Achtergrond
Indigo

Indigo: het gezelligste game-event van Nederland

Indie GO

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Eind deze maand is het weer tijd voor Indigo, het gezelligste game-evenement van Nederland. De focus ligt namelijk niet op grote zalen met demo’s van de nieuwste enigszins voorspelbare triple-AAA games, luide muziek en goodies, maar op kleine, veelal Nederlandse games en hun makers. Nog niet overtuigd? Hoezo geen goodies? Lees even door.

Er worden in Nederland veel games gemaakt, maar het is voor de gamemakers lastig om op te vallen. Daarom is de Dutch Game Garden in 2010 met Indigo gestart, een kleinschalig evenement waar deze gamemakers eindelijk een podium krijgen. Niet voor flitsende presentaties en knap in elkaar gezette trailers, maar pure speelsessies. Het spelen gebeurt nu inmiddels al zes jaar op de bekende witte Indigo-arcadekasten, met een scherm aan de voorkant en aan de achterkant. Hierdoor kun je altijd meekijken als er geen plek is om te spelen.

Action Henk

Was je er in 2010 al bij, toen nog in het oude gebouw van de Dutch Game Garden op de Neude in Utrecht, dan had je bijvoorbeeld Super Crate Box kunnen spelen, nog maanden voordat Jan Willem Nijman en Rami Ismail de inmiddels wereldberoemde studio Vlambeer officieel oprichtten. In de daarop volgende jaren was Indigo onder andere de plek voor eerste speelsessies met games als Verdun, Metrico, Reus en Action Henk.

Open

Wat Indigo deels leuk maakt, is het open karakter. Zeker toen het stadhuis later als locatie werd gebruikt en het evenement tijdens het Nederlands Film Festival viel, kwamen er veel nieuwsgierige mensen een kijkje nemen. Hier zaten ook bezoekers tussen die misschien nog nooit een game hadden aangeraakt en dus geen idee hadden wat er allemaal mogelijk is met dit medium. Binnenlopen is vrijblijvend en de sfeer is informeel, wat het een prettige plek maakt om te zijn.

Indigo

Twee jaar geleden vond Indigo voor het eerst plaats in Tivoli Vredenburg, toen nog in een donkere zaal bovenin het nieuwe gebouw. Vorig jaar kregen de gamemakers echter veel ruimte, met games voor alle leeftijden op de begane grond, enkele arcadekasten in het trappenhuis en een flinke verzameling games op de bovenverdiepingen. Maar hoe mooi Tivoli Vredenburg (van binnen) ook is geworden, de locatie maakt niet heel veel uit. Het evenement wordt gemaakt door de games en voornamelijk de ietwat zenuwachtige makers.

Zenuwachtige gamemakers

Voor de Nederlandse game-ontwikkelaars die op Indigo staan is dit namelijk het moment dat het grote publiek voor het eerst aan de slag gaat met hun werk. Niet alleen krijgen ze hier te horen of hun game wel leuk genoeg is, maar vaak leveren de speelsessies een hoop feedback op waardoor de game aangepast gaat worden. Er worden games getoond die al uit zijn, bijna uitkomen of nog maar net in ontwikkeling zijn en in die laatste categorie kun je als tester nog veel invloed hebben.

Het is niet zo dat elke game die je op Indigo speelt de volgende Vlambeer- of Abbey Games-hit is. Er zit ook genoeg tussen waarvan je vrij vlot ziet dat het niet werkt, ook al hebben de makers de beste bedoelingen. Ook zijn er games die als concept een goede indruk achterlaten, maar later toch blijken te floppen. Denk hierbij aan The Flock, die enkele jaren op Indigo heeft gestaan en waar we toen wel over te spreken waren. Dat deze games niet altijd werken is jammer, maar het hoort bij het experimentele karakter van de gameselectie en de Nederlandse indie-scene. Je bent in ieder geval wel verzekerd van een flinke dosis creativiteit en originaliteit.

Indigo
Indigo
Indigo

Originele concepten

We hebben de afgelopen jaren daarom ook veel bijzondere games gespeeld, zoals Cello Fortress van Joost van Dongen. In deze game speel jij met een normale controller, terwijl Joost door muziek te maken op zijn cello de wereld waarin je speelt beïnvloedt. We hebben games gespeeld waarin we een smartphone moesten overgooien, een kussen moesten knuffelen en met een tablet door de stad moesten rennen. Vorig jaar hebben we in vr pijlen geschoten door fysiek een boog vast te houden en hebben we een game bestuurt door in een microfoon te blazen. Je weet niet wat je kunt verwachten zonder zelf een kijkje te nemen.

Dat de ontwikkelaars constant met je mee kijken hoe jij hun game speelt kan confronterend zijn, maar deze extra sociale laag maakt Indigo juist zo gezellig. De passie voor games druipt van de makers af en dat delen ze graag. De praatjes zijn daarom minstens zo belangrijk als de games zelf. Helaas is het evenement dit jaar maar op één dag, in tegenstelling tot de meerdere dagen van voorgaande jaren. Het zal dus lastiger zijn om alles te kunnen spelen en iedereen te kunnen spreken. De games worden zeer binnenkort aangekondigd, dus dan kun je alvast een selectie maken van wat je absoluut wil zien. Of je kunt Indigo natuurlijk proberen te spelen als Indie GO: got to play ‘m all!

Indigo 2016 vindt plaats op 27 september van 10:00 tot 22:00 in Tivoli Vredenburg, Vredenburgkade 11 in Utrecht. De toegang is gratis. Gamer.nl werkt dit jaar nauw samen met het evenement en plaatst ter aanloop naar het evenement o.a. interviews met diverse aanwezige ontwikkelaars.

Indigo

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Go-ontwikkelaar werkt aan nieuwe games Indigo en Gamer.nl brengen indies onder de aandacht
2

Reacties op: Indigo: het gezelligste game-event van Nederland

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Edwin1984

  • 7 september 2016 00:09
  Klinkt als een gezellig middagje chillen en lekker slap lullen. Altijd goed!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 7 september 2016 03:51
  Klinkt leuk, maar sinds het voornamelijk digital only spellen zijn valt bij mij de interesse weg sinds ik het nooit zou aanschaffen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.