Door René de Jong

Vampierfilms zorgen al jaren voor veel vermaak in de bioscopen. Films als From Dusk Till Dawn, Interview with the Vampire, Blade en het aankomende succes uit Amerika Underworld, zijn hier enkele goede voorbeelden van. In 1931 verscheen al de meest gevreesde vampierjager, Van Helsing, voor het eerst op het witte doek. Meer dan zeventig jaar later zal hij nogmaals zijn weg naar de bioscopen vinden. Tijd dus om de nieuwe actie- en avonturenfilm en thirdperson actiongame eens onder de loep te nemen. Helsing… Van Helsing

Er zijn meerdere verhalen rondom de Nederlandse professor Abraham Van Helsing. De professor, die leefde aan het begin van de 19e eeuw, gaf les aan verscheidene Universiteiten. Tijdens zijn lessen behandelde hij de wetenschap van de menselijke ontwikkeling en filosofie.

Het meest bekende verhaal start een paar dagen na Van Helsing's bruiloft met Elizabeth. Zijn leven verandert op dat moment namelijk drastisch. Hij krijgt te horen dat hij een stuk land erft van een verre familie uit Wallachia.

Samen met zijn vrouw trekt hij richting hun nieuwe landgoed. Op zijn weg naar Roemenië heeft Van Helsing echter een langdurig gesprek met enkele advocaten in Bistritz. Zijn vrouw besluit hem zijn gang te laten gaan en reist alvast door naar het landgoed, om zich klaar te maken voor de nacht.

Pijnlijke ontdekking

Die avond verliest Van Helsing al snel de tijd en vertrekt laat in de nacht richting huis. Eenmaal thuis op zijn landgoed is zijn vrouw echter vermist en vindt hij verscheidene lijken met XXX-tekens onder een bijtteken in de nek. Gewapend met een geweer van zijn broer Boris vertrekt hij.

Terugkerend naar Bistriz ontdekt de door verdriet bezeten Van Helsing het bestaan van de kinderen van Judas, een vampiersgenootschap dat Dracula dient. Van Helsing denkt aanvankelijk dat de kinderen van Judas ziek zijn, maar al snel blijkt hij het fout te hebben. Op een altaar ligt namelijk het levenloze lichaam van zijn vrouw Elizabeth vastgebonden, met dertien kinderen van Judas en Dracula present.

Van dokter naar vampierjager

In zijn hoofd knapt er iets en gewapend met het geweer van zijn broer schiet Van Helsing op de menigte. Er gebeurt echter niks. De moed zakt hem in zijn schoenen, maar alvorens een afgrijselijke dood tegemoet te zien, wordt hij gered door een groep priesters en soldaten. Van Helsing laat hen echter niet toe het lichaam van zijn dode vrouw te onthoofden of met een houten pin te doorboren. De groep laat Van Helsing achter, met één advies. Over drie dagen zal hij moeten doen wat zij hadden willen doen.

Verbitterd begraaft Van Helsing zijn geliefde vrouw in een kluis van een ambachtheerlijkheid. Drie onafgebroken dagen houdt hij de wacht bij de kluis waar hij ziet hoe zijn vrouw terugkomt in de gedaante van een vampier. Door haar te vernietigen zweert hij wraak tegen Dracula. De gevreesde vampierjager, gedreven door haat en wraak, is geboren.