Achtergrond

Voorspel: God of War: Ragnarok is dé plek voor een queer personage

Waarom niet? De mythologie is hartstikke queer

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Hoewel God of War: Ragnarok waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, kunnen we wel alvast dromen over de nieuwe avonturen van Kratos. Die avonturen krijgen mogelijk een regenboograndje.

Jaren geleden schreven we over seks in de God of War-games. In de originele serie was seks zelfs een vaste minigame. Regelmatig lagen er vrouwen klaar voor Kratos, bij wie spelers met een cirkeltje, driehoekje en een paar draaien aan de stick wat orbs konden verzamelen.

De laatste God of War nam daar duidelijk afstand van. Niet alleen is tijdens de reis, waarin Kratos zijn kind meeneemt om de as van zijn moeder uit te strooien, seks wel het laatste waar hij aan denkt. Het past ook totaal niet bij het type game: eentje met meer diepgang en met goed geschreven vrouwelijke personages. Vrouwen die gelijk staan aan de mannen.

Toen schreven we ook: ‘We kijken al uit naar het vervolg, waarin Kratos zijn zoon op de meest ongemakkelijke wijze alles over de bloemetjes en bijtjes probeert bij te brengen.’ Aan dat vervolg wordt druk gewerkt en mogelijk moet Kratos daarin ook praten over bijtjes die op bijtjes vallen.

Proud as fuck

Het begon met David Jaffe, die een afbeelding van gamepersonages en hun ware hoogtes retweette. Op de afbeelding staan Mario, Sonic, Kratos en Spyro. Kratos steekt er met kop, schouders en torso bovenuit. 'Damn, Kratos stands tall and PROUD AS FUCK!', schrijft Jaffe erbij. 'Dat is logisch, omdat hij super trots is op zijn zoon Atreus, die gay is."

Jaffe was de grote man achter de eerste God of War-games, maar werkt nu niet meer aan de serie. Dat verduidelijkt hij in een vervolgtweet, nadat 'Atreus is gay' nieuws wordt. 'Ik zou graag meer lhbt-representatie in games willen en zeker in God of War. Dat zou cool zijn. Maar hiermee ben ik gewoon de homofoben aan porren, want ik vind ze bekrompen, gevaarlijk en gemeen.’

Er komen veel reacties op de tweet, van geïrriteerde fans, nog voordat er ook maar een trailer van God of War: Ragnarok is gepubliceerd. ‘Dit gaat niet om homofobie’, schrijft onder andere Twitter-gebruiker Atreus_09. ‘Dit gaat om culturen en religies van anderen (die God of War-games hebben gespeeld en van de volgende games willen genieten) over de hele wereld die homoseksualiteit niet accepteren, en die gerespecteerd dienen te worden.’

Gamers hebben sterke gevoelens over de serie, dus barst de discussie los op Twitter. Onder andere Cory Balrog, die aan het hoofd stond van de ontwikkeling van de nieuwe God of War en het aankomende vervolg, voegt toe: ‘Welke schade wordt er gedaan als je een game speelt met een lhbtq-personage erin? Voor iemand in die gemeenschap die zichzelf gerepresenteerd ziet, kan dat een positieve impact hebben op hun leven. Ze voelen zich gezien. Hoe doet jou dat pijn in het echte leven?’

Wanneer iemand daarna stelt dat het enkel verkeerd is om geforceerd lhbtq+-personages in games te stoppen om maar een 'token' gay personage te hebben, schrijft Balrog als reactie: ‘Het enige wat we kunnen doen is de waarheid vinden van de personages en het verhaal dat we proberen te vertellen.’ Eerder reageert Balrog al op iemand die smeekt dat Kratos alsjeblieft gay gemaakt moet worden: ‘En bi dan?’

Balrog staat dus duidelijk open voor een queer personage in Ragnarok, al zou het geen primeur zijn voor de serie. Wanneer iemand erop wijst dat God of War nooit lhbtq-personages heeft gehad, wordt diegene snel gecorrigeerd, omdat Aphrodite in God of War 3 met twee dames naar bed ging. ‘Of was dat prima omdat het om drie vrouwen ging?’

Twitteraar Svarog schrijft richting Barlog: ‘Jullie zouden je moeten focussen op het maken van goede verhalen. Het maakt mensen niets uit of Atreus gay is. Ze willen een goed verhaal.’ Waarop Barlog reageert: ‘Het enige waar wij ons op focussen is het maken van goede verhalen. Het is het internet dat hiermee geobsedeerd is.’

Regenboogbrug

Er is een goede kans dat een personage in God of War: Ragnarok queer is. Waarom niet? De Griekse en Noorse mythologieën zitten vol queerness. Het kan Kratos zelf zijn, stammend uit een Griekse cultuur waarin seks tussen mannen de normaalste zaak van de wereld was. Misschien is hij biseksueel en vindt hij een Noorse kerel om een leven mee op te bouwen, samen met zijn zoon.

Het kan ook heel goed Atreus zelf zijn, zoals David Jaffe stelt. Het personage Atreus is, zoals uitgelegd aan het einde van God of War, in het bronmateriaal een van de bekendste genderbenders. Natuurlijk kan het ook totaal nieuw personage zijn. Kratos komt in zijn avonturen talloze kleurrijke figuren uit de mythologie tegen en het zou onlogisch zijn als er niet eentje daarvan queer is.

Wie het is, is niet helemaal het punt. Het punt is dat het hoe dan ook moet kunnen in God of War: Ragnarok. Juist omdat de makers goede verhalen willen vertellen met sterk geschreven personages en seksualiteit daar vaak een onderdeel van is, maar ook omdat het zo goed past. Het is haast vreemd als er geen queer personage in zit.

Zelfs als je kennis over Noorse mythologie niet verder reikt dan de Thor-films van Marvel, weet je dat hoe belangrijk de Bifröst is: een regenboogbrug die Asgard, Midgard en andere gebieden aan elkaar verbindt. Tijdens het cataclysmische Ragnarok wordt de regenboogbrug vernietigd door de krachten van het vuurrijk. Als dat geen metafoor is voor homofobie, dan weet ik het ook niet meer.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

CD Projekt Red brengt online Cyberpunk-game niet los uit The Binding of Isaac: Repentance is vanaf vandaag beschikbaar
44

Reacties op: Voorspel: God of War: Ragnarok is dé plek voor een queer personage

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  GamerNLmods

  • 31 maart 2021 12:00
  Discussie is altijd goed, maar blijf respectvol tegenover de schrijver en andere bezoekers van Gamer.nl. Dit en andere voorwaarden zijn te vinden op gamer.nl/redactiestatuut. Onbehoorlijke berichten worden direct verwijderd en kunnen resulteren in een ban.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 31 maart 2021 12:17
  je zou er wel wat leuks mee kunnen doen, dat de kracht van een bepaald personage is om iemand te verleiden compleet niet zal werken omdat de target op een ander geslacht zou vallen :P
  hehe sta je daar als Sirene allemaal mooi en sexy te doen, word je kei hard genegeert door iemand die daar compleet niet door ge charmeerd word XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fuchs

  • 31 maart 2021 14:59
  @HunterSeeker "your jedi mind tricks don't work on me"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 31 maart 2021 13:06
  Zolang het maar niet geforceerd voelt. Als het net zo door je strot wordt geduwd als die gemixte stelletjes in reclames dan liever niet. Verder boeit het me niet of het er wel of niet in zit. Ik wil gewoon lekker hakken met mijn bijl en een goed verhaal voorgeschoteld krijgen dan ben ik een blij mens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 31 maart 2021 16:01
  @Roy36NL Hier sluit ik me helemaal bij aan. Games en de maatschappij zijn enorm veranderd de afgelopen 10 jaar. Wat voorheen over het algemeen verborgen gehouden diende te worden is duidelijker zichtbaar. Mensen durven met hun geaardheid en daaraan gerelateerde dingen meer naar buiten te treden en sommige games willen een realistische maatschappij nabootsen dus dan hoort dat erbij.
  Als een game een maatschappij probeert na te bootsen en het zit er niet in dan snap ik de kritiek dat dat aspect mist.

  Maar dat betekent niet dat het in elke game moet zitten.
  Het moet passen in het verhaal of in de omgeving die de game probeert na te bootsen.
  Als Mario nu ineens homoseksueel blijkt te zijn dan vraag ik me af wat de motieven daarachter zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PhydomiR

  • 1 april 2021 06:39
  @Roy36NL "Zolang het maar niet geforceerd voelt. Als het net zo door je strot wordt geduwd als die gemixte stelletjes in reclames dan liever niet. Verder boeit het me niet of het er wel of niet in zit".

  Je spreekt jezelf nogal tegen hiermee. Schijnbaar boeit het je wel. Waarom voelen "gemixte stelletjes" in reclames als geforceerd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 1 april 2021 07:56
  @PhydomiR omdat de verhouding schreef is. Logischerwijs zou reclame een weerspiegeling van de Nederlanse samenleving moeten zijn. Zo veel gemixte stelletjes zijn hier niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 1 april 2021 10:57
  @Dr-Saint Er zijn er genoeg hier in Nederland, zoals mijn vader en mijn moeder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Erik07

  • 31 maart 2021 13:43
  Lekker doen als dat past bij een verhaal. Last of Us 2 en LiS: Before the Storm waren er bepaald niet minder om.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 31 maart 2021 13:49
  @Erik07 helemaal mee eens. Maar kratos op eens veranderen past in mij ogen niet. Dit omdat hij had 2 vrouwen en je kon meerdere keren met een vrouw of vrouwen naar bed in de oude games. En nergens heeft ie ooit laten zien dat ie bi is. Dit past voor mij niet dan op eens in het verhaal maar ze zoon zou best kunnen omdat het een nieuw personage is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 31 maart 2021 13:48
  'Ik zou graag meer lhbt-representatie in games willen en zeker in God of War. Dat zou cool zijn. Maar hiermee ben ik gewoon de homofoben aan porren, want ik vind ze bekrompen, gevaarlijk en gemeen.’

  Wat je aan respect wil, zul je zelf ook moeten geven. Ik weet niet wat hij onder 'homofoben' verstaat, maar teveel mensen zien je al als homofoob als je niet volledig achter de lhbt-idelogie staat en als je de ontwikkelingen daarbinnen kritisch volgt. Als je hiermee dan ook zulke mensen bij voorbaat afschrijft, hoef je niet op openheid of interesse van hun kant te rekenen.

  En de regenboog heeft inderdaad veel meer betekenissen, waaronder de bijbelse met Noach. Ze is dus geen exclusief lhbt-teken en moet mijns inziens dan ook niet als zodanig 'gekaapt' worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PhydomiR

  • 31 maart 2021 14:50
  @Robert-Frans "maar teveel mensen zien je al als homofoob als je niet volledig achter de lhbt-idelogie staat en als je de ontwikkelingen daarbinnen kritisch volgt."

  Ben wel benieuwd wat er kritisch te volgen is aan "lhbt-ideologie". Wat sowieso nog al een rare term is. Niks geen ideologie aan. Gewoon voor gelijk aan worden gezien met de zelfde rechten als ieder ander en de vrijheid om te doen wat voor jou goed voelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 31 maart 2021 14:56
  @PhydomiR dus als je als game developer de vrijheid neemt om niks met de lhbt-ideologie te doen moet dat toch ook kunnen? Ik krijg steeds meer het gevoel dat we ons (de hetero witte man) bezwaard moeten voelen als we zulke onderwerpen onderbelicht laten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PhydomiR

  • 1 april 2021 06:37
  @Roy36NL Wat mij betreft is dat ook prima. Het maakt mij persoonlijk niet zo veel uit wie wat is in games. Als een game goed is, dan is hij goed. Maar als je als game dev alleen maar games maakt met blanke, hetero personages moet je ook niet raar opkijken als andere groepen zich buiten gesloten voelen en dat laten blijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 31 maart 2021 15:53
  @PhydomiR " Gewoon voor gelijk aan worden gezien met de zelfde rechten als ieder ander en de vrijheid om te doen wat voor jou goed voelt." - Ben ik het helemaal met je eens!

  Maar ik zou je wel willen vragen waarom men niet kritisch de "lhbt-ideologie" mag volgen? Zo ben ik groot voorstander van openheid van geaardheid en dat men op elkaar kan vallen ondanks wie/wat je bent. Maar er zijn grensen. En als men niet kritisch gaat kijken naar iets, dan kan dat soms fout gaan.
  Voorbeeld: Er wordt steeds meer en meer gezegd dat kinderen vanaf baby al zelf moeten beslissen wat ze willen zijn. Waar jongens die toevallig iets "meisjes-achtig" leuk vindt, meteen door sommigen wordt opgezadeld met de push of hij niet in het verkeerde lichaam zit. Maar, waarom kan een jongen niet gewoon interesse hebben in iets wat vaker door meisjes leuk gevonden wordt, zonder dat er meteen aan zijn geaardheid getwijfeld moet worden. Waarom zou een jongen niet met meisjes dingen kunnen spelen, zonder meteen die push? Misschien ontgroeid ie die periode gewoon, of misschien blijkt later dat ie homo is, of uiteindelijk blijkt dat ie inderdaad in het verkeerde lichaam zit. Maar normaal krijgt men de tijd om dit te ontdekken en langzaam tijd te geven om te groeien in het leven en je voorkeur te leren kennen. Door die enorme push om zo jong al iemand een kant op te duwen heeft dit enorme gevolgen voor de rest van hun leven.
  Ik had vorig weekend toevallig deze discussie met lesbische vriendinnen. Dat het raar is dat we kinderen wel die beslissing al zo vroeg willen laten nemen, terwijl uit onderzoek is gebleken dat het beter is als men dit op latere leeftijd bepaald als ze meer geleefd hebben. Als één van hun in deze tijd was geboren, en een super "woke" ouder had, dan was misschien één van hun gepushed om trans te zijn, omdat ze met jongens spullen speelde en graag jongens dingen deed. Maar ze is een super blij vrouw te zijn maar valt toevallig ook op vrouwen.
  Zij zal dan in deze tijd een "held" zijn om al zo vroeg deze beslissing te nemen, en overal in de ltbq+ scene dapper gevonden worden. En welk kind vindt al deze positieve aandacht niet super fijn? Die zal daar dan niet op in gaan en misschien op veel latere leeftijd er heel anders over denken, terwijl het dan al veel te laat is.
  Dus, dat is dan kritisch naar de ontwikkelingen kijken binnen de lbtq+ scene.
  Is dat niet mogelijk? Ik mag hopen dat we naar alle ontwikkelingen in de maatschappij kritisch bekijken voordat we het maar moeten accepteren. Of zie ik iets fout?
  Ik leer heel graag, dus als je hier een terugkoppeling op wilt geven, graag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hoofd

  • 31 maart 2021 22:03
  @Exalian-1 Ik vind dat voorbeeld dat je hebt bedacht van kinderen die ergens in 'gepushed' worden nogal vergezocht. Doet me eerlijk gezegd denken wat ze hierover helaas altijd in Polen/Rusland zeggen. Je hoeft echt niet bang te zijn dat iemand tegen zijn/haar zin opeens lbhtq+ wordt door een paar games te spelen ;) Dan zouden we nu ook allemaal massamoordenaars of muntjesverzamelaars zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 1 april 2021 11:22
  @Hoofd Leuk geprobeerd om mijn voorbeeld als "bedacht" te bestempelen. Ga maar eens wat onderzoek doen wat er allemaal gaande is in Amerika. Ik heb nergens aangegeven dat men door het spelen van games tegen hun zin ltbq+ worden. Ik heb aangegeven dat men hele jonge kinderen aan het pushen zijn om na te denken of ze niet in het verkeerde lichaam zitten. Dit is nogal een erg complexe topic om op kleine kinderen te gooien.
  Wat ze in deze game gaan doen boeit me niet, want deze is niet voor kinderen maar voor volwassenen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hoofd

  • 1 april 2021 22:02
  @Exalian-1
  Ok, dacht dat we het hier over games hadden. Maar nogmaals denk ik dat het 'probleem' wat je beschrijft niet echt realistisch is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 31 maart 2021 18:32
  @PhydomiR Het gaat vooral om visies op de geslachten, op seksualiteit en op het huwelijk, over het door elkaar gooien van geaardheden en voorkeuren, het utilistische denken ('als het maar goed voelt') en het sterke hokjesdenken dat er behoorlijk present is; zelfs de benaming is een steeds langer wordende afkorting voor verschillende hokjes.

  Ook het steeds minder open willen staan voor vrije discussies hierover lijkt hier en daar de kop op te steken, omdat men zich dan al snel gekwetst zou voelen. Je wordt dan al snel als 'homofoob' gezien als je bijvoorbeeld een andere visie op het huwelijk aanhoudt dan de lhbt-gemeenschap, ook als je absoluut geen hekel aan homo's hebt en normaal en niet-veroordelend met ze omgaat.
  Je bent het dan gewoon niet in alles met ze eens en in een vrije samenleving moet men dat toch ook kunnen dulden.

  Wanneer je meent dat wat zij verkondigen echter 'toch heel vanzelfsprekend is', dan kun je er wel van op aan dat jij en je omgeving hun visies zodanig delen, dat je niet meer in de gaten hebt dat er verschillende visies op deze materie zijn. En dat deze andere visies net zo zorgvuldig (en wetenschappelijk) onderbouwd kunnen zijn vanuit een goed, doortimmerd wereldbeeld en net zo goed uit liefde en compassie kunnen voortkomen.
  Er zijn geen vanzelfsprekende visies, hoogstens visies die wel of niet massaal omarmd worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 31 maart 2021 23:16
  @Robert-Frans
  Dat wat jij daar zegt, dat klopt wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.