Contrast

Een stijlvolle game die zich afspeelt in de jaren twintig, vol vaudeville invloeden. Dat betekent film noir, cabaret en illusies. Dit zijn dan ook de steekwoorden die de sfeer van de game het best omschrijven. In deze setting neemt de speler de rol van Dawn op zich, het denkbeeldige beste vriendje van het kleine meisje Didi. Dawn moet onder andere door het verwisselen van perspectief  (2D naar 3D en andersom) puzzels oplossen om zo achter de geheimen te komen die de familie van Didi in zijn greep houden. Contrast wordt, nu DriveClub is uitgesteld, de eerste game die PS Plus-bezitters met een PS4 kunnen downloaden. 

Counterspy

In dit spel draait het om schieten en sluipen. Als spion tijdens de Koude Oorlog moeten er binnen een bepaalde tijd, voordat de Doomsday Clock afloopt en de wereld in nucleaire puin ligt, missies voltooid worden. Hierbij neemt de speler geen politieke positie in, maar is het als neutraal personage gelieerd aan een wat schimmige organisatie de bedoeling om de vrede te bewaren door zowel de Verenigde Staten als Rusland te dwarsbomen.

Counterspy

Hohokum

Dit kunstzinnige avonturenspel van Honeyslug hebben we onlangs behandeld in deze preview.

N++

Ook onmiddellijk bij de launch verkrijgbaar is ninjagame N++. Het gaat hier om een op physics gebaseerde platformer die N+ en het ooit als flashgame ontwikkelde N opvolgt. Metanet Software belooft voor N++ nieuwe multiplayermodi, tegenstanders, levels, graphics, geluid en het belangrijkste: een vernieuwde editor, waarbij levels online gedeeld kunnen worden.

Doki-Doki Universe

Doki-Doki Universe is een wat lastig uit te leggen free-to-play-ecosysteem. Hoewel, helemaal free-to-play is het niet, gezien er ook een volledig versie van de game aangeschaft kan worden. De ontwikkelaar beschrijft Doki-Doki zelf als een set gerelateerde producten.

Het volledige spel is in ieder geval een mix tussen een RPG, simulatie en een interactief verhaal. Een verhaal dat draait om een robot met de naam Model QT377665. Achtergelaten door zijn familie op een asteroïde komt de robot Alien Jeff tegen die hem vertelt dat hij terug naar de fabriek moet omdat hij waarschijnlijk niet genoeg menselijkheid bevat. Om te zien tot hoeveel menselijkheid QT377665 in staat is, moet hij in het Doki-Doki-universum rondreizen en in contact komen met alle vreemde wezens die er wonen.

Doki-Doki Universe

Resogun

Als spirituele opvolger van de Stardust-serie verwachten we veel van Housemarquee’s Resogun. Anders dan bij de Stardust-titels vliegt de speler in Resogun echter met zijn ruimteschip door een cilindervormige wereld. Vijandelijke schepen komen van links en rechts en de speler kan slechts naar beide kanten sturen en schieten. Verticaal bewegen en ontwijken kan alleen door de cilinder te bewegen. Dit maakt het geheel een stuk tactischer en uitdagender.

Super Motherload

Naast Counterspy speelt Super Motherload zich tijdens de Koude Oorlog af. Het gaat hier echter om een alternatieve tijdlijn waarbij de planeet Mars als setting wordt gebruikt. De speler werkt voor Solarus Corporation, een interplanetaire mijnwerkersoperatie die kostbare delfstoffen verzamelt op Mars om ze vervolgens terug naar aarde te brengen. Al snel blijkt dat dingen niet helemaal zo zijn als ze lijken. Super Motherload is een coöperatief graafavontuur met een procedureel gegenereerde wereld die elke speelsessie verandert.

Super Motherload

Tiny Brains

Spearhead komt met een coöperatieve puzzelgame die draait om vier dieren met superkrachten in een laboratorium. De vier dieren moeten samenwerken om puzzels op te lossen en te ontsnappen aan het experiment van een gestoorde professor.

Elk dier heeft een unieke kracht en een eigen persoonlijkheid. De superkrachten bestaan uit teleporteren, creëren, kracht en bescherming en kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden. Volgens de makers kan het eerste level door deze combinaties al op zestien manieren opgelost worden.

Warframe

De coöperatieve third-person shooter Warframe is in ontwikkeling bij Digital Extremes. Deze free-to-play-titel laat gamers aan de slag gaan met het Tenno-ras, een volk dat na jaren in slaap gehouden te zijn ontwaakt in een zonnestelsel in oorlog.

In Warframe kan de speler alleen de strijd aangaan of met andere spelers samen. Spelers kunnen hun Warframe verschillende offensieve en defensieve krachten meegeven.

Warframe

War Thunder

Deze populaire MMO is al een tijdje speelbaar op de PC, maar komt ook naar de PlayStation 4. Gaijin Entertainment maakt de game in free-to-play-vorm direct beschikbaar bij de lancering van de console. In War Thunder bestuurt de speler voertuigen, schepen en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog om het gevecht aan te gaan met andere spelers op zowel de PS4 als de PC.

Wat komt er nog meer aan?

Dit zijn natuurlijk niet alle indiegames die tijdens de launch van de PlayStation 4 beschikbaar zijn. Een volledige lijst met launchtitels is hier te vinden. Verder zijn er ook nog heel veel indiegames die de launch van de PlayStation 4 niet gaan halen. Tijdens de Gamescom in augustus werd bijvoorbeeld een rits aan indiegames aangekondigd. Maar ook daar houdt het niet op. Zo kunnen we ook uitkijken naar titels als Assault Android Cactus, Keiji Inafune’s Mighty No. 9, Secret Ponchos en Octodad: Dadliest Catch.

Octodad Deadliest Catch

En als laatst is het natuurlijk ook nog wachten op de vele titels die nog niet zijn aangekondigd. Onlangs spraken we al met verschillende Nederlandse indies en ondanks dat zij hun plannen nog niet uit de doeken kunnen doen, proefden we zeker veel enthousiasme over het ontwikkelen van games voor de PlayStation 4. Het lijkt er dus op dat de PlayStation 4 inderdaad de indiemachine worden waar Sony zo op hoopt.