Postal 2 is een spel wat de nodige discussies oproept. Nog niet zolang geleden kwam het spel negatief in het nieuws, na dat bekend werd dat je junkies, dikke mensen en homosexuelen kon neerschieten. Dit was reden genoeg voor de Gay krant om actie te ondernemen. Wij vroegen de Gay Krant om een reactie, wat je in het onderstaande artikel kunt lezen, en interviewde de auteur van het artikel over Postal 2.

[Artikel uit de Gay krant]

Nog nooit eerder werd een computerspelletje in Nederland verboden, maar wellicht dat Postal 2 als gevolg van een oproep van de Gay krant deze dubieuze primeur krijgt. De inhoud van dit vervolg op het met name bij kinderen tussen de 12 en 15 erg populaire Postal 1 is dermate gewelddadig dat hoofdredacteur Henk Krol de officier van justitie in 's-Hertogenbosch, het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie in Amsterdam en diverse kamerleden heeft gevraagd actie te ondernemen. In het computerspel Postal kruipen spelers in de huid van een dolgedraaide postbode, The Postal Dude, die allerlei 'obstakels' op zijn bestelronde uit de weg moet ruimen. De agressieve brievenbesteller vernietigt in de eerste editie van het spel, waarvan er wereldwijd reeds 250.000 exemplaren zijn verkocht, op gewelddadige wijze het stadsorkest en voert een aanslag uit op het plaatselijke ziekenhuis. In het vervolg, dat door de redactie van het televisieprogramma RTL Boulevard werd ontdekt, (Gamer.nl red. Wij weten wel beter ) scoort de speler punten door homo's, drugsverslaafden en dieren neer te schieten. De hoofdrolspeler zegt in het spel: "Alleen mijn wapen begrijpt me". Verwerpelijke signalen

Henk Krol: "In deze tijd van normen en waarden wil je kinderen toch niet confronteren met dergelijke verwerpelijke signalen. Uit diverse onderzoeken - en onze eigen waarneming - blijkt juist onder jongeren antihomosexuele gevoelens weer schrikbarend toenemen." De Gay krant-hoofdredacteur beseft dat het heel moeilijk zal zijn het spel wettelijk in Nederland te laten verbieden, maar hij mikt op een signaalfunctie en op gezond verstand van ouders en grootouders. "Ik hoop dat zij gaan nadenken over de inhoud van dit soort schietspelletjes in het algemeen en dit ziekelijke spel in het bijzonder."

In de Verenigde Staten lacht Vince Desi, directeur van Running with Scissors dat het spel op de markt brengt, in zijn vuistje als hij hoort dat er in Nederland pogingen worden ondernomen om Postal 2 te verbieden. "Hoe meer verontwaardiging hoe beter, dat levert alleen maar hoge verkoopcijfers op" gniffelt Desi. "Ik bestrijd overigens dat het spel anti-homo is. In het stadje komt hij allerlei soort mensen tegen: wit, zwart, mager, dik, hetero en homo. Je kunt het spel zelfs spelen zonder ook maar iemand neer te knallen.

Kamervragen

In Nederland probeert naast de Gay krant ook de Dierenbescherming import van het spel tegen te houden. De actie heeft al enkele opgeleverd: de NBLC, de vereniging van openbare bibliotheken, heeft op aandringen van de Bibliotheek Centrale Twente haar leden geadviseerd het spel niet aan te schaffen. Bovendien heeft d66-kamerlid Boris van der Ham over het discriminerende computerspel vragen gesteld aan de minister van Justitie. Van der Ham wil onder meer weten of de regering vindt dat het spel aanzet tot haat en of zij het gaat verbieden.

Het tweede deel van het destructieve postbodespel zal als het aan de producent ligt gewoon in maart in de Nederlandse winkels te koop zijn. In Australie is het spel wettelijk verboden. "Maakt niet uit" vindt Vince Desi. "Daar werd de eerste editie ook verboden en nergens zijn via internet zoveel exemplaren verkocht als juist daar. Weet je, het is maar een spel, doe niet zo moeilijk."

Adri van Esch

Na aanleiding van dit artikel besloot ik contact op te nemen met Adri van Esch en hem een aantal korte vragen te stellen over Postal 2.

Gamer.nl: Als er geen homoseksuele karakters in Postal 2 zouden zitten, zou Henk krol / de Gaykrant dan nog steeds de officier van Justitie, het landelijk Expertise Centrum Discriminatie in Amsterdam en diverse kamerleden hebben gevraagd actie te ondernemen? Er komen namelijk wel vaker gewelddadige spellen uit waar niemand iets van zegt.

De Gay Krant is bijna 25 jaar geleden ontstaan als een instantie die opkwam voor de belangen van homo's en lesbiennes. In die tijd was dat nog veel harder nodig dan nu, omdat ook wetgeving op dat terrein ontbrak. Het blad werd toen veel gebruikt om misstanden op het gebied van homo-emancipatie aan de kaak te stellen. Tegenwoordig is ons blad veel meer een nieuws- en informatiemedium, en wellicht wat minder een middel om actie te voeren. Toch is dat waken voor discriminatie tegenover homo's nog steeds één van onze doelstellingen (vaak doen we dat samen met andere organisaties, zoals het COC, soms ook alleen) In dát kader moet u onze huidige actie zien: homoseksuelen worden hier op grove wijze gediscrimineerd en daartegen nemen wij stelling.

Gamer.nl: In het artikel wordt genoemd dat antihomoseksuele gevoelens onder jongeren weer schrikbarend toenemen? In wat voor context kan dit geplaatst worden met het spel? Zoals Vince Desi zegt, het is geen anti-homo spel.

Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld op scholen antihomoseksuele gevoelens weer aan het toenemen zijn, met als alarmerend resultaat dat leerlingen en leraren niet meer voor hun geaardheid durven uit te komen. Wij zijn bang dat een spel als Postal 2 dat negatieve proces kan versterken.

Gamer.nl: Als de dieren en homoseksuele karakters uit het spel geschrapt zouden worden, zou de Gaykrant het verzoek tot het nemen van actie intrekken?

Zoals al gezegd in vraag 1: wij komen als instantie op voor de rechten van

homo's en lesbiennes. Wij ondernemen deze actie omdat homo's onheus worden bejegend, de Dierenbescherming doet hetzelfde in het belang van de dieren die in het spel kunnen worden afgeschoten. Als er geen homoseksuele karakters in het spel zouden voorkomen, hadden wij - los van wat we verder van het spel vinden - geen verbod geëist.

Gamer.nl: Vince Desi zegt dat het een spelletje is en de Gaykrant niet zo moeilijk moet doen. Doen jullie eigenlijk niet te moeilijk, het is toch een "spelletje" en het feit dat er homoseksuele karakters inzitten is slechts een klein, niet relevant onderdeel van het spel.

Of het geen relevant onderdeel is valt nog te betwijfelen. Gewelddadige

spelletjes kunnen een grote impact hebben op de (vaak jeugdige) spelers. Niet voor niets is Postal 1 al in Australie verboden.

Gamer.nl: Als het spel een 18-jaar plus rating zou krijgen, en zo alleen voor volwassenen zou zijn. Zou dat een wenselijke oplossing zijn?

Het blijft een spel waarin gasten van een homobar bloedig worden vermoord. Het blijft een spel met een sterk af te keuren inhoud. Een oplossing is dat

dus niet.

Gamer.nl: Wat hoopt de Gaykrant verder met deze actie te bereiken? als mensen het spel graag willen, dan kunnen ze het vast ook in het buitenland bestellen..

We beseffen dat het spel gewoon via internet te koop zal blijven. Wat we nu vooral proberen te bereiken is dat er een signaal uitgaat. Kennelijk lukt

dat, want lezers, Kamerleden en media reageren volop, en vrijwel allemaal instemmend met de reden en het doel van onze actie.

Nu we het verhaal van de Gay krant hadden gehoord wilden we ook Running with Scissors de gelegenheid geven om hun kant te vertellen. We interviewden Vince Desi, mede-oprichter van de software ontwikkelaar.