Hardware review: MSI GS60 Ghost Pro 3K | Gamer.nl

PC PREVIEW - Gamers wennen als geen ander aan nieuwe ontwikkelingen. Een coversysteem is nog niet ge&#239ntroduceerd, of wij verwachten dat alle soortgelijke games minimaal een coversysteem hebben. Hoe raar was het dan ook dat De Sims 4 lanceerde zonder de mogelijkheid om beroepen daadwerkelijk uit te oefenen? De Sims 3 had dit immers ge&#239ntroduceerd met de Ambities-uitbreiding. Het vierde deel gaat dat eindelijk rechttrekken met een eigen beroepenuitbreiding. Wij mochten keihard aan het werk met De Sims 4: Aan het Werk!

De GS60 heeft een streepje voor op de GT72 die we recent hebben besproken. De GS60 beroept zich op dezelfde razendsnelle Core i7-proce or en bevat met 16 gigabyte net zoveel werkgeheugen. Ook de opslag is hetzelfde, met een d van 256GB voor de Windows 8.1-installatie en je games, aangevuld door een hdd met een capaciteit van 1TB voor alle overige data. Ook het fraaie Steelseries-toetsenbord met verlichting is weer van de partij, net als de goede speakers met twee lo e subwoofers in de onderkant. Het verschil zit hem in de verpakking. De GS60 is lekker dun en weegt met twee kilo ongeveer de helft van de logge GT72. Tel daar een Nvidia GTX 970M en een haarscherp scherm – 2880 x 1620 pixels, oftewel 3K – bij op en we hebben een potentiële winnaar.

Op de knieën, maar niet verslagen

De 970M is een gekortwiekte versie van de uiterst populaire GTX 970 en we maakten ons in eerste instantie zorgen over de prestaties, zeker in combinatie met de hoge resolutie van het scherm. Het mag geen verra ing zijn dat Metro: Last Light de kaart op z’n knieën dwingt. Op Very High en de volle resolutie duikt de framerate regelmatig in de richting van de dertig. Ook Crysis 3 bewijst zich als te zwaar voor de laptop. Daarbij moet wel gezegd worden dat deze games nog steeds soepel spelen, omdat de proce or en het werkgeheugen snel genoeg zijn om haperingen te voorkomen. Het aantal beelden is weliswaar aan de lage kant, maar de frametijden blijven heel consistent.

Het scherm met een diagonaal van 15,6 inch bevat een flink aantal pixels voor zijn grootte, waardoor we intensieve technieken als anti-aliasing rustig links laten liggen. Als je nauwelijks kartelranden ziet, hoef je ze ook niet weg te werken. Ook op het gebied van beeldkwaliteit is het scherm erg naar onze smaak. Het ips-paneel geeft de kleuren natuurgetrouw weer en de kleuren verschuiven niet als je uit een andere hoek dan een rechte kijkt.

Heet is niet altijd sexy

De GS60 is een van de snelste laptops die er zijn en blijft ook nog eens stil, omdat de ventilator niet zo hard tekeer gaat als bij de GT72. Maar volgens de eerste afgeleide van de wet van Cruijf heeft ieder voordeel zijn nadeel. Dat nadeel is warmte. De GS60 wordt behoorlijk warm tijdens normaal gebruik en als we de videokaart tot het uiterste drijven met Furmark, wordt de grafische chip ronduit heet. Op 84 graden trapt de gpu op de rem en klokt hij zichzelf lager om niet te oververhitten. Ongerust geworden testen we of dit ook gebeurt tijdens het draaien van games, maar de soep wordt gelukkig niet zo heet gegeten, als hij wordt opgediend. We hebben geen games gevonden die de temperatuur van de videokaart tot zulke gevaarlijke hoogtes laten stijgen.

Toch zijn we niet gelukkig met de warmteproductie. Op korte termijn lijden de games er niet onder, maar een hogere temperatuur betekent een lagere levensverwachting. Met name de accu, die je niet kunt vervangen zonder de hele laptop op te sturen, gaat er dan hard op achteruit. Sowieso zijn we niet te spreken over de accu, want na iets meer dan een uur gamen is het al voorbij. De videokaart mag dan wel op de uiterst zuinige Maxwell-architectuur van Nvidia zijn gebaseerd, maar de zogenaamde Battery Boost-feature levert niet wat het belooft. Wat heb je aan een gamelaptop waarmee je nauwelijks onderweg kunt gamen? Nu is de GS60 enkel intere ant wanneer je ‘m continu aan het stroom hebt hangen – en dus als ‘mobiele’ desktopvervanger gebruikt.

De GS60 Ghost Pro 3K is een bijzonder snelle laptop met een prachtig scherm en krijgt het voor elkaar om alle hardware in een aantrekkelijk slanke vorm te proppen. Jammer genoeg betekent het oogstrelende formaat ook dat het apparaat zo warm wordt dat de levensverwachting er onder lijdt. Als de GS60 niet zo warm zou worden en de accu niet zo teleurstelde, zouden we meer begrip hebben voor de hoge prijs van tweeduizend euro.

Pluspunten: Uitstekende prestaties (voor een laptop), aantrekkelijke vormgeving, hoogstaand scherm, licht, dun
Minpunten: Onvoldoende koeling, korte accuduur, prijzig
Adviesprijs: 1999 euro


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou