Het jonge bedrijf CM Storm is in 2008 opgericht als een submerk van CoolerMaster om zich specifiek op gamers en de e-sport te richten. CM Storm produceert onder andere kasten, muizen, headsets en ook toetsenborden, die allemaal speciaal voor gamers zijn ontworpen. De Trigger is het topmodel van de huidige toetsenbordlijn en is compleet mechanisch. Dit heet ‘mechanisch’ door het gebruik van mechanische keyswitches die langer meegaan en meer feedback geven. Dit soort type toetsenborden zijn bij gamers geliefd vanwege het snel bereiken van het aanslagpunt, want je hoeft een toets eigenlijk maar voor de helft in te drukken om de gewenste actie uit te voeren.

De Trigger maakt gebruik van Cherry MX-black keyswitches. De zwarte keyswitches zijn wat zwaarder om in te drukken en geven iets meer feedback dan normale mechanische toetsenborden. En dat voel je. Als je een toets op de Trigger indrukt, moet je iets harder drukken dan je normaal doet. Het voordeel is dat deze bevestiging bij het indrukken voor veel gamers een bevredigender gevoel geeft. Een andere fijne eigenschap van de Cherry MX keyswitches – en daarmee de meeste mechanische toetsenborden – is de mogelijkheid alle toetsen individueel te verwijderen. Het toetsenbord schoonmaken wordt hierdoor een stuk gemakkelijker.

Gamers <3 PS2

Het vrij zware toetsenbord van 1,2 kilo wordt alleen met een usb-kabel en polssteun geleverd. De usb-kabel is verguld (gold plated) en dat heeft naast het esthetische aspect ook een andere functionaliteit: het gaat in de praktijk wat langer mee, hoewel de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit een usb-kabel kapot hebben gemaakt. De usb-kabel wordt apart met de Trigger geleverd, waardoor je ‘m gemakkelijk kunt vervangen mocht deze kapot gaan. De usb-kabel maakt het ook mogelijk om de twee usb 2.0-poorten aan de achterzijde van de Trigger te gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je waarschijnlijk een extra stroomkabel op het toetsenbord moet aansluiten die er niet standaard wordt bijgeleverd.

Het is ook jammer dat CM Storm geen PS2-kabel heeft meegeleverd. Als je alleen usb bij een toetsenbord gebruikt, worden toetsaanslagen vertraagd omdat deze eerst door de processor verwerkt moeten worden. Bij een PS2-verbinding heb je hier geen last van. De meeste mechanische toetsenborden, die veel baat hebben bij een zo snel mogelijke doorvoer, hebben daarom ook een speciale PS2-kabel die enkel voor de toetsaanslagen wordt gebruikt. Met een aparte usb-kabel kan dan de usb-hub worden aangesloten. Dit is bij de Trigger helaas niet het geval.

Schreeuwerig

De installatie van de Trigger is erg simpel, want Windows herkent het toetsenbord meteen. Het valt wel direct op dat de twee Windows-toetsen – die overigens het CM Storm-logo bevatten – niet werken. Deze twee toetsen activeren de speciale functies van de Trigger en dat is eigenlijk best vervelend. De Windows-toets wordt veelvuldig gebruikt om snelkoppelingen mee te activeren of om naar het bureaublad of de Metro-interface terug te keren. Als je weer een ‘normale’ Windows-toets wilt hebben, moet je eerst de officiële drivers installeren en deze functie specifiek aan de betreffende toets toewijzen.

De drivers komen net zo schreeuwerig over als de meeste programma’s die andere gamemerken uitbrengen. Met het programma voor Trigger heb je de mogelijkheid om de vijf macrotoetsen en verschillende profielen in te stellen. Door laatstgenoemde kun je wisselen tussen verschillende instellingen en macro’s, waardoor je bijvoorbeeld per game een nieuw profiel aan kunt maken. De profielen en ingestelde macro’s worden op het geheugen van het toetsenbord bewaard, waardoor ze ook nog te gebruiken zijn als je Windows opnieuw installeert. En dat is handig, want het instellen van macro’s is best een werk.

Macro’s baby!

De vijf macrotoetsen klinken bij veel gamers als muziek in de oren. Met een macrotoets kun je een zelf ingestelde toetsencombinatie met één druk op de knop activeren. Deze combinatie verbind je bijvoorbeeld aan de knoppen om een bepaald wapen te kopen, bevel te geven of je troepen te verzamelen. Je kunt vrijwel elke letter aan een macro-toets koppelen en elke macro kan tot maximaal 25 toetsaanslagen achter elkaar uitvoeren.

De macrotoetsen zijn ook handig als je gewoon Windows gebruikt. Het is namelijk ook mogelijk om via een ingestelde macro programma’s, websites of de slaapmodus te activeren. Hoewel de meesten het soms al moeilijk vinden om tien verschillende macro’s te onthouden, kan de echte macronerd met de Trigger helemaal uit zijn dak gaan. Het toetsenbord bevat ook normale mediaknoppen (voor muziek afspelen en geluidscontrole) die je kunt activeren met de CM Storm-toets. Deze toetsen werken wel zonder extra instellingen of het installeren van CM Storm-drivers.

Speciale game-leds

Naast de macromogelijkheden probeert de Trigger zich ook door het toetsenborddesign van het gros te onderscheiden. CM Storm gebruikt een grijs futuristisch lettertype met veel rechte hoeken, dat gecombineerd erg uniek oogt. Deze keuze heeft wel tot gevolg dat de letters van een afstandje minder goed te zien zijn. Een andere vreemde designkeuze is dat de cijfers boven de symbolen staan. Het is bij beide designkeuzes vooral een kwestie van gewenning, en het valt ook te prijzen dat CM Storm de Trigger een strak en ander uiterlijk wil geven.

Ook de ledverlichting mag bij een gametoetsenbord niet ontbreken. En daar heeft de CM Storm goed over nagedacht. De Trigger laat je tussen drie lichtopties kiezen: full, pulse en game. Bij full wordt het gehele toetsenbord rood verlicht, bij pulse worden de leds steeds feller om dan weer in felheid af te nemen en bij game worden alleen de macro-, WASD- en pijltjestoetsen verlicht. Laatstgenoemde is echt enorm fijn als je in de avond gamet, want je weet altijd precies waar je de belangrijke drie vingers moet plaatsen. De led-verlichting is tevens in sterkte aan te passen, mocht je de rode lichtjes iets te fel in je ogen vinden schijnen.

Vetmagneet

Als extraatje krijg je bij de Trigger ook een plastic polssteun. De langwerpige reep matzwart plastic is een enorme vetmagneet en zit binnen enkele uren vol met ranzige zweetstrepen. Daarnaast is de polssteun niet echt comfortabel omdat het toetsenbord zelfs op de hoogste achterste stand nog steeds niet echt naar voren leunt. Het harde plastic is ook niet bevorderlijk voor de bloeddoorloop in je polsen en zit vrij onstabiel in het toetsenbord vast. De polssteun is gelukkig zonder al te veel moeite te demonteren en kan mogelijk als een geïmproviseerde verhoging van de Trigger dienen. Deze geeft het toetsenbord dan net dat extra stukje helling naar voren.

De gemiddelde verkoopprijs van de Trigger ligt tussen de 100 en 150 euro. Dat is een forse prijs, maar daar krijg je ook een zeer robuust toetsenbord voor met een uitstekend drukmechanisme, interessant design en vijf handige macrotoetsen. Alle extra mogelijkheden, en dan voornamelijk die dankzij de macro’s, zullen het voor de meesten niet waard zijn om een dergelijk toetsenbord aan te schaffen. Maar als je blij wordt van de gedachte allerlei verschillende commando’s zelf in te kunnen stellen, moet je de Trigger absoluut overwegen.