Hardware review: Plextor M6e Black Edition | Gamer.nl

Hardware review: Plextor M6e Black Edition | Gamer.nl

Met een gelikt zwart en rood ontwerp en blauwe led-lichtjes is de Plextor M6e Black Edition de spannendste harde schijf die we ooit hebben gezien. Helaas zijn de prestaties nauwelijks beter dan de doorsnee ssd, ook al zou de pci express-aansluiting veel sneller moeten zijn. Daar willen we niet het dubbele voor betalen.

In januari hielden we verschillende solid state drives tegen het licht en kwamen we tot een heldere conclusie: voor games maakt het nauwelijks uit welke schijf je hebt, als het maar een d is. Een belangrijke reden voor dit gebrek aan verschil is de beperkte bandbreedte van de sata3-aansluiting. Om de datadoorvoer omhoog te krikken richten fabrikanten hun pijlen tegenwoordig op pci expre . Waar je met een sata3-aansluiting blij mag zijn met lee nelheden van 550MB per seconde, beschikt een pci-e 2.0-slot over een bandbreedte tot tweeduizend megabytes per seconde en pci-e 3.0 biedt zelfs het dubbele daarvan.

Om de toppositie van de sata- d’s uit te dagen komt Plextor daarom met de M6e Black Edition 256GB, een van de eerste d’s die gebruik maakt van een pci expre -aansluiting. De insteekkaart is stiekem een kleinere kaart met geheugenchips – ontworpen voor een m.2-aansluiting – geplakt op een pci-printplaat. Deze constructie is niet heel elegant, maar Plextor weet dat kundig te verhullen met een zwart metalen omhulsel, blauwe leds en felrode koelvinnen in de vorm van vlammen. Ondanks het rotsvaste geloof van Warhammer-Orks dat alles sneller gaat als je het rood verft, heb je helemaal niks aan al die tierelantijnen, maar de Black Edition ziet er een stuk gelikter uit dan de suffe groene standaard-M6e.

 

Media has no description

In de blauwe hoek

Een sexy uiterlijk kan van belang zijn als je een raam in je computerkast hebt zitten, maar de doorslaggevende eigenschap van een d blijft de snelheid. De Plextor M6e is bedoeld voor een pci-e 2.0 x2-aansluiting en zou daarmee een lee nelheid van 770 MB/s moeten halen. Theoretische snelheden en synthetische benchmarks zijn mooi, maar voor de gemiddelde gamer zijn vooral de daadwerkelijke lee nelheden van een harde schijf intere ant. Daarom testen we, net als in ons overzichtsartikel in januari, de laadtijden van drie games: Battlefield 4, Company of Heroes 2 en Rome: Total War 2.

De methode is dezelfde als de vorige keer. Met een stopwatch meten we de laadtijd in seconden van een omgeving tot het punt dat we iets aan kunnen klikken. Eerst doen we een koude start: met een vers opgestarte computer het spel openen en een keer testen. Daarna doen we drie keer een warme start – we stoppen het potje en laden direct opnieuw, zonder het spel tu endoor af te sluiten – en noteren het gemiddelde. Onze testopstelling bestaat uit een Intel Core i5 4690K-proce or op 3,9GHz, 16GB aan werkgeheugen op 1333MHz van Corsair en een MSI GeForce GTX 970. In de blauwe hoek staat titelverdediger Samsung 840 EVO alvast zijn vijfhonderd gigabytes aan clusters op te warmen.

 

Naast zijn stoere uiterlijk en vlotte aansluiting heeft de M6e nog een troef in handen. Met de PlexTurbo 2.0-software gebruikt de schijf een kwart van je beschikbare werkgeheugen – maximaal vier gigabyte – als een extra buffer. Veel opgevraagde gegevens worden dan naar het geheugen gekopieerd, zodat deze sneller beschikbaar zijn. Presteert de Plextor M6e Black Edition met dit geheime wapen significant beter dan de Samsung 840 EVO en rechtvaardigen de (hopelijk) kortere laadtijden de twee keer zo hoge prijs per gigabyte? De twee vechtja en betreden de ring en we luiden de bel.

Battlefield 4

De eerste ronde is voor beide deelnemers onbekend gebied. De vorige keer bleek het voor Europa Universalis 4 nauwelijks uit te maken wat voor schijf het harde werk doet. Daarom kiezen we nu voor Battlefield 4, om naast het strategische geweld ook een shooter te vertegenwoordigen. Omdat het laden voor een deel in de achtergrond blijft vanwege Battlelog, is het lastiger om een precies punt vast te stellen waarop het laden echt begint. We houden maar de status van de browser-app in de gaten, totdat deze verspringt naar ‘Loading’. Dan zetten we de game op volledig scherm en laten de stopwatch lopen. Bij het verschijnen van het spawn-scherm stoppen we de tijd. De modus is Conquest Large en de map is het zonovergoten Hainan Resort. 

Dat valt dubbel tegen. De Plextor M6e laadt consistent ruim twee seconden sneller, maar de uitdager moet betere tijden laten zien om ons de prijs van ruim tweehonderd euro te laten vergeten. De extra gereserveerde gigabytes aan werkgeheugen met PlexTurbo 2.0 werken zelfs averechts. Dit is geen goed begin voor de M6e, maar de strijd is nog niet gestreden.

Company of Heroes 2

Company of Heroes 2 is de schrik van menig game-pc. Niet alleen de videokaart heeft het druk, ook de proce or en het werkgeheugen krijgen er ongenadig hard van langs tijdens het simuleren van de Tweede Wereldoorlog. We hanteren dezelfde omstandigheden als eerder, maar met een twist: we laden wederom de map City 17 met zeven computerspelers. Waar we eerst genoegen namen met de Sovjets en de Ostheer, krijgen Yuri en Jürgen nu gezelschap van de Amerikanen en Oberkommando West. Twee keer zoveel facties om het onze kemphanen extra moeilijk te maken.

In de tweede ronde laat de Plextor M6e zich van zijn sterkste kant zien. De tijden van de koude start zijn niet zo indrukwekkend, maar vuurwerk gaat schuil achter de gemiddeldes van de warme start. De Samsung 840 EVO presteert steeds slechter naarmate we vaker een warme start uitvoeren. Na drie keer laden noteren we een tijd van 50,2 seconden en dat wordt alleen maar erger. De Plextor doet het juist een paar keer zelfs beter, met tijden die lang rond de 41 blijven hangen, al zien we ook bij deze schijf de laadtijden geleidelijk toenemen. PlexTurbo 2.0 presteert een stuk beter dan bij BF4. De uitgebreide buffer brengt de laadtijd een enkele keer zelfs omlaag richting de 36 seconden. Na drie keer laden scheelt het bijna vijftien seconden met de 840 EVO.

Rome: Total War 2

Voor Rome: Total War 2 hebben we de test hetzelfde gelaten. We beginnen een Grand Campaign als de Julii en wachten geduldig tot de adviseur zijn intrede doet en we zijn gemijmer over Etrusken kunnen wegklikken. Na de uitputting lag van Company of Heroes zijn we benieuwd hoe vlot de twee deelnemers het volledige Middelandse Zee-gebied van ruim tweeduizend jaar geleden uit hun mouw schudden.

Even slaan we steil achterover van het enorme verschil tu en de M6e in normale modus en PlexTurbo 2.0. Consistent een derde van de laadtijd afgesnoept! Maar zodra we de resultaten vergelijken met de 840 EVO, ondergaat ons vurig enthousiasme een ontnuchterend koude douche. Een mooi resultaat, maar nauwelijks beter dan de Samsung.

Als we de gegevens naast elkaar leggen, scoort de Plextor M6e Black Edition net iets beter dan de Samsung 840 EVO. Een technische overwinning voor de M6e, dus. Maar het is geen knock-out, want de marginaal betere prestaties staan niet in verhouding tot de hoge prijs van Plextors d. Ook de stoere uitstraling van de insteekkaart is niet voldoende om de prijs te verantwoorden. Tenzij je nog geen solid state drive in je kast hebt hangen en je fanatiek Company of Heroes 2-speler bent, is de Plextor M6e Black Edition te weinig kracht voor te veel geld.

Pluspunten: Ietsje sneller dan de gemiddelde d, presteert opvallend goed bij Company of Heroes 2, aantrekkelijke vormgeving voor een d

Minpunten: Veel te duur in verhouding tot de prestaties

Prijs: 209,90 euro

Beoordeling: 2/5

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou