Teufel staat al langer bekend als maker van uitstekende geluidsets, en met de Concept E spreekt het Duitse bedrijf iedereen aan die voor een schappelijk bedrag een ijzersterk audiosysteem in huis wil halen. IJzersterk is de Concept E zowel letterlijk als figuurlijk: de subwoofer en vijf satellietspeakers voelen bijzonder stevig en degelijk aan. Vooral de grote, dik tien kilo wegende subwoofer springt bij het uitpakken direct in het oog.

Mooi is de subwoofer niet, getuige het aan de voorkant zittende grote, witte bedieningspaneel. Voor het aansluiten heeft Teufel niet gekozen voor kabels met plugs, maar krijg je een rol met dertig meter koperkabel bij de set. Het is even pielen met een schaar of draadstripper, maar op zich is het handig, je zit tenminste niet met te lange stukken draad.

Waarom geen knopjes?

De input-mogelijkheden zijn een stuk minder low-tech: digitaal aansluiten kan met usb, toslink (optisch) en coax, analoog met stereo of meer-kanaals line-in. Ook heeft de Concept E bluetooth voor draadloos muziek luisteren vanaf je smartphone of tablet. Daar komt dat lelijke witte bedieningspaneel weer om de hoek kijken; handig is dat namelijk wel.

Het aanraakgevoelige paneel heeft een aantal geprinte knopjes, waarmee je eenvoudig schakelt tussen invoerbronnen en ook kunt wisselen tussen 5.1 en 2.1 output. De vijf speakers staan in een cirkel weergegeven, een druk op een van die speakers en je kunt het volume per satelliet regelen. Waarom niet voor ouderwetse druktoetsen is gekozen is niet helemaal duidelijk, maar de lampjes waarmee huidige input en gebruikte speakers worden aangegeven zijn handig genoeg.

Hockeypuck

Het aansluiten van de Concept E is dus simpel en omdat de subwoofer een ingebouwde versterker heeft ben je in een keer klaar. Een pc kun je bijvoorbeeld aansluiten met usb, een console met toslink en je decoderkastje met een coaxkabel. Wisselen tussen die bronnen kan via het witte paneel, maar ook via een afstandsbediening die zich zowel op een bureau als op de bank prima thuisvoelt.

De afstandsbediening ziet eruit als een hockeypuck en laat zich simpel besturen. Draaien voor het volume, drukken in het midden voor mute en met een klein knopje in de rand wissel je van input. De puck is afgewerkt met een prettig, rubberachtig materiaal waardoor de afstandsbediening stroef aanvoelt en niet zomaar wegglijdt als je het volume met één hand regelt. Aan een lichtje in de rand zie je of je het volume wijzigt, wat nog wel eens per ongeluk kan gebeuren als je de puck verplaatst.

Helder, diep en indrukwekkend

Komen we uit bij het geluid. Zoals gezegd: ijzersterk, ook als we de aanschafprijs van vijfhonderd euro in ons achterhoofd houden. Uiteraard is de bass die de forse subwoofer voortbrengt om te smullen. Stevig, solide, diep geluid uit een behuizing die zelfs bij de meest hevige herrie niet kraakt, piept of rammelt. De hoge en middentonen die uit de vijf satellieten komen zijn van een even hoge kwaliteit. Helder, onvervormd en vol, waardoor de satellieten en woofer elkaar perfect aanvullen.

Anders dan bij sommige goedkopere geluidssets is de Concept E bovendien altijd te gebruiken. Waar je andere sets alleen aanzet als je een roffelende actiefilm kijkt of een shooter speelt, kun je de Concept E ook prima gebruiken om muziek mee te luisteren. Uiteraard klinkt muziek met een diepe bas door de subwoofer het overtuigendst, maar zelfs met rustige jazzmuziek heb je nergens het idee dat je wat mist. De ingebouwde versterker weet alle soorten input uitstekend over de speakers te verdelen, wat indrukwekkend geluid oplevert, wat je ook doet.

Plus: Uitstekend geluid, fijne volumeknop, Duitse degelijkheid.

Min: Lelijke woofer met nog lelijker bedieningspaneel, misplaatst gebruik van aanraakknopjes.

Deze set van Teufel is onder meer te koop op de site van Teufel voor een prijs van 449,99 euro.