Review: Xnotebooks Shockwave IV15 | Gamer.nl

Review: Xnotebooks Shockwave IV15 | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

De Shockwave IV15 is eveneens de tweede gamelaptop (de eerste was de Cyclone IV17) die we van Xnotebooks, één van de bekendste stel-je-eigen-laptop-samenbedrijf in Nederland, krijgen. We noemden Xnotebooks ook al in onze zeven beste gamelaptops van augustus vorig jaar. De Shockwave IV15 is het instapmodel van Xnotebooks die, ondanks zijn lage prijs, nog steeds geschikt is om mee te gamen. Je moet alleen wel enkele conce ies doen om die prijs van 677 euro (zonder Windows) te realiseren.

Standaard barebone

Aan het uiterlijk van de Shockwave IV15 is niet veel op te merken. Xnotebooks hanteert een standaard design waar het zelf weinig invloed op heeft: het bedrijf koopt barebone laptops in die van verschillende hardwareconfiguraties kunnen worden voorzien. De gamelaptop is daarom geheel zwart, strak en glanzend. Laatstgenoemde zorgt voor flink wat vette vingerafdrukken, maar het glimmende Xnotebooks-logo en subtiele gestreepte design trekken sneller de aandacht. Het design komt ook in de pol teun onder het toetsenbord terug.

Aan de rechterzijde van de Shockwave IV15 bevinden zich de twee audiopoorten en een DVD-drive en USB 2.0-poort. Aan de linkerkant heb je de beschikking over twee extra USB 3.0-poorten en een HDMI-uit, VGA-uit, accupoort en eSATA-poort. De achterkant van de Shockwave IV15 is helemaal poortvrij. Een vreemde keuze, want de grill waar alle warmte uitkomt zit aan de linkerzijde onder de USB 3.0-poorten. Deze had ook aan de achterkant kunnen zitten en niet op een plek waar je de warmte tijdens het gamen met je linkerhand kunt voelen.

Gek reliëf

De Shockwave IV15 mist een mediabalk aan de bovenkant van het toetsenbord. Met een dergelijke balk kun je snel commando’s uitvoeren als wifi, Bluetooth of het geluid aan- of uitzetten. Dit wordt bij de Shockwave IV15 vervangen door een functietoets die, in combinatie met de F-toetsen, verschillende commando’s kan uitvoeren. Dat werkt eigenlijk net zo fijn, alleen het ziet er niet zo mooi uit als een speciale mediabalk.

Het toetsenbord verbaast ons daarentegen. We moeten erg aan de ruime plaatsing van de toetsen wennen. Ook de Windows-toets bevindt zich gewoon aan de linkeronderkant: iets dat bij gametoetsenborden niet vaak het geval is. Dat resulteerde al in enkele plotseling onderbroken speelse ies. Daarnaast beschikt de Shockwave IV15 niet over ledverlichting voor het toetsenbord. Gelukkig geven de toetsen wel een lekkere feedback en is het lettertype niet overdreven aanwezig.

Niet alleen het toetsenbord is even wennen: ook de trackpad geeft je vinger een apart gevoel. Deoppervlakte van de trackpad is gemaakt van hele dunne lijntjes – denk aan het reliëf van een vingerafdruk – die het glijden van de vinger ietwat stroever maken. En dat voelt niet al te prettig. Na flink wat browsen lijkt het alsof de bovenste huidlaag van je vinger eraf is geschaafd. De twee onderste knoppen zijn eveneens van een ruw materiaal gemaakt en dat geeft wel een positief effect: je glijdt niet snel van de knoppen die, net als het toetsenbord, een fijne feedback geven.

Geen grote jongen

Door het scherm van 15.6 inch is de Shockwave IV15 geen grote jongen. De gamelaptop weegt maar zo’n 2.3 kilo (inclusief batterij) en dat is pakweg een kilo meer dan de 13 inch-versie van de Macbook Air. Het apparaat past dus gemakkelijk in je rugzak of me enger bag en is gemakkelijk mee te nemen. Het 15.6 inch-scherm biedt door de resolutie van 1920 bij 1080 pixels ook de kwaliteit die we van laptopschermen – retina en andere hoge resolutieschermen uitgezonderd - gewend zijn. De kleurweergave is accuraat en door de matte afwerking is het scherm ook in het zonlicht nog te zien. Dit heeft wel een nadelig effect op de kijkhoeken, want de kleuren verschijnen via het zijaanzicht licht vertekend op het beeldscherm. Hier hebben bijna alle laptops met een mat scherm in zekere zin last van.

De specificaties van het instapmodel van Xnotebooks zijn niet verkeerd: de gamelaptop is voorzien van een Intel i5 3210M dualcore-proce or met een maximale kloksnelheid van 3.1Ghz voor één core of 2.9Ghz voor twee cores. Deze dualcore-proce or is daarbij niet per definitie slechter dan een gemiddelde quadcore-proce or, want Intel maakt in de i5 3210M gebruik van hyper threading: een technologie die van één fysieke core twee virtuele cores maakt. De i5 3210M is echter geen krachtpatser, maar laat de computer rap genoeg draaien om goed te kunnen gamen. Als je de gamelaptop ook veel voor videobewerking of heftige Photoshoppraktijken gebruikt, kun je beter een échte quadcore-proce or aanschaffen.

De Shockwave IV15 beschikt verder over 8GB aan DDR3-werkgeheugen, een rappe SSD van Samsung en de Nvidia GT635M 1GB, een leuke videokaart waar de meeste games redelijk goed mee gespeeld kunnen worden. De Shockwave IV is echt een instapmodel en als je liever meer opslagruimte, werkgeheugen of een betere videokaart en proce or wilt, kun je dit bij Xnotebooks zelf selecteren. Voor een meerprijs, natuurlijk.

Stoom uit de grill

De vier games die we op de Shockwave IV15 hebben getest, zijn Counter-Strike: Global Offensive, The Elder Scrolls V: Skyrim, Hitman: Absolution en Crysis 3. Het valt direct op dat de gamelaptop tijdens het opstarten van een willekeurige game al enorm begint te draaien en blazen. Aan de zijkant lijkt er stoom uit de grill te komen. Je kunt zeggen dat de Shockwave IV15 wel lekker snel begint te werken.

Counter-Strike: Global Offensive pakt op de hoogste grafische instellingen gemiddeld zo’n 40 frames per seconde (fps). Het ietwat verlagen van de grafische instellingen laat de fps al ruim boven de 60 komen: de heilige graal voor snelle first-person shooters. Bij The Elder Scrolls V: Skyrim op hoge instellingen heeft de Shockwave IV15 genoeg kracht voor 25 tot 30 fps. Dat is speelbaar, maar niet ideaal. Op de midden-instellingen schiet dit aantal al omhoog naar de 35 tot wel 40 fps. Een fijn aantal voor een dergelijke roleplayinggame. Bij Hitman: Absolution en Crysis 3 begint de gamelaptop te zweten: eerstgenoemde krijgt bij de hoge instellingen niet meer dan 20 fps en ook Crysis 3 komt bij diezelfde instellingen nauwelijks boven de 15 fps uit. Als je de instellingen naar beneden schroeft (medium), dan kun je games op zo’n 30 tot 35 fps. De laagste instellingen zorgen bij beide games voor een verhoging naar rond de 50 tot 60 fps.

Positief verrast

Het geluid tijdens het gamen laat de gamelaptop trillen. De speakers van de Shockwave IV15 zitten aan de voorkant van het apparaat en geven, vooral tijdens ontploffingen en het afvuren van kogels, nogal een trilling. Dat maakt voor de audiokwaliteit niet erg veel uit, maar het laat de laptop een beetje plasticachtig en ietwat breekbaar aanvoelen.

De Shockwave IV15 heeft, zoals verwacht, geen spetterende batterijduur. De proce or en videokaart nemen redelijk wat energie in en de accu is lang niet groot genoeg om een lange gamepot van energie te voorzien. Als je de Shockwave IV15 tijdens het gamen goed laat blazen, kun je er maximaal een uur speelplezier uit halen. Bij normaal gebruik wordt de gebruiksduur al naar zo’n twee en een half uur verlengd.

De Shockwave IV15 heeft ons in positieve zin verrast. Hoewel de conce ies soms iet te veel op de voorgrond treden, is de relatief goedkope laptop capabel om de nieuwste games op normale instellingen te kunnen draaien. Dat is voor een gamelaptop van minder dan 700 euro een knappe prestatie. Installeer er Ubuntu op en je hebt een hele leuke en voordelige gamelaptop die ook nog eens prima mee te nemen is. En mocht je net even een snellere proce or of videokaart willen, dan kun je met één klik een alternatief selecteren.

Pluspunten: Lage prijs, dito performance, robuust en stevig design, SSD
Minpunten: Lage prijs heeft zijn nadelen, snel warm, vrij korte batterijduur, touchpad
Adviesprijs: 796 euro (inclusief Windows 7) of 677 euro (zonder besturing ysteem)

Specificaties
Beeldscherm: Scherm 15.6” Full HD 1920x1080 (Non-Glare)
Proce or: Intel i5-3210M Dual Core 2.5Ghz – 3.1Ghz
Videokaart: Nvidia GT635M 1GB DDR3
Geheugen: 8Gb (2x4GB) DDR3-1600
Opslagruimte: Samsung 120Gb SSD 840

Dit product is verstrekt door XNotebooks.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou