Aan gamen kleven niet enkel nadelen | Gamer.nl

Aan gamen kleven niet enkel nadelen | Gamer.nl

Nee echt niet, aan gamen zitten ook voordelen. Het wordt dan wel vaak geassocieerd met luiheid, vierkante oogjes en niks beters te doen hebben: gamen is al lang niet meer enkel voor de dikke tiener die zich urenlang opsluit in zijn slaapkamer. Volgens onderzoekers zitten er namelijk ook echt voordelen aan het spelen van games.

We willen steeds gezonder leven en die leven tijl dringt ook langzaam door in de wereld van het gamen. Zelfs topsporters spelen regelmatig een spelletje en het wordt steeds meer sociaal geaccepteerd. Dat komt ook omdat er vandaag de dag steeds meer spellen komen die slecht gedrag proberen te verbeteren, bijvoorbeeld door overgewicht tegen te gaan of mensen te helpen van een angst af te komen.

Media has no description

Bewegen dankzij games

Over het algemeen wordt gamen gea ocieerd met plezier en ontspanning. Er zijn maar weinig mensen die gamen als negatief ervaren en daar spelen onderzoekers handig op in. Gamen is per uitstek geschikt om een gedragsverandering teweeg te brengen. Een gewoonte ontwikkel je op een leuke manier en het gaat vaak ook nog eens makkelijk vanwege het verslavende aspect van gamen. Bijvoorbeeld bij het spel HelloYoop, waarin je een virtueel huisdier in leven moet houden. Dat gaat niet zomaar, want je moet hem gezond eten geven en ook genoeg met hem wandelen, anders legt hij het loodje. Dat wil je natuurlijk niet, dus zul je heel wat kilometers moeten maken. Het spel werd bedacht voor kinderen met overgewicht, maar bleek al snel bij veel jeugd razend populair.

Call of Duty WW2

Stoorni en en games

Games kunnen kinderen met psychische problemen helpen, daar wordt op dit moment op de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek naar gedaan. Deze afdeling is bezig met het ontwikkelen van games die kinderen met een angststoornis of depre ie moeten helpen. En in zorginstellingen wordt al geëxperimenteerd met speciale ruimtes waarin cliënten dankzij virtual reality geholpen worden. Een therapeut gaat dit natuurlijk nooit vervangen, maar een belangrijk deel van de behandeling gaat het zeker worden.

Een voorbeeld daarvan is het spel DEEP. Door middel van een speciale buikband wordt je ademhaling gemeten en met je ademhaling beweeg je je voort in een onderwaterwereld. Angstige kinderen leren hierdoor beter gebruik te maken van hun ademhaling, waardoor ze weer rustig worden. Dit spel wordt de komende jaren flink getest en zal daarna op de markt komen.

Media has no description

Meer bewegen door apps

Apps kunnen je ook helpen met het aanmeten van een gezondere leven tijl. Het Erasmus MC heeft technieken ontwikkeld waarin deelnemers met elkaar communiceren in een virtuele wereld en een spel speelden dat aanmoedigt te bewegen. Een bewegingsmeter meet hoeveel er wordt bewogen en hoe meer je beweegt, hoe meer punten je krijgt. De punten zijn weer te gebruiken in het spel, waardoor mensen flink gemotiveerd raakten. De deelnemers van het experiment waren volwa en, maar desondanks waren ze bloedfanatiek en spoorden ze elkaar flink aan om de punten te pakken. Ze werden zelfs actiever dan de norm was en gingen een jaar na afloop van het onderzoek nog door met het spel.

Het is natuurlijk niet zo dat computers het in de toekomst allemaal over gaan nemen. Volgens onderzoekers is er nog wel altijd reallife begeleiding nodig.

Battlefield 1

Schietspellen? Ook die hebben voordelen

Schietspellen, daar zitten geen voordelen aan toch? Fout! Mensen vergeten vaak dat je dit veelal in teams speelt en daardoor sluit je sneller vriendschappen, leer je goed te communiceren en samen te werken. En daarnaast verbetert je reactievermogen, strategisch inzicht en oog-handcoördinatie. Goede reden dus om eens een avondje lekker in het rond te knallen.

Dit artikel is afkomstig van United Consumers Zorgverzekeringen en is zonder inmenging van de redactie geschreven.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou