microsoft en Facebook in het oog als het gaat om pure marktwaarde. En nu de Chinese overheid eindelijk het vergeven van licenties hervat, lijkt Tencent deze lijn weer voort te kunnen zetten.

Games als propaganda

Prima zou je zeggen, maar nog steeds gaan Chinese ontwikkelaars, uitgevers en spelers gebukt onder strenge reguleringen en censuur. Ook de nieuwe regels, die vorige week door China’s pers- en publicatie-orgaan werden gedeeld, laten een hoop titels buiten beschouwing door het feit dat games geen bloed (ook geen vervangend bloed) of lichamen mogen bevatten. Ook wordt er limiet van vermoedelijk vijfduizend games gesteld aan het maximaal aantal toegestane nieuwe games per jaar, inclusief nieuwe delen in een franchise. Gezien er alleen al op Steam negenduizend games per jaar verschijnen en mobiele winkels worden overspoeld met spellen, wordt het dringen voor uitgevers om hun product op de markt te krijgen en wordt de industrie alleen maar onaantrekkelijker.

Kwalijker nog is de toon waarop de regels zijn opgesteld. Uitgevers worden namelijk aangemoedigd games uit te brengen die ”de traditionele Chinese cultuur promoten” en geschiedenis, recht en politiek op een correcte manier weergeven. In het verleden is Honour of Kings, een van Tencents succesvolste mobiele game, bekritiseerd vanwege ”het verbuigen van de geschiedenis”. De game zou schadelijk zijn voor de ontwikkeling voor kinderen, een troefkaart die de Chinese overheid graag speelt. Het is wachten op de eerste propagandagames die ‘president voor het leven’ Xi Jinping en zijn communistische idealen in een goed daglicht zetten.

Honour of Kings

Nintendo’s lichtpuntje

Een bedrijf dat veel regels omzeilt is Nintendo, dat vorige week via Tencent eindelijk toestemming verkreeg om Switch-games en de console zelf te verkopen in China. Het nieuws betekende de grootste aandelenstijging van Nintendo sinds de release van Pokémon Go en moet voor Tencent een meevaller zijn na maanden van onzekerheid. De Chinese gigant kan nu samen met Nintendo een gigantische markt aanspreken en consoles aan de man brengen met kindvriendelijke Nintendo-games. Het blijft overigens nog een test, met voorlopig enkel een speciale versie van Super Mario Bros. U Deluxe, maar het is een lichtpuntje in de duisternis.

Wie weet is de samenwerking een stap naar een gevarieerder gamelandschap in China, maar het blijft zwaar om een gamer te zijn in het land. Met een president en overheid die het belang van videogames voor de economie niet lijkt te erkennen en het liever inzet als propagandamiddel heeft China nog een lange weg te gaan.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Games als propaganda zal niet perse nieuw zijn. Ik denk dat veel Amerikaanse games een vorm van onbedoeld propaganda hebben. Dan hen ik het over mooier maken van een strijd waar ze bij waten dan dat hun rol werkelijk was. Of nu net andersom de rol van de zogeheten tegenstanders slechter maken dan dat die in werkelijkheid was. Vooral Amerika romantiseert al hun oorlogen nogal in hun voordeel. Game studio’s doen dat dan natuurlijk niet bewust, of niet uit propaganda oogpunt, maar het gevolg kan hetzelfde zijn. Dat mensen die de games spelen dat beeld van die oorlog/tijd wel gaan zien als volledig waar Op die manier is het net zo schadelijk als dat China het bewust inzet om mensen een mening te geven. Met als verschil natuurlijk dat daar het land wel echt zelfs schuldig maakt aan de dingen mooier maken dan ze mogelijk werkelijk zijn. Ik vind China vooral wispelturig. Dan wel dan niet dan wel dan niet. Maar misschien is dat ook wel omdat ze eigenlijk zelf niet weten wat ze ervan moeten maken maar ze weten ook dat ze het onderwerp niet kunnen negeren aangezien games entertainment nummer 1 is tegenwoordig. En wat is een goede manier om he volk tevreden te houden? Door te zorgen dat ze naast werk ook wat afleiding hebben. En ik denk dat China de kracht van games als ontspanning wel ziet, maar ze vrezen de gevolgen van westerse invloed op een massa mensen. Ze hebben dan wel een communistisch beleid, en een president die in feite nooit kan aftreden. Maar als 1 miljard mensen in opstand komen denk ik toch dat ze het afleggen. Dus ook in een onderdrukkingsstaat zul je zoveel mogelijk moeten proberen te doen je volk in toom te houden. En niet enkel met dreigen want daar is dat land veel te groot voor. Het is niet klein. Sommige plekken in de binnenlanden denk ik dat ken amper weet wat Beijing besluit. En Vooral omdat China niet 1 soort volk is. Westen zijn het moslims( tegen Pakistan aan en zo) en oosten de bekende Han Chinezen. Die kunnen al niet samen door 1 deur. Als je dan denkt dat je die grote diverse groep altijd angstig kunt houden hebben ze het in Beijing mis volgens mij, dus ze moeten wat positief doen om het volk tevreden te houden. En toegevingen als games kunnen dan helpen. Alleen daarom al denk ik dat China steeds wat minder extreem communistisch word, en dus games...maar ook westerse films steeds meer toelaat.

0

@watashi wa maurice desu. In China leven 56 verschillende etnische groepen en daar van kunnen er 54 prima samen door één deur inclusief de ruim 10 miljoen Hui moslims. Helaas staan altijd de Oeigoeren en Tibetanen in de spotlights.

0
test

@oo4load dat een groot gedeelte van China redelijk harmonieus samenwoont is geen excuus om minderheden zo te behandelen zoals nu gebeurt. Helaas kan ik niet ontkennen dat de manier waarop China nu opperreert uiterst efficiënt is. Doordat iedereen samenwerkt is het binnen korte tijd een enorme supermacht geworden. Als je kijkt naar infrastructuur kan je bijna alleen maar jaloers zijn als pragmaticus naar de manier waarop het publieke belang altijd bovengeschikt is. Helaas is het in China vrijwel altijd zo dat het algemene belang altijd hoger is dan het individuele belang waardoor individuele belangen naar de achtergrond verdwijnen. Het is dan ook de vraag in wat voor samenleving je liever wil wonen. Wil je in een samenleving wonen die waar het individu altijd ondergeschikt is of een samenleving waar het individu bovengeschikt is. Persoonlijk denk ik dat we hier een goede belans hebben. Ik zou niet willen wonen in een samenleving die heel veel verder doorschiet in een van de twee richtingen

0
test

China is wellicht het toekomstig grootste gevaar voor de wereldvrede. Een wrede 1 partijstaat en dictatuur waarin leden van minderheden worden opgesloten, gemarteld en uitgemoord (Tibetanen, Oeigoeren etc) en waarin geen enkele ruimte is voor een kritisch geluid. Een land waarin de rechtstaat een directe verlenging is van het politieke beleid is ZEER gevaarlijk. Processen zijn politiek gemotiveerd en zoiets simpels als patentrecht bestaat gewoonweg niet in China. Bedrijven kunnen BMWs etc letterlijk kopiëren en worden eenvoudigweg niet vervolgd door de Chinese justitie. Het meest recente voorbeeld van de controledrift van de regering is het puntensysteem dat is ingevoerd waarin burgers worden beloond voor "goed gedrag" (lees, gedrag dat de regering aanstaat) en dat wordt gevoed met info door middel van facial recognition. Heb je een te lage score? Pech, dan mag je niet eens met de trein of het vliegtuig reizen. Veel Chinese bedrijven zijn directe extensies van de Chinese overheid en zijn actief bezig met bedrijfsspionage en het saboteren van de landen/maatschappijen waarin zij operationeel zijn. Huawei is daar een zeer recent voorbeeld van, net als Chinese medewerkers die bij ASML bedrijfsspionage hebben gepleegd en researchdata hebben gestolen. In het VK heeft men inmiddels het verstandige besluit genomen Huawei daarom uit te sluiten van alle vitale onderdelen van het aanstaande 5G netwerk (nog beter zou zijn om Chinese bedrijven helemaal te weren). Nu China meer en meer technologische ontwikkelingen doormaakt is het een kwestie van tijd voor ze op meer actieve wijze hun achtertuin (zuid-Chinese zee vanwege de natuurlijke bronnen, Vietnam/Laos/Cambodja etc) zullen proberen in te palmen. Japan bijvoorbeeld zou er verstandig aan doen om haar National Defense Force om te bouwen tot een volwaardig leger puur om China te laten zien dat het niet al te veel ideeën moet krijgen. Een opstand in China is alleen een pragmatische werkelijkheid als de Chinese regering er niet in slaagt de huidige economische groei van 6-7% te handhaven. Zolang China economisch het voor de wind gaat zal het volk niet in opstand komen (vergeet niet dat hoewel China er economisch en technologisch enorm op vooruit is gegaan er nog hele landbouwstreken zijn waar je je in de middeleeuwen waant).

0

Aanbevolen voor jou