Achtergrond
Voorspel

Voorspel: Lhbtq+-personages konden in 2020 ook helden zijn

En een vrolijk leven hebben in Bugsnax

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Aan het eind van het jaar kijkt Voorspel terug naar de manieren waarop lhbtq+-personages een rol hadden in de games die we speelden. Zo zien we of er vooruitgang merkbaar is en wat er beter kan.

Toen we een jaar geleden terugkeken op 2019, viel op dat de lhbtq+-personages in games dat jaar voornamelijk verborgen waren. "Hopelijk is dat in 2020 anders", schreven we. Nu kunnen we concluderen dat dit inderdaad het geval is.

Het gebeurt in populaire cultuur niet vaak dat queer personages de held zijn en de game-industrie loopt daar nog het meest in achter. Maar dit jaar gebeurde er iets bijzonders: de grootste hits van het jaar hadden lhbtq+-personages in de hoofdrol.

Ellie

Dat begon met The Last of Us: Part 2, waarin de lesbische Ellie de held is. Haar relatie met Dina vormt een rode draad in het verhaal. Dat Ellie het moeilijk vindt om uit de kast te komen bij Joel is tevens een belangrijk motief.

In de game heeft ook het nieuwe personage Lev een grote rol. Deze transgender jongen wordt verbannen uit zijn gemeenschap, waarna hij helaas alleen maar meer ellende meemaakt. In onze Voorspel over The Last of Us: Part 2 schreven we al: "Het lijkt alsof populaire cultuur eerst het lijden van queer personages moet behandelen, voordat deze personages gewoon kunnen bestaan."

In diezelfde categorie viel Tell Me Why dit jaar, van de makers van Life is Strange. Transgender man Tyler heeft hierin de hoofdrol, samen met zijn tweelingzus. Als je de juiste keuzes maakt, kun je een fijne relatie aangaan met een andere man in de game. Maar net als Lev is het verhaal van Tyler gevuld met lijden door zijn identiteit.

The Last of Us Part 2

Hades

Waar dat in ieder geval niet het geval is, is in de heerlijke game Hades. De goden waar de personages op gebaseerd zijn, hadden het al niet zo op heteroseksualiteit. In de game wordt dat ook overduidelijk. Bijvoorbeeld in de relatie tussen Achilles en Patroclus, maar bovenal in die van hoofdpersonage Zagreus met de hunk des doods Thanatos. Ze kunnen met elkaar in bed belanden, al moet je daar wel echt wat voor doen.

Hades is sowieso een opvallende game voor Voorspel dit jaar. Iedereen in die game is namelijk sexy en dat gebeurt niet vaak. Meestal worden vrouwen hyper geseksualiseerd en krijgen mannen voornamelijk gespierde borstkassen. Het is duidelijk dat er in het team van Supergiant Games mensen werken die (ook) op mannen vallen, want niets anders kan die dijen van Dionysos verklaren. Of hoe in de geanimeerde trailer van Hades, Zagreus sensueel uit de poel des doods klimt.

Deze games laten niet alleen zien dat queer personages goede helden kunnen zijn, maar ook dat het niet altijd een negatief effect heeft op het succes van de games. Zowel The Last of Us: Part 2 als Hades waren succesvol en hebben een hoop prijzen in de wacht gesleept.

Voorspel

Talking about Bugsnax

Een game waar het ook opvallend goed ging dit jaar was Bugsnax. Juist deze game heeft verschillende queer relaties waarin het eens niet draait om het overkomen van ontberingen, maar gewoon personages die gelukkig met elkaar zijn in een vrolijke wereld.

Zo zijn Chandlo en Snorpy een fantastisch stel, met een jock en een nerd die enorm van elkaar houden. De game maakt zelfs de 'ze waren huisgenoten'-grap, maar maakt daarna extra duidelijk dat ze een relatie hebben.

Gay in Destiny 2

Ook in andere games doken er queer personages op. Vooral opvallend is Destiny 2. Robert Brookes, een van de schrijvers van de game, vertelde op Twitter dat hij lang niet wist dat hij biseksueel was door ontbrekende educatie. Daarom is representatie in populaire cultuur zo belangrijk en daarom wilde hij duidelijk maken dat de personages Saint en Osiris homo zijn en een relatie hebben.

Hij maakte zich zorgen dat de community hem zou beschuldigen van queerbaiting. Dat is als games - of andere populaire cultuur - hinten naar de queerness van bepaalde personages zonder het te bevestigen. Daarmee denken ze de queer gemeenschap te bedienen, zonder andere mensen tegen het hoofd te stoten door het concreet te maken. Maar Brookes schrijft: "Het is geen geheim, geen punt om over te speculeren, en niet een puzzel om op te lossen door de community. Het is hun. Dus ja, Saint en Osiris zijn gay. Dat zijn ze altijd al geweest."

Assassin's Creed: Valhalla doet het juist wat rustiger aan. Een paar jaar geleden waren we erg te spreken over Assassin's Creed: Odyssey, omdat je niet alleen met allerlei mensen het bed kon delen, maar de wereld ook nog eens gevuld was met beelden van naakte mensen. Odyssey was horny. Valhalla voelt alsof Assassin's Creed een koud bad heeft genomen. Ergens toepasselijk vanwege het Britse weer, maar ook jammer.

Voorspel
Voorspel

Zoveel haat

Het was dus een redelijk jaar voor lhbtq+-personages in games. Ze waren soms helden, konden leven zonder dat hun identiteit een reden was voor pijn en ze hoefden zelfs niet allemaal dood.

Dat er nog een hoop werk te doen is, wordt wel duidelijk uit de reacties die bovenstaande personages hebben losgemaakt. Dat je in The Last of Us: Part 2 een lesbische vrouw speelt, was voor veel gamers teveel. Net als het nieuws over de twee homoseksuele personages in Destiny 2. En dan hebben we het nog niet eens over de Cyberpunk 2077-fans die de transfobe marketing van de game koste wat het kost verdedigen.

Deze games laten niet alleen zien dat queer personages goede helden kunnen zijn, maar ook dat het niet altijd een negatief effect heeft op het succes van de games.

Iedereen mag een mening hebben, hoe achterhaald die ook is. Maar waar ben je mee bezig als je vervolgens niet alleen jezelf het plezier van een goede game ontzegt, maar ook nog eens je haat online brengt naar de mensen die de games maken en spelen?

Over Cyberpunk 2077 gesproken: met al die berichten over piemels die uit broeken barsten, een overmaat aan dildo’s en mannen die per ongeluk seks hebben met andere mannen, heeft Voorspel nog een hele kluif aan deze game.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Speciaal mod-platform uitgebracht voor Battlefield 3 'Nintendo Switch is op de helft van zijn levenscyclus'
83

Reacties op: Voorspel: Lhbtq+-personages konden in 2020 ook helden zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 22 december 2020 11:00
  "Het lijkt alsof populaire cultuur eerst het lijden van queer personages moet behandelen, voordat deze personages gewoon kunnen bestaan."
  Ik vind dat eigenlijk helemaal niet zo gek, als je als blanke hetero-sexuele man, zoals ik, totaal geen ervaring hebt met de dingen waar een homo-sexueel of anders-sexueel iemand dagelijks mee te maken krijgt dan kun je je daar echt geen voorstelling van maken.
  Ik had het er ten tijde van de BLM-demonstraties met een Surinaamse vriend een discussie en pas toen drong tot mij door hoe naar dit allemaal is.
  Wij denken, ach een racistisch grapje wat maakt dat uit. Ach zwarte piet wat maakt dat uit. Maar als je dit werkelijk iedere dag dit te horen krijgt dan is dat echt niet leuk meer.
  Als er iedere dag een grap wordt gemaakt vanwege je overgewicht dan komt dat wordt het heel lastig dat als grapje te blijven zien.
  Kortom, ik vind het dus goed dat dit in games zit, zo krijgen mensen eigenlijk een goed idee waar mensen allemaal mee te dealen hebben en hoe heftig dat kan zijn.
  Het afdoen als mensen moeten zich niet zo druk maken is in ieder geval veel te makkelijk en je kan je er pas een voorstelling bijmaken als je het zelf maakt denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RevelRaya

  • 22 december 2020 11:12
  @fonsrutte Amen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 22 december 2020 12:06
  @fonsrutte Yes!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 22 december 2020 18:13
  @fonsrutte Het probleem is dat een deel van de mensen niet het verschil weet tussen een grapje maken op zijn tijd over iets ipv het constant te doen. Ook is de intentie van de grap belangrijk.

  Zolang mensen dit verschil niet kunnen maken zal er druk worden gezet om niks meer te zeggen over bepaalde dingen waardoor een andere groep zich onder druk gezet voelt dat ze niks meer mogen zeggen en weer het tegengestelde effect oplevert. Ondertussen heb je een andere groep die echt een agenda hebben die hier gebruik van maakt.

  Ik irriteer me er zelf kapot aan dat je zo weinig meer kan zeggen en ook aan de mensen die intentioneel andere kwetsen. Als gevolg kan niemand hier meer wat zeggen en ga hier niet in mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 22 december 2020 22:18
  @004 Nee de intentie van de grap is niet belangrijk, iedere dag dezelfde grap over iemand zijn overgewicht komt hard aan. Ook al is het 'zo kwaad niet bedoeld'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 23 december 2020 16:19
  @fonsrutte Als je mijn bericht leest zie je ook dat ik aangeef tussen een grapje op zijn tijd en het constant te doen. Dus het zijn beide factoren die meespelen.

  Als iemand aangeeft dat deze het niet fijn vind om een bepaalde grap te horen is het sociaal om dit soort grappen niet te maken in het bijzijn van deze persoon of over deze persoon ook al is deze er niet bij.

  Ik ben voorstander van open communicatie. Als je iemand net hebt leren kennen knal je niet gelijk harde grappen erin. Je leert iemand kennen en daarna kunnen sommige grappen wel of niet. Als iemand aangeeft problemen ermee te hebben stop je er mee.

  Ik ben echter tegenstander van nergens grappen over maken WANT dan kun je niks meer zeggen omdat iedereen ergens wel aanstoot aan neemt. Het is geen zwart of wit wat de wereld helaas niet makkelijker maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 23 december 2020 14:33
  @004 Ik ben lang en ik ken alle grappen over lengte in alle talen die ik spreek. En de intentie is altijd goed! Het is heel heel zelden dat iemand een kut opmerking maakt om je te kwetsen, dan moet je eerst al ruzie hebben (en dat heb ik bijna nooit met vreemden). Het onbenullige is dat de mensen die het goed bedoelen denken dat ze leuk zijn of orgineel en dat mijn reactie altijd fout is. Als ik mee lach ben ik een watje als ik het negeer een zeikerd en als ik boos zou worden dan kan ik nergens tegen. Let wel, het doet me al heel klang totaal niks meer dus ik negeer het en als iemand denkt dat ik een zeikerd ben dan boeit me dat evenmin. Mijn punt is dat het "goed bedoeld" zijn een non-argument is. Je moet een grapjes maken over blanke mannen dan krijg je pas een hoop gezeik over je heen van mensen die vinden "dat er tegenwoordig niks meer kan" en dat alles "politiek correct moet zijn". Veranderen in denken is moeilijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 23 december 2020 17:01
  @gotcha123 Ik ben het er niet mee eens dat vaak grappen of opmerkingen goed bedoeld zijn, misschien niet kwaad bedoeld om iemand anders te kwetsen indd. Redenen waarom iemand een grap of merking plaatst moet je de psychologie induiken wat weer een ander thema op zich is.

  "Als ik mee lach ben ik een watje als ik het negeer een zeikerd en als ik boos zou worden dan kan ik nergens tegen"
  Hier zit ook iets tussen. Je hoeft niet boos te worden of niks te zeggen, je kunt aangeven dat je het onprettig vind en of mensen rekening met je kunnen houden. Dit is voor veel mensen lastig, vooral als je je gekwetst voelt. Als mensen dan alsnog geen rekening met je houden lijkt het me geen fijn gezelschap.

  Ik ben het met je eens dat het veranderen van gedrag moeilijk is en het word lastiger naarmate je ouder word. Ook sociale omgeving, druk en financiele situatie spelen een rol hierin.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 22 december 2020 11:18
  Kansloos ik had een "normale reactie" Maar mijn post contains too many offensive words. Stond er geen een in. In combinatie met dit artikel *facepalm. PC to the max!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 22 december 2020 11:19
  Ik word zo moe van al dat kleinzerige geneuzel. In een democratie waar iedereen zijn mening mag geven groei je op om weerbaar te zijn en vorm je een schild. Als woorden als pisnicht en zwarte Piet al als kwetsend wordt beschouwd dan zal je in je leven je vaak gekrenkt gaan voelen. Als een dikke en een Surinamer naast elkaar lopen en ze krijgen ruzie dan zal die dikke voor varken worden uitgemaakt en die Surinamer misschien voor aap. Dat moet je niet af doen als racisme. Het is het onderstrepen van uiterlijke kenmerken. Als iemand een baan niet krijgt vanwege zijn huidskleur of afkomst dat is racisme.

  Maar om nu zulke maatschappelijke problemen door te laten sijpelen in games vind ik in mijn optiek wat zwaar. Ik betreed juist de virtuele wereld om juist te ontsnappen aan deze dagelijkse rompslomp. Ik wil gewoon een paddenstoel etende loodgieter op schildpadden laten stampen zonder mij druk te hoeven maken of hij eigenlijk een oogje op Luigi heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 22 december 2020 11:30
  @Roy36NL Als je werkelijk iedere dag pisnicht genoemd denk je daar vermoedelijk heel anders over. Dat is dan echt niet meer als 'grapje' te zien.
  Het is zo makkelijk lullen vanuit een positie waarin je daar nooit mee te maken krijgt.
  Ja je zal vast weleens uitgescholden zijn en daar zal je vast geen problemen mee gehad hebben, maar dat is echt niet te vergelijken met iemand die dat iedere dag voor zijn of haar kiezen krijgt.

  En een Surinamer uitschelden voor aap is wel degelijk racisme en als je daar anders over denkt zou ik zeggen ga het eens proberen in de sportschool en kijken wat de reactie is.

  Veel games spelen zich af in de huidige maatschappij of een variant daarvan en gezien er in onze maatschappij mensen zijn die homo zijn lijkt het me niet meer dan logisch dat dit ook in games voorkomt.

  En het feit dat jij je druk zou maken als Mario daadwerkelijk een oogje zou hebben op Luigi zegt wat mij betreft genoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 22 december 2020 11:42
  @fonsrutte om nou een fitness abonnement te nemen om het uit te proberen gaat ook wat ver. Ik ben het echter niet met je eens in de situatie die ik schetste is het ridiculiseren van een uiterlijk kenmerk. We zijn overgevoelig geworden. Misschien komt het doordat we 24 uur per dag iedereen zijn mening kunnen horen of lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 22 december 2020 12:00
  @Roy36NL Als je daadwerkelijk vindt dat een gekleurd iemand overreageert omdat ie boos wordt wanneer je hem uitscheldt voor aap dan is er iets goed mis met je.
  Ik neem aan dat je wel begrijpt dat als een gekleurd iemand iedere dag voor aap uitgescholden wordt hij of zij dat niet heel relaxed vindt. Dat heeft niets met overgevoeligheid te maken. En het feit dat jij daar zo lichtzinnig over denkt en afdoet als kleinzerig geneuzel is nu juist de kern van het probleem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 22 december 2020 12:18
  @fonsrutte de persoon in kwestie mag van mij best boos worden. Als je een dik iemand uitscheldt voor varken is ie vast ook boos, maar in mijn optiek hoeft de racisme kaart niet getrokken te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 22 december 2020 14:39
  @Roy36NL Als je niet wil dat de racisme kaart getrokken wordt moet je geen racistische opmerking maken, een gekleurd iemand voor aap uitmaken is namelijk racistisch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 22 december 2020 23:52
  @fonsrutte "een gekleurd iemand voor aap uitmaken is namelijk racistisch"

  Begrijpelijke stelling, maar ik leg je een situatie voor: twee kindjes slingeren in de rekken van een speeltuin. Ik zeg tegen jou: "het zijn ook net aapjes, hè?".

  -Is dat racistisch als beide kindjes blank zijn?
  -Is dat racistisch als een van de kindjes blank, en de ander donker?
  -Is dat racistisch als beide kindjes donker zijn?
  -Is het nooit racistisch?
  -Hangt het af van de context of het racistisch is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 23 december 2020 07:58
  @Gekke Dirkie Sorry, als je het verschil niet snapt ga ik niet eens proberen het je uit te leggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 25 december 2020 01:18
  @fonsrutte of je kunt het niet uitleggen. Je zegt zelf "een gekleurd iemand voor aap uitmaken is namelijk racistisch". Dat is nogal een absolute stelling. Ga dan eens op de verschillende scenarios in die ik je voorleg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 22 december 2020 14:01
  @fonsrutte Ik denk eerder dat hij met "En het feit dat jij je druk zou maken als Mario daadwerkelijk een oogje zou hebben op Luigi zegt wat mij betreft genoeg." bedoelde, dat het fijn is om games te spelen waar al dat soort dingen het er niet toe doen.
  Bij games ging het voornamelijk om wat de main character doet in de game, en niet met wie ie het liefst het bed deelt, of dat ie zich niet in het juiste lichaam voelde, etc.

  Ik had verder nog een mooie toelichting en voorbeeld hierover, maar blijkbaar kan ik dat niet delen. "Post contains too many offensive words, please edit your post" kreeg ik dan.
  Nou, ik kan je verzekeren: er zat geen één, maar dan ook echt geen één offesive woord in! Ik heb dan ook een e-mail gestuurd naar de redactie om mij aan te tonen welke woorden dit dan zouden zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 22 december 2020 14:14
  @Exalian-1 Het punt is dat als je buiten op straat loopt je ook homoseksuele mensen tegen kan komen, nu is het net alsof hij het nodig heeft om een game te spelen waar dat helemaal niet in zit.
  Ik bedoel dus juist dat homosexualiteit iets vanzelfsprekends is/hoort te zijn dat het je niet stoort dat het in een game zit.

  "Bij games ging het voornamelijk om wat de main character doet in de game, en niet met wie ie het liefst het bed deelt, of dat ie zich niet in het juiste lichaam voelde, etc."
  Het grappige is dat het vaak zo is dat als het er wel in zou zitten en het om een man en een vrouw gaat dat ineens wel ok is. Als het ineens om 2 mannen of 2 vrouwens gaat ineens een discussiepunt is.
  Het kan zijn dat jij liefde helemaal uit je games wil hebben, maar dan ook alle vormen/varianten van liefde neem ik aan en geen uitzondering willen maken voor liefde tussen hetero's.

  Ik kwam het filter ook tegen, ik vermoed dat dat te maken heeft met die spam posts van een tijdje terug.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.