Achtergrond

Waar gaat The Witcher in vredesnaam over?

Een gids voor iedereen die The Witcher 3 wil spelen

Geschreven door Gillian De Nooijer op
Gamers kijken massaal uit naar The Witcher 3, een ogenschijnlijk prachtige role-playing game over monsterjager Geralt of Rivia. Veel spelers hebben The Witcher 2 echter niet uitgespeeld vanwege de hoge moeilijkheidsgraad, laat staan dat ze het eerste pc-exclusieve deel hebben gespeeld of de originele Poolse boeken hebben gelezen. Tijd om iedereen bij te praten over de ingewikkelde wereld van auteur Andrzej Sapkowski.

Wie zijn de belangrijkste machten van de wereld?

Als we The Witcher gedetailleerd zouden bespreken, dan zit je hier morgen nog te lezen. De wereld van schrijver Sapkowski doet opvallend veel denken aan collega George R.R. Martin's Game of Thrones/A Song of Ice and Fire, met tientallen facties en spelers die elkaar de ogen uit willen steken terwijl een apocalyptisch gevaar dreigt. CD Projekt REDs drie games spelen zich af ná de originele boeken en vormen samen de finale van The Witcher-serie, dus we focussen op de belangrijkste namen voor The Witcher 3. (Waarschuwing: Spoilers) Dit zijn de vier betrokken groepen:

The Empire of Nilfgaard
Op het eerste gezicht zijn de zwart geklede ridders van Nilfgaard de grootste vijand in The Witcher-serie. Het keizerrijk is zeker driemaal zo groot als de onafhankelijke noordelijke koninkrijken bijeen en gebaseerd op het Romeinse Rijk. Keizer Emhyr var Emreis heeft herhaaldelijk geprobeerd het 'barbaarse' noorden te veroveren om een apocalyptische profetie te manipuleren (zie onder), maar stuitte altijd op groot verzet. Keizer Var Emreis was het meesterbrein achter de aanslagen in The Witcher 2: Assassins of Kings, met als doel om zo zijn oppositie te verzwakken.

The Northern Kingdoms
Het noorden bestaat uit een collectie van meer dan twintig stadstaten, losse allianties en koninkrijken. De grootste hiervan zijn Temeria (koning Foltest, vermoord in The Witcher 2), Redania (koning Radovid, levend), Aedirn (koning Demavend, vermoord vóór The Witcher 2) en Kaedwen (koning Henselt, wiens lot wordt bepaald in The Witcher 2). De vier rijken zitten elkaar, ondanks hun gezamenlijke vijand, constant dwars en een 'goede' heerser zit er niet echt tussen. De speler bepaalt in The Witcher 2 wie er op de tronen zitten in The Witcher 3.

Mages
Magiërs zijn extreem krachtige individuen in Andrzej Sapkowski's universum. Ze kunnen complete legers platleggen op de top van hun kunnen. Om de wereld een beetje in balans te houden heeft iedere koning een magiër als adviseur. Een groep tovenaressen (The Lodge) heeft echter ambitieuzere plannen en wil een eigen koninkrijk stichten midden in het Noorden (in de Pontar-vallei waar The Witcher 2 zich afspeelt). Daarvoor werken ze samen met keizer Var Emreis, om de Noordelijke koningen te verraden. Dit verraad blijft zeker niet zonder gevolgen in The Witcher 3...

The Wild Hunt
De grootste bedreiging voor de levende wereld is de Wild Hunt. Deze groep bovennatuurlijke spookruiters kennen we in Nederland ook wel als de legende van de bokkenrijders. Normaal ontvoeren ze alleen wat mensen en vormen ze niet zo'n dreiging. Witcher Geralt en keizer Var Emreis zijn de enige die begrijpen dat de Wild Hunt een legioen krachtige, levende elven zijn uit een andere dimensie en hun geheime doel kan leiden tot de genocide van de algehele mensheid. De sleutel hiervoor is Geralts adoptiedochter Ciri, volgens de profetie van Ithlinne. Dat is deze belangrijke, cryptische voorspelling uit de boeken:

The Wolf's Blizzard approaches, the time of the sword and axe. The Time of the White Frost and White Light, the Time of Madness and Disdain, Tedd Deireadh, the Final Age. The world will perish amidst ice and be reborn with the new sun. Reborn of the Elder Blood, of Hen Ichaer, of a planted seed. A seed that will not sprout but burst into flames!

Welke kleinere machten moet ik ook kennen?

The Witcher is een spel waarin gekozen moet worden tussen partijen. Vaak worden deze gepresenteerd zonder verdere uitleg aan de speler, wat de keuze onduidelijk kan maken. Deze namen ga je gegarandeerd en herhaaldelijk tegenkomen en verdienen een korte uitleg

Scoia'tael
In de wereld van The Witcher speelt de rassenscheiding tussen mensen en niet-mensen een belangrijke rol. De elven waren ooit een trots en rijk volk, maar tegenwoordig worden ze gezien als het uitschot van de maatschappij. Militante elven en dwergen hebben zich verenigd onder de naam Scoia'tael (Squirrels) en vechten om een eigen koninkrijk te krijgen (tevens in de Pontar-vallei, een strategisch belangrijk gebied). Als Geralt aan de kant van de mensen staat, zijn de Scoia'tael vaak je tegenstanders.

The Order of the Flaming Rose
De tegenovergestelde groepering van de Scoia'tael is de religieuze Order of the Flaming Rose. De onafhankelijke ridderorde is niet alleen de bestrijder van monsters, militante elven en ander gespuis, ze houden in het geheim ook plannen van magiërs tegen. Grootmeester Jacques de Aldersberg was de eindbaas van The Witcher 1. Deze racistische leider had de orde oorspronkelijk opgericht om de mensheid te redden van de Ithlinne-profetie, maar sloeg een stap te ver door. Geralt maakte hem een kopje kleiner.

Witchers
Een uitstervende, apolitieke orde van zeer gespecialiseerde monsterjagers. Door hun rigoureuze zwaardtraining, alchemistische mutaties en basiskennis van magie zijn ze ook buiten monstergevechten dodelijk. Dit leidt ertoe dat Geralt en andere witchers onvermijdelijk betrokken raken bij de affaires van koningen, magiërs en andere zaken. Neutrale beslissingen nemen in The Witcher-games vormt daarom een derde weg; het officiële pad van Geralt.

Wie zijn de belangrijkste mensen?

Er zijn tientallen relatief belangrijke personages die je kan tegenkomen in The Witcher 3, maar we concentreren ons even op de absolute hoofdrolspelers.

Geralt of Rivia
Ook bekend als Gwynbleidd en White Wolf. Omdat de witharige witcher regelmatig klusjes voor koningen en koninginnen opknapt, is hij overal in de wereld geweest en beïnvloedt hij belangrijke gebeurtenissen. Geralt en zijn vriendin Yennefer (een tovenares) werden vermoord in de boeken van Andrzej Sapkowski. Maar de games gaven er een mysterieuze slinger aan. Geralt loopt met geheugenverlies door The Witcher 1 en 2 tot hij zich herinnert dat adoptiedochter Ciri hem en Yennefer heeft gered. De Wild Hunt kwam echter op hun pad en Geralt offerde zijn ziel op om Yennefer te redden, die nu ook met geheugenverlies ronddwaalt

Zoltan Chivay, Dandelion en Triss Merigold
Een dwerg, een bard en een tovenares zijn de drie beste vrienden van Geralt. Dandelion is degene die op subjectieve wijze alle in-game trivia schrijft en vormt een komisch duo met Zoltan, een rebelse dwerg. Triss is een krachtige tovenares en Geralts vriendin in de afgelopen games; hij kan zich Yennefer tenslotte niet herinneren. Deze driehoeksverhouding wordt een pijnlijke factor in The Witcher 3, aangezien Yennefer zal terugkeren en Geralt moet kiezen tussen zijn zwartharige oude- en de roodharige nieuwe liefde. PS: Iedereen in de games is zichtbaar ouder geworden behalve de tovenaressen. Zij houden zichzelf op magische wijze jong.

Ciri
Omdat magiërs en witchers geen kinderen kunnen krijgen, hadden Geralt en Yennefer het meisje Ciri geadopteerd. Dat verliep op een aparte manier. Geralt redde het leven van een nobelman en eiste het recht op zijn eerste kind. [spoiler voor boeklezers, maar algemene kennis voor de game:] De man bleek achteraf een alias te zijn van Emhyr var Emreis. Vandaar dat je Geralt en de keizer zo familiair over Ciri hoort praten in de onderstaande trailer. Het meisje zelf bleek niet alleen magische aanleg te hebben, ze is ook nog eens een erfgename van extreem zeldzaam elvenbloed (het Elder Blood/Hen Ichaer uit de profetie). Hierom wordt ze achtervolgt door de Wild Hunt en de keizer.

Wat voor invloed hebben The Witcher 1 en 2 op deel 3?

Er zitten aardig wat keuzemomenten in de The Witcher-serie die worden meegenomen naar het laatste deel. Deze zullen geen hoofdlijnen blokkeren, maar zijn waarschijnlijk wel van invloed op het verloop van bepaalde missies (andere vijanden), mensen die je kunt aanspreken (als je ze liet leven) en welke van de 36 eindes je te zien krijgt (er zijn drie mogelijke eindkeuzes, maar iedere einde geeft twaalf statussen van de wereld en je invloed er op weer).

We plukken er een paar belangrijke uit:

- Het vermoorden of sparen van de leiders van de Scoia'tael en The Order of the Flaming Rose in The Witcher 1 zal gevolgen hebben voor je veiligheid. Beide groepen hebben een sterke aanwezigheid in de wereld en vallen je aan zodra je in hun vizier komt.

- In The Witcher 1 kun je Adda, de vervloekte dochter van koning Foltest redden. Als je deze mist, kun je in The Witcher 2 haar halfzusje Anaïs redden. Mis je ze beide, dan ontstaat er grote chaos in het land Temeria door het gebrek aan een troonopvolger. En laat dat nu net de locatie zijn van The Witcher 3...

- Van het lot van Anaïs’ moeder, barones Mary Louisa La Valette, wordt door CD Projeckt Red duidelijk een punt gemaakt in The Witcher 2. Nadat Geralt haar uit de kerkers red in de intro, kan hij haar afstaan aan een onbetrouwbare ambassadeur van Nilfgaard met een dubieuze agenda. Het is ook mogelijk om haar oudere zoon te redden, met andere consequenties.

- Het lot van de stad Flotsam en de Pontar-vallei, een strategisch gebied dat íedere grote factie in handen wil hebben. In The Witcher 2 beïnvloed je wie daar de baas wordt na je vertrek, wat gevolgen zal hebben voor de oorlog met Nilfgaard.

- Vermoord je koning Henselt van Kaedwen of niet? De oorlogszuchtige koning Henselt viel in The Witcher 2 zijn koningsloze buurland Aedirn binnen. Als Geralt Henselt vermoord, dan vervalt Kaedwen en herleeft Aedirn op onder nieuwe leiders. Als Geralt het niet doet, neemt de koning Aedirn in en ontstaat een sterker front tegen Nilfgaard.

- De heldin van Aedirn, Saskia the Dragonslayer, blijkt zelf een machtige draak te zijn. Je krijgt de keuze om de draak te bevrijden van de invloed van de magiërs, de draak te doden of de draak te laten leven. Altijd handig om een draak als vriend te hebben in The Witcher 3...

- Een eindbaas van The Witcher 2 is de brute Letho, een witcher uit Nilfgaard die voor keizer Var Emreis werkt, met als doel om zijn uitstervende witcher-clan te herstellen. Geralt kan hem laten leven of doden. Als je goed kijkt in de laatste trailer, kun je net zijn krachtige arm zien in een hoekje. Als hij leeft, komt hij waarschijnlijk in je team van witchers terecht.

- Red je het leven van Triss in de finale van The Witcher 2, dan voorkomt zij een genocide tegen alle magiërs in het rijk. Doe je dit niet, dan zullen er nog maar weinig losbandige heksen vrij rondlopen in The Witcher 3....

Alles komt goed

Wat CD Projekt Red precies gaat doen om de grote aantallen nieuwe spelers bij te praten in The Witcher 3 is nog niet bekend. Maar ze zijn er zich bewust van, zo is te lezen in de geheime tekst die in de laatste trailer zat: ''Ohja, als je voor het eerst in aanraking komt met de serie, maak je geen zorgen, het spel zal alles introducerendat je moet weten, en je zult van de personages houden (en haten!) in mum van tijd!''. Er wordt gewerkt aan een manier om de savegames makkelijker over te zetten (er zit een consolegeneratie tussen). Maar de verwachting is dat de makers met een introductie-comic of iets dergelijks gaan komen, waarin je het verhaal en de keuzes van de vorige delen over kunt doen. Wil je de rest van de geheime boodschap horen, check dan even deze video!

Dit artikel werd oorspronkelijk in 2014 geplaatst. Met de release van The Witcher 3: Wild Hunt voor de deur is deze gids extra relevant voor wie geen eerdere The Witcher-games heeft gespeeld. Lees ook de Gamer.nl The Witcher 3 review-in-progress voor onze eerste indruk van de game. De complete review verschijnt komende week.

Dit artikel delen:

Lees meer

Codemasters' Dirt Rally mogelijk ook naar consoles Evoland 2 nu te pre-orderen
39

Reacties op: Waar gaat The Witcher in vredesnaam over?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 26 juli 2014 11:26
  Is het al februari!!????

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DIeuwtjin

  • 26 juli 2014 11:26
  Leuk artikel, gaf goede info. Ben net begonnen met de witcher 1 en hoewel de gameplay wat tegenvalt is het verhaal en de wereld zelf naar mijn idee wel goed neergezet.

  Het enige jammere aan dit artikel vind ik de laatste paragraaf over de eindbaas van the witcher 2, hierin wordt neem ik aan het grootste plotpunt van dat spel weggegeven: wie zit echt achter de aanslag en waarom. Dat is een enorme spoiler die naar mijn idee ook totaal onnodig is, je had dat eruit kunnen halen en nog steeds je punt over zijn lot kunnen maken. Ik weet dat ik wat betreft de serie achterloop maar is dit artikel niet juist geschreven voor mensen zoals mij die net beginnen en meer info willen over de wereld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mythanics

  • 26 juli 2014 11:38
  Ik denk dat het meer is geschreven voor mensen die The Witcher 3 wel willen spelen, maar geen mogelijkheid hebben(of er geen moeite in willen steken) om nu nog The Witcher 1 en/of The Witcher 2 uit te spelen, wat er gezien de hype best wel wat zullen zijn, denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • danieldebruin

  • 26 juli 2014 12:08
  Wat kijk ik enorm uit naar deze game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ikkuh2000

  • 26 juli 2014 12:10
  Is dat echt Ciri in de trailer, en niet Jeniffer? Dacht namelijk dat Ciri in de boeken nog niet zo oud was. Heb zelf de eerste 3 boeken gelezen, en toevallig net boek 4 gekocht (Baptism of Fire), en dat zijn zeker aanraders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 26 juli 2014 13:00
  Precies, want hoe jammer het ook is, ik heb er geen tijd voor Witcher 1 en 2 te spelen. Ik ga wel voor 3 en dan hoop ik op een introductie filmpje of quest waar ik alsnog deze keuzes kan maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  markje94

  • 26 juli 2014 13:58
  yennifer heeft "ravenblack" hair, dus die is het sowieso niet. De game speelt zich na de boeken af, daar is ze een jaar of 25-30 denk ik, dus afhankelijk van de tijdsprong is haar leeftijd goed mogelijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 26 juli 2014 14:39
  The Witcher 1 is nog steeds 1 van de beste rpg,s na mijn mening :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 26 juli 2014 14:53
  Klopt, daarom hebben we het geschreven. Van te voren nog gechecked, vrijwel iedereen geeft aan dat ze de Witchers wel willen spelen, maar dat de meeste pogingen telkens in het eerste level stranden. Het zijn ook niet de makkelijkste games.

  Overigens, dit artikel verpest niets aan je ervaring verder; die games zijn simpelweg te uitgebreid en gedetailleerd daarvoor. Dit zijn slechts de hoofdlijnen, je kan vanalles kiezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 26 juli 2014 14:56
  Geen enkele twijfel. Yennefer is de zwartharige dame naast Geralt op dat plaatje. En ja, ze ziet er net als Triss jonger uit. That's all magic, de meeste magiër zijn veel ouder dan mensen.

  Ik zal er niet te diep op ingaan, maar Ciri's uiterlijk komt door haar super speciale interdimensionale gaven. En prolly ook wat aangedikt in de games om haar meer op Geralt te laten lijken. :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 26 juli 2014 15:26
  En The Witcher 2 de beste! De game is best pittig, maar op een goede manier. Het is lang niet zo onvergeeflijk als Dark Souls. Mensen die hem hebben gemist hebben nog ruim een half jaar om hem door te werken, en dat is meer dan zat!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 26 juli 2014 16:48
  Ik moet eerlijk bekennen ik heb deel 2 nog niet uitgespeeld maar speel af en toe nog steeds en het einde komt vanzelf, deel 3 moet ik hebben gezien ik deel 2 ook waanzinnig tot op heden vind en voor deel 3 uit is heb ik deel 2 zeker uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Pinglord

  • 26 juli 2014 18:04
  Ik probeer op dit moment The Witcher 2 op Insane uit te spelen, maar de lol gaat er wel vanaf als je ver bent gekomen en dan dood gaat. Kan je letterlijk vanaf het begin beginnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 26 juli 2014 18:20
  Props als het je lukt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • macc

  • 26 juli 2014 18:36
  "Red je het leven van Triss in de finale van The Witcher 2, dan voorkomt zij een genocide tegen alle magiërs in het rijk. Doe je dit niet, dan zullen er nog maar weinig losbandige heksen vrij rondlopen in The Witcher 3…."

  Triss wordt toch sowieso gered? Want als je in die act niet de keuze maakt om Triss uit de gevangenis te halen, zal Letho dat voor je doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 26 juli 2014 18:45
  Nope, dit is een echte keuze, zijn hele andere eindes.

  Ja, Triss blijft sowieso in leven door Letho. Maar als je Triss niet zélf redt, dan worden alle magiërs gezien als één pot nat op de conferentie en ontstaat er een behoorlijk brute Inquisitie. Als je Triss redt (en Dethmolt laat ontsnappen als gevolg o.a.), dan zorgt zij op tijd bij de conferentie dat The Lodge en foute magiërs als individuen worden opgejaagd en goede magiërs blijven leven als fractie. Check de verschillende eindes maar eens op YouTube als je het leuk vindt, big differences.

  (tegenovergestelde is Anaïs: blijft in beide gevallen leven, maar als je voor Triss kiest ipv Anaïs, dan barst de stijdt los vóór Radovid en John Natalis haar kunnen beschermen. In feite kies je voor het overleven van Temeria of voor het overleven van magiërs.)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pnede3

  • 26 juli 2014 23:54
  Bedankt voor dit artikel! Ik heb er in ieder geval vreselijk veel zin in en ik hoop dat dit een skyrim-overtreffer wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Uzimaki

  • 27 juli 2014 00:07
  Inderdaad! Is het al niet februari? Ohh, i cannot wait for this game, ohh, i cannot wait for that game! :3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Scratcher

  • 27 juli 2014 11:05
  "Een gids voor iedereen die The Witcher 3 wil spelen"
  Leuk artikel maar moet deze doorspekt worden met major spoilers? Kan ook anders geschreven worden zonder spoilers en toch informatief zijn. Ben nu bezig met deel 2 maar weet dus nu al wie er achter zit. Bedankt redactie, top!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 27 juli 2014 12:21
  Beste rpg? dit is net borderlands…. alsof een paar skills kiezen het meteen een rpg maakt :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.