Achtergrond
The Last of Us Part 2

Voorspel: The Last of Us: Part 2 is op z'n best als de kleren uitgaan

Intimiteit in een hopeloze wereld

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Toen de eerste gameplay van The Last of Us: Part 2 werd onthuld tijdens E3 2018, bleef men er maar over doorpraten. Hoofdpersonage Ellie kust in de trailer een andere vrouw en het internet was te klein voor alle boze gamers die zich daar aan stoorden. Nu is de game uit en is het tijd om te kijken waar die kus toe leidt.

Pas op: dit artikel bevat flinke spoilers over The Last of Us: Part 2

De vrouw die Ellie kust in de beroemde trailer heet Dina en hun band heeft een grote rol in The Last of Us: Part 2. Ellie gaat op pad om wraak te nemen en Dina gaat zonder vragen te stellen mee. De relatie tussen de twee is nog pril, maar ze groeien langzaam dichter naar elkaar toe. Ze flirten terwijl ze infected door het hoofd schieten en noemen elkaar liefkozend 'babe'.

Uiteindelijk was de kus in die vroege trailer een voorbode voor een van de belangrijkste thema's in de game: intimiteit. In een wereld waar alles op spanning staat, kan het namelijk lastig zijn om anderen te vertrouwen en toe te laten.

The Last of Us Part 2

De kleren gaan uit

In een eerdere aflevering van Voorspel schreven we al over hoe moeilijk het is om aanraking realistisch te laten ogen in games. Voornamelijk zoenen ziet er meestal extreem ongemakkelijk uit, omdat polygonen gewoon door elkaar heen gaan. The Last of Us 2 neemt gigantische stappen op dat vlak. Niet alleen het zoenen, maar elke aanraking tussen personages oogt realistisch.

In een van de mooie vroege momenten van de game liggen Ellie en Dina in hun ondergoed te praten over elkaars littekens. Het is een zeer intiem en kwetsbaar moment vol aanrakingen, maar ook mogelijke trauma's die omhoog komen.

Nog beter wordt het wanneer er in beeld kleren worden uitgetrokken. Met name de keer dat Dina het shirt van Ellie uittrekt en je als speler haar rug vol wonden ziet. Het is niet alleen technologisch indrukwekkend om een shirt realistisch van een lichaam te zien worden getrokken. De scène toont een kwetsbaarheid en intimiteit zoals je zelden in games ziet. Het shirt wordt niet uitgetrokken voor seks: een omhelzing en een kus in de nek is op dat moment genoeg.

The Last of Us Part 2

Pride

De relatie tussen Ellie en Joel gaat stroever. Zodra Ellie erachter komt wat Joel aan het eind van de eerste game heeft gedaan, is ze woest. Ze wil niets meer met hem te maken hebben. Toch is aan het eind van The Last of Us: Part 2 te zien hoe hun relatie mogelijk toch weer goed had kunnen komen. Deels doordat Joel leert over dat Ellie op vrouwen valt en daar goed op reageert.

De game heeft meerdere ijzersterke flashbacks over de relatie tussen dit duo na de gebeurtenissen van het eerste deel. Een van de dingen die de game laat zien is dat Ellie het jarenlang lastig vindt om bij Joel uit de kast te komen. Zelfs terwijl Joel maar blijft plagen dat een van de kerels in het dorp waar ze wonen interesse in Ellie lijkt te hebben.

Een leuk detail in de game is dat Ellie en Dina langs de regenboogzebrapaden in Seattle lopen. In dat gebied zijn tevens veel Pride-vlaggen te zien, gescheurd en vol gaten. Zoals Pride-evenementen in de echte wereld dit jaar zijn geannuleerd in verband met het coronavirus, zorgt de infectie er in The Last of Us 2 voor dat Ellie niet trots kan zijn op haar identiteit. Dat heeft ze wel nodig. Niet alleen krijgt Ellie nare reacties van anderen. Ze vindt het dus ook lastig om uit de kast te komen bij degene die het dichtst bij haar staan.

The Last of Us Part 2

Live, Laugh, Lev

Een van de interessante nieuwe personages in dit deel is Lev, een transgender jongen die een vriendschap ontwikkelt met Abby. Het personage heeft flink wat kritiek gekregen. Niet enkel de voorspelbare opmerkingen van gamers die roepen dat het toevoegen van een trans personage een bepaalde agenda vertegenwoordigd. Ook vanuit de trans gemeenschap klinkt kritiek, onder andere omdat het personage praktisch puur uit lijden bestaat.

Lev is verbannen uit zijn gemeenschap, omdat hij trans is. Hij noemt deze transformatie zelf het afscheren van zijn haar, maar het is natuurlijk zoveel meer. De rol die Lev in zijn gemeenschap zou krijgen werd voor hem bepaald. Hij zou een echtgenote en moeder moeten worden, zonder dat hij er iets over te zeggen heeft.

Het eerst moment dat hij mensen van zijn gemeenschap tegenkomt, roepen ze direct zijn deadname. De deadname is de naam die bij de geboorte is gegeven, maar waar trans mensen zich niet meer mee identificeren. Die naam noemen kan traumatiserend zijn. Wat Lev vervolgens allemaal meemaakt is de ene klap na de ander.

Het lijkt alsof populaire cultuur eerst het lijden van queer personages moet behandelen, voordat deze personages gewoon kunnen bestaan. Toch is Lev een van de weinige voorbeelden van een daadwerkelijk uitgewerkt transgender personage in games. En hij wordt gespeeld door een trans man, zoals het hoort. Ook is zijn relatie met Abby waarin ze steeds meer over zichzelf durven te vertellen een van de mooiste elementen van deze game.

The Last of Us Part 2

LGBTQ+

The Last of Us: Part 2 doet verder weinig met de specifieke queer thema's, maar dat is oké. Vier jaar geleden schreven we in de eerste aflevering van Voorspel nog hoe belangrijk prominente seksuele diversiteit is. The Last of Us 2 bevat niet alleen een onmisbaar lesbisch hoofdpersonage, maar ook een biseksuele vrouw en een transgender man in zeer belangrijke rollen.

Er wordt hier en daar gedaan alsof de game-industrie nu eindelijk openstaat voor dit soort personages. Ik denk dat één goed voorbeeld niet direct iets zegt over de volledige industrie. Maar dat er nu een big budget AAA-game bestaat met drie personages die drie letters uit 'LHBT' vertegenwoordigen, is heel tof. En dat die personages ook nog eens goed zijn uitgewerkt en verrassend genoeg stuk voor stuk niet doodgaan? Dat is waanzinnig!

Dit artikel delen:

Lees meer

NHL 21 verschijnt maand later dan gebruikelijk Battletoads en Age of Empires 3 Definitive Edition krijgen keuringen in Australië
18

Reacties op: Voorspel: The Last of Us: Part 2 is op z'n best als de kleren uitgaan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 21 juli 2020 12:21
  Buiten dat ik last of us 2 een dijk van een game vind. Vind ik dat bijvoorbeeld seksuele geaardheid, politieke voorkeuren enz niet van heel groot belang. Ik game namelijk om dergelijke onderwerpen te ontvluchten en lekker in een virtuele wereld rond te lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 21 juli 2020 14:40
  Ik heb nooit problemen gehad dat Ellie Lesbische was.
  uit het eerste game kust ze met een meisje van haar leeftijd, voordat ze uberhaupt sexueel gevoelens voor elkaar hebben. Vrij onschuldig allemaal en gezien de omstandigheden van de wereld waar ze in leven zag ik dit niet als een "oh ze is lesbische" moment. Vond het ook een beetje ver gezocht van mensen dat ze dan maar gelijk lesbische moet zijn als ze een ander meid kusts.

  Dat ze voort bewegen op die kus, helemaal prima. Boeit mij vrij weinig of ellie nu met een man of vrouw kusts / sex heeft. Niks "brave and stunning" aan in mijn ogen. (zoals veel youtubers mockingly zeggen of SJW zo serieus zeggen.)

  Misschien ben ik te nuchter voor dit soort onzin. Maak gewoon een spel zonder alle hedendaage politiek erin te proppen. Voor het verhaal maakt het niets uit of Ellie met een vrouw of een man een relatie heeft.

  Daarnaast, wat is queer? Is dat weer iets nieuws ?
  wat valt daar onder? Welk sex is dat of op welk sex valt zo een persoon?

  Hetro
  Homo
  Lesbische
  BI
  Transgender voor de persoon die veranderd van sex. (hoe kan lev zo iets door maken dan eigenlijk? )

  Dat zijn de Benamingen waar ik mee opgegroeid ben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Achmed_K

  • 21 juli 2020 15:49
  @Shinjite Queer zijn mensen die zich geen man en geen vrouw voelen.
  Dus voor geen geslacht zijn,sinds kort kunnen ze ook een X op ID kaart krijgen en misschien in de toekomst ook op het paspoort.
  Alleen dat betekend wel dat ze de landen die een geslachtsloos document niet erkennen,niet kunnen binnen komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 21 juli 2020 15:04
  Een beetje off-topic misschien, maar noemen omgebouwde mannen/vrouwen hun vorige naam echt hun deadname, ofwel hun doodsnaam? Dat vind ik eerlijk gezegd dan wel heel respectloos naar hun ouders toe, die hun die naam toch met liefde en zorg hebben uitgezocht… Ik schrik daar wel een beetje van, dat ze daarvoor zo'n agressief klinkend begrip hebben bedacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 21 juli 2020 18:50
  @Robert-Frans Omdat het een overgang is naar een nieuw leven zodra ze hun overgang gemaakt hebben, en als alles goed gaat, is het een beter leven. Dus hun oude leven is 'dood', en een nieuw leven begint, vandaar de term 'deadname'. Een beetje ouder die van zijn kind houdt steunt zijn/haar kind hierin en gaat zeker niet lopen klagen over een naamverandering, het is absoluut niet "respectloos".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 21 juli 2020 21:36
  @Qinneth Over ouders zou ik niet zo absoluut willen oordelen, eerlijk gezegd. Zij hebben toch ook het recht om daarin hun eigen keuzes te maken en hun eigen gevoelens daarover te hebben, ook uit liefde voor hun kind. Liefde kent maar weinig echt absolute wegen. Maar ik begrijp je uitleg op zich wel.

  Toch had ik het mooier gevonden als men een term had gekozen die ook meer recht doet aan de keuzes van hun ouders destijds. Want voor hen zijn ze nooit dood geweest en die oude naam stond (en staat) voor hen wel degelijk voor het nieuw leven dat ze met hun kind ontvingen.
  De term 'oude naam' was wellicht alreeds voldoende geweest.

  Maar goed, dat kunnen we verder hier denk ik wel laten rusten. Het was iets wat me gewoon even opviel, meer niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Achmed_K

  • 21 juli 2020 15:44
  Waarom staat in Nederlandse artikels op verschillende websites altijd dat homo's en lesbisch wereldwijd zijn geaccepteerd? Het is maar geaccepteerd in 28 landen en in 168 niet.
  Ik ben geboren in Saudi-Arabië en daar gooien ze homo's nog van het dak af.
  Altijd jammer dat Westerlingen denken dat ze hun eigen wil kunnen opleggen aan de rest van de wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 21 juli 2020 16:21
  @Achmed_K het is inderdaad jammer dat sommige landen niet mee gaan met de tijd en nog steeds geloven dat homo’s etc minder zijn dan hetero’s. Ook de vrouw wordt daar niet voor vol aangezien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Achmed_K

  • 21 juli 2020 16:33
  @Roy36NL Sommige landen? 168 landen dat is een grote meerderheid. En er zijn genoeg landen van de 168 zonder homohuwelijk waar de vrouwen wel voor vol worden aangezien. Kijk maar naar Italië.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 21 juli 2020 16:41
  @Achmed_K dat het een meerderheid betaamt wil niet zeggen dat iets goeds is. En ik doelde op Saudi Arabië waar de vrouw niet voor vol aangezien wordt. In Italië mogen ze wel geregistreerd samenwonen ik dacht vanaf 2016. Homohuwelijken is daar helaas nog een taboe

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 21 juli 2020 18:52
  Vermoeiende column, met een ronduit ridicuul einde.

  Nu wachten op Swieb De Almachtige Moderator om lukraak links en rechts absurde waarschuwingen uit te delen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 21 juli 2020 23:24
  @Agent 4125 Zou wel netjes zijn als je dat onderbouwt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 21 juli 2020 18:55
  Zolang game ontwikkelaars maar in gedachten blijven houden dat als je een karakter maakt, wanneer dit specifieke karakter tot een minderheid (huidskleur, seksuele voorkeur, geslacht) hoort, maakt dat niet een karakter interessant. Als je een goed karakter creëert, dan is huidskleur of seksuele voorkeur juist het minst belangrijke en 'gewoon' een aspect, een onderdeel van een groter geheel.

  En betreft dit gedeelte van de column: "En dat die personages ook nog eens goed zijn uitgewerkt en verrassend genoeg stuk voor stuk niet doodgaan? Dat is waanzinnig!", let's agree to disagree.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Zoidberg

  • 21 juli 2020 19:17
  Waarom hebben jullie het nog steeds over deze game?
  Voelt als een advertorial aan. Worden jullie betaald om het specifiek over deze game te hebben?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 21 juli 2020 23:33
  Kan mij goed vinden in de column. Naughty Dog maakt zeker een goede stap voor de industrie in het algemeen. Ik heb de game niet gespeeld, maar ik waardeer wel de passie die een ontwikkelaar laat zien voor haar karakters, ondanks de terugslag die het daardoor krijgt van de consument. DONTNOD is voor mij ook zo'n ontwikkelaar. Hoe zij queer relaties in Life is Strange naar voren brengen is denk ik hoe je het doet; alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

  Dat gezegd hebbende vind ik het lastig als het gaat om transgender personages. Homo's en lesbiennes zijn een kwestie van geaardheid, dat ligt anders en is redelijk makkelijk te vertalen in een verhaal. Maar als het om transgenders gaat vraag ik mij af in hoeverre het relevant is om dit in een verhaal naar voren te halen wanneer het er weinig tot niets toe doet. Ik denk dat je als schrijver al snel in de val kan vallen door, zoals in TLOU2 schijnbaar, een karakter te maken die het alleen over de moeilijkheden heeft van het transgender zijn.

  Aannemende dat transgenders over het algemeen gewoon als iedereen behandeld willen worden, zou zo'n karakter op de achtergrond weg horen te vallen. Want zodra je er in een verhaal de aandacht op vestigt, is het bijzonder en dus buiten de standaard. Maar dat doet weer het hele 'normaal' zijn teniet. Ik weet niet, misschien is er wel een manier waarop dit goed te doen is. Weet iemand voorbeelden? Als schrijver vind ik dit altijd zeer interessant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lynox5

  • 22 juli 2020 00:40
  @DevTrunks Jij vat 'het probleem' precies goed samen: voor de acceptatie van LHBTQ+'ers is het belangrijk dat het 'zichtbaar' wordt gemaakt, maar juist dat zorgt vaak ook weer voor kritiek omdat veel mensen dan vinden dat het 'door hun strot' wordt geduwd. Het lijkt me erg lastig om hier als ontwikkelaar een goede balans in de vinden, maar ik vind dat Naughty Dog hier erg in geslaagd is. Ellie en Dina's relatie en omgang voelde heel natuurlijk, subtiel en mooi aan en werd daardoor mijn inziens als 'heel gewoon' neergezet. Met Lev had ik wel meer het idee dat 'ze het erom deden', maar daar heb ik geen problemen mee; ze dóen het wel tenminste: iets zichtbaar maken dat zichtbaar mag worden gemaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 22 juli 2020 10:12
  @DevTrunks Een vuistregel die je kunt aanhouden is: is het voor het verhaal van belang welke geaardheid de protagonist heeft? Zo niet, laat het dan weg, ook in je uitingen eromheen. Zo wel, bepaal dan zelf hoe je erover wil schrijven en laat het een logisch, iets toevoegend onderdeel van je verhaal zijn.
  Van belang is de geaardheid bijvoorbeeld als je de protagonist een liefdesrelatie wil laten aangaan of hebben. Niet van belang is ze als er geen romantiek (of seks) in het spel is, maar de protagonist bijvoorbeeld gewoon een queeste onderneemt.

  Vind je het echter moeilijk om bijvoorbeeld over transgenders te schrijven? Doe het dan gewoon niet. Laat dat dan aan transgenders zelf over. Het beste schrijf je over hetgeen voor jou het meest herkenbaar is, waarin jij je het beste kunt inleven.
  Jezelf forceren om anders te doen komt het verhaal over het algemeen niet ten goede, want lezers zullen dat onmiddelijk opmerken en terecht bekritiseren. Blijf dus dicht bij jezelf, put uit je eigen persoonlijke ervaringen en ideeën, zodat het echt jouw verhaal wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 22 juli 2020 15:12
  "En hij wordt gespeeld door een trans man, zoals het hoort."

  Dit vind ik echt complete onzin. De rol moet gewoon vertolkt worden door degene die dat het beste doet. Met jouw logica kan een homo dus geen hetero spelen (Barney uit HIMYM bv.). Het is fijn dat iedereen gewoon de kans krijgt om mee te doen, maar ik mag toch hopen dat er gewoon voor de beste gekozen wordt. Ongeacht diegene z'n ras, geslacht, sexuele voorkeur of de manier waarop hij/zij zijn/haar reet afveegt (prop papier of vouwen). Zeggen dat een transman alleen door een transman vertolkt kan worden vind ik zo kortzichtig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.