Achtergrond
Xbox Series X

Xbox Series X en S: een jaar na release

Een gebruiksvriendelijk ecosysteem met weinig exclusives

Geschreven door Michel Musters op
De Xbox Series X en S zijn inmiddels een jaar verkrijgbaar. In dit eerste jaar zijn er maar weinig exclusieve games uitgekomen op de consoles, maar Microsoft wist gebruikers wel te overtuigen met een extreem gebruiksvriendelijk ecosysteem. Zo verliep het eerste jaar van de Xbox Series X en S.

De Xbox Series X en S verschenen wereldwijd op 10 november. Opvallend was de keuze om twee uiteenlopende apparaten uit te brengen; de Series S is een stuk kleiner en minder krachtig – gamen in 4k is bijvoorbeeld niet mogelijk – maar daardoor wel 200 euro goedkoper. Microsoft geeft helaas geen verkoopcijfers van diens consoles vrij, maar analist Daniel Ahmed schat dat het verkochte aantal Xbox Series-consoles sinds 30 september 2021 boven de 8 miljoen ligt.

xbox

Een nieuwe strategie

Microsoft had wat goed te maken na de vorige generatie consoles. De strategie voor en tijdens de lancering van de Xbox One was op alles behalve games gericht en ook klantvriendelijkheid liet te wensen over, met als resultaat tegenvallende prestaties ten opzichte van de Xbox 360-generatie. Microsoft heeft in de jaren 10 daarnaast flink wat interne studio’s gesloten en te weinig geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelaars, waardoor het aanbod aan exclusieve spellen gestaag opdroogde. De Xbox Series X en S moeten dit corrigeren en het Xbox-merk weer aanlokkelijk voor gamers maken.

Dat lijkt tot nu toe deels te zijn geslaagd: de Xbox Series X en S zijn op veel plekken immers regelmatig uitverkocht. Hoewel de PlayStation 5 op de meeste markten nóg meer in trek lijkt te zijn, lijken de nieuwe Xbox-consoles ook over de toonbank te vliegen, zeker in het thuisland van Microsoft. Natuurlijk wordt die schaarste deels veroorzaakt door een tekort aan halfgeleiders waarmee chips worden gemaakt, een probleem waarmee ook andere (console)fabrikanten kampen.

Xbox Series X

De games tot nu toe

Microsoft wil gamers dus weer voor zich winnen, onder andere met een flink game-aanbod. Het bedrijf lijkt tot nu toe echter veel minder nadruk op exclusieve games te leggen dan concurrenten Sony en Nintendo. Met exclusieve games lokken bedrijven traditiegetrouw consumenten naar hun consoles, maar Microsoft wil vooral communiceren dat gamers op zoveel mogelijk manieren hun spellen kunnen spelen. Sowieso verschijnen alle ‘exclusieve’ Xbox-games ook op pc. Die keuzevrijheid is vanuit het perspectief van de consument natuurlijk alleen maar toe te juichen.

Het gevolg is echter dat er tot nu toe weinig games zijn waar men specifiek een Xbox Series X of S voor moet aanschaffen. Dat was op geen ander moment zo duidelijk als tijdens de lancering van de consoles, waar alleen Gears Tactics en The Falconeer als exclusieve lanceringsgames gezien konden worden. In de breedste zin van het woord welteverstaan, want Gears Tactics was al een tijdje verkrijgbaar op pc en speelbaar op Xbox One, en ook The Falconeer was op alle drie de platforms speelbaar. Natuurlijk hebben we alle begrip voor het feit dat de coronapandemie ontwikkeling bemoeilijkt. Toch was de line-up tijdens de lancering ook karig in vergelijking met de line-up van de PS5, waar exclusieve games als Demon’s Souls en Astro’s Playroom op verschenen.

gears tactics

Het afgelopen jaar heeft Microsoft dit probleem maar mondjesmaat opgelost. Een van de eerste grote console-exclusives na lancering was het begin dit jaar uitgekomen horrorspel The Medium, dat licht tegenviel en later dit jaar alsnog op de concurrerende console uitkwam. In de zomer en het begin van het najaar leek het balletje eindelijk een beetje te gaan rollen. Microsoft Flight Simulator is de eerste vliegsimulatie die het genre draakvlak geeft aan een consolepubliek en Psychonauts 2 is een heerlijk vervolg op een geprezen cultgame, al is ook die game op de PlayStation 4 verkrijgbaar.

Microsoft sluit dit jaar in vergelijking met de lancering een stuk positiever af wat betreft console-exclusives. Forza Horizon 5 is net uit en gooit hoge ogen. Begin december staat eindelijk Halo Infinite op de planning, een game die eigenlijk al bij de lancering van de Xbox Series-consoles uit had moeten komen. De terugkeer van Master Chief kan weleens een belangrijk keerpunt zijn voor het Xbox-merk, versterkt door het feit dat de multiplayer voor iedereen gratis speelbaar is.

Microsoft sluit dit jaar in vergelijking met de lancering een stuk positiever af wat betreft console-exclusives
Forza Horizon 5

Bovenstaande samenvatting schetst een vertekend beeld van de daadwerkelijke situatie. Dat Microsoft minder nadruk legt op console-exclusives in vergelijking met de concurrentie, zegt weinig over het aanwezige speelplezier op Xbox Series X en S. Zo’n beetje alle grote franchises van andere uitgevers zijn aanwezig, waaronder Call of Duty, Assassin’s Creed, Battlefield en Resident Evil. Xbox-versies van games doen niet onder voor de PS5-versies: op techsite Digital Foundry blijkt dat Xbox-versies met enige regelmaat zelfs het beste presteren. Een grote westerse uitgever slaat daarbij zelden het Xbox-platform over – alleen kleinere of Japanse spellen weten hun weg niet altijd naar het ecosysteem te vinden.

Daarnaast zet Microsoft al enkele jaren fanatiek in op backward compatibility en heeft het bedrijf daar op Xbox Series X en S een belangrijke pilaar van gemaakt. Xbox One-toppers als Gears 5, Ori and the Will of the Wisps en Hellblade: Senua’s Sacrifice zijn van gratis updates voorzien en maken het essentiële Xbox Series-spellen, zeker voor de vele gamers die geen Xbox One in huis hadden staan. Door het gemak en de kwaliteit waarmee oudere Xbox-games op Xbox Series X en S gespeeld kunnen worden, voelt de line-up veel completer aan, waardoor veel Xbox Series-bezitters gedurende het eerste jaar zich nauwelijks hoefden te vervelen.

Hellblade: Senua's Sacrifice

Xbox Game Pass

En dan hebben we het nog niet eens over Microsofts meest innovatieve platform gehad: Xbox Game Pass. Deze ‘Netfix voor games’-abonnementsdienst laat gamers voor een relatief klein bedrag per maand meer dan honderd games spelen. Spellen van Microsoft en diens studio’s zelf verschijnen bij lancering meteen op Game Pass en blijven er voor altijd op staan. Logischerwijs wordt de dienst daarom met het jaar – en met elke aankoop van een nieuwe studio of uitgever – steeds aantrekkelijker. Spellen van Microsoft zelf, Bethesda, Arkane, id Software, Ninja Theory, Double Fine, Obsidian en vele andere studio’s zijn vanaf dag één op de dienst beschikbaar.

Hier komt de daadwerkelijke strategie van Microsoft aan het licht: het bedrijf heeft in vergelijking met de concurrentie minder belang bij het aanbieden van exclusieve games op diens consoles. In plaats daarvan wil het Game Pass-abonnees van een constante stroom aan content voorzien. In die zin voelen de Xbox Series-consoles – hoe goed ze ook in elkaar steken – eerder als een Trojaans paard om Game Pass aan de man te brengen. Aangezien Sony en Nintendo niet genoeg stappen ondernemen om Microsoft op dit gebied van concurrentie te voorzien, kan dit het bedrijf op de lange termijn veel opleveren. Maar het is een gok: niemand weet of deze distributiemethode de toekomst heeft. De service groeit in ieder geval niet zo snel als Microsoft had gehoopt, maar het zou wél een essentieel onderdeel zijn van de winst die de Xbox-divisie draait.

Dat is echter van geen belang voor de gemiddelde consument, die voor een klein bedrag per maand toegang heeft tot vele tientallen games. Ook dat is een reden waarom veel Xbox Series-eigenaren zich ondanks de magere exclusieve line-up van het afgelopen jaar kostelijk hebben vermaakt. 

Design van de console en de controller

Ondanks een hoop kritiek op het ontwerp van de Xbox Series X tijdens de onthulling, praat daar nu bijna niemand meer over. De donkere ‘pilaar’ bleek voor velen een prima designkeuze en houdt het midden tussen een pc-kast en een stijlvolle toevoeging aan het interieur van de huiskamer. Stijlvoller dan het wat kitscherige uiterlijk van de PlayStation 5 in ieder geval, en iets kleiner in omvang. Natuurlijk is de Series S nog kleiner en ook die ‘doos’ oogt op zijn minst functioneel. Het uiterlijk van een console is echter geheel aan smaak gebonden. Belangrijker is de functionaliteit van het apparaat, die gelukkig dik in orde is. Zo zijn de Series X en S muisstil, ook in vergelijking met de PS5. Het apparaat laat echt nauwelijks van zich horen, ook niet tijdens het spelen van intensieve games. Een redesign van de console lijkt – puur als het aankomt op ontwerp – voor nu dan ook overbodig.

Microsoft heeft er in tegenstelling tot Sony voor gekozen om geen compleet nieuw besturingssysteem te ontwerpen. Het huidige OS op Xbox Series is het resultaat van het jarenlang aanpassen van een bestaande versie. Dat doet het speciale gevoel van een nieuwe console in huis halen een beetje teniet, maar het voordeel is wel dat men al gewend is aan dit OS en het uitpuilt van de opties. Het is dan ook veel uitgebreider dan dat van de PlayStation 5, al waarderen sommige gamers het minimalisme van laatstgenoemde juist.

Hetzelfde kan gezegd worden over de Xbox Series-controller, die nauwelijks verschilt van de Xbox One-controller. Microsoft kiest ook hier voor degelijkheid die voortgekomen is uit jarenlang tweaken, in plaats van het wiel opnieuw uitvinden. De Xbox-controller ligt daardoor ergonomisch en fijn in de handen, maar het biedt niet de nieuwe opties die de DualSense-controller wel heeft, zoals haptische feedback. Dat is vooralsnog geen echte game-changer, dus ook geen groot gemis. Toch kan dit in de toekomst veranderen, afhankelijk van hoeveel third-party ontwikkelaars gebruik gaan maken van die exclusieve opties. De mogelijkheid dat Microsoft dit aan een toekomst model van de Xbox-controller toevoegt is dan ook aanwezig, maar vooralsnog niet bevestigd.

Xbox Series X

Net als op de PS5 is de snelle SSD-schijf in de Series X en S een ware uitkomst voor ongeduldige gamers. Van laadtijden is nauwelijks sprake. Daarbij heeft de Xbox Series een groot voordeel ten opzichte van Sony’s nieuwe console: quick resume. Spelers kunnen desgewenst tussen verschillende games schakelen zonder ze af te hoeven sluiten, wat de snelheid van het gamen en de hoeveelheid variatie die de gemiddelde speler tot zich neemt alleen maar ten goede komt. Het is een extreem gebruiksvriendelijke functie waar je enorm snel aan went en is daarmee tekenend voor Microsofts missie om het diens fans zo comfortabel mogelijk te maken.

Communicatie

Hier en daar stipten we het al aan, maar het verdient een extra vermelding: Microsofts communicatie naar de consument toe verdient een dikke pluim. Alles wat het bedrijf doet lijkt in dienst te staan van gebruikers een zo’n leuk mogelijke tijd te bezorgen, van uitgebreide backward compatibility tot het uitbrengen van diverse gratis updates voor Xbox One-games. Ook het goed werkende Smart Delivery, waardoor gamers altijd de beste versie van een spel spelen, is hier onderdeel van. Zeker in vergelijking met de PlayStation 5, waar een aantal PS4-games betaalde updates hebben ontvangen, is dat veelzeggend.

Het bedrijf is ook helder en open over diens doelen. Zo liet Microsoft voor de lancering al weten zolang mogelijk games op zowel Xbox One als Xbox Series uit te willen brengen. Ongeacht of gamers het daar mee eens zijn, is dit wél duidelijk. Dit staat haaks op hoe Sony het aanpakt: dat bedrijf liet voor de lancering van de PlayStation 5 weten dat het écht exclusieve PS5-games belangrijk vond, om vervolgens alsnog bijna al hun first-party games op de vorige en de huidige generatie consoles uit te brengen.

Microsofts communicatie naar de consument toe verdient een dikke pluim

Conclusie

De Xbox Series X en S hebben in het eerste jaar sinds lancering vooral een goede basis gelegd voor wat komen gaat. De consoles zitten uitstekend in elkaar en bieden een gebruiksvriendelijk ecosysteem, mede mogelijk gemaakt door een goed doordacht besturingssysteem en de uitgebreide backward compatibility. Met Xbox Game Pass loopt Microsoft zelfs al voor op de concurrentie en ligt er een uiterst aanlokkelijke dienst klaar voor een ieder die zich daartoe laat verleiden.

Op het gebied van games valt nog veel winst te behalen. De grote titels van andere uitgevers zijn aanwezig, maar Microsoft mist nog een beetje de exclusieve toppers waar concurrent Sony in uitblinkt, zowel qua kwaliteit als kwantiteit. Het bedrijf heeft getoond dat het hier aan wil werken door nieuwe studio’s op te richten en grote uitgevers en ontwikkelaars over te nemen. Dat moet in de toekomst dan ook zijn vruchten afwerpen, bijvoorbeeld met de release van Starfield in november 2022. Veel andere aangekondigde exclusives, zoals Fable, Perfect Dark en Hellblade 2, hebben echter nog geen aangekondigde releaseperiode. De releases van Forza Horizon 5 en Halo Infinite dit najaar zijn in ieder geval een belangrijke stap in de goede richting.

Het is nu aan Microsoft om gamers de komende jaren van een constante stroom aan kwalitatief hoogstaande content te voorzien. Zo’n beetje alles wijst de goede kant op, van de consoles zelf tot de studio’s die het bedrijf nu onder zich heeft. Het moment van de waarheid is aangebroken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon BDSP liggen op straat en hoe we omgaan met spoilers - Bonuslevel #70 Microsoft wil investeren in meer casual en sociale games voor Xbox
29

Reacties op: Xbox Series X en S: een jaar na release

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • GeorgeBaker

  • 10 november 2021 11:45
  Heb de Series X nu ook bijna 1 jaar en ben er helemaal happy mee. Ben geen hardcore gamer, maar probeer graag nieuwe games uit. Gamepass heeft me hiermee volledig voorzien in mijn behoeftes. Ben ook erg te spreken over Quick Resume, deze functie heeft voor mij echt heel veel meerwaarde, daar waar ik regelmatig switch tussen games.
  Met de huidige line up die er aankomt kom ik de corona tijd nog wel door!

  State of Decay 2 is trouwens een dikke aanrader, goed geupdated door de jaren heen, draait als een tiet op de XSX. Heel veel fun mee gehad en geen moment spijt van mijn aankoop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 10 november 2021 12:06
  Het is een prima tijd om een xboxer te zijn. Man wat geniet ik van de Series X. Beest van een apparaat. Ik zou trouwens het woord tientallen veranderen in honderden in het gedeelte over gamepass. Tevens zijn technische aspecten als 4k 120 HZ Dolby Vision/Atmos VRR ook best noemenswaardige voordelen.

  En wat games betreft; Ik vind het zonde dat iedere schrijver het maar moet blijven aanhalen.. geen exclusives.. het zal allemaal wel; maar Xbox heeft nu een goede 23 studio's (en jagend naar meer) die hard werken aan die exclusives. Ik maak mij daar echt geen zorgen meer over. Het is een kwestie van geduld, maar er gaat gewoon heel veel moois aankomen. Exclusieve franchises als Halo, Fable, Forza, Ori, Sea of Thieves, Gears krijgen nu bijval van o.a. Doom, Wolfenstein, Fall-Out, Elder Scrolls.. etc. etc.. Nieuwe ip's als Avowed, Everwild en uiteraard Starfield…

  Allemaal op gamepass..

  Het is een fantastische tijd om een xboxer te zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 10 november 2021 12:09
  @kleinekoosjer Dat aanhalen van weinig exclusives is nou eenmaal een opvallend onderdeel van het eerste jaar van de Series X en S. Je weet het misschien wel als je heel de tekst gelezen hebt; maar in deze analyse wordt dat feit enorm genuanceerd en uitgelegd, waardoor het niet zo zwaar weegt als je misschien zou denken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 10 november 2021 12:17
  @MichelMusters Uiteraard helemaal gelezen; en ik snap dat het naar voren komt. No worries; ben niet kwaad ;-) .. eerder laaiend!! haha.. Nee; goed stuk verder. Je legt alles keurig uit, maar het las een beetje als glas half leeg, terwijl ik als volledig biased fanboy eerder het glas half vol zie. En dat glaasje wordt naar voller en voller geschonken.. Je leest het al.. dit stuk had nooit door mij geschreven moeten worden.. :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 10 november 2021 12:21
  @kleinekoosjer Haha, was ook niet als felle discussie tussen ons bedoeld verder hoor, meer een uitleg dat ik op zich wel begrijp dat dit in artikelen wordt aangehaald.

  Ik geniet overigens (zolang ik tijd heb) intens van beide nieuwe consoles!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 10 november 2021 20:36
  @MichelMusters De PS5 heeft in zijn eerste jaar toch ook maar weinig exclusives? Ratchet and Clank is de enige echt aansprekende titel. Returnal viel tegen en de rest zijn remakes/remasters.

  Terugkijkend op de vorige console generatie heeft Sony het inderdaad veel beter gedaan, maar tot nu toe valt het daar ook tegen.

  Moet zeggen dat ik daardoor en door Game Pass eigenlijk alleen mijn Xbox aan heb staan en mijn PS5 stof staat verzamelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 10 november 2021 21:13
  @Sven Het is geen wedstrijd, maar de PS5 heeft er wel meer dan Xbox. Alleen al op lancering bijv. Astro's Playroom en Demon's Souls (en Miles Morales en Sackboy als je crossgen-games meetelt). Dit jaar idd Ratchet and Clank en Returnal, maar ook Kena en Deathloop.

  Hoe dan ook is er voor beide consoles veel te zeggen, en - zoals het artikel hierboven meermaals aankaart - zijn exclusieve games maar een onderdeel om op 'afgerekend' te worden. Elke console is meer dan alleen dat, ook de Xbox Series X en S.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 10 november 2021 22:00
  @MichelMusters Nee het is zeker geen wedstrijd. Wilde alleen aangeven dat ik het op dat punt niet helemaal met je eens ben. Als je het hebt over de vorige generatie heb je een dik punt, maar als je puur kijkt naar deze generatie vind ik wel meevallen dat Sony het zoveel beter doet wat betreft exclusives.

  Demon souls is een remake/remaster en miles morales een luxe dlc en astro's playroom, hoe ongelooflijk vermakelijk ook, meer een luxe tech demo. En deathloop komt tzt toch ook naar xbox? Sackboy en kena heb ik dan gemist.

  Dus ja Sony heeft het dan wel iets beter gedaan tot nu toe deze generatie, maar om te zeggen dat het karig is tov Sony. Dat is dan erg karig tov karig denk ik dan ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 10 november 2021 12:52
  Heel mooi stukje, en met de releases van flight sim, psychonauts 2 en forza 5 en denk ook wel halo dat micro laat zie ndat ze games van hoge kwaliteit willen maken. Zag dit zelf al bij ori en gears 5 en gears tactics voor de launch van de series consoles.
  Weet alleen neit of ik er over heen gelezen had maar dacht niks te zie over smart delivery wat ook perfect werkt. Maar mis wel dual sense op de series en hopelijk komt dat in toekomst net als hopelijk komt sony met smart delivery en quick resume voor ps5 want mis dat wel daar op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 10 november 2021 12:59
  @hulstpower Ik stipte Smart Delivery al min of meer aan, maar niet duidelijk. Heb het nu iets verduidelijkt in de alinea bij Communicatie, thanks voor de heads up!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 10 november 2021 14:07
  @MichelMusters Ok vond het leuk stuk om te lezen maar dacht na het lezen stond het er nou wel of niet in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 10 november 2021 13:02
  Mooi stuk, en helemaal mee eens. De communicatie vanuit xbox is geweldig, met leuke filmpjes, een goed social media team die oprecht leuke humor heeft, en veel updates vanuit phil spencer. Want dat lijkt het enige dat ik nog zou toevoegen aan het stuk, phil spencer die man verdient een eervolle vermelding voor de wederopstanding van xbox. Verder een heel leuk en compleet stuk om te lezen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 10 november 2021 13:13
  Als eerst wil ik de schrijver bedanken voor het leuke stuk. Kan me er goed in vinden. Als is mijn glas wat betreft de games 3 kwart leeg. Ik heb immers de pech dat ik niet van een race game hou. Maar voor de rest is er maar weinig tot niets uitgekomen. Al die andere games (al zijn dat geen slechte) heb ik al op de 360 en Xbox one gespeeld. En een 4K filter en een betere frame rate doet mij niet zoveel. Ik wil zoals ik al vaker heb gezegd nieuwe avonturen. En als ik voor mij persoonlijk kijk staat mijn Xbox veel minder aan dan mijn ps5 en Switch. Ik hoop dat Xbox volgend jaar daar echt verandering in brengt, want het is echt een killer machine die technisch eigenlijk alles beter doet dan de ps5. Maar ik mis de games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 10 november 2021 14:09
  @Roy36NL heb he psychonauts 2 wel gespeeld? En misschien kan halo je leefte vullen volgende maand.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 10 november 2021 14:26
  @hulstpower ja heb ik wel gespeeld was wel ok vond het niet hoogstaand en af en toe het camerawerk wat irritant. Kijk zeker uit naar halo singleplayer al heb ik mijn verwachtingen na de filmpjes wel naar beneden bijgesteld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SmartTies

  • 10 november 2021 15:45
  Fijn artikel om te lezen!

  Zowel de PS5 als Series X zijn hele fijne consoles en grafisch uiteindelijk niet te onderscheiden van elkaar, tenzij je er met een loep op gaat zitten meuten (en ja, ik zat lekker oorlog te voeren ten tijde van de launch van beide consoles met de X als specs monster :D ). Echter is Game Pass + FPS Boost + Quick Resume de troef die Microsoft heeft en waardoor de Xbox Series X 70% van mijn gametijd in beslag heeft genomen het afgelopen jaar. Ik heb de PS5 pas in juni kunnen bemachtigen, maar dankzij het 'bijna' vlekkeloos vloeiende Xbox ecosysteem speel ik er bijna niet op. Demon's Souls heeft me weer een 60 uur weten te vermaken en Asto's Playroom is simpel weg topvermaak, maar het oude verrassende gevoel van een game huren uit de Snes en Megadrive periode krijg weer uit Game Pass tegenwoordig. Ik heb al zoveel games gespeeld waar ik normaliter nooit geld aan uit zou hebben geven en me nu volop vermaken omdat het zo makkelijk even te proberen is. En straks met "stream before you download" wordt dat een nog groter pluspunt.
  En langzaamaan komen nu ook nog eens de grote exclusives binnen en direct op Game Pass te spelen waardoor de service nog dikker wordt. Gisteren nog begonnen aan Forza Horizon 5. Racegames koop ik niet zo gauw tenzij het een Burnout 1 tm Revenge betreft (fuck Paradise), maar ik heb het gedownload en heb er alweer 3 uur inzitten en heb er weer enorm veel zin in vanavond. En dat geluid in die game… Oja, de Dolby Atmos troef die Microsoft heeft.
  En nog minder dan een maand en dan Halo Infinite (happy-gif)

  2022 wordt een prachtig gamejaar met een Sony dat vanaf februari gaat vlammen met Horizon en Gods of War 2, en dan later in het jaar Breath of the Wild 2 en Starfield. Niemand verliest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • NewInsanity

  • 10 november 2021 15:57
  @SmartTies Amen! Helemaal mee eens :-D (wilde soortgelijks posten, maar je post maakt dat overbodig)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SmartTies

  • 11 november 2021 15:55
  @NewInsanity Ik wist dat je het wilde posten, dus dacht scheelt hem/haar weer wat werk ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 10 november 2021 16:31
  @SmartTies je enthousiasme spat ervanaf en ik ben helemaal aan boord!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MissMeNL

  • 10 november 2021 22:54
  @SmartTies precies. hier ook alle huidige consoles. Op dit moment speel ik op beide even veel. Xsx nu fh5 en morgen gta san andreas. Tussendoor even verder met tlou2 en natuurlijk 19e pokemon shining pearl. En verder nog een hele backlog op xsx en ps5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.