Eind 2012 recenseerden wij de U320 van Sennheiser, een multiplatform-headset die grotendeels lijkt op de PC320 G4ME. De adviesprijs van de U320 ligt met 130 wel een stuk hoger dan de 79,99 euro van de PC320 G4ME, maar die headset heeft dan ook meer features en werkt met meerdere apparaten. Toch blijven de headsets grotendeels gelijk: beide hebben eenzelfde design, microfoon en maken gebruik van enkel stereogeluid. De PC320 G4ME hanteert net als de U320 ook het no-nonsense-beleid: geen fratsen, gewoon kwaliteit.

Beetje wankel

Het valt te prijzen dat Sennheiser bij de PC320 G4ME voor een matzwarte kleur kiest. Een matte kleur pakt minder snel vlekken op en oogt meer premium dan glanzende kleuren. De zilverkleurige ringen aan de zijkanten geven de koptelefoon een ruig uiterlijk, en de glanzende roosters aan de zijkant kunnen als fijne accenten worden beschouwd. De hoofdband is, net als de rest van de PC320 G4ME, van plastic gemaakt. Dat zorgt ervoor dat de headset bij het aanhechtsingspunt van de hoofdband met de oorschelpen een beetje wankel aanvoelt. Alsof de PC320 G4ME vrij snel kan breken.

De wankeligheid bij het aanhechtingspunt wordt versterkt door het gemak waarmee de verstelpunten tussen de hoofdband en oorschelpen uit elkaar schieten. Zo komt het geregeld voor dat je de PC320 G4ME opnieuw moet verstellen omdat de hoofdband snel naar boven schiet als 'ie ook maar een klein tikje krijgt. En hoe hoger de hoofdband staat afgesteld, hoe fragieler de headset wordt.

De oorschelpen van de PC320 G4ME zijn gemaakt van een heerlijk zachte stof. Deze stof zit ook in de hoofdband verwerkt, waarmee de headset zeer comfortabel op het hoofd rust. De oorschelpen beschikken daarbij over wat speling, wat ervoor zorgt dat de PC320 G4ME zich erg goed om je oren vormt. Sennheiser noemt dit met een duur woord 'CircleFlex'. Door het gebruik van plastic en stof is de headset met 244 gram ook enorm licht, wat eveneens bijdraagt aan het draagcomfort.

Volumewieltje

Het aansluiten van de PC320 G4ME gaat middels twee jackplugs, één voor de audio en de ander voor de microfoon. De langwerpige microfoon bevindt zich aan de linkerkant van de headset en kan helemaal naar boven en onder worden gedraaid. Als de microfoon naar boven wordt gedraaid en niet meer voor je mond zit, dempt de PC320 G4ME automatisch de geluidsopname van de microfoon. Een kleine maar zeer welkome feature. Het geluid dat de microfoon opneemt, is van de kwaliteit die je eigenlijk alleen van een high end-headset verwacht: enorm zuiver, zonder weinig ruis.

De kabels van de PC320 G4ME zijn ruim drie meter lang en het aansluiten van de headset is door het gebruik van jackplugs een fluitje van een cent. Het volume wordt aangepast middels een draaiende volumeregelaar. Deze is aan de buitenkant van de rechter oorschelp te vinden en laat je snel het volume aanpassen. Er is ook een inkeping aanwezig die het gemakkelijker maakt om het volume aan te passen. Ondanks de volumeregelaar valt het op dat het volume van de PC320 G4ME nog vrij zacht staat. Dit is te verhelpen middels enkele speciale instellingen binnen Windows, maar eigenlijk zou het volume direct uit de doos in orde moeten zijn.

Only stereo

Door het gebruik van jackplugs wordt echter het grote nadeel van de headset duidelijk. De PC320 G4ME beschikt namelijk enkel over stereogeluid. Dat heeft wel als voordeel dat Sennheiser zich puur op de geluidskwaliteit van de twee speakers kan richten en zich geen zorgen hoeft te maken over nagebootste surround sound-opties. Dit betekent dat je wel hoort of iemand links of rechts loopt, maar het is niet meer mogelijk om te horen of degene zich dan linksboven of linksonder bevindt.

Het geluid dat de headset produceert is net als bij de U320 enorm goed. De geluidskwaliteit is helder zonder een teveel aan bastonen. Laatstgenoemde is mogelijk wel een nadeel voor sommige gamers: de kogelschoten klinken eerder mooi dan hard, ook met het volume helemaal omhoog geschroefd. Ook het geluid van muziek of films klinkt prima door de speakers van de PC320 G4ME, maar lijden wel onder het zeer heldere en daarmee ietwat vlakke geluid van de headset.

Liefhebbers van helder geluid zonder te veel vervorming halen met de PC320 G4ME een enorm goede en betrouwbare headset in huis. Daar waar sommige gamers de harde bassen missen, zullen andere de headset prijzen vanwege de kristalheldere geluidseffecten van bijvoorbeeld de wind, zee of overvliegende meeuw in Assassin's Creed: Black Flag. Met een comfortabel design, een uitstekende microfoon en een handige volumeregelaar biedt de PC320 G4ME waar voor je geld. 

Pluspunten: Comfortabel design, prima geluidskwaliteit, belangrijkste features zijn handig
Minpunten: Alleen pc, voelt niet erg stevig aan, volume ietwat aan de lage kant
Adviesprijs: 79,99 euro