De EX-05 is volgens fabrikant Gioteck een headset in militaire stijl: robuust, minimalistisch en oerdegelijk. Zet ‘m op je hoofd en je lijkt enigszins op een straaljagerpiloot. De EX-05 is te gebruiken met zowel de Xbox 360, PlayStation 3, pc en een Mac. De headset is daarom, mede vanwege zijn lage prijs, een erg interessante en voordelige optie voor de gamer met meerdere game-apparaten. Het is echter niet de eerste multiplatformheadset die we recenseren: de Sennheiser U320 werkt eveneens met de twee consoles en desktops, maar is wel twee keer zo duur als de EX-05. Is dat verschil in prijs zo duidelijk te merken?

Stoer comfort

Als we enkel van het uiterlijk van de EX-05 uitgaan, is het verschil met de U320 van Sennheiser niet zo groot. Beide headsets zijn gemaakt van plastic, zijn niet erg zwaar en voelen ietwat breekbaar aan. Terwijl de U320 duidelijk een meer futuristisch en glimmend design heeft, wil Gioteck het stoere van de gamer benadrukken met een hoekige bouw en hoofdband van zwart gaas. Laatstgenoemde oogt niet alleen tof, het heeft ook nog eens als functie je hoofd lekker koel te houden. Het verschil met een grote leren en daarmee veelal warmte absorbeerde hoofdband is direct te merken.

De grote oorschelpen en zachte oorkussens omringen je oren en zitten als gegoten. Dat komt ook door de flexibele hoofdband en het gewicht van een paar honderd gram. De lange draad van de headset weegt bijvoorbeeld meer dan de koptelefoon in zijn geheel. De EX-05 beschikt bij de oorschelpen tevens over net genoeg speling om de headset soepel te kunnen plaatsen. Door de ruime pasvorm lijkt het bovendien net alsof je de EX-05 al jaren op je hoofd hebt gehad.

Laat te wensen over

De EX-05 kent een bekabelde en draadloze versie. Onze bekabelde versie was zonder moeite met de pc, Mac, Xbox 360 en PlayStation 3 te verbinden. Voor de pc, Mac en PlayStation 3 gebruik je de usb-stekker van de headset, de Xbox 360 werkt met rode en witte tulpstekker. Dat betekent dat het geluid van de EX-05 enkel in stereo door de twee speakertjes klinkt. Je hoort hierdoor niet precies waar een vijand loopt, maar het is door het stereogeluid wel mogelijk om in te schatten of de vijand zich links of rechts bevindt. Helaas maakt Gioteck geen gebruik van gesimuleerde surround sound, waardoor de geluidskwaliteit voor gamers soms te wensen over laat.

Als je de EX-05 gebruikt om te gamen, merk je direct dat games minder intens overkomen. Dat ligt niet aan de games, maar aan de erg zachte bas. De zware lage tonen – hetgeen dat veelal voor de spanning in de game zorgt, zoals geweerschoten en ontploffingen – zijn niet goed hoorbaar. Daardoor komt het geluid een beetje schel over. De hoge tonen van de EX-05 zijn zeer acceptabel, maar worden niet ondersteund door de lage tonen. Je hebt eigenlijk het idee dat de bas het gewoon niet doet en het geluid van de EX-05 incompleet is.

Door het ontbreken van de lage tonen is de EX-05 ook niet echt geschikt voor het beluisteren van video’s (films, YouTube) en audio (muziekbestanden, podcasts). De 40mm-speakers klinken bij actiefilms of ietwat hardere muziekgenres een beetje blikkerig en het geluid gaat te snel je oor in. De ruimte tussen je oren en de oorschelpen wordt, mede door het ontbreken van de bas, gewoon niet optimaal benut. En dat is zonde, want de 40mm-speakers laten bij de hoge tonen zeker degelijke kwaliteit horen. Ook de microfoon neemt je stem helder en duidelijk op zonder dat er veel ruis waarneembaar is. Het zijn pluspunten die door een groot minpunt minder tot zijn recht komen.

Foutje bedankt

Het valt wel te prijzen dat de EX-05 een hele lange draad heeft: handig als je consolegames speelt en ver van de tv zit. Als je de headset voornamelijk voor pc-gaming wilt gebruiken, kun je de overbodige meters kabel oprollen en met een klittenband bijeen houden. Aan die kabel zit ook een klein kastje waarmee je het volume van het gamegeluid en de microfoon kunt aanpassen, de microfoon kunt dempen en kunt selecteren of je de EX-05 met een Xbox 360 of pc, Mac en PlayStation 3 wilt gebruiken. Het plastic kastje rammelt en de knopjes zijn wankel, maar het ding doet het wel. Of in ieder geval een beetje, want als je het geluidsniveau van de EX-05 wilt aanpassen als die met een desktop is verbonden, moet je aan het volumewiel van de microfoon draaien. Foutje van Gioteck/

De foutjes stapelen zich op. Soms neigt de EX-05 zich iets meer naar zijn lage prijs te gedragen dan je zou verwachten. Je ziet (of beter: hoort) waar Gioteck op heeft bespaard en hoewel je dergelijke beperkingen kunt verwachten, is het missen van een goede bas doodzonde. Dan kunnen het comfort, uiterlijk, verbindingsdiversiteit en de hoge tonen dik in orde zijn, op een aantal belangrijke punten schiet de EX-05 voor gamers écht te kort. De EX-05 is leuk voor erbij of om mee te nemen, maar voor de echte geluidservaring kun je toch beter even verder kijken.

Pluspunten: Degelijk design, comfortabele pasvorm, lange stevige draad, multiplatform
Minpunten: Ontbreken van lage tonen, alleen stereogeluid, kwaliteit van headset schommelt
Adviesprijs: 50 euro