Reload: Earthbound Beginnings | Gamer.nl

Reload: Earthbound Beginnings | Gamer.nl

Volledig wars van conventies, zo is Earthbound nog het beste te omschrijven. Het is een Japanse rpg die zijn legendarische cultstatus grotendeels heeft te danken aan zijn relatieve schaarste. De game was tot een paar jaar geleden niet verkrijgbaar buiten Amerika en Japan, maar ook wat stijl en humor betreft kan dit spel zich meten met de beste. Het is eigenlijk een goed bewaard geheim dat er nog een game was voor het geliefde Earthbound die als een soort ruwe schets diende voor de excentrieke waanzin die het vervolg op de SNES zou worden.

In Japan bekend als Mother 1, en daarbuiten als Earthbound Zero, is het recentelijk door Nintendo opnieuw uitgebrachte Earthbound Beginnings een beetje het vergeten kindje. Heel vreemd is dat overigens niet, de game is technisch gezien nooit buiten Japan uitgekomen en is door vertalers en fans jarenlang liefkozend Zero genoemd. Tijdens de Nintendo World Championship vlak voor E3 kondigde Nintendo aan dat de game onder een nieuwe titel ook eindelijk naar het westen zou komen.

Itoi’s debuut

Dat is goed nieuws om verschillende redenen. Natuurlijk is het een goede ontwikkeling dat een NES-spel die hier nooit is uitgekomen eindelijk een Europese release krijgt. Earthbound Beginnings is te vinden in de Virtual Console van de Wii U en is op de nieuwe naam na gewoon hetzelfde. Beginnings kent zoveel overeenkomsten met zijn vervolg, dat het tweede deel in veel opzichten een soort remake is. Veel van de fantastische 8-bit deuntjes klinken bijvoorbeeld hetzelfde. De hoofdrolspeler is in dit eerste deel heet dan wel Ninten, hij is ook een doodgewoon Amerikaans jongetje met een streepjes-shirt en een rode pet op zijn hoofd. Ninten’s ouderlijk huis wordt bovendien net zoals in het begin van Earthbound belaagd door mysterieuze wezens waarna er een even grootschalig als vreemd avontuur begint.

Waar Earthbound zijn eigenzinnige gevoel voor humor vandaan heeft, wordt al heel snel duidelijk. In de typische rpg-gevechten zijn slangen, kraaien en hippies een paar van je eerste vijanden en in de dorpjes stelen de vage oneliners van de inwoners vooral de show. Ninten kan bovendien met dieren praten, wat geestig commentaar op alle gebeurteni en van de lokale beesten oplevert. Verantwoordelijk voor al deze waanzin is dezelfde Shigesato Itoi die ook de andere games uit de serie op zijn naam heeft staan.

Gedateerd

Zoals wel meer role playing-games uit de tijd van de NES, is Beginnings niet fantastisch oud geworden. Het spel gaat ervan uit dat je aardig wat tijd spendeert aan het eindeloos verslaan van vijanden, zodat je genoeg ervaringspunten binnensleept. Tegenstanders in nieuwe gebieden willen namelijk nog wel eens genadeloos gevaarlijk uit de hoek komen. Dat je vanuit het niets een tegenstander tegen het lijf kunt lopen maakt het des te riskanter om niet zonder een paar extra levels een nieuwe ruimte te betreden.

Omdat Beginnings en Earthbound zoveel gemeen hebben, is het eerder aan te raden om het SNES-vervolg te spelen die met een consequenter melig gevoel voor humor en een beter verhaal stukken beter weet te vermaken. Op vrijwel ieder vlak is het tweede deel een betere game, maar er is toch een hele goede reden te bedenken om deze verouderde voorloper voor een paar euro aan te schaffen. 

Alles voor Mother 3

Net zoals Earthbound Beginnings is er namelijk nog een even goede als grappige Japanse rpg die hier nooit is uitgekomen. Mother 3, die in 2006 in Japan voor de GameBoy Advance verscheen, is in zekere zin het vervolg op Earthbound. Het spel is hier vooral bekend door het hoofdpersonage Lucas die in Super Smash Bros. Brawl meedeed als één van de vechters. Plannen om Mother 3 ook in het westen uit te brengen lijkt Nintendo tot voor kort nooit te hebben gehad, maar daar lijkt sinds kort een beetje verandering in gebracht te zijn.

Earthbound Beginnings en de toevoeging van Lucas in Super Smash Bros. Wii U kunnen allebei gezien worden als pogingen van Nintendo om te testen hoeveel animo er daadwerkelijk is voor een uitgave van dit illustere derde deel. Beginnings koop je daarom niet omdat het zo’n geweldige game is, maar omdat het de kans op de release van het door Nintendo gegijzelde derde deel net iets groter maakt. 

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou