De beste omzettingen van videogames naar bordspellen | Gamer.nl

De beste omzettingen van videogames naar bordspellen | Gamer.nl

Met het enorme aanbod aan games dat tot onze beschikking staat is het maar wat eenvoudig om het overgrote deel van je vrije tijd aan het scherm gekluisterd te zitten. Maar op den duur kan dat toch vervelen en heb je misschien wat afwisseling nodig. Onder het genot van gezelschap even achter je pc of console vandaan komen en samen een bord- of kaartspel spelen is een goed alternatief en minstens zo leuk.

Qua aanbod doen bordspellen nauwelijks onder voor hun digitale tegenhanger en daarom is er voor elke gezelschap wel een spel te vinden. Het zal je ook niet verbazen dat er behoorlijk wat bordspellen zijn verschenen die hun inspiratie uit videogames halen. Zo is er van bijna elke gamefranchise wel een Monopoly-variant. Maar er zijn ook volledig originele bordspelversies van bijvoorbeeld Bioshock, StarCraft, Resident Evil en talloze andere franchises. Mocht je dus op zoek zijn naar een goed bordspel en wil je je favoriete videogames toch niet helemáál loslaten, dan volgen hier enkele geschikte voorbeelden die als uitgangspunt kunnen dienen.

Pokémon Master Trainer (1999)

Voor degenen die niet op zoek zijn naar strategische of diepgaande spellen, maar gewoon spelen voor de gezelligheid en om de nostalgie van de favoriete game uit hun jeugd te herbeleven, biedt Pokémon Master Trainer uitkomst. De opzet van het spel is simpel: iedere speler kiest een Pokémon om mee te starten en begint aan zijn of haar reis door Kanto om uiteindelijk een Pokémon Meester te worden. Om dit doel te volbrengen moet een team van pokémon worden verzameld om één van de Elite Four te verslaan.

Omdat alles in het spel wordt bepaald door een dobbelsteen, van het succesvol vangen van pokémon tot het winnen van gevechten aan toe, is het spel vooral op geluk gebaseerd. Dat maakt het spel eenvoudig te begrijpen. Het is niet het beste spel om op korte termijn meerdere keren te spelen, maar fans van de oorspronkelijke Pokémon-games kunnen de nostalgische gevoelens die het spel oproept waarderen, evenals het feit dat alle pokémon (met uitzondering van Mew) te vangen zijn.

Prijs: variërend (enkel nog tweedehands te vinden)

Pokemon Master Trainer

Sid Meier's Civilization the Board Game (2010)

In het geval van veel games is het een behoorlijke taak om de gameplay zo om te vormen dat deze geschikt is voor een bordspel, maar voor de Civilization-games is deze stap eigenlijk vrij klein. Dat pakt dan ook goed uit, vooral in het geval van Sid Meier's Civilization, gebaseerd op het vijfde deel van de bekende strategiespellenreeks. Net zoals in de computerspellen kiezen spelers een van de beschikbare culturen en proberen daarmee de samenleving van hun tegenspelers te overtroeven op economisch, militair, cultureel of technologisch vlak. Hierbij is de beste strategie afhankelijk van je positie op de wereldkaart en de specialisaties van de cultuur die je speelt, en de eigenschappen van het in rastervorm opgedeelde speelveld moeten tijdens het spel worden ontdekt. Spelers kunnen met elkaar onderhandelen en zelfs samenwerken, maar uiteindelijk is er maar één winnaar.

Civilization is keer op keer weer een nieuwe ervaring, omdat er door de willekeurige samenstelling van de wereldkaart en de verschillende combinaties van aanwezige culturen enorm veel variabelen zijn die het spelverloop beïnvloeden. Wel is het goed om rekening te houden met de gemiddelde speeltijd voor je eraan begint, want een potje kan met gemak uren duren. Ook wat dat betreft precies als de game dus.

Prijs: 57,95 euro

Civilization

The Witcher Adventure Game (2014)

Naast strategiespellen wordt ook het rpg-genre regelmatig als basis voor bordspellen gebruikt en die omzettingen blijken in praktijk vaak goed te werken. The Witcher Adventure Game is een goed uitgangspunt voor spelers die van sfeervolle bordspellen houden. De herkenbare locaties en personages uit het The Witcher-universum geven kleur aan de gebeurteni en die tijdens het spel plaatsvinden. Het doel in dit spel is om eerder dan je medespelers een vooraf bepaald aantal quests te volbrengen. Iedere speler neemt de rol aan van een ander personage bekend uit de The Witcher-spellen en boeken.

Elk personage heeft op zijn of haar beurt enkele unieke vaardigheden die bepalend zijn voor de manier waarop je het spel speelt. Zo is Geralt is de beste vechter en monsterjager, Tri heeft kennis van magische zaken evenals toegang tot krachtige spreuken en Dandelion is vooral diplomatisch sterk en heeft een bodemloze geldbuidel. Iedere specialiteit komt op een andere manier tot zijn recht bij het oplo en van opdrachten en dat maakt het intere ant om elke keer een ander personage te spelen.

Doordat er meerdere quests zijn die willekeurig worden toegewezen, is het spelverloop ook iedere keer weer anders. Het is spel competitief, maar spelers kunnen niet veel doen om de voortgang van hun tegenstanders te belemmeren, waardoor het vooral een luchtig en gezellig spel is dat afhankelijk is van sfeer en inlevingsvermogen. The Witcher Adventure Game is te spelen met twee tot vier spelers, maar veruit het leukst met z'n vieren.

Prijs: 58,99 euro

witcher

XCOM: the Boardgame (2015)

Voor spelers die liever samenwerken en houden van een uitdaging is er XCOM: The Boardgame, een spel voor twee tot vier spelers. In dit coöperatieve spel, gebaseerd op XCOM: Enemy Unknown, nemen spelers het op tegen een buitenaardse dreiging die tracht de wereld te veroveren. Het spel zelf is in dit geval de tegenstander en de spelers moeten hun zetten coördineren om samen de overwinning te behalen. Om de aliens tegen te werken moeten ufo's worden onderschept, worden commandoteams op mi ies gestuurd en is de ontwikkeling van nieuwe technologie noodzakelijk. Net zoals in de games dus.

Het spel is te spelen op drie verschillende moeilijkheidsgraden en daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een speciaal voor het spel ontworpen app die per beurt de spelvoortgang bijhoudt en willekeurige besli ingen voor de aliens maakt, waardoor spelers steeds opnieuw moeten reageren op onvoorziene ontwikkelingen. Het maakt elk potje ook anders en onvoorspelbaar. Dit alles maakt van XCOM: The Boardgame een ontzettend spannend spel waarin je jezelf helemaal kan verliezen en dat ook nog eens trouw is aan het bronmateriaal.

Prijs: 57,95 euro

Xcom

DOOM: The Boardgame (2016)

Het lijkt onbegonnen werk: een actievolle first-person shooter omtoveren tot een geslaagd bordspel. Maar de bordspelvariant van DOOM laat zien dat dit met de juiste keuzes en aanpa ingen wel degelijk kan. DOOM kan gespeeld worden met maximaal vijf spelers, waarbij één speler de demonen bestuurt (de Invader) en de resterende spelers de rol van UAC mariniers op zich nemen. Aan het begin van een potje wordt er een van de verschillende mi ies gekozen die bepalen wat de mariniers moeten doen om te winnen. Zij zijn ieder in bezit van een deck met kaarten die de wapens en uitrusting vertegenwoordigen waarmee zij de strijd aangaan met de monsters, en kunnen deze tijdens het spelen aanvullen en versterken. Ondertu en is het aan de speler die de demonen bestuurt om het de spelers zo moeilijk mogelijk te maken en uiteindelijk allemaal te elimineren.

Het toffe aan DOOM is dat de Invader ook daadwerkelijk kan winnen: vaak fungeert de speler die controle over de tegenstanders heeft in dit soort spellen eerder als een soort spelleider, maar in DOOM is hij of zij evengoed een speler. Dat maakt DOOM zowel een coöperatief als een competitief bordspel en zeker het proberen waard.

Prijs: 77,95 euro-

Doom
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou