Achtergrond

Hardware review: Plextor M6e Black Edition

Een technische overwinning

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Met een gelikt zwart en rood ontwerp en blauwe led-lichtjes is de Plextor M6e Black Edition de spannendste harde schijf die we ooit hebben gezien. Helaas zijn de prestaties nauwelijks beter dan de doorsnee ssd, ook al zou de pci express-aansluiting veel sneller moeten zijn. Daar willen we niet het dubbele voor betalen.

In januari hielden we verschillende solid state drives tegen het licht en kwamen we tot een heldere conclusie: voor games maakt het nauwelijks uit welke schijf je hebt, als het maar een ssd is. Een belangrijke reden voor dit gebrek aan verschil is de beperkte bandbreedte van de sata3-aansluiting. Om de datadoorvoer omhoog te krikken richten fabrikanten hun pijlen tegenwoordig op pci express. Waar je met een sata3-aansluiting blij mag zijn met leessnelheden van 550MB per seconde, beschikt een pci-e 2.0-slot over een bandbreedte tot tweeduizend megabytes per seconde en pci-e 3.0 biedt zelfs het dubbele daarvan.

Om de toppositie van de sata-ssd’s uit te dagen komt Plextor daarom met de M6e Black Edition 256GB, een van de eerste ssd’s die gebruik maakt van een pci express-aansluiting. De insteekkaart is stiekem een kleinere kaart met geheugenchips – ontworpen voor een m.2-aansluiting – geplakt op een pci-printplaat. Deze constructie is niet heel elegant, maar Plextor weet dat kundig te verhullen met een zwart metalen omhulsel, blauwe leds en felrode koelvinnen in de vorm van vlammen. Ondanks het rotsvaste geloof van Warhammer-Orks dat alles sneller gaat als je het rood verft, heb je helemaal niks aan al die tierelantijnen, maar de Black Edition ziet er een stuk gelikter uit dan de suffe groene standaard-M6e.

 

In de blauwe hoek

Een sexy uiterlijk kan van belang zijn als je een raam in je computerkast hebt zitten, maar de doorslaggevende eigenschap van een ssd blijft de snelheid. De Plextor M6e is bedoeld voor een pci-e 2.0 x2-aansluiting en zou daarmee een leessnelheid van 770 MB/s moeten halen. Theoretische snelheden en synthetische benchmarks zijn mooi, maar voor de gemiddelde gamer zijn vooral de daadwerkelijke leessnelheden van een harde schijf interessant. Daarom testen we, net als in ons overzichtsartikel in januari, de laadtijden van drie games: Battlefield 4, Company of Heroes 2 en Rome: Total War 2.

De methode is dezelfde als de vorige keer. Met een stopwatch meten we de laadtijd in seconden van een omgeving tot het punt dat we iets aan kunnen klikken. Eerst doen we een koude start: met een vers opgestarte computer het spel openen en een keer testen. Daarna doen we drie keer een warme start – we stoppen het potje en laden direct opnieuw, zonder het spel tussendoor af te sluiten – en noteren het gemiddelde. Onze testopstelling bestaat uit een Intel Core i5 4690K-processor op 3,9GHz, 16GB aan werkgeheugen op 1333MHz van Corsair en een MSI GeForce GTX 970. In de blauwe hoek staat titelverdediger Samsung 840 EVO alvast zijn vijfhonderd gigabytes aan clusters op te warmen.

 

Naast zijn stoere uiterlijk en vlotte aansluiting heeft de M6e nog een troef in handen. Met de PlexTurbo 2.0-software gebruikt de schijf een kwart van je beschikbare werkgeheugen – maximaal vier gigabyte – als een extra buffer. Veel opgevraagde gegevens worden dan naar het geheugen gekopieerd, zodat deze sneller beschikbaar zijn. Presteert de Plextor M6e Black Edition met dit geheime wapen significant beter dan de Samsung 840 EVO en rechtvaardigen de (hopelijk) kortere laadtijden de twee keer zo hoge prijs per gigabyte? De twee vechtjassen betreden de ring en we luiden de bel.

Battlefield 4

De eerste ronde is voor beide deelnemers onbekend gebied. De vorige keer bleek het voor Europa Universalis 4 nauwelijks uit te maken wat voor schijf het harde werk doet. Daarom kiezen we nu voor Battlefield 4, om naast het strategische geweld ook een shooter te vertegenwoordigen. Omdat het laden voor een deel in de achtergrond blijft vanwege Battlelog, is het lastiger om een precies punt vast te stellen waarop het laden echt begint. We houden maar de status van de browser-app in de gaten, totdat deze verspringt naar ‘Loading’. Dan zetten we de game op volledig scherm en laten de stopwatch lopen. Bij het verschijnen van het spawn-scherm stoppen we de tijd. De modus is Conquest Large en de map is het zonovergoten Hainan Resort. 

Dat valt dubbel tegen. De Plextor M6e laadt consistent ruim twee seconden sneller, maar de uitdager moet betere tijden laten zien om ons de prijs van ruim tweehonderd euro te laten vergeten. De extra gereserveerde gigabytes aan werkgeheugen met PlexTurbo 2.0 werken zelfs averechts. Dit is geen goed begin voor de M6e, maar de strijd is nog niet gestreden.

Company of Heroes 2

Company of Heroes 2 is de schrik van menig game-pc. Niet alleen de videokaart heeft het druk, ook de processor en het werkgeheugen krijgen er ongenadig hard van langs tijdens het simuleren van de Tweede Wereldoorlog. We hanteren dezelfde omstandigheden als eerder, maar met een twist: we laden wederom de map City 17 met zeven computerspelers. Waar we eerst genoegen namen met de Sovjets en de Ostheer, krijgen Yuri en Jürgen nu gezelschap van de Amerikanen en Oberkommando West. Twee keer zoveel facties om het onze kemphanen extra moeilijk te maken.

In de tweede ronde laat de Plextor M6e zich van zijn sterkste kant zien. De tijden van de koude start zijn niet zo indrukwekkend, maar vuurwerk gaat schuil achter de gemiddeldes van de warme start. De Samsung 840 EVO presteert steeds slechter naarmate we vaker een warme start uitvoeren. Na drie keer laden noteren we een tijd van 50,2 seconden en dat wordt alleen maar erger. De Plextor doet het juist een paar keer zelfs beter, met tijden die lang rond de 41 blijven hangen, al zien we ook bij deze schijf de laadtijden geleidelijk toenemen. PlexTurbo 2.0 presteert een stuk beter dan bij BF4. De uitgebreide buffer brengt de laadtijd een enkele keer zelfs omlaag richting de 36 seconden. Na drie keer laden scheelt het bijna vijftien seconden met de 840 EVO.

Rome: Total War 2

Voor Rome: Total War 2 hebben we de test hetzelfde gelaten. We beginnen een Grand Campaign als de Julii en wachten geduldig tot de adviseur zijn intrede doet en we zijn gemijmer over Etrusken kunnen wegklikken. Na de uitputtingsslag van Company of Heroes zijn we benieuwd hoe vlot de twee deelnemers het volledige Middelandse Zee-gebied van ruim tweeduizend jaar geleden uit hun mouw schudden.

Even slaan we steil achterover van het enorme verschil tussen de M6e in normale modus en PlexTurbo 2.0. Consistent een derde van de laadtijd afgesnoept! Maar zodra we de resultaten vergelijken met de 840 EVO, ondergaat ons vurig enthousiasme een ontnuchterend koude douche. Een mooi resultaat, maar nauwelijks beter dan de Samsung.

Als we de gegevens naast elkaar leggen, scoort de Plextor M6e Black Edition net iets beter dan de Samsung 840 EVO. Een technische overwinning voor de M6e, dus. Maar het is geen knock-out, want de marginaal betere prestaties staan niet in verhouding tot de hoge prijs van Plextors ssd. Ook de stoere uitstraling van de insteekkaart is niet voldoende om de prijs te verantwoorden. Tenzij je nog geen solid state drive in je kast hebt hangen en je fanatiek Company of Heroes 2-speler bent, is de Plextor M6e Black Edition te weinig kracht voor te veel geld.

Pluspunten: Ietsje sneller dan de gemiddelde ssd, presteert opvallend goed bij Company of Heroes 2, aantrekkelijke vormgeving voor een ssd

Minpunten: Veel te duur in verhouding tot de prestaties

Prijs: 209,90 euro

Beoordeling: 2/5

Dit artikel delen:

Lees meer

Final Fantasy Type-0 HD komt uit op pc Nieuwe geanimeerde Mega Man-serie krijgt 26 afleveringen
14

Reacties op: Hardware review: Plextor M6e Black Edition

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ShadowX

  • 3 juni 2015 13:20
  Kan je die nu ook winnen nu jullie er klaar mee zijn ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 juni 2015 13:34
  Veruit de meeste hardware gaat weer terug naar de fabrikant, dus dat is altijd afwachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 3 juni 2015 13:38
  Das wel jammer.

  Maar ik heb een serieuze vraag nu want dat winnen was eigenlijk geen serieuze vraag want als ik iets hebben wil koop ik het vanzelf.

  De serieuze vraag, ik waardeer de hardware test en reviews van hardware maar nu is er dus een topic wat betreft deze hardware en die krijgt 2 sterren maar kan er niet ook topics komen met wat dan wel een waardige aankoop van dit soort hardware is komen?.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 juni 2015 13:48
  In januari hebben we tests gedaan met meerdere ssd's (de link staat in de eerste alinea na de introductie). Daaruit bleek dat de Samsung 840 EVO en 850 EVO heel goed presteren voor de prijs. Alleen Company of Heroes 2 lijkt niet op te kunnen schieten met die schijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N0rthstar

  • 4 juni 2015 10:23
  Een stukje met "Related to" items zou zeker niet misstaan op de nieuwe website.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 4 juni 2015 19:56
  In de rechterkolom staat al 'gerelateerd'-item, maar die pakt zo te zien niet het juiste artikel erbij. Ik vraag na of we dat kunnen verbeteren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  qsmits

  • 3 juni 2015 14:09
  Persoonlijk gebruik ik deze SSD in een Mac Pro uit 2009, deze machine heeft nog een SATA300 controller. Deze SSD op de PCI-E bus is een mogelijkheid om deze limitatie te omzeilen.

  Voor oudere machines met minder snelle SATA controllers is dit een zeer goede optie (en als je even zoekt is deze versie goedkoper dan de normale).

  Hebben jullie ook gekeken naar de latencies? Deze SSD zit direct op de PCI-E bus, een SATA SSD zit via de SATA controller/chipset, wat (misschien?) extra latencies op kan leveren. Ik weet niet of je dat in deze benchmarks terug ziet…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 juni 2015 14:46
  Ik heb me niet meer bezig gehouden met verschillen in latency, maar puur gefocust op de laadtijden. Misschien dat ik een volgende keer ook naar frametijden in bv. sandbox-games kan kijken. Ik kan me voorstellen dat verschillen in access time daar uit kunnen maken (al blijft natuurlijk de vraag of dat merkbaar is bij ssd's onderling).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 3 juni 2015 14:24
  Ondanks dat hij misschien niet naar verwachting presteert, hij ziet er wel bad ass uit. Dit zou mooi staan in m`n pc :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DjZiggy1

  • 3 juni 2015 15:32
  Rare test, Je moet deze test doen met twee dezelfde grootte SSD's. Een 512Gb HD heeft altijd meer bandbreedte dan een 256GB SSD.
  Verder mis ik nog de volgende opties
  - Kan je er mee booten?
  - Ondersteund hij Nvme?
  - hebben jullie de kaart wel in het goede PCi express slot gezet
  - Overigs doet de EVO 840 evo maar 1 gb aan caching en niet 4gb zoals de plextor

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 juni 2015 16:15
  - Dat een 512GB ssd doorgaans meer bandbreedte heeft, komt door de grotere hoeveelheid cache op zo'n ssd en heeft weinig te maken met de capaciteit zelf. Een 840 of 850 EVO 256GB zou inderdaad ideaal zijn geweest en alle twijfel wegnemen, maar die heb ik simpelweg niet voorhanden.
  - Je kunt er inderdaad mee booten. Ik heb voor de test Windows op beide schijven geïnstalleerd.
  - Hij ondersteunt geen Nvme, slechts AHCI. Naar ik begrijp kun je hem ook niet in RAID zetten.
  - Ik heb hem in m'n tweede PCIe 2.0/3.0 x16-slot gezet. Daar hij minimaal PCIe 2.0x2 vereist, heb ik daar wel vertrouwen in

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Persuasive

  • 4 juni 2015 09:45
  Inderdaad vreemde test en beetje out-of-date
  Je hebt al van Samsung 2150 lees en 1500~ Schrijf, mits je geen onboard m.2 hebt zijn er pci-e controllers voor 2a3 tientjes. maar dan zit je al snel met de bandbreedte van de m.2 onboard of pci-e. Correct me if i'am wrong.

  om verder in detail te gaan;
  Want na mijn weten zou je de videokaart ook prima op 2.0 kunnen doen en de ssd op 3.0, videokaart bandbreedte is nou niet het gene wat jouw fps in-game bepaald. En dan zal je wel de topsnelheid halen van je m.2 SSD
  PCI-E 2.0 x4 16 Gb/s (2 GB/s) 12.8 Gb/s (1.6 GB/s)
  PCI-E 3.0 x4 32 Gb/s (4 GB/s) 25.6 Gb/s (3.2 GB/s)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SnX

  • 4 juni 2015 09:52
  "Minpunten: Veel te duur in verhouding tot de prestaties"

  Dit komt doordat veruit het grootste deel van het laadproces door de CPU dient te gebeuren en niet door de harddisk. Hetgeen wat door de harddisk dient te gebeuren is maar een klein deel van het complete laadproces. Vandaar dat je dus minimale verschillen haalt. Kortom het is simpelweg niet nodig om een nog snellere SSD te hebben voor gaming (misschien voor een zwaar gemodde Skyrim o.i.d.)

  Het is dus te kort door de bocht om te zeggen: Veel te duur in verhouding tot de prestaties, gezien jullie maar een heel klein deel belichten en dat is het laden van een game. Als je hardware reviews gaat doen dan moet je het complete product bekijken en niet een klein deel daarvan en veel uitgebreider testen , denk in dit geval aan PCMark, AS SSD, Iometer, etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 4 juni 2015 11:39
  Je koopt een kaart niet voor de prestaties in synthetische benchmarks, maar voor een specifiek doeleind. Gamer.nl is een gamesite, dus kijken we bij hardware wat het nut van een ssd is voor gaming. De Plextor M6e doet het uitstekend in de benchmarks, voor zover ik die heb bekeken, maar dat heeft weinig betekenis als die games nauwelijks beter laadt dan een sata-ssd.

  Als je nog andere game-gerelateerde taken weet, waar de snelheid van een harde schijf veel uitmaakt, hoor ik die graag. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.