Gamer.nl-topgames van 2010: hadden we gelijk? | Gamer.nl

Gamer.nl-topgames van 2010: hadden we gelijk? | Gamer.nl

Sinds 2010 blikt Gamer.nl aan het eind van elk jaar terug met een lijstje van de 25 beste games van dat jaar. Die lijst komt niet alleen tot stand door te kijken naar de hoogste cijfers van het jaar, maar ook door een flinke discussie tussen alle redactieleden. Naarmate de jaren verstrijken ga je misschien anders denken over bepaalde games, of ga je er juist alleen maar meer van houden. De komende zes weken blikt Gamer.nl daarom terug op onze lijsten met de beste games van de afgelopen zes jaar. Deze week beginnen we met het topjaar 2010.

In een discu ie over wat nou het beste gamejaar ooit is, maakt 2010 altijd een goede kans om genoemd te worden (al is het goede antwoord natuurlijk 1998). Terugkijkend naar onze lijst met de beste games uit dat jaar, valt dat wel te begrijpen. De onderste regionen van de Top 25 staan al vol met games die je eigenlijk een plaatsje in de top drie had gegund, maar waar gewoon geen plek meer voor was. Wat vooral opvalt is de enorme verscheidenheid aan spellen die hoge ogen gooiden bij onze redactie.

Limbo

We zien wat kleinere games die we nog steeds kla iekers kunnen noemen, zoals indiegame Limbo op nummer 15. Hoewel die mi chien niet iedereen kan bekoren, was de kunstzinnige presentatie een stap vooruit in het genre. Ook actiegames als Nier, Vanquish, Bayonetta en natuurlijk Demon's Souls zijn titels waar we nog steeds met veel plezier aan terugdenken. We werden verwend met grote sequels in populaire series, die het niveau van de franchise vaak nog ietsje opkrikten. Denk dan aan het spektakel van God of War III, de perfecte gameplay van Super Street Fighter IV, het volgens velen beste deel uit de Halo-reeks Halo: Reach, en de grootse spelwerelden van Super Mario Galaxy 2. Op nummer 17 staat met Civilization V zelfs een game die we zes jaar later nog steeds regelmatig opstarten, zij het met de nodige uitbreidingen.

Ook de top drie van 2010 staat vol met vervolgen, maar aangezien de kwaliteit enorm hoog ligt, mochten we toch niet echt klagen. 

3. Ma Effect 2

De tweede Ma Effect wordt over het algemeen gezien als de beste, en niet zonder reden. Waar het eerste deel al uitblonk in het creëren van een geloofwaardige wereld en een verhaal waar je zelf invloed op kon uitoefenen, pakte Ma Effect 2 de overgebleven minpuntjes aan. Zo werd de Mako, een vreselijk onbestuurbaar autootje, geschrapt, net zoals de vele gebouwen op de vele planeten die er van binnen allemaal exact hetzelfde uitzagen. Ook werd de game meer actie-georiënteerd, zonder de vele – vaak nutteloze – stukjes die je op je geweren kon schroeven. Daarmee leverde de game helaas aan diepgang in, tot grote frustratie van de rpg-liefhebbers. Maar tegelijkertijd werd het ook een stuk toegankelijker en speelde het veel vloeiender, zonder de scherpe randjes die je tijdens het spelen steeds afleidden.

Ma  Effect 2

Op die manier ontstond er veel meer ruimte om je te concentreren op het verhaal en, nog belangrijker, de vele personages in het Ma Effect-universum. De game draait grotendeels om het verzamelen van teamleden waarmee je een soort zelfmoordmi ie onderneemt om het heelal te redden van de ondergang. Dat klinkt simpel voor een game die wordt geroemd om zijn verhaal, maar niets is minder waar. Je teamleden hebben allemaal een uitgesproken karakter, een verleden waar ze mee worstelen en problemen in hun leven die ze nog graag willen oplo en. Je kunt ze daarbij helpen en zo hun vertrouwen winnen, of al die zijmi ies laten liggen en ze gelijk meesleuren in de strijd (maar wie doet dat nou?).

Het einde van de trilogie heeft bij veel gamers een beetje een zure smaak achtergelaten, omdat alle keuzes die over alle drie de games werden opgeslagen, uiteindelijk weinig impact leken te hebben op de afsluiting. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit van dit tweede deel (en ook niet van het derde deel, trouwens), dat nog steeds fier overeind staat als een van de beste sci-fi-rpg's. Een plek in de top drie was in 2010 dan ook volkomen verdiend.

Ma  Effect 2

2. StarCraft 2: Wings of Liberty

Het was een vervolg waar we zo'n twaalf jaar op moesten wachten. Na het ongekende succes van de eerste StarCraft in 1998 (het beste gamejaar, ja!) duurde het tot 2010 totdat deel twee het levenslicht zag. Wings of Liberty was het eerste deel in een trilogie, die met expansion packs vervolmaakt zou worden. Dit eerste stuk richtte zich op de Terrans, de Zerg-uitbreiding Heart of the Swarm volgde in 2013, en de trilogie werd afgesloten met de op zichzelf staande expansion Legacy of the Void in 2015, die zich op de Proto richtte. Dat betekent dat we nu nog steeds bezig zijn met het fundament dat zes jaar geleden werd gelegd door StarCraft 2.

Het eerste dat grote indruk maakte was de kwaliteit van de singleplayer-campaign. Blizzard stak zijn tijd niet alleen in de perfecte balans in de multiplayer, maar ook in het schrijven van een indrukwekkend verhaal. Die krijg je niet alleen voor en na elke mi ie voorgeschoteld, maar ontwikkelt zich ook tijdens het spelen. Elk strijdtoneel voelt daarom aan als een onderdeel van een groter geheel.

Starcraft 2
Starcraft 2

Maar natuurlijk is het de multiplayer die je jaren bezig kan houden. Net als het origineel explodeerde het tweede deel in de esports-scene. De game hield een tijdlang het record voor toernooien met het hoogste prijzengeld. Streaming-service Twitch lanceerde in 2011 en leunde flink op de populariteit van StarCraft om bezoekers te trekken. En hoewel het ma ale aantal kijkers de afgelopen tijd flink is gedaald, vooral door de opkomst van genres als moba, valt het moeilijk te ontkennen dat StarCraft 2 een waar fenomeen is.

1. Red Dead Redemption

Veel mensen vergeten het, maar net als de andere games in deze top drie is ook Red Dead Redemption het tweede deel uit een serie. Maar in tegenstelling tot het teleurstellende Red Dead Revolver, biedt dit deel een enorme open wereld waarin altijd wat te doen is. Iedereen die vroeger wel eens cowboys en indianen speelde op het schoolplein, kan gelijk uit de voeten met RDR.

Zanderige woestijnvlaktes waar wilde beesten het op je hebben voorzien, stoffige dorpjes waar je in elke kroeg wel ruzie kunt zoeken, en overal wanted-posters met afbeeldingen van geboefte waar je op kunt jagen. Je kunt jezelf totaal verliezen in deze wereld, niet alleen door de vele zijmi ies, maar ook door de willekeurige evenementen die je zomaar tegen kunt komen. Een vrouw langs de weg schreeuwt om je hulp, maar zodra je afstapt blijkt het om een hinderlaag te gaan. Als dat alles was geweest hadden we al te maken gehad met een kla ieker, maar het emotionele verhaal dat toewerkt naar een ongekende climax tilt het geheel naar een nog hoger niveau.

Red Dead Redemption

Dat Red Dead Redemption zijn plek als beste game van 2010 wel verdiend heeft, merken we nu nog steeds. Het stond lang hoog in de lijst van meest aangevraagde games om backwards compatible te worden op de Xbox One, en toen die aankondiging onlangs eindelijk werd gedaan, steeg de verkoop van het spel als een raket. Ma a's gamers willen zes jaar na de release nog eens genieten van dit meesterwerkje. We kunnen alleen maar hopen dat de backwards compatibility een teken is dat een vervolg er snel aan zit te komen.

Volgende week kijken we naar de 25 beste games van 2011. 

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou