Laatst was het dan eindelijk zover, de release van Grand Theft Auto: Vice City. Miljoenen gamers, 4,5 om precies te zijn, hadden het spel al lang van te voren gepre-orderd en nog eens een paar miljoen hebben het spel inmiddels in de winkel gekocht. Zonder twijfel is Rockstar's nieuwste kindje een van de beste verkochte games van dit jaar en ondertussen ook een van de meest gespeelde games. Ik zou ook graag een van deze miljoenen gamers zijn die met een grote glimlach naar de winkel loopt om een half uur later in Don Johnson te veranderen, maar helaas. Als PC gamer zit het er voorlopig niet in dat ik Vice City met muis en toetsenbord zal spelen. En dat is jammer, want Grand Theft Auto 3 smaakte naar meer. Ik ben dan ook best wel jaloers op alle PS2 bezitters, dat zij in Miami kunnen rondcrossen. En ik ben ook best wel jaloers op alle Xbox eigenaren die Halo kunnen spelen. Hoewel Halo eerst het "Xbox only" etiket droeg werd er toch een PC versie aangekondigd. Het lijkt echter of dit project meer dood dan levend is, want nieuws rondom Halo voor de PC is vrij mager en al een tijd niet meer bijgewerkt.

Er zijn genoeg gamers die thuis naast de PC een console hebben staan, maar ik, en velen met mij, hebben deze luxe niet. Het is mij dan ook onduidelijk waarom er van dit soort grote games geen ports worden gemaakt. Het spel is er tenslotte al, zij het in een ander "formaat". Rockstar verdiende al met de PS2 versie van GTA3 de ontwikkelkosten terug, de miljoenenverkoop van de PC versie was dan ook een mooie manier om het zakgeld van de werknemers te verhogen. Nu gaan de geruchten wel dat Vice City mogelijk naar de PC zal komen, maar dit is nog lang niet zeker. Het feit dat Rockstar hier geen uitsluitsel over geeft is ook iets om behoorlijk frusti van te worden. Je kunt toch op zijn minst een fatsoenlijk statement geven als ontwikkelaar en zo de spanning bij al die duizenden gamers wegnemen. Nu ben ik er niet op uit om Rockstar te dissen. Het bedrijf is tenslotte verantwoordelijk voor een paar echte klassiekers die bij niemand in de collectie mogen ontbreken. Het gaat me er meer om dat er zo weinig aandacht wordt geschonken aan multi-platform games. Nu verschijnen er wel titels op verschillende platformen, maar dit zijn meestal tegenvallende games. De echte blockbusters blijven meestal gebonden aan een platform. Dit verhaal kun je trouwens ook van de andere kant lezen. Als console eigenaar zijn er namelijk best interessante PC games die ook speelbaar zijn op een console en toch niet verschijnen voor de Cube, Box of PS2.

Nu zit je mogelijk met allerlei technische aspecten waardoor het porten wordt bemoeilijkt, maar ik denk dat geld het grootste probleem is. Misschien zorgt de exclusiviteit van sommige games ervoor dat een bepaald platform beter wordt verkocht. Hoeveel gamers kochten de Xbox niet vanwege Halo? Inderdaad, heel veel. Zeker in het geval van de Xbox mag je de nodige ports tussen PC en Microsoft's kastje verwachten. Het zijn tenslotte beiden PC's, maar het aantal games dat je zowel in een zwarte als groene DVD hoes kunt kopen is nog steeds bedroevend laag. Ik snap dit soort deals niet. Bij echte grote titels weet je als uitgever toch wel dat de verkopen goed zullen zijn, waarom zou je dan niet de port maken en nog meer geld binnenslepen?

Voorlopig lijkt het erop dat er geen verandering komt in het portbeleid van de ontwikkelaars en uitgevers. Het aantal multi-platform games is nog steeds bedroevend laag. Nu zijn er wel uitzonderingen zoals een Splinter Cell en de eeuwige Fifa reeks, maar er zijn zoveel interessante games die na een korte carriere op een bepaald platform een vroege dood sterven, zonder dat miljoenen gamers er kennis mee gemaakt kunnen hebben. Er zijn gelukkig twee oplossingen. Of Microsoft koopt alle andere consoles op zodat er nog maar een console is. Daarna worden ook alle PC's vervangen door de groene doos uit Redmond en de wereld zal in een klap een betere plek zijn waar iedereen elk spel thuis kan spelen. Gelukkig is deze toekomst alleen te vinden in de hoofdjes van alle Xbox-fanboys die rondlopen en daar kan die beter ook maar blijven. De enige werkende oplossing lijkt dan ook om een PS2, Xbox en GameCube te kopen, zodat ik zeker weet dat mijn huis volledig multi-platform is, want als de berg niet naar Joran komt, dan komt Joran wel naar de berg.