‘Wat is ‘ie mooi compact’, is het eerste dat we denken bij het uitpakken van de Corsair Vengeance K70 RGB. Van de toetsenborden die we de afgelopen maanden hebben getest, is dit keyboard veruit de kleinste. Los van de smalle rand boven de functietoetsen is er vrijwel geen loze ruimte te bekennen – alles wordt benut. De tweede opvallende eigenschap is dat de switches met led-verlichting duidelijk te zien zijn boven de basis van geborsteld aluminium. Het geeft het klavier op het eerste gezicht een fragiele uitstraling, maar schijn bedriegt. De toetsen zitten stevig vast en de open constructie doorstaat met glans onze verwoede aanslagen.

Dat de led-jes zo vol in het zicht liggen, roept gemengde gevoelens op. Enerzijds geeft het de toetsen een geinig effect mee: van bovenaf bekeken worden de randen van elke knop omlijst door een gekleurde gloed en als je de toets indrukt, lichten de zijkanten op door het weerspiegelende licht. Anderzijds lekt het licht en je moet er maar net van houden dat het mechanisme zo open en bloot te zien is. 

“Alle kleuren van de regenboog!”

Met de verlichting kun je werkelijk alle kanten op. Elke losse toets kun je apart instellen, je bent vrij om verschillende toetsen te groeperen en doorzetters kunnen verschillende effecten op een grondkleur plaatsen en in elke richting laten lopen. Je bent dan niet voor niks een doorzetter, want de driversoftware is allesbehalve intuïtief. Functies verstoppen zich achter rechtsklikmenu’s en de mogelijkheid om een golf- of rimpeleffect vanuit een aanslag te laten beginnen, vind je niet terug bij de verlichtingsopties, maar in het profielmenu. Logisch.

Ook de verschillende modi die je aan profielen kunt toewijzen vallen in het water. Het idee is dat je daarmee gemakkelijk binnen een profiel van kleur kunt wisselen, maar dat blijkt lastig als het toetsenbord daar geen aparte knop of snelkoppeling voor heeft. Een dergelijk onhandige interface schreeuwt om voorgeprogrammeerde instellingen, maar het geheugen van het vers uit het plastic gehaalde toetsenbord is blanco. Het wekt de indruk dat de driversoftware een haastklus is geweest.

Op de doos verkondigt Corsair trots dat het toetsenbord 16,8 miljoen kleuren kan weergeven – rode, blauwe en groene leds, die elk 256 gradaties kennen – en bij de meeste effecten zien we inderdaad een bonte verzameling van regenbogen over het bord glijden. Bij een geleidelijke verschuiving legt de K70 het vreemd genoeg af tegen het onsterfelijke liedje van K3. De leds verspringen zichtbaar van kleur en slaan daarbij hele delen van het spectrum over. Op Reddit klinkt verontrust geroezemoes dat Corsairs keyboard niet verder komt dan 512 kleuren, maar het probleem lijkt te komen door een fout in de firmware. Een oplossing laat op zich wachten. 

Rode kersen

Na alle kleurige ellende vinden we troost in de praktische eigenschappen van de Vengeance K70 RGB. Het toetsenbord is voorzien van Cherry MX Red-toetsen en deze voeren hun taak bijzonder goed uit. De schakelaars geven weliswaar geen precieze feedback bij het moment van activatie, maar de weerstand is zo licht dat je razendsnel een knop meerdere keren achter elkaar kunt indrukken. Ook al leent de rode schakelaar zich prima voor games, de keuze voor een mechanische switch blijft voor het grootste deel subjectief. Daarom raden we aan om in de winkel om een testsessie te vragen.

Verder is het keyboard van vrijwel alle gemakken voorzien. Een losse, met rubber beklede polssteun is inbegrepen en naast mediatoetsen vinden we boven de numpad-toetsen een volumedraaiknop. Op achterkant zit een schakelaar waarmee je de pollrate van het toetsenbord – hoe vaak het apparaat een update stuurt naar de computer – kunt verlagen. Dat klinkt onwenselijk, maar het voordeel is dat je daarmee voorkomt dat oudere moederborden niet op input reageren voordat het besturingssysteem is geladen. Uiteraard kun je met de driversoftware uitgebreid macro’s configureren, net als de functies van elke toets. Gelukkig is dit deel van de software een stuk overzichtelijker dan dat van de verlichting. Dit verzacht de afwezigheid van toegewijde macro-toetsen; in principe kan elke knop er een zijn. 

De Vengeance K70 RGB bevindt zich in een benarde situatie. De kleurrijke uitvoering kost je vijftig euro extra, maar juist dit gedeelte van het toetsenbord is vleugellam door een gebrekkige driverondersteuning. Het mechanische toetsenbord voert zijn basistaak desondanks uitstekend uit, dankzij de switches van Cherry MX, een comfortabele polssteun en de uitgebreide configuratie. Maar zolang Corsair de softwarezijde niet op orde heeft, legt de K70 RGB het af tegen de goedkopere concurrentie.

Pluspunten: Snelle aanslag, comfortabele steun, compact, stevig, uitgebreid te configureren, led-verlichting is goed toegepast
Minpunten: Bug in de verlichting, onoverzichtelijke driversoftware, open constructie, duur
Adviesprijs: 199 euro