Hardware review: AVerMedia Live Gamer Extreme | Gamer.nl

Hardware review: AVerMedia Live Gamer Extreme | Gamer.nl

De Xbox One en PlayStation 4 hebben het opnemen en streamen van games makkelijker gemaakt dan ooit tevoren. Maar als je geen genoegen neemt met de kwaliteit en mogelijkheden die consoles je standaard geven, heb je een capture-kaart nodig. Bijvoorbeeld de AVerMedia Live Gamer Extreme. Is het compacte en eenvoudig te bedienen apparaat de juiste keuze voor de serieuze streamer?

De AVerMedia Live Gamer Extreme bouwt voort op de succesvolle Live Gamer Portable, met een belangrijk verschil. De ruime aansluitmogelijkheden zijn in ieder geval gebleven: een HDMI in- en uitgang, waarmee je het doosje ter grootte van een externe harde schijf tu en de console en het beeldscherm aansluit; een ingang voor een componentaansluiting, inclusief een speciale kabel voor de PlayStation 3; twee 3,5mm-aansluitingen om geluid van een microfoon en een muziekspeler in je stream of opname te verwerken; en een USB 3.0-aansluiting voor de verbinding met je pc. 

Streamen met de Live Gamer Extreme kan haast niet eenvoudiger. De aansluitingen staan netjes aangegeven op het kastje en met de software en drivers heb je genoeg aan een simpele installatie. Met de RECentral 2-software – een duidelijke verbetering ten opzichte van de verguisde eerste versie – kies je eerst de resolutie en het aantal frames per seconde en met een druk op de knop begin je de opname of stream. Op het apparaat licht een led-je rood of blauw op, om aan te geven of je respectievelijk opneemt of streamt. Inloggen bij diensten als Twitch of YouTube is een kwestie van je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en de software configureert alles automatisch. Snelkoppelingen zijn beschikbaar en door eenvoudig met raampjes te slepen bepaal je hoe het uiteindelijke beeld eruit ziet, compleet met webcam en afbeeldingen.

Hoe simpel de bediening ook mag zijn, wat extra functionaliteit had mi chien gemogen. Zo heb je minder invloed op de beeldkwaliteit dan bij de twee populairste streamoplo ingen, XSplit en OBS. Met deze twee programma’s is de visuele kwaliteit vaak net wat beter. Aan de andere kant kun je zonder al te veel problemen het beeld van de Live Gamer Extreme in beide programma’s gebruiken en alle instellingen naar eigen smaak aanpa en. En de gratis drie maanden XSplit Premium verzachten het leed verder. Minder nuttig is de optie de opgenomen beelden te bewerken voordat je het filmpje opslaat. In principe is het een prachtig idee, omdat je voorkomt dat je hardeschijf vol raakt met video’s van zinderend spannende laadschermen, maar het blijft erg basaal. Als je meer wilt doen dan simpel knippen en plakken, moet je alsnog op zoek naar software om mee te monteren.

Media has no description

Een opvallende feature is de mogelijkheid om het glazen paneeltje op de bovenkant open te schroeven en er een zelfgemaakte cover in te plaatsen. Deze covers kun je eenvoudig ontwerpen met behulp van bijgeleverde software. Is dit een eigenschap om de Live Gamer Extreme voor te kopen? Allerminst, maar het is wel een aardig extra om het apparaat van wat extra persoonlijkheid te voorzien.

Geen compre ie, geen compromis

De eerder genoemde USB 3.0-connectie verraadt wat de Live Gamer Extreme doet verschillen van zijn voorganger. De Extreme stuurt het onbewerkte beeld direct door naar je pc, in 1080p met maximaal zestig frames per seconde. Zo’n hoeveelheid data is te veel voor een verouderde USB 2.0-verbinding om te verwerken. De truc van de Live Gamer Portable (en veel andere capture-kaarten) is dan om het opgevangen beeld eerst te comprimeren voordat het naar de pc wordt gestuurd. Een briljante oplo ing voor gewone opnames, maar tijdens een stream blijf je met een groot nadeel zitten: het beeld en geluid van je game loopt niet synchroon met je microfoon en webcam. Je kunt met streamsoftware als XSplit of OBS wel een vertraging inbouwen, maar dat is met elke game weer experimenteren en intu en moet je maar bidden dat je geen framedrops krijgt die je zorgvuldige timing in de war schoppen. Met de Live Gamer Extreme ben je van deze irritatie verlost.

De vertraging van maximaal vijf milliseconden is zelfs op de hoogst mogelijke instelling niet te merken. Als je monitor naast de televisie zet, met de game op beide schermen, is er vrijwel geen verschil te zien. Full HD en zestig frames per seconde, zonder enige vertraging, dat lukt echter niet zomaar. Je hebt een krachtige pc nodig om die datastroom te verwerken. Een recente Intel Core i7 en 8GB aan werkgeheugen is geen overbodige luxe voor de maximale kwaliteit, al helpt een lo e videokaart de systeemeisen omlaag naar een Core i5. Als je er voor kiest om een stream tegelijkertijd lokaal op te slaan, doe je er verstandig aan om de kwaliteitsinstellingen lager te zetten, omdat je pc dubbel zoveel werk moet verzetten. Hoe dan ook, zolang je computer het kan bolwerken, kun je met de AVerMedia Live Gamer Extreme genieten van foutloos beeld en geluid.

Media has no description

Conclusie

Met aansluitingen voor elke recente console en een foutloze opname van games in 1080p en 60 fps is de AVerMedia Live Gamer Extreme een uitstekende keuze voor iedereen die serieus bezig is met het livestreamen van consolegames. Al het beeld en geluid loopt feilloos synchroon en de bediening van RECentral 2 had niet simpeler gekund. Als de bijbehorende software iets meer opties had gekend qua beeldkwaliteit en montage, zou je de Live Gamer Extreme zelfs perfect kunnen noemen.

Pluspunten: Alles blijft synchroon, ondersteuning voor 1080p op 60 fps, doodeenvoudig in gebruik, elke recente console wordt ondersteund

Minpunten: XSplit of OBS nodig voor de beste beeldkwaliteit, beperkte montagemogelijkheden

Prijs: 149,99 euro

Beoordeling: 5/5

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou